Η άγρια πλευρά του … Ubuntu

Ωραία λοιπόν…. όλοι ξέρουμε τι είναι το Ubuntu και πως έφερε εκατομμύρια κόσμου στο Linux. Ταυτόχρονα όμως άρχισε να δέχεται επιθέσεις του τύπου «αυτό δεν είναι linux, οι πραγματικοί linux’άδες χρησιμοποιούν σοβαρό λειτουργικό, δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία του Linux» και διαφορά τέτοια ιδεολογικά ξεσπάσματα. Δεν πρόκειται να αναλωθώ εδώ σε αυτές τις απόψεις αλλά θα παρουσιάσω σε γενικές γραμμές μια έκδοση του Ubuntu για χρήστες:

 • Debian
 • Gentoo
 • Arch
 • SysAdmin
 • Hackers
 • Terminal lovers
 • …. με διάθεση πειραματισμού.

Οι παραπάνω χρήστες είναι πολύ έμπειροι και προτιμούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του συστήματος τους. Δεν φοβούνται τη χρήση του τερματικού και λατρεύουν τη δύναμή του. Οποιοσδήποτε όμως, μετά από 1-2 χρόνια χρήσης Ubuntu, είναι σίγουρο ότι έχει αποκτήσει αρκετή εμπειρία για να διαχειρίζεται το σύστημά του, έχει κάνει πάνω από 5-6 εγκαταστάσεις Ubuntu και σταδιακά μπορεί να επιθυμήσει να δοκιμάσει να «χτίσει» το λειτουργικό μόνος του χωρίς όμως να χάσει τις ευκολίες και το out-of-the-box (το λεγόμενο: απλά-δουλεύει) που προσφέρει το Ubuntu Linux.

Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το επίσημο Ubuntu Minimal CD της Canonical το οποίο είναι μόλις 15ΜΒ λειτουργικό σύστημα ! Μπορείτε να το γράψετε σε CD ή να το βάλετε σε USB (οδηγίες εδώ). Προσωπικά πριν δοκιμάσω οτιδήποτε σε πραγματικό υπολογιστή, προτιμώ να το δοκιμάσω σε «εικονικό Υπολογιστή» χρησιμοποιώντας το Virtual Box. Έτσι θα είμαι σίγουρος οτι δεν θα πάει τίποτα στραβά και οι τεχνικές που δοκιμάζω δουλεύουν απρόσκοπτα.

Έτοιμοι;

Ξεκινάμε λοιπόν κατεβάζοντας την έκδοση Ubuntu 10.04 minimal που θέλω ανάλογα με την Ram που έχω :

Ο λόγος που χρησιμοποιώ την 10.04 είναι επειδή είναι LTS εκδοσή και θα μου παρέχει αναβαθμίσεις και ενημερώσεις συστήματος για τα επόμενα 3 χρόνια (μέχρι τον Απρίλιο 2015). Έτσι θα έχω ένα σύστημα που το έχτισα με τα χεράκια μου και ξέρω οτι τουλάχιστον για 3 χρόνια δεν θα χρειαστεί να το ξανακάνω.

Όπως είπα ποιο πάνω θα χρησιμοποιήσω το Virtual Box για αρχή, το οποίο και εγκατέστησα από το «Κέντρο Λογισμικού Ubuntu». Αφού δημιουργήσω έναν εικονικό υπολογιστή και του ορίσω να ξεκινήσει  με το mini.iso που κατέβασα και μόλις boot’άρει θα εμφανηστεί ενα boot prompt: οπου απλά πατάω ENTER για να εμφανιστεί το μενού εγκατάστασης Ubuntu. Εκεί διαλέγω το Command-line install:

Ubuntu-minimal-first-screen.jpg

Είπαμε Θα χτίσουμε μια «στεγνή» έκδοση (bare-bone) του Ubuntu οπότε πρέπει να διαλέξουμε την Command-line install. Πρέπει να σας υπενθυμίσω οτι πρέπει να έχετε σύνδεση στο internet με ethernet καλώδιο αν το κάνετε σε πραγματικό υπολογιστή!

