To Wi-Fi σου είναι αργό εξαιτίας του γείτονα; Απαλλαχτείτε από το πρόβλημα (όχι από το γείτονα) .

Μπορούμε να περιορίσουμε την παρεμβολή για το ασύρματο μας δίκτυο επιλέγοντας το λιγότερο συμφορημένο κανάλι. Αυτό μπορεί να γίνει σε διάφορα ΛΣ με τη χρήση εργαλείων όπως το iwlist, Wifi-Analyzer, wavemon κλπ. Ένα λιγότερο συμφορημένο (μπουκωμένο) κανάλι σημαίνει μεγαλύτερες ταχύτητες για το δίκτυο μας.

Εισαγωγή

Δεν έχει σημασία που ζει κανείς στον πλανήτη. Τον περισσότερο χρόνο μας περιβάλλουν ένας μεγάλος αριθμός ασυρμάτων δικτύων. Εκτός από το δίκτυο μας, άλλα δίκτυα μπορεί να είναι του γείτονα μας ή της κοντινής καφετέριας.

Όλα αυτά τα δίκτυα χρησιμοποιούν κατά βάση τις μπάντες 2.4GHz και 5GHz. Οι συχνότητες αυτές διαιρούνται σε κομμάτια ή κανάλια που χρησιμοποιούνται προκειμένου να μεταφέρουν τις πληροφορίες μέσω των ράδιο κυμάτων.

Η μπάντα των 2.4GHz έχει 14 διαφορετικά αλλά επικαλυπτόμενα κανάλια, ξεκινώντας από τα 2.412GHz μέχρι τα 2.462GHz. Μόνο τα κανάλια 1, 6 και 11 δεν είναι επικαλυπτόμενα. Πρακτικά χρησιμοποιούνται 13 από τα 14 κανάλια. Από την άλλη η μπάντα των 5GΗz έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό καναλιών.

Advertisements

Η ύπαρξη πολλαπλών Wi-Fi δικτύων στη γύρω περιοχή, μπορεί να προκαλέσει παρεμβολή του σήματος και ως τούτου να υποβαθμίσει την ταχύτητα του δικτύου. Μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα αυτό, ρυθμίζοντας το router μας να λειτουργεί σε διαφορετικό κανάλι από εκείνα που χρησιμοποιούνται από άλλα routers.

Πως βρίσκουμε το καλύτερο Wi-Fi κανάλι στο Linux

Στο Linux υπάρχει πληθώρα command-line εργαλείων από όπου μπορούμε να αναλύσουμε τη Wi-Fi σύνδεση μας.

To εργαλείο iwlist

Το εργαλείο iwlist χρησιμοποιείται για να μας δείξει μια λεπτομερή εικόνα του ασύρματου μας δικτύου. Επίσης μπορεί να μας δώσει πληροφορίες και για τα κανάλια που χρησιμοποιούνται στην περιοχή μας. Για να δούμε τις πληροφορίες, δίνουμε στο τερματικό

sudo iwlist wlan0 scan | grep Frequency | sort | uniq -c | sort -n

όπου wlan0 είναι το όνομα της ασύρματης κάρτας σας όπου το βλέπουμε δίνοντας

ifconfig

όπως φαίνεται και στη δική μου περίπτωση

Χρήση του iwlist αφού πρώτα μάθαμε το όνομα του wireless adapter

Εγώ χρησιμοποιώ το κανάλι 6 στο δίκτυο μου. Το αποτέλεσμα μου είναι πολύ συγκεκριμένο γιατί έκανα χρήση της εντολής grep και των pipelines προκειμένου να φιλτράρω τα αποτελέσματα όπως μάθαμε στις καλές συνήθειες του τερματικού. Συγκεκριμένα με το uniq -c μετρήσαμε τα δίκτυα που χρησιμοποιούν τα ίδια κανάλια και αφού τα βάλαμε στη σειρά, με την sort -n τα βάλαμε στη σειρά βάσει του συνολικού αριθμού δικτύων για κάθε συγκεκριμένο κανάλι. Στην περίπτωση μου μόνο εγώ στη γειτονιά μου χρησιμοποιώ το κανάλι 6.

