Προσέξτε σε τι projects συνεισφέρετε…

…για να μην πάει η συνεισφορά σας χαμένη. Είναι αλήθεια ότι όταν κάποιος συνεισφέρει σε ένα project αυτό που ζητά σε πρώτη φάση, είναι να δει τη συνεισφορά του αυτή εν δράση. 

prosoxi-project-pou-sisiferete

Εισαγωγή

Είτε είναι κώδικας, είτε μετάφραση, είτε μια εικόνα, θέλει να δει τους υπολοίπους να τη χρησιμοποιούν. Τώρα, αν έχει απώτερους σκοπούς αυτό θα φανεί στη πορεία.

Οι περισσότεροι από εμάς πάντως, όταν κάνουν μια συνεισφορά, την κάνουν για να ευχαριστήσουν κατά κάποιο τρόπο, το project στο οποίο συνεισφέρουν και για να την δουν να χρησιμοποιείται. Με λίγα λόγια δηλαδή, «να χρησιμοποιούν τον δικό μου κώδικα, την δική μου μετάφραση», ή «έχουν ως background την δική μου εικόνα, τα δικά μου εικονίδια»…κλπ.

Συνεισφορά σε μεγάλα ή μικρά projects;

Υπάρχουν πολλά projects στα οποία μπορεί να συνεισφέρει κάποιος και υπάρχουν μεγάλα projects, αλλά και μικρότερα. Υπάρχει επίσης μια, ας την πούμε λογική, η οποία λέει να συνεισφέρεις σε εκείνα τα μικρά projects διότι έχουν περισσότερη ανάγκη από τα μεγαλύτερα. Για παράδειγμα, κάνε μια συνεισφορά στο «τρία πουλάκια κάθονταν Linux» το οποίο βασίζεται στο Ubuntu, αλλά όχι στο Ubuntu το ίδιο. Διότι στο πρώτο είναι ο Developer και ίσως άλλος ένας που το αναπτύσσουν και έχουν περισσότερη ανάγκη από συνεισφορές, απ’ ότι το Ubuntu στο οποίο συνεισφέρουν ούτως ή άλλως εκατοντάδες (χρήστες, developers, designers…κλπ).

Εντάξει, ίσως συμφωνήσω.
Από την άλλη όμως σκέφτηκες ότι:

  1. Στο Ubuntu η συνεισφορά σου θα χρησιμοποιηθεί ευρέως από χιλιάδες χρήστες μιας και το χρησιμοποιούν περισσότεροι,
  2. Αναλόγως τη συνεισφορά που θα κάνεις, ίσως την πάρουν και μικρότερα projects, όσα από αυτά δηλαδή βασίζονται στο Ubuntu (μιας και αυτό πήραμε ως παράδειγμα),
  3. Ίσως το σημαντικότερο όλων, δεν θα σηκωθείς μια ωραία πρωία να πατήσεις στο Link της κοινότητας και να σου επιστρέψει 404 error, έτσι επειδή αποφάσισε για όποιους λόγους να το κλείσει ο ένας (άντε δυο) και μοναδικός developer που το αναπτύσσει.

 

Το πρόβλημα των downstream contribution;

Και να που έρχομαι στο προκείμενο. Στην αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο ( rant ίσως; ) και να δηλώσω ότι ουδέποτε πρόκειται να συνεισφέρω ξανά σε μεμονωμένα projects, μικρά, μη αναγνωρισμένα, με λιγότερους από 10 Developers.

Τέτοια projects είναι καταδικασμένα από τη στιγμή που γεννιούνται. Αν δεν με πιστεύετε ξεκινήστε να συνεισφέρετε σε ένα τέτοιο project και όταν θα έρθει η ώρα να πάει η συνεισφορά σας στον κάλαθο των αχρήστων, θα με θυμηθείτε. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ούτε και η τελευταία. Απλά τώρα είπα να γράψω κάτι γι’ αυτό.

Ο λόγος για το Architect Linux, έναν Installer για το Arch Linux ο οποίος ξεκίνησε πριν από κάνα χρόνο να αναπτύσσεται και φάνηκε ότι τα πήγαινε καλά. Αφιέρωμα στο Architect και Tutorials αρκετά, όχι μόνον από εμένα φυσικά, αλλά από μια πλειάδα άλλων χρηστών σε διάφορες γλώσσες/χώρες. Δείτε για παράδειγμα εδώ: http://wp.me/p3HF9I-GV

Πάω σήμερα (ναι σήμερα) να επισκεφτώ την κοινότητα στο G+… 404 !  Πάω στο Github, κενό ! Πάω στο SourceForge , nada.