Συνεχίζοντας θα σας ζητήσει κάποιες πληροφορίες η οποίες είναι απλές και κατανοητές όπως

 • Γλώσσα,
 • Πληκτρολόγιο,
 • Όνομα Υπολογιστή,
 • Χώρα από όπου θα λαμβάνεται τα updates(mirrors),
 • Διαμεσολαβητή (εδώ το άφησα κενό και πάτησα συνέχεια),

Μετά θα αρχίσει να κατεβάζει «core» πακέτα και θα τα κάνει εγκατάσταση. Αφού γίνει και αυτό θα σας ζητήσει επιλέξετε

 • Ρύθμιση Ρολογιού/ Ζώνη Ώρας
 • Διαμέριση (Partitions) δίσκου (επειδή είμαι σε εικονικό υπολογιστή, επέλεξα «Καθοδηγούμενη-χρήση ολόκληρου δίσκου»)

Έπειτα από αυτό ξεκινάει η εγκατάσταση του βασικού συστήματος. Αυτό θα πάρει αρκετή ωρίτσα, αφού τα κατεβάζει από το internet. Μετά από αυτό θα σας ζητήσει να ορίσετε:

 • Όνομα χρήστη,
 • Kωδικό χρήστη
 • Κρυπτογράφηση του Home φακέλου (εγώ επέλεξα «όχι»)

Θα αρχίσει ο έλεγχος για αναβαθμίσεις πακέτων και μετά θα σας ρωτήσει αν θέλετε να λαμβάνετε αυτόματα τις ενημερώσεις συστήματος. Έπειτα θα κατεβάσει και θα εγκαταστήσει τις όποιες ενημερώσεις έχουν κυκλοφορήσει. Όταν τελειώσει θα σας ζητήσει αν θέλετε να εγκαταστήσετε τον GRUB Boot Manager όπου απαντάτε «Ναι» . Τελειώσαμε !!!

Θα σας προτείνει να κάνετε επανεκκίνηση οπότε κάντε το… Βγάλτε το CD, USB που έχετε χρησιμοποιήσει και το σύστημα μόλις τελειώσει την επανεκκίνηση θα φτάσετε σε ένα λιτό τερματικό περιβάλλον. Όπως είπαμε δεν έχουμε γραφικό περιβάλλον και το μόνο που έχουμε είναι ο πυρήνας Linux, βασικά εργαλεία του συστήματος και από πάνω του ενα τερματικό που περιμένει τις διαταγές μας!

Στο login βάζουμε το username που έχουμε ορίσει, πατάμε ENTER και δίνουμε το password μας και πατάμε πάλι ENTER για να μπούμε. Από εδώ και πέρα μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Υπάρχουν τα εξής σενάρια:

 • Σαδομαζοχιστικό σενάριο: κατεβάζουμε και κάνουμε compile το κάθε πακέτο που μας ενδιαφέρει (The Gentoo Way)
 • Ελαφρώς Τρελό σενάριο: κάνουμε εγκατάσταση το πιο ελαφρύ γραφικό περιβάλλον (OpenBox, WindowMaker, LXDE) και συνεχίζουμε από εκεί.
 • Φυσιολογικό σενάριο: Κάνουμε εγκατάσταση ένα «στεγνό» περιβάλλον GNOME και συνεχίζουμε από εκεί

Παρά του ότι πλέον έχετε την απόλυτη ευχέρεια να διαλέξετε όποιο σενάριο έχετε στο μυαλό σας  προσωπικά διαλέγω το τελευταίο. Οπότε κάνω εγκατάσταση 4 προγράμματα : Gnome, GDM, Synaptic Package Manager και Network Manager

 • sudo apt-get install gnome-core gdm network-manager-gnome synaptic

Αφού τελειώσει η εγκατάστασή των παραπάνω προγραμμάτων κάνω επανεκκίνηση του συστήματος δίνοντας:

 • sudo reboot -n

Μετά απο 4-5 δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί το γραφικό GDM όπου διαλέγουμε τον χρήστη, βάζουμε το password μας και μπάινουμε σε ένα λυτό περιβάλλον GNOME. Το περιβάλλον, όπως θα δείτε είναι τόσο λυτό που δεν έχει ούτε το Ubuntu Software Center !(μπορείτε όμως να το εγκαταστήσετε αν θέλετε). Από εδώ και πέρα μπορείτε είτε με το τερματικό είτε με το Synaptic Package Manager να εγκαταστήσετε μόνο και μόνο τα αγαπημένα σας προγράμματα.

Καλή συνέχεια !

