Στο συνέδριο της Google I/O, παρουσιάστηκαν μερικά από τα σπουδαιότερα τεχνολογικά επιτεύγματα των μηχανικών της. Εκτός απο αυτά που σχετίζονται με το Android, παρουσίασε και τις πρώτες εταιρίες που θα ρίξουν στην αγορά τα Chromebook (Notebook με Chrome OS).
Η Samsung και η Acer θα είναι από τις πρώτες εταιρίες που θα μας δώσουν Chromebook από τις 15 Ιούνιου. Το Samsung Chromebook θα κοστίζει $429 (301 ευρώ) με Wi-Fi και $499 (351 ευρώ) η έκδοση με 3G. Της Acer’s το Chromebook θα κοστίζει $349 (245 ευρώ).
Το βίντεο με την παρουσίαση:
δεν θαπρεπε το Android να εχει παρομοια φιλοσοφια?
Αυτό θα είναι καλό για το Linux?
Ανοίγει τον δρόμο προς την απογαλάκτωση του κόσμου από τα windows άραγε? Δεν μπορώ να φανταστώ γενικότερα τα μακρόχρονα αποτελέσματα της κυκλοφορίας λειτουργικού της google όσων αφορά τα linux
@33dc89198556053a46235cca6a081004:disqus @Κyriakos Schwarz
Η πλακα ειναιο πως το Chrome OS ειναι ανταγωνιστικο του Android. To ειπαν αλλωστε & στο συνεδριο τους.Πραγματικα ειναι αξιοθαυμαστο πως η Google Καταφερνει μονιμα να εχει καποιο ανταγωνιστικο προιον, απεναντι σε καποιο δικο της.
Τα πραγματα ειναι θολα ακομα και ποσο μαλλον αν αναλογιστουμε πως το ChromeOS ΔΕΝ ειναι Linux, μα fork του πυρηνα Linux.
Όσο περισσότερα λειτουργικά υπάρχουν, τόσο καλύτερα για εμάς. Μόνο καινοτομίες θα δούμε.
Για όσους ενδιαφέρονται να αντικαταστήσουν το λειτουργικό μιας εταιρείας με το λειτουργικό μιας άλλης, θα είναι τέλειο.
Για τους υπόλοιπους από εμάς, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Google ναι μεν έχει σαν αρχή το «do no evil», αλλά αυτό ισχύει μόνο μέχρι να καταπιεί τον ανταγωνισμό.
Το πόσο βοηθάει το ελεύθερο λογισμικό, το είδαμε κι από τα patch που έχει βάλει στον πυρήνα από το android μέχρι τώρα…
Όσο για τα δεδομένα του καθενός, ε τι να κάνουμε …ο καθένας αξιολογεί το κατά πόσο είναι «προσωπικά» από μόνος του…
Προσωπικά πάντως με τρομάζει και μόνο η ιδέα ότι ΌΛΑ μου τα δεδομένα θα είναι στη διάθεση μιας εταιρείας.
Και για να θυμηθούμε και κάτι άλλο: Πόσα χρόνια πήρε στη Microsoft να καταλάβει ότι δεν είναι καλή ιδέα από άποψη ασφαλείας να έχει ενσωματώσει τον περιηγητή στο λειτουργικό;
Ξαφνικά το παραβλέπουμε αυτό απλά και μόνο επείδη θα έχει πυρήνα Linux;
Δεν υπάρχει άτρωτο λογισμικό, όσο κι αν έχει περάσει η στρεβλή άποψη ότι δεν υπάρχουν ιοί στο Linux, δεν υπάρχουν απλά γιατί το μερίδιο αγοράς που κατέχει είναι αμελητέο για να κάνει κάποιος τον κόπο.
Επίσης, αν θυμάται κανείς, υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που απαγόρευσε στη Microsoft να ενσωματώνει τον περιηγητή της στο λειτουργικό της σύστημα.
Αυτό στη νομική λέγεται δεδικασμένο, άντε να δούμε πως θα καταφέρει η Google σε 1-2 χρόνια να ξεμπλέξει το λειτουργικό από τον περιηγητή, τη στιγμή που το λειτουργικό βασίζεται στον περιηγητή κι όχι το ανάποδο!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι έρχονται ενδιαφέρουσες μέρες…