Σύμφωνα με την άδεια χρήσης του Linux πυρήνα αλλά και του Android, οι κατασκευαστές συσκευών smartphone οφείλουν να δώσουν των κώδικα με τις τροποποιήσεις που έχουν κάνει. Φαίνεται όμως, δύο μεγάλες εταιρίες του χώρου, δεν έχουν δώσει τον κώδικα πίσω στο Android Open Source Project.

mls-plaisio-not-opensource

Όπως κάθε εταιρεία, που κατασκευάζει συσκευές Android και τροποποιεί τον πηγαίο κώδικα, έτσι και κάθε αλλαγή θα πρέπει επιστέφεται βάση των αδειών χρήσης που διέπονται το λειτουργικό σύστημα Android αλλά και ο πυρήνας Linux. Οι μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου όπως Samsusng, LG, Sony κλπ σε κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού, μετά από λίγο διάστημα εκδίδουν και τον πηγαίο κώδικα των αλλαγών τους. Ακόμα και οι μικρές κοινότητες που φτιάχνουν Custom ROM, σεβόμενοι τις αρχές του ανοιχτού κώδικα, πάντα παρέχουν πρόσβαση στις αλλαγές που έχουν κάνει.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με το άρθρο «Μήπως η MLS, το Πλαίσιο και οι υπόλοιποι Έλληνες »κατασκευαστές» Android συσκευών είναι παράνομοι;» του doctorandroid.gr (Chris K) οι εταιρίες αυτές «δεν επιστρέφουν» αυτά που έλαβαν ελεύθερα. Συγκεκριμένα, μιλάμε για αλλαγές στον πυρήνα Linux, για να μπορεί η συσκευή να λειτουργεί αλλά και στο τμήμα εκείνο του Android που είναι ανοιχτού κώδικα. Με λίγα λόγια δεν μιλάμε για κλειστού κώδικα drivers ή κλειστού κώδικα custom εφαρμογές που είναι δικές τους αλλά για τις όποιες τροποποιήσεις κάνουν στον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού και του πυρήνα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δύο πράγματα:

1) Οι συσκευές τους να μην μπορούν να λαμβάνουν μια custom rom. Έτσι σε περίπτωση που ο χρήστης θέλει να αντικαταστήσει το Android που έρχεται με την συσκευή με κάποια άλλη, δεν μπορεί διότι δεν υπάρχει πουθενά διαθέσιμος ο κώδικας του λειτουργικού.

2) Δεν δημιουργείται μια κοινότητα χρηστών που θα μπορεί να συνδράμει στην βελτίωση των συσκευών αυτών όπως συμβαίνει με τις κοινότητες άλλων εταιριών.

Σε περίπτωση που η υπόθεση αυτή καταλήξει στα «αυτιά» των δυο γιγάντων Google και Linux Foundation, νομίζω ότι αυτές οι εταιρίες θα έχουν σοβαρό νομικό πρόβλημα.