Έχουμε δει προηγούμενα άρθρα περί του Nextcloud Box. Στα γρήγορα να σας θυμίσω ότι το Nextcloud Box είναι μια λύση αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων στο σπίτι με την χρήση του Nextcloud.

 

36c87-nextcloud-setup

Βλέποντας πολλά σχόλια, θα συμφωνήσω με πολλούς σχετικά με τις ανησυχίες σας σχετικά με το RAID αλλά και το ότι δεν έχει το Raspberry Pi στην συσκευασία. Θα σας θέσω όμως ορισμένους προβληματισμούς.

  1. Δεν σε περιορίζει στο Raspberry Pi αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ODROID (ίσως αν το ψάξεις καλύτερα να χωράνε και άλλες πλακέτες). Επίσης δεν επιβαρύνει την τιμή με άλλα 45-50Ε στην τιμή του διότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος είναι ήδη κάτοχος του Raspberry Pi. Έχετε δίκιο αν μου πείτε ότι αν δεν έχω Raspberry Pi-ODROID και χρειάζεται να το αγοράσω, το κόστος θα είναι συν 50Ε. Τουλάχιστον δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να μην χρεωθούν παραπάνω.
  2. Σχετικά με το RAID, πάμε σε άλλα μονοπάτια.
    Πρώτον θα αυξηθεί η τιμή του: πχ άλλα περίπου 50Ε (μπορεί και παράπανω). Δηλαδή αμέσως είμαστε στα 120Ε και αν βάλουμε και το Raspberry Pi προσθέστε και άλλα 50Ε τότε είμαστε στα 170Ε. Θα αγοράζατε μια συσκευή για 170Ε;
    Δεύτερον, η συσκευή προορίζεται για τελικούς χρήστες. Ο σκοπός του Nextcloud είναι να δημιουργήσει μια μεγάλη βάση χρηστών, η οποία ίσως να προτείνουν-χρησιμοποιούν το Nextcloud και στην δουλειά τους και ίσως αυτό να αποφέρει συμβόλαια για νέους πελάτες στην εταιρία. Τελικός χρήστης σημαίνει το βάζω στην πρίζα και το χρησιμοποιώ. Προσωπικά δεν ξέρω αν το στήσιμο ενός RAID με αυτή τη συνδεσμολογία μπορεί να γίνει αυτόματα. Δεν γνωρίζω εάν και πως γίνεται με το Ubuntu core με τα snaps που επιλέχτηκε η υλοποίηση. Όποιος έχει εμπειρία, ας γράψει στα σχόλια (αν έχει και links θα το εκτιμούσα προσωπικά).

  3. Περιορισμός ταχύτητας upload: Δυστυχώς η ταχύτητα upload είναι τραγική στην χώρα μας. Παρακάτω θα δείτε την ταχύτητα που είχα σε σπίτι στην Γερμανία (υπάρχουν βέβαια πολλοί περιορισμοί σε σχέση με την Ελλάδα).

nextcloud-upload

Ίσως όταν αποκτήσουν τα σπίτια οπτικές ίνες (στη Θεσσαλονίκη έχει εταιρία που το κάνει) ή όταν οι VDSL γίνουν φθηνότερες, ίσως αλλάξουν τα δεδομένα.

Γράψτε τις προσωπικές σας γνώμες στα σχόλια γιατί το Nextcloud Box είναι νέο προϊόν και χρειάζεται feedback. Όσοι το έχετε αποκτήσει, αλλά και όσοι έχετε απορίες, μπορείτε να ρωτήσετε topic στο help.nextcloud.com ή στην Ελληνική ομάδα στο Facebook.