Ωραία λοιπόν…. όλοι ξέρουμε τι είναι το Ubuntu και πως έφερε εκατομμύρια κόσμου στο Linux. Ταυτόχρονα όμως άρχισε να δέχεται επιθέσεις του τύπου «αυτό δεν είναι linux, οι πραγματικοί linux’άδες χρησιμοποιούν σοβαρό λειτουργικό, δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία του Linux» και διαφορά τέτοια ιδεολογικά ξεσπάσματα. Δεν πρόκειται να αναλωθώ εδώ σε αυτές τις απόψεις αλλά θα παρουσιάσω σε γενικές γραμμές μια έκδοση του Ubuntu για χρήστες:

 • Debian
 • Gentoo
 • Arch
 • SysAdmin
 • Hackers
 • Terminal lovers
 • …. με διάθεση πειραματισμού.

Οι παραπάνω χρήστες είναι πολύ έμπειροι και προτιμούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του συστήματος τους. Δεν φοβούνται τη χρήση του τερματικού και λατρεύουν τη δύναμή του. Οποιοσδήποτε όμως, μετά από 1-2 χρόνια χρήσης Ubuntu, είναι σίγουρο ότι έχει αποκτήσει αρκετή εμπειρία για να διαχειρίζεται το σύστημά του, έχει κάνει πάνω από 5-6 εγκαταστάσεις Ubuntu και σταδιακά μπορεί να επιθυμήσει να δοκιμάσει να «χτίσει» το λειτουργικό μόνος του χωρίς όμως να χάσει τις ευκολίες και το out-of-the-box (το λεγόμενο: απλά-δουλεύει) που προσφέρει το Ubuntu Linux.

Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το επίσημο Ubuntu Minimal CD της Canonical το οποίο είναι μόλις 15ΜΒ λειτουργικό σύστημα ! Μπορείτε να το γράψετε σε CD ή να το βάλετε σε USB (οδηγίες εδώ). Προσωπικά πριν δοκιμάσω οτιδήποτε σε πραγματικό υπολογιστή, προτιμώ να το δοκιμάσω σε «εικονικό Υπολογιστή» χρησιμοποιώντας το Virtual Box. Έτσι θα είμαι σίγουρος οτι δεν θα πάει τίποτα στραβά και οι τεχνικές που δοκιμάζω δουλεύουν απρόσκοπτα.

Έτοιμοι;

Ξεκινάμε λοιπόν κατεβάζοντας την έκδοση Ubuntu 10.04 minimal που θέλω ανάλογα με την Ram που έχω :

Ο λόγος που χρησιμοποιώ την 10.04 είναι επειδή είναι LTS εκδοσή και θα μου παρέχει αναβαθμίσεις και ενημερώσεις συστήματος για τα επόμενα 3 χρόνια (μέχρι τον Απρίλιο 2015). Έτσι θα έχω ένα σύστημα που το έχτισα με τα χεράκια μου και ξέρω οτι τουλάχιστον για 3 χρόνια δεν θα χρειαστεί να το ξανακάνω.

Όπως είπα ποιο πάνω θα χρησιμοποιήσω το Virtual Box για αρχή, το οποίο και εγκατέστησα από το «Κέντρο Λογισμικού Ubuntu». Αφού δημιουργήσω έναν εικονικό υπολογιστή και του ορίσω να ξεκινήσει  με το mini.iso που κατέβασα και μόλις boot’άρει θα εμφανηστεί ενα boot prompt: οπου απλά πατάω ENTER για να εμφανιστεί το μενού εγκατάστασης Ubuntu. Εκεί διαλέγω το Command-line install:

Ubuntu-minimal-first-screen.jpg

Είπαμε Θα χτίσουμε μια «στεγνή» έκδοση (bare-bone) του Ubuntu οπότε πρέπει να διαλέξουμε την Command-line install. Πρέπει να σας υπενθυμίσω οτι πρέπει να έχετε σύνδεση στο internet με ethernet καλώδιο αν το κάνετε σε πραγματικό υπολογιστή!

