Σε παλιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί σε μια σύγκριση μεταξύ Flatpak και Snap.Φαίνεται ότι από τη στιγμή που η Canonical ξεκίνησε το Project των Snap Packages, η ομάδα ανάπτυξης των Flatpak «πήρε μπρος».
Έτσι, φτάσαμε αισίως στην έκδοση 0.6.12 (με τη προηγούμενη 0.6.11, να έχει κυκλοφορήσει μόλις μια εβδομάδα πριν) με διορθώσεις σφαλμάτων αλλά και βελτιώσεις, κάποιες από τις οποίες θα αναφέρουμε παρακάτω:
- Μερική Επαναφορά στους κανόνες id της εφαρμογής. Τώρα τα ids των εφαρμογών μπορούν πλέον να έχουν μόνο παύλες στο τελευταίο στοιχείο. Αυτό επιτρέπει στις εφαρμογές να εξάγουν αρχεία όπως για παράδειγμα: org.my.App-extra.desktop, μορφή που χρησιμοποιήθηκε από το LibreOffice. (βελτίωση στη συμβατότητα)
- Η κλειδοθήκη του πυρήνα Linux από προεπιλογή είναι μη προσβάσιμη (βελτίωση στην ασφάλεια)
- Βελτιώσεις αξιοπιστίας που αφορούν την εντολή: build-commit-from (ενδιαφέρει περισσότερο όσους χτίζουν πακέτα με flatpak)
- Καλύτερα μηνύματα λαθών (βελτίωση στην εμφάνιση των μηνυμάτων καταγραφής λαθών)
- Η εντολή flatpak update –appstream κάνει πλέον ενημερώσεις σε όλους τους απομακρυσμένους υπολογιστές (ενδιαφέρει όσους αναβαθμίζουν μέσω Flatpak σε περισσότερους από έναν υπολογιστές)
- Υποστήριξη της παραμέτρου –allow=multiarch για υποστήριξη άλλων αρχιτεκτονικών. Για παράδειγμα, να τρέξουμε κώδικα 32bit και σύστημα 64bit (ενδιαφέρει όσους χτίζουν Flatpak)
Το πλήρες ChangeLog μπορούμε να το διαβάσουμε στο GitHub, όπου και λαμβάνει χώρα η ανάπτυξη του Flatpak Framework. Από το ίδιο Link μπορούμε να κατεβάσουμε και τον πηγαίο κώδικα.
Εάν έχουμε ήδη εγκατεστημένο το Flaptak στη διανομή μας, πρέπει απλά να το αναβαθμίσουμε. Εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε το Flatpak, μπορούμε να το κάνουμε εγκατάσταση βάσει των οδηγιών στο επίσημο Site.
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: