Ίσως με την ανάγνωση του τίτλου η αρχική αντίδραση σας να είναι: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ; Μην ανησυχείτε, θα τα πάρουμε με την σειρά, πρώτα το Google Summer of Code (GSoC) και έπειτα το Outreachy,
Google Summer of Code (GSoC)
Το Google Summer of Code (GSoC) είναι ένα πρόγραμμα που διοργανώνει η Google το οποίο διεξάγεται κάθε καλοκαίρι. Απευθύνεται σε φοιτητές οι οποίοι επιθυμούν να δουλέψουν το καλοκαίρι. Τους ωθεί να γράψουν κώδικα και να φέρουν σε πέρας ένα project. Ποια τα οφέλη για το φοιτητή;
- Μαθαίνει μια γλώσσα προγραμματισμού ή τελειοποιεί μια γλώσσας που ήδη γνωρίζει ο φοιτητής.
- Κερδίζει 5500$. Η πληρωμή γίνεται σε 3 δόσεις. Αρχικά 500$ δίνονται όταν ο φοιτητής γίνει δεκτός. Τα 2500$ στην πρώτη αξιολόγηση, στα μέσα της περιόδου. Τα τελευταία 2500$ δίνονται με την λήξη του προγράμματος. Σε περίπτωση που δεν περάσει την τελευταία αξιολόγηση, απλά δεν θα λάβει την τελευταία δόση. Αυτά που έχει λάβει, τα κρατάει.
- Συμμετέχει σε συνέδρια, εκδηλώσεις είτε δωρεάν είτε με ελάχιστη χρέωση (ανάλογα συνέδριο και project).
- Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, μπορεί να χρησιμοποιήσει στο βιογραφικό του το γεγονός ότι συμμετείχε με επιτυχία στο πρόγραμμα της Google. Όταν ακούγεται το όνομα αυτό, μετράει αρκετά στον εργοδότη.
Ας δούμε όμως πως μπορεί κάποιος να συμμετάσχει. Η ιστοσελίδα είναι η https://summerofcode.withgoogle.com/. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλη την διαδικασία.
Μικρά tips που καλό είναι να ξέρετε:
- Να βλέπετε τις ημερομηνίες που οι οργανισμοί έχουν να δηλώσουν τα projects τους.
- Μπορείτε να μπείτε στις λίστες των οργανισμών ώστε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για κάποιο project που πιθανό να μπορεί να δηλώσει ο οργανισμός. Εάν βρεθεί και ο αντίστοιχος mentor θα είστε πιο κοντά στο να σας δεχτούν.
- Επίσης καλό είναι να δείξετε ενδιαφέρον και να συμμετάσχετε σε άλλα projects του οργανισμού, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας δεχτούν.
Εάν θέλετε να έχετε μια ιδέα προηγούμενων συμμετοχών, μπείτε στην ιστοσελίδα https://www.google-melange.com/.
Καλό είναι να συμμετέχουν και κάποιοι ως mentors για να βοηθήσουν την κατάσταση. Τι θα κερδίσουν οι mentors; Σίγουρα το μπλουζάκι, αλλά και μπορούν να γράψουν στο βιογραφικό τους ότι συμμετείχαν ως mentors στο πρόγραμμα και τέλος ίσως ο οργανισμός τους στηρίξει να πάνε ταξίδι στο summit που οργανώνει η Google στα κεντρικά της γραφεία.
Outreachy
Το πρόγραμμα Outreachy ήταν γνωστό παλιότερα ως GNOME Outreach Program for Women. Αυτό το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Software Freedom Conservancy και απευθύνεται σε γυναίκες (ο ορισμός λέει women (cis and trans), trans men, and genderqueer people internationally).
Σε αντίθεση με το GSoC, έχουμε δυο περιόδους που καλύπτουν τα δυο ημισφαίρια. Το ένα διαρκεί από τον Μάιο έως τον Αύγουστο ενώ το άλλο από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα το τρέχον πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής δηλώσεων ως intern την 17η Οκτωβρίου 2016. Μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες του τρέχοντος προγράμματος στην ιστοσελίδα https://wiki.gnome.org/Outreachy/2016/DecemberMarch.
