Μια από τις πιο δημοφιλής ασχολίες των χρηστών, είναι το κατέβασμα αρχείων μέσω torrent server. Δεν θα ασχοληθώ εδώ με την ηθική πλευρά του ζητήματος. Η ίδια η τεχνολογία (πρωτόκολλο) torrent είναι μια από τις καλύτερες τεχνολογίες που ανακαλύφθηκαν την περασμένη 10ετία άσχετα αν χρησιμοποιείται κατά 90% για την διακίνηση πειρατικού λογισμικού, μουσικής και βίντεο.

Το δημοφιλέστερο λογισμικό για το κατέβασμα αρχείων torrent είναι το uTorrent. Να σημειώσω εδώ ότι στην πραγματικότητα το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται μTorrent με το ελληνικό μικρό «μ» από το microTorrent αλλά λόγο «ασχετοσύνης» κατέληξε να διαβάζεται uTorrent με το αγγλικό μικρό «u» δηλαδή… youTorrent :x

Τέλος πάντων… Στο θέμα μας τώρα…

Advertisements

Το uTorrent υποστήριζε μόνο το Windows και οι χρήστες Linux αναγκάζονταν ή να το χρησιμοποιούν μέσω WINE ή τελικά να διαλέξουν κάποια άλλη εφαρμογή για να διαχειρίζονται αρχεία τύπου .torrent. μέχρι που τελικά έβγαλαν έκδοση και για Linux. Το θέμα είναι ότι η έκδοση για Linux δεν διαθέτει ακόμα γραφικό περιβάλλον… Να το θέσω διαφορετικά… διαθέτει γραφικό περιβάλλον αλλά είναι προσβάσιμο μόνο από τον browser σας. Μπερδευτήκατε :? Πριν συνεχίσετε σας συστήνω να διαβάσετε πρώτα το άρθρο «Τα αγαπημένα σας Site ως εφαρμογές στο Desktop σας» διότι θα χρησιμοποιήσουμε το Prism σε συνδυασμό με το uTorrent. Ας δούμε τι έκαναν η προγραμματιστές του uTorrent και πώς θα το χρησιμοποιήσουμε στο Linux…

Οι άνθρωποι πίσω από το uTorrent σκέφτηκαν πως θα φτιάξουν το καλύτερο λογισμικό ενώ παράλληλα θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες και την «φύση» των διανομών Linux. Αυτό που έφτιαξαν ουσιαστικά δουλεύει ως υπηρεσία/server στο παρασκήνιο ενώ μέσα από ένα link του τοπικού δικτύου παρέχει και γραφικό περιβάλλον. Το πλεονέκτημα αυτό μπορεί κάποιος να το εκμεταλλευτεί στήνοντας έναν παλιό υπολογιστή του να δουλεύει ως Torrent server στο σπίτι του. Εδώ όμως θα δούμε πώς θα το εγκαταστήσουμε στον Desktop υπολογιστή μας. Η περιγραφή γίνεται χρησιμοποιώντας το λειτουργικό σύστημα Ubuntu αλλά αν έχετε διαφορετική διανομή Linux δεν πειράζει διότι οι οδηγίες ισχύουν σχεδόν για όλες τις διανομές:

Θα χρειαστούμε:

 1. Το uTorrent από εδώ http://www.utorrent.com/downloads/linux
 2. (Προαιρετικά) Το Mozilla Prism από το Κέντρο λογισμικού
Make uTorrent executable under Ubuntu Linux

Αφού κατεβάσετε το uTorrent (αρχείο utorrent-server-xvz.tar.gz) αποσυμπιέστε το όπου θέλετε. Εγώ έχω δημιουργήσει ένα φάκελο στο στον αρχικό κατάλογο με όνομα Applications όπου μεταφέρω τέτοιου τύπου προγράμματα. Αυτό που μένει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τον φάκελο που δημιουργήθηκε από την αποσυμπίεση και να κάνουμε το αρχείο utorrent εκτελέσιμο. Για να γίνει αυτό κάνουμε δεξί κλικ στο utorrent –> ιδιότητες –> Καρτέλα «Δικαιώματα» –> «Να επιτρέπεται η εκτέλεση του αρχείου ως πρόγραμμα».

Το μόνο που μένει για να ξεκινήσει το uTorrent είναι να κάνουμε διπλό κλικ πάνω του. Μην περιμένετε να εμφανιστεί κάποιο γραφικό περιβάλλον.  Το uTorrent από τη στιγμή που θα το εκτελέσετε, δουλεύει όπως είπαμε ως υπηρεσία στο background. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε το Prism για να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που να μας δίνει πρόσβαση στο γραφικό περιβάλλον του.