Για πληρέστερα αποτελέσματα μπορούμε απλά να δώσουμε

sudo iwlist wlan0

Το εργαλείο wavemon

Το wavemon είναι ένα εργαλείο εποπτείας από τους δημιουργούς του ubuntu. Το εγκαθιστούμε δίνοντας

sudo apt install wavemon

Για να το τρέξουμε δίνουμε στο τερματικό

wavemon

Πατώντας το F3 να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για το κανάλι μας ζητά την άδεια. Κλείνουμε πατώντας το Q ή F10 και το τρέχουμε με

sudo wavemon
Πληροφορίες για τα δίκτυα της περιοχής μας

Το wavemon έχει στα function keys πολλές διαφορετικές πληροφορίες δεδομένων που μπορούμε να συλλέξουμε

Advertisements

Πως βρίσκουμε το καλύτερο Wi-Fi κανάλι στο Android

WiFi Analyzer

Με τη βοήθεια της εφαρμογής WiFi Analyzer της farproc μπορούμε να δούμε τα καλύτερα δυνατά κανάλια για την android συσκευή μας.

Μπορούμε να επιλέξουμε το καταλληλότερο κανάλι με το γράφημα strength vs channel της εφαρμογής.

Εναλλακτικά μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί σε σχήμα ματιού στην πάνω πλευρά της οθόνης και να διαλέξουμε Channel rating. Στη συνέχεια διαλέγουμε το router μας πατώντας στο κόκκινο μήνυμα που που φαίνεται στην κορυφή (μπορεί επίσης να γίνει πατώντας τις 3 τελείες και διαλέγοντας set my AP). Ως αποτέλεσμα θα λάβουμε το καλύτερο κανάλι για το router μας.

WiFiAnalyzer

Υπάρχει επίσης και το αντίστοιχο open source πρόγραμμα με το ίδιο όνομα αλλά χωρίς το κενό που μάλλον ο developer επέλεξε να το ονομάσει έτσι για να μην υπάρξουν μπερδέματα με την προηγούμενη εφαρμογή.

Advertisements

Ωραία το βρήκα το κανάλι!!! Τώρα τι;

Από router σε router αλλάζουν κάποια πράγματα, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Συνοπτικά αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να μπούμε στο interface του router μας και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές.

Συνήθως η default IP του router μας είναι της μορφής 192.168.1.1 ή 192.168.0.1 ή παραλλαγές αυτών. Στο linux πολύ απλά μπορούμε να δουμε το default gateway δίνοντας

ip route | grep default

Δίνοντας την IP στον browser μας μπορεί να μας ζητηθεί ένα username/password που συνήθως είναι της μορφής admin/admin ή όποιο άλλο ορίζεται από το manual της συσκευής σας. Η επιλογή για την αλλαγή καναλιού θα την βρείτε στις ρυθμίσεις WiFi / WLAN του router σας.

Έτσι μπορούμε να πάρουμε το καλύτερο από το ασύρματο μας δίκτυο, χωρίς υποβάθμιση της ταχύτητας λόγω της ύπαρξης άλλων δικτύων.

Παραπομπές:

Advertisement

3 σκέψεις σχετικά με το “To Wi-Fi σου είναι αργό εξαιτίας του γείτονα; Απαλλαχτείτε από το πρόβλημα (όχι από το γείτονα) .

Add yours

  1. Πριν λίγο καιρό αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα και λύθηκε με τυχαία αλλαγή καναλιού. Με το σχετικό άρθρο όμως θα ξανακοιτάξω και θα πάρω το καλύτερο κανάλι για μέγιστη απόδοση. Ευχαριστούμε!

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: