Στο άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε το android studio σε περιβάλλον Ubuntu / Linux Mint και στην συνέχεια θα φτιάξουμε την πρώτη μας εφαρμογή.
Εισαγωγή
Το Android Studio είναι ένα ολοκληρωμένο προγραμματιστικό περιβάλλον, μία σουίτα λογισμικού που βοηθάει στην ανάπτυξη εφαρμογών εφαρμογών για την πλατφόρμα Android. Αποτελεί το επίσημα υποστηριζόμενο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών της Google και είναι διαθέσιμο για Linux, Windows και Mac OSX.
Στο παρόν άρθρο, θα αναπτύξουμε την εγκατάσταση και την χρήση του στο λειτουργικό σύστημα Ubuntu και Linux Mint.
Λήψη του Android Studio
Μπορείτε να κατεβάστε το Android Studio από εδώ:
download Android Studio και κάνοντας κλίκ στο «Download for Linux».
Να σημειώσουμε ότι είναι λίγο μεγάλο το αρχείο που είναι περίπου 350 ΜΒ και θα χρειαστούν γύρω στα δέκα λεπτά για να κατέβει (ανάλογα με την σύνδεσή σας) .
Οι απαιτήσεις που έχει το Android Studio είναι οι εξής :
Linux
- 2 GB RAM το ελάχιστο, ενώ 4 GB RAM είναι τα προτεινόμενα
- 1 GB χώρο στον δίσκο για το Android SDK, emulator system images και την cache
- 1280 x 800 το ελάχιστο ανάλυση οθόνης
- Oracle Java Development Kit (JDK) 7
- 64-bit έκδοση λειτουργικού συστήματος ικανού να τρέξει 32-bit εφαρμογές
Παρότι επίσημα από την Google υποστηρίζεται το Ubuntu 14.04 Trusty Tahr 64bit, μπορείτε να τρέξετε το Android Studio και σε μετέπειτα εκδόσεις ή ακόμα και σε διανομές που πηγάζουν απο το Ubuntu όπως είναι το Linux Mint.
Εγκατάσταση του Android Studio
Κατευθυνόμαστε στο φάκελλο όπου βρίσκεται το zip αρχείο. Πολύ πιθανόν, ανάλογα και με τις ρυθμίσεις του browser σας, το Android Studio θα έχει γίνει λήψη στον φάκελο Downloads/Λήψεις.
Κάνουμε δεξί κλικ στον αρχείο του android-studio και επιλέγουμε εξαγωγή για να το ξεζιπάρουμε και να δημιουργηθεί ο φάκελος android-studio. Ανοίγουμε τον φάκελο και έπειτα πάμε στον φάκελο bin υπάρχει το αρχείο bash studio.sh.
Πριν κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο, θα πρέπει να ελέγξουμε ότι το σύστημά μας επιτρέπει να εκτελούνται αρχεία bash script. Για να το κάνουμε αυτό κάνουμε δεξί κλικ στο studio.sh, Properties και στην καρτέλα Permissions και ελέγχουμε οτι είναι ενεργοποιημένο το σημείο που λέει » Allow executing as program».
Τέλος στην nautilus επιλέγουμε File –> Preferences
Στο παράθυρο που θα ανοίξει πάμε στην καρτέλα «Behavior» και στο σημείο Executable Text Files επιλέγουμε είτε το «Run executable files when they are opened» ή το «Ask each time» και κλείνουμε το παράθυρο ρυθμίσεων.
Με τα παραπάνω μπορούμε πλέον να κάνουμε διπλό κλικ στο studio.sh για να ξεκινήσει το Android Studio.
Οθόνη Εκκίνησης
Μόλις κάνουμε διπλό κλικ στο studio.sh και ολοκληρώσουμε τις πρώτες «αυτόματες» ρυθμίσεις πατώντας απλά next, next, next… βλέπουμε ότι φορτώνει και μας εμφανίζει το εξής welcome to Android Studio όπως βλέπουμε και στην εικόνα.
Στο κάτω μέρος θα δείτε υπάρχει το check for updates now. Πατήστε το και ακολουθήστε τις οδηγίες μέχρι να ξαναδείτε την οθόνη εκκίνησης.
Δημιουργία Εφαρμογής
Μετά την εγκατάσταση των απαραίτητων βιβλιοθηκών, επιστρέφουμε στην οθόνη εκκίνησης και πατάμε start a new Android Studio project.
Σαν application name βάζουμε practice1 και σαν company Domain , βάζουμε practice.helloworld.com και πατάμε next.
Σαν target Android Devices δίνουμε το μικρότερο api και ο λόγος είναι ότι όσο πιο μικρό api τόσο πιο πολλές οι συσκευές στις οποίες μπορούμε να φορτώσουμε την εφαρμογή μας.
Στο add activity to mobile αφήνουμε την προεπιλογή το blank activity
Στο customize the Activity αφήνουμε τις προεπιλογές ως έχουν, ως Activity Name : Main Activity, και Layout Name: activity_main και πατάμε finish.
Όπως βλέπουμε έχει δημιουργεί το έργο μας practice1 και αριστερά πατώντας στο κουμπί project βλέπουμε την διάρθρωση του project μας για οποία θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή.
Το έργο μας δημιουργήθηκε ήρθε η ώρα να το τρέξουμε στην εικονική μας συσκευή.
Παραμετροποίηση της εικονικής μας συσκευής AVD
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για την ομαλή λειτουργία της εικονικής smartphone συσκευής μας, θα πρέπει:
ο επεξεργαστής μας να υποστηρίζει Virtualization Technology, σε περίπτωση που υποστηρίζει θα πρέπει να την ενεργοποιήσουμε απ τα bios (VT-x/AMD-V).
Επίσης, λόγο του οτι ο Linux πυρήνας διαθέτει ενσωματωμένη την δυνατότητα εκτέλεσης εικονικών μηχανών με επιτάχυνση υλικού, αξίζει να εγκαταστήσετε το KVM μέσω των αποθετηρίων της διανομής σας. Περισσότερες; λεπτομέριες για την επιτάχηνση υλικού μέσω Linux KVM στο επίσημο documentation : Emulator -VM- Linux
Πάμε τώρα πίσω στο Android Studio όπου πατώντας στο Tools –> Android –> AVD MANAGER (ή το αντίστοιχο εικονίδιο επάνω δεξιά) πρέπει να δημιουργήσουμε την πρώτη μας εικονική συσκευή. Πατάμε στο create virtual Device και επιλέγουμε το NEXUS S και έπειτα επιλέγουμε με βάση το api που θέλουμε αλλά και με βάση τον επεξεργαστή του υπολογιστή μας. Αν ειναι intel επιλέγουμε το X86_64, αν ειναι όμως AMD χρειαζόμαστε armeabi όπου πατάμε click στο download και αυτό αρχίζει να φορτώνει.
Περιμένουμε να τελειώσει η διαδικασία και αφού ολοκληρωθεί πατάμε finish όπου και μας επιστρέφει στην προηγούμενη οθόνη και ξαναπατάμε finish. Σε αυτό το σημείο έχουμε δημιουργήσει την πρώτη μας εικονική Smartphone συσκευή.
Για να τρέξουμε την εφαρμογή μας πατάμε στο πράσινο κουμπί που είναι το play και μας εμφανίζει το DEVICE CHOOSER όπου βλέπουμε την συσκευή που δημιουργήσαμε στο Launch Emulator.
Έπειτα ξεκινά ο εξομοιωτής δείχνοντας μας την εφαρμογή μας. Αν όλα πήγαν καλά θα δούμε στην Οθόνη Hello World!
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: