Στο ubuntu είναι σύνηθες φαινόμενο οι αρκετά συχνές ενημερώσεις του πυρήνα κάτι που φυσικά από μόνο του δεν είναι κακό. Το αντίθετο. Όμως αυτές οι αναβαθμίσεις δημιουργούν ένα κουσούρι στο virtual box. Θα δούμε πως μπορούμε να το διορθώσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε και ένα μικρό fix για να μη χρειάζεται κάθε φορά να κάνουμε τα ίδια.

Λάθος σωστό δε με νοιάζει για αυτό…

Το λάθος που δημιουργείται στο virtualbox έχει να κάνει με τη μη ενημέρωση του πακέτου virtualbox-dkms γεγονός που μας δίνει τα εξής μηνύματα λάθους μόλις προσπαθήσουμε να τρέξουμε κάποια εικονική μηχανή

Αδυναμία εκκίνησης της εικονικής μηχανής
Αδυναμία εκκίνησης της εικονικής μηχανής

και πριν καταλάβουμε τι παίζει, σκάει και δεύτερο παράθυρο

Το error μαζί με την προτεινόμενη λύση
Το error μαζί με την προτεινόμενη λύση

Που όμως οφείλεται αυτό;

Όπως αναφέρει ο nicktux στο blog του, το πρόβλημα οφείλεται στο DKMS (Dynamic Kernel Module Support)

Τι είναι το DKMS αδερφέ;;

Η DKMS (Dynamic Kernel Module Support) είναι μια λειτουργία η οποία μπορεί να προστεθεί στο σύστημά μας, ώστε να έχουμε αυτόματη δημιουργία και εγκατάσταση πρόσθετων αρθρωμάτων (modules), όταν αυτό χρειαστεί.
Μερικές φορές είναι αναγκαίο να προσθέσουμε στον πυρήνα κάποιο Module το οποίο για τον Α,Β λόγο δεν υπάρχει από προεπιλογή, ενώ εμείς το χρειαζόμαστε.
Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν έχουμε κάποιο υλικό (πχ ασύρματη κάρτα δικτύου) το οποίο για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται αυτό το έξτρα Module το οποίο δεν παρέχει ο πυρήνας.

Η περίπτωση του Virtual Box

Το virtualbox χρησιμοποιεί το module vboxdrv το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του προγράμματος. Όμως το module αυτό δεν περιλαμβάνεται στον πυρήνα εξαρχής και επομένως χρειάζεται σε κάθε αναβάθμιση του πυρήνα να το χτίζουμε από την αρχή. Εδώ έρχεται η χρησιμότητα του DKMS που μας δίνει το module για το virtualbox έτοιμο να το ενσωματώσουμε στην αναβαθμισμένη έκδοση του πυρήνα μας.

Ποιο συγκεκριμένα δίνουμε στο τερματικό

sudo apt install --reinstall virtualbox-dkms

και μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς πληκτρολογούμε

sudo modprobe vboxdrv

και αυτό ήταν.

Μπορείτε να τρέξετε το VirtualBox σας κανονικά.

Instant Fix

Για τους τεμπέλικους χρήστες, σας δίνουμε ένα μικρό fix έτσι ώστε μετά από κάθε αναβάθμιση του πυρήνα να το τρέχετε.

Στο github του Cerebrux σας έχουμε έτοιμο ένα μικρό script για να αυτοματοποιήσετε την σύντομη αυτή διαδικασία.

Τι;;; Δε ξέρετε να δουλεύετε το github; Μάθετε πως!!

Επίλογος

Το παρόν άρθρο δε γράφτηκε γιατί ήταν κάτι δύσκολο αυτό το fix, αλλά παρατήρησα κατά καιρούς ότι αρκετοί χρήστες σκοντάφτουν σε μερικά σχετικά απλά πράγματα και θεώρησα ότι καλό είναι να γνωρίζουμε πέρα από τη διόρθωση του σφάλματος, τι άλλο συντελείται στα ενδότερα του πυρήνα μιας linux διανομής.