Κάπως έτσι ήταν η αντίδραση μου όταν προσπαθούσα να σκεφτώ πόσες χρήσεις μπορεί να έχει το υπερεπιτυχημένο single board computer. Το πρόβλημα με την ανθρώπινη σκέψη είναι ότι έχει και αυτή όρια. Οι χρήσεις του Raspberry pi δεν έχουν από ότι φαίνεται.
Τι είναι το DAC μάστορα;;
To DAC είναι ακρωνύμιο του Digital to Analog Converter και κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του. Μετατρέπει το ψηφιακό σήμα (τα 0 και 1) σε αναλογικό (ήχος). Είναι βασικό συστατικό κάθε συσκευής που αναπαράγει ψηφιακό ήχο και φυσικά χωρίς αυτό δεν έχουμε ήχο, τόσο απλά.
Χρειάζομαι όμως ένα DAC;
Όπως και οτιδήποτε στη ζωή, η αναγκαιότητα αγοράς ενός προϊόντος διέπεται από σχετικότητα. Αν κάποιος ακούει μουσική από pc ή CD player και θέλει να δει βελτίωση της ποιότητας ήχου στο ηχοσύστημα του (δε μιλάμε προφανώς για ηχεία των 20€ στον γραφείο σας) τότε η χρήση του DAC είναι δόκιμη. Ειδάλλως μπορείτε πολύ απλά να κάνετε ένα ακόμη πείραμα με το αγαπημένο σας raspberry pi.
Mamboberry: Ένα Hi-End DAC σε Low-End τιμή
Διαπίστωσα ότι έγινε ένας ψιλοχαμούλης με την εν λόγω συσκευή που σημειωτέον, είναι ελληνική. Ναι καλά διαβάσατε. Τελικά ο Έλληνας είναι παντού ο άτιμος. Το Mamboberry αποτελείται από ένα Raspberry pi 3 καθώς και ένα Mamboberry LS DAC+ στην βασική του έκδοση. Από εκεί ο μελλοντικός αγοραστής δύναται να προσθέσει επιμέρους χαρακτηριστικά με την προσθήκη των αντίστοιχων επιλογών στο site της Collybia.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Mamboberry τρέχει ειδικά διαμορφωμένες για audiophile linux διανομές κάτι που δεν μου έκανε εντύπωση γιατί ως γνωστόν το linux βρίσκεται παντού, από το DAC θα έλειπε; Ανάμεσα τους θα βρούμε το εξαιρετικό volumio, moOde και το Runeaudio.
Linux + Hi-End = L.F.E.
Όσοι ασχολούνται ακόμη με το πανάκριβο σπορ του hi-fi και hi-end ήχου, ξέρουν από πρώτο χέρι τι είναι καλό και τι όχι. Το γεγονός ότι το mamboberry φτιάχτηκε από μέλος του avclub.gr, αποδεικνύει ότι δεν είναι ακόμη μια DIY συσκευή, αλλά ο νέος τρόπος να προσεγγίσει κάποιος τον ποιοτικό ήχο στην εποχή των single board computers. Φυσικά όλα τα παραπάνω με την αγαστή συνεργασία του Linux και του ΕΛ/ΛΑΚ.
Κάτι τέτοιες προσπάθειες πέρα από τον θαυμασμό μας, αναδεικνύουν την αγάπη και το μεράκι, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για ανάλογη συνέχεια.
Καταπληκτικο αρθρο!
Ευχαριστουμε!
Κάτι αντίστοιχο δεν είναι και το HiFIberry και σε λιγότερα χρήματα;
Από ότι βλέπω ναι είναι κάτι ανάλογο. Το Mamboberry έχει πάρει και αρκετά καλές κριτικές για την ποιότητα ήχου κάτι που δεν το γνωρίζω για το hifiberry.
Δηλαδή το ότι κούμπωσε κάποιος ένα DAC board πάνω σε ένα Raspberry pi 3 δεν το κάνει ίσο και όμοιο με ένα άλλο DAC board. Σημασία μεγάλη έχει η ποιότητα των υποσυστημάτων.
Εγώ έχω το V-DAC mkII της Musical Fidelity που κόστισε γύρω στα 200€. Για την ποιότητα και τον ήχο που παράγει θεωρείται «φτηνό» αλλά «καλό». Επομένως καταλαβαίνεις ότι στα θέματα HI-FI η ποιότητα, η τιμή και η απόδοση μιας συσκευής είναι σχετικές έννοιες.