Τι στα κομμάτια έγινε λέω;
Ανακάλυψα αυτό το βίντεο στο Youtube, από κάποιον αμφιταλαντευόμενο Linux User ονόματι Mathew Moore. Λέω αμφιταλαντευόμενο διότι τον έχω δει ξανά, κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα με μια Linux διανομή, γυρνάει σε Windows και ανεβάζει και ένα rant video στο Youtube έτσι να υπάρχει. Δεν ξέρω αν ήταν αυτό το βίντεο η αφορμή ή η αιτία η οποία οδήγησε τον Calr Duff (Developer του Architect) να κλείσει τα πάντα. Τα πάντα όμως. Αν ήταν πάντως, λάθος. Μέγα λάθος Carl.

Επίλογος

Έτσι λοιπόν, έτσι απλά, όσες συνεισφορές έγιναν στο συγκεκριμένο project πήγαν χαμένες. Δεν ξέρω αν θα επανέλθει, αν ήταν μια απόφαση εν βρασμώ που λένε, αλλά δεν κλείνεις ρε φίλε έτσι τα πάντα και χωρίς καμία προειδοποίηση. Ηθικόν δίδαγμα: Υπάρχει αυτό που λέμε, upstream contribution και θα προτείνω να το ακολουθήσουμε όλοι.

Στάθη διαβάζεις; πόσες ώρες σπατάλησες στο Transifex για το Architect ;

——————————————————————————————————————————————

Ενημέρωση 19/03/2016: Σε ενημέρωση που έκανε ο Developer του Architect αναφέρει οτι οι λόγοι για αυτή την ενέργειά ήταν o διαδικτιακός διασηρμός του. Λεπτομέρειες : Architect Will Return. Here is why it was shut down

Advertisement

11 σκέψεις σχετικά με το “Προσέξτε σε τι projects συνεισφέρετε…

Add yours

  1. Δεν έχεις άδικο! Ευτυχώς(;) η έλλειψη χρόνου με έχει αναγκάσει να συνεισφέρω με το σταγονόμετρο και αναγκαστικά σε mainstream projects καθώς δεν προλαβαίνω να κοιτάξω και παραπέρα.

  2. Το git αποθετήριο με τον κώδικα δεν το έχεις στο pc σου; Τίποτα δεν έκλεισε. Απλά το ανεβάζεις στο δικό σου github, γράφεις ένα μικρό disclaimer για την αλλαγή leader, και συνεχίζεις με όσους γουστάρουν. Αντέ να χρειαστεί να αλλάξεις το όνομα αν γκρινιάξει ο προηγούμενος leader. Στο ελεύθερο λογισμικό τίποτα δε σταματά, τίποτε δεν χάνεται όσο υπάρχει έστω και ένας που το θεωρεί χρήσιμο. Shut up and fork it!

    1. Συμφωνώ απόλυτα. Πολλά απ’ τα projects στα οποία ξεκίνησα κάποτε να συνεισφέρω, στην πορεία «έκλεισαν». Ο κώδικας ανέβηκε στο github μου και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Όσο ένα project είναι χρήσιμο έστω και σε ένα άτομο, αξίζει την υποστήριξη μας!

    2. Όχι δεν το έχω στο PC μου. Δεν πρόλαβα να το κάνω fork. Κατέβηκε ο κώδικας από Github και SF εν μια νυκτί. Έκλεισε η κοινότητα στο G+ εν ριπή οφθαλμού. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση.
      Shut up and fork it ; ναι οκ, αυτό μου θυμίζει εποχές RTFM. Μήπως συνεισφορά νοείται μόνον ο κώδικας; και συμφωνώ εν μέρη με το «τίποτε δεν χάνεται όσο υπάρχει έστω και ένας που το θεωρεί χρήσιμο» αρκεί αυτός ο ένας να γνωρίζει πως να συντηρήσει το project που θα κάνει fork.
      Όλες οι άλλες συνεισφορές χρηστών όπως μετάφραση, design, Q/A , bug reports, wallpapers, εικονίδια, tutorials.. πως θα γίνουν shut up and fork it;

    3. Ας μην τα βλέπουμε με «στείρα» συνεισφορά, κώδικα. Ο σκέτος κώδικας χωρίς την συνεισφορά σε πεδία όπως marketing, μεταφράσεις, δημιουργία κοινότητας, mentoring, evangelism και άλλα που περικλείουν ένα open source project, είναι άδειο εντελώς. Επομένως πως είναι δυνατόν να διασώσεις τα όσα έχουν κάνει τα μέλοι που συνεισέφεραν σε άλλους τομείς ? Πως να τα κάνεις fork αυτά ?
      Δυστηχώς δεν μπορείς να τα επιστρέψεις άπαξ και χαθούν.