Gnome-Ubuntu-bare-bone.jpg

Advertisement

21 σκέψεις σχετικά με το “Η άγρια πλευρά του … Ubuntu

Add yours

 1. Φίλε μου πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου..μια ερώτηση μόνο…γιατί ακριβώς να τα κάνουμε όλα αυτά;..με σκοπό να καταφέρουμε τι ακριβώς;..μόνο αυτό που γράφεις στην αρχή του αρθρου σου;(αυτό δεν είναι linux, οι πραγματικοί linux’άδες χρησιμοποιούν σοβαρό λειτουργικό, δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία του Linux)..ή θα υπάρχει πχ κάποια διαφορά στις επιδόσεις ή κάτι άλλο..συγνώμη για την απλότητα της ερώτησης.

  1. Διοτι ετσι εχεις την επιλογη σε πολλα πραγματα. Για παραδειγμα τα περισσοτερα απο τα προγραμματα που εχει προεγκατεστημενα το Ubuntu, εγω δεν τα χρησιμοποιω. Αρα γιατι να τα εχω με την εγκατασταση; Ενας ακομη λογος ειναι οτι ετσι εχεις ενα πολυ καθαρο συστημα. Θα συ δωσω ενα παραδειγμα για το τι σημαινει καθαρο συστημα. Εχοντας Ubuntu στο Desktop μου, με το που το ξεκιναω καταλαμβανονται περιπου 900MB στην RAM μου. Εχοντας το Arch (που ομως το εγκατεστησα απο την αρχη) και με τα ιδια πραγματα πανω του (δηλαδη Gnome, Cairo Dock κ.ο.κ.) το συστημα μου ξεκιναει με 450MB RAM!!! Το μισο ακριβως! Εγω αυτο το βρισκω εντυπωσιακο και κανει το PC μου να πεταει.

   Να ξεκαθαρισουμε ομως κατι. Κανεις δεν σνομπαρει το Ubuntu, ισα ισα που το αγαπω γιατι αυτο με εβαλε στον Linux κοσμο. Απλα ειδα πως η παραμετροποιηση μου αρεσει περισσοτερο, πρωτον γιατι μαλλον ειμαι geek :-P και δευτερον γιατι το συστημα ειναι πολυ πιο σταθερο και γρηγορο, αντικειμενικα! ( Που να δεις τι κανουν και οι Gentooαδες! )

  2. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω σε αυτά που είπε ο Αλέξανδρος. Το άρθρο απλά είναι κάτι σαν proof of consept και ουσιαστικά ήθελα να δείξω ότι παρά του ότι το Ubuntu έχει όλες τι πολυτέλειες που το κάνουν ιδανικό Desktop Linux για τον απλό καθημερινό χρήστη, δεν παύει να κρύβει την δύναμη του Linux μέσα του, όπως το αναδεικνύουν διανομές τύπου Gentoo και Arch για προχωρημένους χρήστες.

   Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν ότι έτσι πρέπει να χρησιμοποιείται το Ubuntu (χτίζοντας το μόνος σου), αλλά έδειξα έναν τρόπο που μπορεί να γίνει, αν το επιθυμεί ο χρήστης. Και αυτό έχει σημασία στο Linux…. να μην του περιορίζεις τις ελευθερίες όποιες και αν είναι αυτές. Έτσι λοιπόν και το Ubuntu, συμβαδίζει με αυτή την λογική των ελευθεριών. :)

  3. Αυτό που γράφει στην αρχή του άρθρου πολύ σωστά και δε ταιριάζει στη φιλοσοφία, όπως λες.
   Το αναφέρει ως πραγματικότητα και το κάνουν κάποιοι "έμπειροι" Linux-αδες.
   Μια βόλτα στα σχόλια του http://ubuntu-gr.org/index.php θα σε κάνει να καταλάβεις τι εννοεί.
   Από την άλλη το θέμα το βρίσκω πληρέστατο, πολυ ενδιαφέρον για νέους-σχεδόν μέσους χρήστες.
   Και μαλιστα θα παρακαλεσω τον Salih και για δεύτερο μέρος που φτιάχνει μια μίνι διανομη που τη δοκιμάζουμε κιόλας!
   Η χαρά της δημιουργίας και ένα κίνητρο για παραπέρα (στις διανομές που λέει και πάλι στην αρχή!).
   Στο αν θα είναι πιο ταχύ η όχι είναι προφανές πως εξαρτάται από τον καθενα που θα το δημιουργήσει, ανάλογα τις ανάγκες του…

 2. Έχω κάνει μια φορά dualboot το ubuntu με παααααααααάρα πολύ κόπο. Έχετε κάνα αρθράκι υπόψιν σας με εγκατάσταση Linuχ και των ΒΑΣΙΚΩΝ? Δηλαδή browser, market και γενικά κάτι που μπορεί να χρειάζεται αλλά να μην γνωρίζουμε? btw εμένα μου αρέσει να πειραματίζομαι με το γραφικό περιβάλλον ας πούμε, τι προτάσεις έχετε?

  1. Καλημέρα φίλε μου, εάν σου αρέσει όπως λες να πειραματίζεσαι με το γραφικό περιβάλλον θα σου πρότεινα τα παρακάτω

   Desktop Environments (έχουν μια πλήρη συλλογή όλων των απαραίτητων εργαλείων-προγραμμάτων για το desktop μας)
   KDE: πλήρες και τα κάνει όλα! και είναι απλά υπέροχο :)
   LXDE: ένα πιο "ελαφρύ" KDE
   XFCE: ένα πιο "ελαφρύ" Gnome

   Window Managers (το πρόγραμμα το οποίο αναλαμβάνει το πως θα σου εμφανίζονται τα παράθυρα)
   openBox
   fluxBox
   Awesome (για τα πολύ σκληρά :)

 3. αν μου επιτρεπεται να απαντησω στην ερωτηση του φιλου blackpit35, στο γιατι τα κανουμε ολα αυτα.
  μα φιλτατε επειδη θελουμε, μπορουμε και μας δινεται η δινατοτητα να τα κανουμε και μας αρεσει συν τοις αλλοις. εξ' αλλου αν δεν σε πιανει υπνος στις 4.30 τα ξημερωματα τι αλλο να κανεις?
  παρεπιπτοντως το αρθρο μ' αρεσε ιδιαιτερα και στις προσεχεις ημερες θα ριξω μια δοκιμη σε μια απο τις πειραματικες μου κατατμησεις να δω τι ψαρια πιανω (αρχαριος γαρ).

 4. Ακόμα ένα άρθρο που δίνει ρέστα… για ακόμη μια φορά κατατοπιστικός σε τέτοιο βαθμό που δίνεις μαθήματα για το πως θα πρέπει να γράφονται τα tutorials… ειναι πολλοί αυτοί που ξέρουν εκεί εξω αλλά ελάχιστοι αυτοί που εχουν την υπομονή να εξηγησουν με απλά λόγια και να τους καταλάβει ακόμα και ο πιο άπειρος user …

  Keep posting Salih!

  1. Ευχαριστώ φίλε μου ! Τα σχόλια όλων είναι ενθαρρυντικά για όλους μας και μας δίνουν δύναμη να γίνουμε καλύτεροι!

 5. θα με ενδιέφερε αρκετα να εξελιχθουν κάποια άρθρα και να έχουμε οδηγίες και για compile καποιων προγραμματων.
  Υπαρχουν προγραμματα τα οποια πολλοι αναφερουν οτι με compile τρεχουν καλυτερα.
  Επισης θα μου αρεσε να δω compile ολοκληρης διανομης!!!! (θα εχει οντως διαφορα στις επιδοσεις;)

  1. Φίλε μου για compilling σου έχω λαβράκι! δες εδώ : https://cerebrux.net/2010/12/23/haking-the-power-of-source/

   Όσον αφορά για το Compile όλης της διανομής υπάρχουν δύο "στρατόπεδα". Και οι δύο σε γενικές γραμμές έχουν δίκιο.
   1) Αυτοί που υποστηρίζουν ότι όταν κάνεις compile όλο το λειτουργικό, επειδή μεταγλωττίζεται για το δικό σου hardware στο σύνολό του θα έχεις καλύτερες αποδόσεις γενικά (όχι ότι το firefox ή το VLC θα σου τρέχει σφαίρα… ), θα έχεις λιγότερη κατανάλωση μνήμης και πόρων και γενικά μια "αίσθηση" ότι το σύστημα είναι πιο ελαφρύ
   2) Αυτοί που υποστηρίζουν ότι από τότε που "σπάσαμε" το φράγμα των 1,5 GHz στους επεξεργαστές, τα 1GB RAM, το 2ΜΒ στην L2 cache και περάσαμε σε SATA δίσκους δεν έχει νόημα να κάνεις compile οτιδήποτε.

   Το να διατηρείς ένα τέτοιο σύστημα πάντα μεταγλωττίζοντας τα προγράμματα που θέλεις να εγκαθιστάς η να αναβαθμίζεις… θέλει υπομονή, ελεύθερο χρόνο, και εμπειρία…

   Αν με ρωτήσεις την προσωπική μου γνώμη, προσωπικά σταμάτησα το compiling πριν 8-9 χρόνια όταν είχα έναν υπολογιστή Pentium III, 500 Mhz με 128 ΜΒ ram και 12 GB σκληρό δίσκο.

