Μετά το άρθρο «Canonical προς Banshee: Θέλουμε το 75% των κερδών σας» πολλά ξένα ειδησιογραφικά site, έγραψαν τις απόψεις τους επί του θέματος. 

Ακόμα και η ίδια η Canonical κατάλαβε ότι κάτι δεν έκανε σωστά. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο επικεφαλής θεμάτων κοινότητας, Jono Bacon, έσπευσε να δηλώσει οτι:

Ο Cristian Parrino (Canonical Online Services Leader) σε επικοινωνία που είχε με την ομάδα προγραμματιστών του Banshee, ζήτησε συγνώμη και ανέλαβε την ευθύνη για τον αδέξιο χειρισμό του θέματος.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, έριξαν στο τραπέζι μια νέα συμφωνία με την οποία:

  1. Το Banshee στην αναμενόμενη έκδοση του Ubuntu τον Απρίλιο, θα έχει τόσο την AmazonMP3 όσο και το Ubuntu One κατάστημα μουσικής ενεργοποιημένο από προεπιλογή.
  2. Η Canonical θα λαμβάνει το 75% των εσόδων από το AmazonMP3 κατάστημα μουσικής τα οποία θα πωλούνται μέσο του Banshee.
  3. Η Canonical θα συνεισφέρει το υπόλοιπο 25% των εσόδων από το κατάστημα AmazonMP3 στο GNOME project.
  4. Επίσης, η Canonical θα συνεισφέρει το 25% των εσόδων από το UbuntuOne Music Store που θα προέρχεται από το Banshee αλλά και το Rhythmbox, στο GNOME project.

Δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι με προβλημάτισε αυτή η νέα συμφωνία γιατί ενώ η προηγούμενη ήταν πραγματικά «ανήθικη» η τωρινή συμφωνία φαίνεται πιο επικερδής για την κοινότητα προγραμματιστών του GNOME. Αν το δω εντελώς «μπακαλίστικα» αυτό το deal τότε βλέπω ότι ενώ παλιότερα το «προϊόν» (AmazonMP3) διανέμονταν από μικρό κανάλι διανομής αλλά το 100% των κερδών ανήκε στο GNOME, τώρα θα διανέμεται από μεγαλύτερο (πολυκατάστημα?) δίκτυο διανομής αλλά τα έσοδά του θα πέσουν στο 25% συν 25% απο τις πωλήσεις τραγουδιών μέσο Ubuntu ONE.

Με άλλα λόγια τους λέει η Canonical:

«Ελάτε να κερδίσουμε όλοι. Εγώ (Canonical) θα σας προβάλλω σε ένα δίκτυο που έχει περισσότερο από 15 εκατ. χρήστες. Έτσι ακόμα και το 25% που θα έχετε από το AmazonMP3 αλλά και το 25% από το Ubuntu ONE δεν θα το είχατε ποτέ αν συνεχίζατε μόνοι σας.»

Ας με διορθώσουν οι φίλοι του κλάδου Marketing&Managment αλλά νομίζω ότι ενώ είναι γερό το Deal προς όφελος του GNOME θα μπορούσε η Canonical να προσφέρει λίγα παραπάνω. Αν όμως συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το Banshee βγαίνει και σε έκδοση για Windows (με εκατοντάδες εκατ. χρήστες), από όπου το 100% των κερδών μπορούν να πάνε στο GNOME… τότε το (25%Αmazon +25%UbuntuONE) δεν νομίζω ότι είναι άσχημο Deal.

Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας… προσωπικά με ενδιαφέρει να δω που θα καταλήξει το ζήτημα γιατί είναι σημαντικό να έχουν εισόδημα και οι προγραμματιστές του Open Source αλλά και οι εταιρίες που το προωθούν, διατηρώντας πάντα τις ισορροπίες σεβασμού!