Η MLS και το Πλαίσιο δεν έχουν δώσει τον κώδικα Android των συσκευών τους

mls-plaisio-not-opensource

Σύμφωνα με την άδεια χρήσης του Linux πυρήνα αλλά και του Android, οι κατασκευαστές συσκευών smartphone οφείλουν να δώσουν των κώδικα με τις τροποποιήσεις που έχουν κάνει. Φαίνεται όμως, δύο μεγάλες εταιρίες του χώρου, δεν έχουν δώσει τον κώδικα πίσω στο Android Open Source Project.

mls-plaisio-not-opensource

Όπως κάθε εταιρεία, που κατασκευάζει συσκευές Android και τροποποιεί τον πηγαίο κώδικα, έτσι και κάθε αλλαγή θα πρέπει επιστέφεται βάση των αδειών χρήσης που διέπονται το λειτουργικό σύστημα Android αλλά και ο πυρήνας Linux. Οι μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου όπως Samsusng, LG, Sony κλπ σε κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού, μετά από λίγο διάστημα εκδίδουν και τον πηγαίο κώδικα των αλλαγών τους. Ακόμα και οι μικρές κοινότητες που φτιάχνουν Custom ROM, σεβόμενοι τις αρχές του ανοιχτού κώδικα, πάντα παρέχουν πρόσβαση στις αλλαγές που έχουν κάνει.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με το άρθρο «Μήπως η MLS, το Πλαίσιο και οι υπόλοιποι Έλληνες »κατασκευαστές» Android συσκευών είναι παράνομοι;» του doctorandroid.gr (Chris K) οι εταιρίες αυτές «δεν επιστρέφουν» αυτά που έλαβαν ελεύθερα. Συγκεκριμένα, μιλάμε για αλλαγές στον πυρήνα Linux, για να μπορεί η συσκευή να λειτουργεί αλλά και στο τμήμα εκείνο του Android που είναι ανοιχτού κώδικα. Με λίγα λόγια δεν μιλάμε για κλειστού κώδικα drivers ή κλειστού κώδικα custom εφαρμογές που είναι δικές τους αλλά για τις όποιες τροποποιήσεις κάνουν στον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού και του πυρήνα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δύο πράγματα:

1) Οι συσκευές τους να μην μπορούν να λαμβάνουν μια custom rom. Έτσι σε περίπτωση που ο χρήστης θέλει να αντικαταστήσει το Android που έρχεται με την συσκευή με κάποια άλλη, δεν μπορεί διότι δεν υπάρχει πουθενά διαθέσιμος ο κώδικας του λειτουργικού.

2) Δεν δημιουργείται μια κοινότητα χρηστών που θα μπορεί να συνδράμει στην βελτίωση των συσκευών αυτών όπως συμβαίνει με τις κοινότητες άλλων εταιριών.

Σε περίπτωση που η υπόθεση αυτή καταλήξει στα «αυτιά» των δυο γιγάντων Google και Linux Foundation, νομίζω ότι αυτές οι εταιρίες θα έχουν σοβαρό νομικό πρόβλημα.

8 σκέψεις σχετικά με το “Η MLS και το Πλαίσιο δεν έχουν δώσει τον κώδικα Android των συσκευών τους

 1. Ολα καλά, θα διαφωνήσω όμως εδώ
  1) «δεν είμαι δημοσιογράφος και έτσι δεν μπήκα στον κόπο να επικοινωνήσω με κάποια από αυτές τις εταιρίες, γιατί απλά δε μου πέφτει λόγος».
  2) «Σε περίπτωση που η υπόθεση αυτή καταλήξει στα «αυτιά» των δυο γιγάντων Google και Linux Foundation, νομίζω ότι αυτές οι εταιρίες θα έχουν σοβαρό νομικό πρόβλημα».
  Τί εννοούν αυτά; Οτι πρέπει να μείνουμε απαθείς μέχρι ένας «δημοσιογράφος» να «αναδείξει» το θέμα; Οτι αργά ή γρήγορα θα τους την πέσουν τα νομικά τμήματα εταιρειών ή foundations με θιγόμενα συμφέροντα;
  Την πίεση/απαίτηση απέναντι στις αγαπημένες μας εταιρείες την δημιουργούν οι πελάτες/καταναλωτές, ΟΧΙ οι δημοσιογράφοι.