   Με το σημερινό σύστημα μου που είναι με επεξεργαστή i7-quad-core με 8ΜΒ cache, 4GB DDR3 RAM…. πιστεύεις ότι αξίζει να μπω στον κόπο ? :) Άντε και το έκανα…. έχω νομίζεις την υπομονή και τον χρόνο να το συντηρώ?
   Αυτά βέβαια είναι απλά η δικιά μου άποψη και είναι καθαρά υποκειμενική.

 6. Λοιπόν..πρώτα από όλα ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
  Να πω ότι το δοκίμασα σε dual install με windows xp σε ένα laptop παλιό που έχω, και το οποίο σερνόταν με τα xp και τι να πω; απλά πετούσε και χωρίς να υπερβάλω καθόλου (πιο γρήγορο και από το i5 laptop μου)!φίλε Salih Emin να'σαι καλά!
  Να ρωτήσω και κάτι ακόμα γιατί ακούω και έχω διαβάσει και εδώ, τα καλύτερα για το Arch..υπάρχει αναλυτικός οδηγός εγκατάστασης (για αρχάριους) στα ελληνικά;
  Ευχαριστώ και πάλι!

  1. Γεια σου blackpit35, για το Arch Linux υπαρχει – παραπαπανω απο αναλυτικος – οδηγος για αρχαριους και ειναι αυτος -> https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners&#0… Δυστυχως δεν υπαρχει ελληνικη μεταφραση αλλα μπορεις να δοκιμασεις καποιο translate tool.

 7. Τα κατάφερα! Το μικρό ασεράκι μου πετάει και με ubuntu! (Έπαιζε καλά μόνο με ελαφριές διανομές)
  Μπράβο σας παιδιά. ωραία άρθρα, έμαθα σε ένα μήνα όσα δεν είχα μάθει σε ένα χρόνο…

  1. Μπράβο φίλε μου ! Χαίρομαι που σου είναι χρήσιμα τα άρθρα μας και σε βοήθησαν να μην φοβάσαι τον υπολογιστή αλλα να φοβάται αυτό εσένα ! :P

  2. Καλημέρα σας… Μια μικρή βοήθεια γιατί κόλλησα, μετά το τέλος της εγκατάστασης δε μου εμφάνισε την επιλογή για τον Boot Manager με αποτέλεσμα να μη μπορώ να κάνω login. Υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτό?

  3. επειδη με ενδιαφέρει παρα πολυ αυτο το θεμα,κυριως διότι σκέφτομαι να κανω μια εγκατάσταση του gnome μαζι με το gnome-shell

   δηλαδη να αποφύγω το Unity που δεν μου αρεσει καθόλου

   απλα ρωτάω αν γίνεται με αυτο τον τροπο?

  4. Ναι γίνεται, αλλά θα πρέπει να ψάξεις αν υπάρχουν αυτά τα πακέτα. Μην ξεχνάς οτι όταν γράφτηκε το άρθρο δεν υπήρχαν Unity ή Gnome-Shell και το μόνο πακέτο που χρειαζόταν είναι το gnome-core.
   Παρόλα αυτά όμως δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα μιας minimal εγκατάστασης Gnome-Shell χωρίς Unity.

  5. καταρχην να πω οτι ολα πηγανε πολυ καλα και το ubuntu που εστεισα απλα πεταει με το gnome-shell μονο ,ενα και μοναδικο προβλημα εχω μονο την ωρα που φορτώνει για να μπει στο ubuntu αμα δεν ειμα συνδεμενος με καλώδιο ethernet  δεν ξεκιναει με τιποτα και μετα απο λιγο μου λεει οτι κανει ελεγχο για να βρει δικτυο,μολις βαζω το καλωδιο ξεκιναει να φωρτωνει το ubuntu και μετα ξεκιναει κανονικα

   εκει που φορτωνει τις τελειες εννοω μου το βγαζει αυτο αν εγινα κατανοητος,υπαρχει καμια λυση γι’αυτο?

 8. δεν έχω να πω κάτι άπλα το να παρακολουθείς τέτοια άτομα έρχεται η στιγμή που χτυπάς το κεφάλι σου στο τοίχο γιατι δεν έμαθες αγγλικά παιδιά ευχαριστώ για τα φωτά σας να είστε καλά.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: