Λόγω του ότι αυτή η άποψη υπάρχει εξ αρχής της δημιουργίας του Antergos και φαίνεται να διαιωνίζεται, λέω να παραθέσω κάποια σημεία τα οποία θα καταστήσουν ξεκάθαρη τη διαφορά μεταξύ των δύο διανομών.
Έτσι οι νεοεισερχόμενοι, και μη, θα αποφύγουν μια σύγχυση-παρανόηση η οποία μπορεί να τους κοστίσει. Επίσης, οι κοινότητες των δύο διανομών θα βοηθηθούν από χρήστες που θα κάνουν ερωτήματα που αφορούν το λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζει η κάθε μια από αυτές, αποφεύγοντας μπερδέματα και χάσιμο χρόνου

Παρακάτω παρατίθενται οι διαφορές μεταξύ Antergos και ArchLinux με ενεργούς συνδέσμους. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε μια από αυτές και να μεταβείτε στην ανάλυση.

Το Arch Linux το χρησιμοποιώ σχεδόν σε καθημερινή βάση, παράλληλα με το Ubuntu, από το 2011 έως και σήμερα. Βασικά ήταν το δεύτερο λειτουργικό που έκανα εγκατάσταση (μετά το Ubuntu) και εκείνο (που μαζί με το Ubuntu) έχουν μείνει από τότε έως και σήμερα στους υπολογιστές μου. Οι υπόλοιπες διανομές που δοκιμάζω ενίοτε, μένουν για κάποιο καιρό είτε σε bare metal είτε σε VM, αλλά εναλλάσσονται (πχ Fedora – openSUSE – Linux Mint …κλπ).
Το Antergos το χρησιμοποιώ λιγότερο καιρό από το Arch Linux και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα από τα VMs που διαθέτω. Οπότε, εάν εντοπίσετε κάποια ασάφεια, παράληψη ή ακόμη χειρότερα παραπληροφόρηση παρακαλώ να την επισημάνετε στα σχόλια αν είναι δυνατόν με ενεργό σύνδεσμο για επιβεβαίωση.

Antergos for Everyone – Arch Linux DIY

Είναι ξεκάθαρο ότι η βασική διαφορά των δυο διανομών είναι η βάση χρηστών στην οποία απευθύνονται. Το Antergos απευθύνεται «Σε Όλους», ενώ το Arch Linux όχι.
Η φιλοσοφία προσέγγισης ενός χρήστη είναι εντελώς διαφορετική.
Το Antergos μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο νεοεισερχόμενος μέχρι και ο power user ή ο developer.
Στο Arch Linux ο χρήστης πρέπει να είναι ήδη εξοικειωμένος τουλάχιστον με την κονσόλα.
Το Antergos «κρύβει» τη διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος προς χάριν του User Friendliness προσφέροντας στον χρήστη ένα πρόγραμμα εγκατάστασης γραφικού περιβάλλοντος ονόματι Cnchi.
Το Arch Linux «απογυμνώνει» τη διαδικασία εγκατάστασης παρέχοντας στο χρήστη την πρόοδο της εγκατάστασης σε μηνύματα κονσόλας, ώστε να γνωρίζει ή αν δεν γνωρίζει να μάθει, τι ακριβώς συμβαίνει.
Το Antregos αποσκοπεί στην out-of-the-box εμπειρία παρέχοντας όχι μόνο εύκολη εγκατάσταση γραφικού περιβάλλοντος και εφαρμογών, αλλά και αυτόματη ρύθμιση ορισμένων εξ αυτών.
To Arch Linux αποσκοπεί στο DIY (Do-It-Yourself) προσφέροντας στον χρήστη μηδενική αυτοματοποίηση είτε εγκατάστασης εφαρμογών και πόσο μάλλον ρυθμίσεων αυτών, αφού ένας χρήστης του Arch Linux θα πρέπει να μάθει πως να ρυθμίζει τα προγράμματα που κάνει εγκατάσταση μόνος του.

Antergos Installer – Arch Linux Installer

Φτάνοντας στο πρόγραμμα εγκατάστασης να αναφέρουμε ότι το Arch Linux ήταν και είναι πάντοτε αντίθετο σε όποιο πρόγραμμα εγκατάστασης γραφικού περιβάλλοντος. Παλαιότερα (για όσους θυμούνται) χρησιμοποιούσε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης τύπου text installer. Μετά από συνεχείς προτροπές χρηστών να προσθέσει έναν πλήρη γραφικό εγκαταστάτη, αυτό που έκανε το Arch Linux ήταν να αφαιρέσει εντελώς ακόμη και αυτόν τον βασικό text installer και να γίνεται πλέον η εγκατάσταση μόνο μέσω κονσόλας.
Το Antergos από την άλλη, θέλοντας να κάνει τα πράγματα απλά και εύκολα, για τους νεοεισερχόμενους περισσότερο, χρησιμοποιεί έναν πλήρως γραφικό εγκαταστάτη (Ubuntu style) ο οποίος προσφέρει και έξτρα επιλογές πακέτων καθώς και έξτρα ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος (πχ εγκατάσταση και ρύθμιση του yaourt).

Antergos Packages – Arch Linux Packages

Το Antergos χρησιμοποιεί πέραν των πακέτων του Arch Linux και δικά του πακέτα. Μάλιστα το αποθετήριο του Antergos παίρνει πάντοτε προτεραιότητα έναντι των αποθετηρίων του Arch Linux. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τις διαφορετικές ρυθμίσεις στο λειτουργικό σύστημα σε σχέση με το Arch Linux και σε σχέση με την εγκατάσταση και ρύθμιση κάποιων εφαρμογών. Μπορεί ενδεχομένως να κρύβει ένα σφάλμα (bug) το οποίο δεν υπάρχει στο Arch Linux.

Antergos bug tracker – Arch Linux bug tracker

Γι αυτό το λόγο οι δυο διανομές χρησιμοποιούν διαφορετικούς bug trackers. Αλλού αναφέρουμε τα σφάλματα για το Antergos και αλλού τα σφάλματα για το Arch Linux.

Antergos Community – Arch Linux Community

Οι δυο διανομές έχουν ξεχωριστές κοινότητες για κάποιο λόγο. Ας τις χρησιμοποιούμε σωστά αναλόγως τη διανομή που έχουμε κάνει εγκατάσταση. Αναφέροντας προβλήματα για το Antergos στην κοινότητα του Arch Linux, αποκρύπτοντας ότι χρησιμοποιούμε Antergos μιας και γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα «φάμε πόρτα» αν αναφέρουμε άλλη διανομή πέραν του Arch Linux, το μόνο που κάνουμε είναι να κοροϊδέψουμε πρώτα απ όλα τον εαυτό μας. Επίσης, δεν βοηθάμε καθόλου την κοινότητα του Antergos να μεγαλώσει και να είναι πιο ενεργή. Οι Developers του Antergos, καθώς και πολλοί Power Users είναι έτοιμοι να απαντήσουν και πιθανότατα να λύσουν τα όποια ερωτήματα-προβλήματα αντιμετωπίζουμε σχετικά με τη διανομή.
Ένας άλλος κίνδυνος που ελοχεύει είναι να δεχτούμε λάθος καθοδήγηση, λόγω άγνοιας (για το τι λειτουργικό σύστημα τρέχουμε) εκείνων που θέλουν να μας βοηθήσουν, και να καταλήξουμε με ένα «διαλυμένο» λειτουργικό σύστημα, μιας και όπως αναφέραμε παραπάνω οι δυο διανομές απέχουν αρκετά η μια από την άλλη και στον τρόπο εγκατάστασης πακέτων-εφαρμογών αλλά και στις ρυθμίσεις αυτών.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι δυο διανομές χρησιμοποιούν και ξεχωριστά Wiki. Antergos Wiki, Arch Linux Wiki.

Ας ξεπεράσουμε λοιπόν αυτό το σύνδρομο κατωτερότητας, το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω που οφείλεται μιας και μιλάμε για δυο διαφορετικές διανομές, και ας βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί: Antergos For Everyone!
«Ποιο Arch Linux; ΠΟΙΟ Arch Linux;;»

Τα παραπάνω αποτελούν την προσωπική άποψη, η οποία τεκμηριώνεται (πχ με συνδέσμους) του συντάκτη (NickTh). Αυτό σημαίνει ότι το Cerebrux Network (Salih και οι άλλοι συντάκτες) ενδεχομένως να μη συμμερίζεται αυτές τις απόψεις. Εάν δεν τις συμμερίζεται … θα γίνει της Τροίας


Until next time …
Thanks for reading!