Συνεχίζοντας θα σας ζητήσει κάποιες πληροφορίες η οποίες είναι απλές και κατανοητές όπως

 • Γλώσσα,
 • Πληκτρολόγιο,
 • Όνομα Υπολογιστή,
 • Χώρα από όπου θα λαμβάνεται τα updates(mirrors),
 • Διαμεσολαβητή (εδώ το άφησα κενό και πάτησα συνέχεια),

Μετά θα αρχίσει να κατεβάζει «core» πακέτα και θα τα κάνει εγκατάσταση. Αφού γίνει και αυτό θα σας ζητήσει επιλέξετε

 • Ρύθμιση Ρολογιού/ Ζώνη Ώρας
 • Διαμέριση (Partitions) δίσκου (επειδή είμαι σε εικονικό υπολογιστή, επέλεξα «Καθοδηγούμενη-χρήση ολόκληρου δίσκου»)

Έπειτα από αυτό ξεκινάει η εγκατάσταση του βασικού συστήματος. Αυτό θα πάρει αρκετή ωρίτσα, αφού τα κατεβάζει από το internet. Μετά από αυτό θα σας ζητήσει να ορίσετε:

 • Όνομα χρήστη,
 • Kωδικό χρήστη
 • Κρυπτογράφηση του Home φακέλου (εγώ επέλεξα «όχι»)

Θα αρχίσει ο έλεγχος για αναβαθμίσεις πακέτων και μετά θα σας ρωτήσει αν θέλετε να λαμβάνετε αυτόματα τις ενημερώσεις συστήματος. Έπειτα θα κατεβάσει και θα εγκαταστήσει τις όποιες ενημερώσεις έχουν κυκλοφορήσει. Όταν τελειώσει θα σας ζητήσει αν θέλετε να εγκαταστήσετε τον GRUB Boot Manager όπου απαντάτε «Ναι» . Τελειώσαμε !!!

Θα σας προτείνει να κάνετε επανεκκίνηση οπότε κάντε το… Βγάλτε το CD, USB που έχετε χρησιμοποιήσει και το σύστημα μόλις τελειώσει την επανεκκίνηση θα φτάσετε σε ένα λιτό τερματικό περιβάλλον. Όπως είπαμε δεν έχουμε γραφικό περιβάλλον και το μόνο που έχουμε είναι ο πυρήνας Linux, βασικά εργαλεία του συστήματος και από πάνω του ενα τερματικό που περιμένει τις διαταγές μας!

Στο login βάζουμε το username που έχουμε ορίσει, πατάμε ENTER και δίνουμε το password μας και πατάμε πάλι ENTER για να μπούμε. Από εδώ και πέρα μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Υπάρχουν τα εξής σενάρια:

 • Σαδομαζοχιστικό σενάριο: κατεβάζουμε και κάνουμε compile το κάθε πακέτο που μας ενδιαφέρει (The Gentoo Way)
 • Ελαφρώς Τρελό σενάριο: κάνουμε εγκατάσταση το πιο ελαφρύ γραφικό περιβάλλον (OpenBox, WindowMaker, LXDE) και συνεχίζουμε από εκεί.
 • Φυσιολογικό σενάριο: Κάνουμε εγκατάσταση ένα «στεγνό» περιβάλλον GNOME και συνεχίζουμε από εκεί

Παρά του ότι πλέον έχετε την απόλυτη ευχέρεια να διαλέξετε όποιο σενάριο έχετε στο μυαλό σας  προσωπικά διαλέγω το τελευταίο. Οπότε κάνω εγκατάσταση 4 προγράμματα : Gnome, GDM, Synaptic Package Manager και Network Manager

 • sudo apt-get install gnome-core gdm network-manager-gnome synaptic

Αφού τελειώσει η εγκατάστασή των παραπάνω προγραμμάτων κάνω επανεκκίνηση του συστήματος δίνοντας:

 • sudo reboot -n

Μετά απο 4-5 δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί το γραφικό GDM όπου διαλέγουμε τον χρήστη, βάζουμε το password μας και μπάινουμε σε ένα λυτό περιβάλλον GNOME. Το περιβάλλον, όπως θα δείτε είναι τόσο λυτό που δεν έχει ούτε το Ubuntu Software Center !(μπορείτε όμως να το εγκαταστήσετε αν θέλετε). Από εδώ και πέρα μπορείτε είτε με το τερματικό είτε με το Synaptic Package Manager να εγκαταστήσετε μόνο και μόνο τα αγαπημένα σας προγράμματα.

Καλή συνέχεια !

Gnome-Ubuntu-bare-bone.jpg