…για να μην πάει η συνεισφορά σας χαμένη. Είναι αλήθεια ότι όταν κάποιος συνεισφέρει σε ένα project αυτό που ζητά σε πρώτη φάση, είναι να δει τη συνεισφορά του αυτή εν δράση. 

prosoxi-project-pou-sisiferete

Εισαγωγή

Είτε είναι κώδικας, είτε μετάφραση, είτε μια εικόνα, θέλει να δει τους υπολοίπους να τη χρησιμοποιούν. Τώρα, αν έχει απώτερους σκοπούς αυτό θα φανεί στη πορεία.

Οι περισσότεροι από εμάς πάντως, όταν κάνουν μια συνεισφορά, την κάνουν για να ευχαριστήσουν κατά κάποιο τρόπο, το project στο οποίο συνεισφέρουν και για να την δουν να χρησιμοποιείται. Με λίγα λόγια δηλαδή, «να χρησιμοποιούν τον δικό μου κώδικα, την δική μου μετάφραση», ή «έχουν ως background την δική μου εικόνα, τα δικά μου εικονίδια»…κλπ.

Συνεισφορά σε μεγάλα ή μικρά projects;

Υπάρχουν πολλά projects στα οποία μπορεί να συνεισφέρει κάποιος και υπάρχουν μεγάλα projects, αλλά και μικρότερα. Υπάρχει επίσης μια, ας την πούμε λογική, η οποία λέει να συνεισφέρεις σε εκείνα τα μικρά projects διότι έχουν περισσότερη ανάγκη από τα μεγαλύτερα. Για παράδειγμα, κάνε μια συνεισφορά στο «τρία πουλάκια κάθονταν Linux» το οποίο βασίζεται στο Ubuntu, αλλά όχι στο Ubuntu το ίδιο. Διότι στο πρώτο είναι ο Developer και ίσως άλλος ένας που το αναπτύσσουν και έχουν περισσότερη ανάγκη από συνεισφορές, απ’ ότι το Ubuntu στο οποίο συνεισφέρουν ούτως ή άλλως εκατοντάδες (χρήστες, developers, designers…κλπ).

Εντάξει, ίσως συμφωνήσω.
Από την άλλη όμως σκέφτηκες ότι:

  1. Στο Ubuntu η συνεισφορά σου θα χρησιμοποιηθεί ευρέως από χιλιάδες χρήστες μιας και το χρησιμοποιούν περισσότεροι,
  2. Αναλόγως τη συνεισφορά που θα κάνεις, ίσως την πάρουν και μικρότερα projects, όσα από αυτά δηλαδή βασίζονται στο Ubuntu (μιας και αυτό πήραμε ως παράδειγμα),
  3. Ίσως το σημαντικότερο όλων, δεν θα σηκωθείς μια ωραία πρωία να πατήσεις στο Link της κοινότητας και να σου επιστρέψει 404 error, έτσι επειδή αποφάσισε για όποιους λόγους να το κλείσει ο ένας (άντε δυο) και μοναδικός developer που το αναπτύσσει.

 

Το πρόβλημα των downstream contribution;

Και να που έρχομαι στο προκείμενο. Στην αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο ( rant ίσως; ) και να δηλώσω ότι ουδέποτε πρόκειται να συνεισφέρω ξανά σε μεμονωμένα projects, μικρά, μη αναγνωρισμένα, με λιγότερους από 10 Developers.

Τέτοια projects είναι καταδικασμένα από τη στιγμή που γεννιούνται. Αν δεν με πιστεύετε ξεκινήστε να συνεισφέρετε σε ένα τέτοιο project και όταν θα έρθει η ώρα να πάει η συνεισφορά σας στον κάλαθο των αχρήστων, θα με θυμηθείτε. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ούτε και η τελευταία. Απλά τώρα είπα να γράψω κάτι γι’ αυτό.

Ο λόγος για το Architect Linux, έναν Installer για το Arch Linux ο οποίος ξεκίνησε πριν από κάνα χρόνο να αναπτύσσεται και φάνηκε ότι τα πήγαινε καλά. Αφιέρωμα στο Architect και Tutorials αρκετά, όχι μόνον από εμένα φυσικά, αλλά από μια πλειάδα άλλων χρηστών σε διάφορες γλώσσες/χώρες. Δείτε για παράδειγμα εδώ: http://wp.me/p3HF9I-GV

Πάω σήμερα (ναι σήμερα) να επισκεφτώ την κοινότητα στο G+… 404 !  Πάω στο Github, κενό ! Πάω στο SourceForge , nada.

Τι στα κομμάτια έγινε λέω;
Ανακάλυψα αυτό το βίντεο στο Youtube, από κάποιον αμφιταλαντευόμενο Linux User ονόματι Mathew Moore. Λέω αμφιταλαντευόμενο διότι τον έχω δει ξανά, κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα με μια Linux διανομή, γυρνάει σε Windows και ανεβάζει και ένα rant video στο Youtube έτσι να υπάρχει. Δεν ξέρω αν ήταν αυτό το βίντεο η αφορμή ή η αιτία η οποία οδήγησε τον Calr Duff (Developer του Architect) να κλείσει τα πάντα. Τα πάντα όμως. Αν ήταν πάντως, λάθος. Μέγα λάθος Carl.

Επίλογος

Έτσι λοιπόν, έτσι απλά, όσες συνεισφορές έγιναν στο συγκεκριμένο project πήγαν χαμένες. Δεν ξέρω αν θα επανέλθει, αν ήταν μια απόφαση εν βρασμώ που λένε, αλλά δεν κλείνεις ρε φίλε έτσι τα πάντα και χωρίς καμία προειδοποίηση. Ηθικόν δίδαγμα: Υπάρχει αυτό που λέμε, upstream contribution και θα προτείνω να το ακολουθήσουμε όλοι.

Στάθη διαβάζεις; πόσες ώρες σπατάλησες στο Transifex για το Architect ;

——————————————————————————————————————————————

Ενημέρωση 19/03/2016: Σε ενημέρωση που έκανε ο Developer του Architect αναφέρει οτι οι λόγοι για αυτή την ενέργειά ήταν o διαδικτιακός διασηρμός του. Λεπτομέρειες : Architect Will Return. Here is why it was shut down