 • Πρώτα απ’όλα θα χρειαστούμε την εσωτερική IP του υπολογιστή μας. Για να την βρούμε πηγαίνουμε Σύστημα–> Διαχείριση Συστήματος –> Εργαλεία Δικτύου. Στην καρτέλα συσκευές επιλέγουμε από το κυλιόμενο μενού την συσκευή με την οποία συνδέεται ο υπολογιστής μας στο router και κατ’επέκταση στο internet. Στη δική μου περίπτωση είναι με την «Ασύρματη κάρτα δικτύου». Η IP του υπολογιστή μας είναι αυτή που βρίσκετε στο πλαίσιο «IPv4: 194.168.x.x» Σημειώστε αυτό τον αριθμό κάπου γιατί θα το χρειαστούμε.
Ubuntu Network Tools for Local IP
Advertisements
 • Ανοίγουμε το Prism από το μενού Εφαρμογές –> Internet –> Prism. Στο πεδίο URL γράφουμε τον αριθμό IP που σημειώσαμε πριν λίγο ακολουθούμενο από την πύλη :8080 και την υποδιεύθυνση γραφικού περιβάλλοντος /gui/
 • Όλο μαζί πρέπει να είναι όπως έτσι: http://192.168.x.x:8080/gui/ Στο πεδίο Name γράφεται uTorrent (ή όποιο όνομα θέλετε εσείς). Τσεκάρετε την επιλογή «Show status messages….» και την επιλογή «Desktop«. Πατήστε «ΟΚ» για να δημιουργηθεί η εφαρμογή στο Desktop. Μην ξεχάσετε να μετατρέψετε το εικονίδιο σε «Εκτελέσιμο πρόγραμμα» όπως κάνατε και για το uTorrent.
Prism setting for utorrent web app
 • Όταν ξεκινήσει η εφαρμογή θα σας ζητήσει username και password. Ως username βάλτε admin και το password αφήστε το κενό και μετά πατήστε ΟΚ
uTorrent Prism Administration
 • Μόλις φορτώσει το πρόγραμμα μπορείτε πλέον να διαχειριστείτε το uTorrent και να κατεβάζετε αρχεία τύπου .torrent. Αν κλείσετε την εφαρμογή uTorrent απλά θα κλείσετε το γραφικό περιβάλλον ενώ το utorrent θα συνηχήσει να δουλεύει όπως είπαμε στο background. Ας δούμε με παράδειγμα πως θα το κάνουμε αυτό.
 • Θα κατεβάσουμε μια ξένη σειρά η οποία δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο, για το διαδίκτυο. Ονομάζεται Pioneer ONE (επιστημονικής φαντασίας) είναι δωρεάν για λήψη και διανομή και ήδη έχει κυκλοφορήσει το δεύτερο επεισόδιο. Αν σας αρέσει η σειρά, τότε αξίζει την στήριξή σας  καταθέτοντας το ελάχιστο 5$ μέσο PayPal
uTorrent Prism Desktop Web App
 • Πηγαίνουμε στη σελίδα http://vodo.net/pioneerone και πατάμε download
 • Διαλέγουμε το επεισόδιο και την ανάλυση της ταινίας και πατάμε στο link «.torrent».
 • Το αρχείο θα κατέβει στον φάκελο «Λήψεις» (εκτός και αν έχετε ορίσει διαφορετικά)
 • Ανοίγουμε το uTorrent (αν δεν το έχετε κλείσει ακόμα 8) )
 • Πατάμε στο εικονίδιο» + » και επιλέγουμε με το «browse» το αρχείο .torrent που μόλις κατεβάσαμε
 • Αφού επιλεχτεί το αρχείο πατάμε OK και θα ξεκινήσει η λήψη του αρχείου
Add torrent to uTorrent prism

Το αρχείο θα κατεβαίνει μέσα στον φάκελο του προγράμματος εκτός και αν επιλέξετε διαφορετικά από τα «Settings –> Directories –> «Location of downloaded files». Εκεί πρέπει να γράψετε χειροκίνητα την διαδρομή στην οποία θα κατεβαίνουν τα αρχεία torrent. Για παράδειγμα : /home/user/Downloads (όπου user είναι το όνομα χρήστη του συστήματός σας).