Το χρηματικό έπαθλο και εδώ είναι $5,500 και ακολουθεί την ίδια λογική σε 3 δόσεις. Επιπλέον η κάθε συμμετέχουσα θα έχει στη διάθεσή της και $500 για μεταφορικά έξοδα για συμμετοχή σε συνέδρια κλπ.
Όμως μην το βλέπετε μόνο ως χρήματα. Δείτε το και αυτό ως καταχώρηση στο βιογραφικό σας. Ο οργανισμός που θα συμμετάσχετε δεν θα είναι κάποια εταιρία πληροφορικής του κυρ Μήτσου αλλά μπορεί να είναι πχ ο οργανισμός Mozilla ή o wikimedia.
Η αφίσα του τρέχοντος προγράμματος είναι η παρακάτω
Και εδώ ισχύει η ίδια διαδικασία.
- Δηλαδή εγγράφεστε στις λίστες του Outreachy και ακολουθείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ για νέα.
- Μπείτε στους συνδέσμους που περιγράφουν ποιοι οργανισμοί συμμετέχουν και με ποια projects.
- Βρείτε τον οργανισμό και το project που θέλετε να ασχοληθείτε.
- Πρέπει να κάνετε κάποια συνεισφορά στον οργανισμό και στη συνέχεια να κάνετε την αίτηση για την εργασία που επιθυμείτε. Η διαδικασία περιγράφεται χαριτωμένα στην παρακάτω αφίσα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να ασχολείστε τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα. Εάν δεν βρίσκετε κάποιο project να δουλέψετε, προσπαθείτε να μπείτε στον οργανισμό και να ζητήσετε μόνοι σας ποιο project θέλετε να ασχοληθείτε και ζητάτε mentor.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:
https://wiki.gnome.org/Outreachy
Όλη η πλατφόρμα βρίσκεται στην διεύθυνση:
https://outreachy.gnome.org
Για μετά την συμμετοχή σας (η και εάν δεν επιλεγήκατε), μπορείτε να δείτε και τις ευκαιρίες εργασίας στην διεύθυνση:
https://wiki.gnome.org/Outreachy/Opportunities
Επίλογος
Ελπίζω με το παρόν κείμενο να έχει γίνει γνωστή η ύπαρξη των προγραμμάτων αυτών και να έχεις ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής σας.
Οι φοιτητές, προσπαθήστε να μάθετε βασικές γνώσεις γλώσσας προγραμματισμού από τα πανεπιστήμια. Οι καθηγητές, προσπαθήστε να προετοιμάσετε τους φοιτητές σας για υποβολή αίτησης. Μέλη των LUG, προσπαθήστε να προετοιμάσετε άτομα να συμμετάσχουν (μπορείτε να κάνετε μαθήματα ή προώθηση).
Να ‘μουν 25 χρόνια νεότερος…
Ποτέ δεν είναι αργά για δημιουργικά και ευτυχισμένα παιδικά χρόνια ;)
Σαφώς και κάνω ήδη αρκετά απλά για τέτοια προγράμματα δεν είμαι.
Ξεκινάει και το Google Code In https://developers.google.com/open-source/gci/
Απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου 13-17 χρονών.
Εδώ δεν έχει χρηματικό ποσό. Έχει κάποια μικροέπαθλα σε ρουχισμό και ένα μεγάλο έπαθλο ένα ταξίδι (πιθανό στα γραφεί τους στο SF).
Υπάρχει μια εφαρμογή Coding with Chrome http://codingwithchrome.foo/ για το browser https://chrome.google.com/webstore/detail/coding-with-chrome/becloognjehhioodmnimnehjcibkloed λίγο youtube https://www.youtube.com/playlist?list=PLJnkyVAO-LM72USiGNRNQKahGMs3k7dh4 και αρκετό διάβασμα http://www.w3schools.com/default.asp δεν είναι όλοι για camps.