  1. Δεν είναι απάθεια φίλε, απλά κάνω το καθήκον μου σνομπαροντας τα προϊόντα τους αλλά και αναδεικνύοντας το θέμα.

   Την πίεσή μου την ασκω μη αγοράζοντας τσ προϊόντα τους.

 2. Aς συμφωνήσουμε στο ότι…διαφωνούμε, φίλε Χρήστο. Οι καταναλωτές (και οι ενώσεις τους), ειδικά στο εξωτερικό έχουν κάνει θαύματα με την πίεση που ασκούν, αφού καμμία εταιρεία δεν ρισκάρει να αλάσει» το όνομά της. Δυστυχώς στην Ελλάδα η καταναλωτική μας κουλτούρα είναι το «απλά δεν μου πέφτει λόγος».
  *Εχω την άδειά σου να το προωθήσω εγώ το άρθρο σας;

 3. είμαι δυστυχώς ένας κάτοχος mls iQtalk s8 και πραγματικά το έχω χιλιομετανιώσει άλλα δεν θα πω εδώ την ιστορία μου
  το τελευταίο (από τα πολλά προβλήματα μου) είναι ότι μου επέστρεψαν το rom προβληματικό και δεν τρέχει χάρτες ούτε η maic και μετά από μήνες (σήμερα) δεν δουλεύει ούτε το «ρολοι» ή το ημερολόγιο :/
  σκεφτόμουν αν μπορώ να τραβήξω την rom τους η να περάσω άλλη και αν γίνεται να το κάνω root διαβάζοντας το κείμενο καταλαβαίνω ότι την πάτησα και εδώ που πήρα mls?
  ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

  1. Δυστυχώς την πάτησες . Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όταν αγοράζουμε ένα κινητό Android θα πρέπει να κοιτάμε όχι μόνο την μάρκα αλλά και το μέγεθος της κοινότητας. Διότι μετά το πέρας της εγγύησης της συσκευής που θα απευθυνθουμε για βοήθεια?

  2. πόσο δίκαιο έχεις!
   άπλα ξεγελάστηκα από ένα γνωστό ελληνικό site που μου το «φέρανε» σαν ένα πολύ ωραίο κινητό «οχταπυρηνο» με το ένα και το άλλο και ότι είναι ότι πρέπει να το αγοράσω :/
   να ξεκολλήσουμε από της γνώστες εταιρείες και ένα σορό ψέμα και προώθηση χωρίς λόγο :/
   τότε κιόλας δεν τα ήξερα ούτε τα σκέφτηκα αυτά ώστε να το ψάξω τώρα όμως το πλήρωσα το λάθος και το ψάχνω αναγκάστηκα :/
   και πήρα κινητό βιαστικά γιατί που είχε «διαλυθεί» το προηγούμενο άλλα πραγματικά πλέον ούτε ένα ξυπνητήρι δεν μπορώ να βάλω και το κακό είναι ότι όλα αυτά έγιναν μετά από το σερβισ που το έστειλα μου το στείλανε «χαλασμένο» το rom και όταν το ξανά έστειλα μου ζητήσανε και 40 ευρώ τι να πω είναι μεγάλη ιστορία και πολύ απατεωνιά :/
   330ευρω έτσι χαμένα :/
   δηλαδή ούτε καν root δεν γίνεται?

  3. Προσωπικά δεν έχω ακούσει να γίνεται ούτε και κάποιος ανέφερε κάτι στην κοινότητα Android στο G+. Κύριε @chriskarasoulis έχετε κάποια άλλη γνώμη ?

  4. Για root μπορείς να δοκιμάσεις ένα από τα αυτοματοποιημένα όπως το KingRoot και το Kingoroot.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.