Στις 24/3 το διοικητικό συμβούλιο της Canonical/Ubuntu, αποφάσισε τελικά τι θα κάνει με μια πρόταση που είχε γίνει για να υπάρχει προεπιλογή στον τρόπο εγκατάστασης μη ελεύθερου λογισμικού στο Ubuntu όπως Adobe Flash Player, mp3 codecs, dvd decoder κλπ. Είπε ένα ΌΧΙ (0-ναι, 5-όχι) σε κάτι που εξαρχής μπορεί να φανεί ανούσιο αλλά μια προσεκτική ματιά, οδηγεί στο συμπέρασμα οτι ήταν μια σοφή απόφαση.
Το ιστορικό
Στη έκδοση 10.10 του Ubuntu, εμφανίστηκε ένα νέο χαρακτηριστικό που σου επέτρεπε κατά την διάρκεια εγκατάστασης του λειτουργικού στον υπολογιστή, αν το επιθυμείς, να κατεβάσει επιπλέον λογισμικό απαραίτητο για την αναπαραγωγή μέσων κλειστού λογισμικού (mp3, dvd, flash κλπ.). Αυτό δεν σήμαινε ότι δεν μπορούσες να το κάνεις και αργότερα, απλά τον αρχάριο χρήστη τον βολεύει αυτή η επιλογή να γίνει παράλληλα με την εγκατάσταση όλου του λειτουργικού.
Κάποια στιγμή λοιπόν και εν μέσω έλευσης τις νέας έκδοσης του Ubuntu, προτάθηκε απο κάποιους στην ομάδα Canonical Design Team αυτό το check-box να είναι τσεκαρισμένο εξ-αρχής ώστε να μην χρειάζεται ο αρχάριος να μπαίνει σε διαδικασία να το επιλέξει η όχι. Ας μην ξεχνάμε οτι οι αρχάριοι ότι βρίσκουν προεπιλεγμένο, όποια επιλογή και αν είναι τσεκαρισμένη εξαρχής το θεωρούν σωστή επιλογή και δεν το πειράζουν.
Με την πρόταση αυτή, ο αρχάριος χρήστης θα έβρισκε προεγκατεστημένα όλα τα λογισμικά που θα του ήταν απαραίτητα για να βλέπει βίντεο στο youtube να ακούει τα mp3 του κλπ. Όμως… υπάρχει ένα όμως…
Σκεφτείτε το γεγονός ότι ένα τόσο μικρό θεματάκι σχεδιασμού (το να έχει ένα τικ ή όχι ) στον εγκαταστάτη του λειτουργικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει τον «θάνατο» ανοιχτών τεχνολογιών όπως το Gnash, html5, ανοιχτοί codecs κλπ στο Ubuntu. Βλέπετε, οι απλοί χρήστες δεν έχουν φιλοσοφικούς φραγμούς όπως η κοινότητα ανοιχτού λογισμικού. Οπότε αν περνούσε αυτή η πρόταση, θα έπρεπε κάποιος που δεν επιθυμεί κλειστά πρότυπα αναπαραγωγής να προσέχει κατά την διάρκεια εγκατάστασης του Ubuntu να απο-επιλέξει την προεπιλογή για την εγκατάσταση αυτών των codecs.
Παρά το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα έδινε η σχεδιαστική αυτή επιλογή στο Ubuntu έναντι άλλων διανομών (Linux Mint), αποφασίστηκε τελικά ότι δεν θα υλοποιηθεί και θα διατηρηθεί η παρούσα μέθοδος όπου ο χρήστης καλείται, αν το επιθυμεί, να βάλει με το χεράκι του το «τικ» στην επιλογή. Προσωπικά θεωρώ σοφή την απόφασή η οποία, αν αναλογιστείτε τα 15+ εκατομμύρια χρηστών Ubuntu παγκοσμίως, θα επηρέαζε δραματικά την πορεία χρήσης ανοιχτών προτύπων.
Περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος μπορείτε να διαβάσετε στο blog του Ubuntu Comunity Manager, Jono Bacon
μπράβο τα παλικαρια!
Μπράβο και ελπίζω κάποια στιγμή ο κόσμος να λέει : τι Ubuntu έχεις? σαν να λένε σήμερα: τι windows έχεις? αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκολήσουν απο κάποια οι κολλημένοι και η canonical να αφήσει κάποιους εγωισμούς, οικονομικά συμφέροντα και συμβουλάτορες και να κοιτάξει το μέλλον που πιστεύω πως παααααρα πολύ εύκολα θα μπορούσε να είναι το Number one OS σήμερα! Έλεος δηλαδή! Βρείτε ενα ρημαδό Hardware company ( βλέπε intel,amd κλπ.. ) κάντε μερικές συμφωνίες φτιάξτε σωστούς drivers και φτιάξτε έναν καινούργιο linuxoκόσμο! Είναι εύκολο τα συμφέροντα είναι δύσκολα.
Να ρωτήσω φίλε μου τι ακριβώς εννοείς εγωισμούς της κανόνικαλ? Πως υλοποιούνται αυτοί οι εγωισμοί στον σχεδιασμό του λειτουργικού? Για να καταλάβω τι εννοείς
Πράγματι σοφή απόφαση και
+10 στον jobicreatingweb!