    4. Δεν είναι μόνο ο κώδικας salih, αλλά εφόσον μιλάμε για έργο λογισμικού είναι η βάση που δίνει νόημα σε όλα όσα αναφέρεις. Αναπόφευκτα η οποία προσπάθεια θα ξεκινήσει από τον κώδικα και όλα τα άλλα θα επαναπροσανατολιστουν γύρω από αυτόν. Μπορεί κάποια πράγματα να θέλουν μια προσπάθεια να ανακτηθουν, ή να πρέπει να ξαναγίνουν. Η κοινότητα θα κάνει το θαύμα της εφόσον αναβιώσει ο πυρήνας του έργου.

    5. Εδώ η απάντηση του Carl : http://architectlinux.boardhost.com/viewtopic.php?id=531
      Έκθεση ολόκληρη. Δεν του ρίχνω άδικο, έχουν νόημα αυτά που γράφει. Υπάρχει ιστορία από πίσω.
      Το συγκεκριμένο ήταν απλά η αφορμή για να γράψω όσα έγραψα. Άσχετα εάν θα επανέλθει η κοινότητα..κλπ του Architect, η γνώμη μου παραμένει. Upstream Contribution , ή τουλάχιστον σε mainstream projects μόνο.
      Το μόνο που σώζει κάπως την κατάσταση είναι η φύση του ανοιχτού κώδικα, αλλά τα είπαμε και παραπάνω ότι συνεισφορά δεν είναι μόνον ο κώδικας.

  3. Θα επιμείνω: RTFM and fork it! Δες εδω πως μπορεις να ψαξεις για κοπιες του αποθετηριου: http://www.wired.com/2013/12/forked/ . Δες εδώ πιο γενικά τα βήματα για να αναβιώσεις ένα νεκρό εργο: http://programmers.stackexchange.com/questions/273156/how-should-i-contribute-to-a-mostly-abandoned-github-project . Δες εδώ συγκεκριμένα για το github: https://help.github.com/articles/fork-a-repo/ . Δεν αποτελεί συνεισφορά μόνο ο κώδικας, είναι η βασική συγκολητικη ουσία πάνω στην οποία συνενονονται και αποκτούν νόημα και λόγο ύπαρξης όλα τα άλλα ήδη συνεισφοράς που αναφέρεις – εφόσον μιλάμε για έργο λογισμικού -, οπότε από κει πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια. Και αν δεν θέλεις ή δεν έχεις χρόνο να μπλέξεις εσύ με όλα αυτά, μην ανησυχείς. Δημοσιοποίσε την πρόθεσή σου για αναβίωση, μάζεψε και άλλους από την κοινότητα που βρίσκουν κάποιο νόημα στο εγχείρημα, και σίγουρα θα βρεθούν άτομα με γνώσεις, χρόνο και μεράκι να συνεισφέρουν στους τομείς που σε δυσκολεύουν. Συνοψιζοντας: Shut up, RTFM, Gather the Community and Fork it!

  4. Επέμενε. Οι RTFM εποχές έχουν περάσει και εύχομαι ανεπιστρεπτί. Απλά εφιστώ την προσοχή σε όσους/ες θέλουν να συνεισφέρουν κάπου, αλλά δεν θέλουν αυξημένες πιθανότητες να μπλέξουν με όλα αυτά που αναφέρεις παραπάνω.

    1. Μα αυτή δεν είναι η μαγεία του ελεύθερου λογισμικού; Ότι δεν χρειάζεται να εξαρτάσαι από τη διάθεση και τις αποφάσεις κανενός leader και καμιάς εταιρίας… ότι έχεις τη δυνατότητα και το δικαίωμα να χρησιμοποιησεις, επεκτείνεις και βελτιώσεις το λογισμικό όπως και οπότε εσύ γουστάρεις. Αλλιώς ποια η διαφορά από το να χρησιμοποιείς και να συνεισφερεις σε ενα προϊόν κλειστού κώδικα;

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: