Το Antergos ΔΕΝ είναι Arch Linux

Λόγω του ότι αυτή η άποψη υπάρχει εξ αρχής της δημιουργίας του Antergos και φαίνεται να διαιωνίζεται, λέω να παραθέσω κάποια σημεία τα οποία θα καταστήσουν ξεκάθαρη τη διαφορά μεταξύ των δύο διανομών.
Έτσι οι νεοεισερχόμενοι, και μη, θα αποφύγουν μια σύγχυση-παρανόηση η οποία μπορεί να τους κοστίσει. Επίσης, οι κοινότητες των δύο διανομών θα βοηθηθούν από χρήστες που θα κάνουν ερωτήματα που αφορούν το λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζει η κάθε μια από αυτές, αποφεύγοντας μπερδέματα και χάσιμο χρόνου

Παρακάτω παρατίθενται οι διαφορές μεταξύ Antergos και ArchLinux με ενεργούς συνδέσμους. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε μια από αυτές και να μεταβείτε στην ανάλυση.

Το Arch Linux το χρησιμοποιώ σχεδόν σε καθημερινή βάση, παράλληλα με το Ubuntu, από το 2011 έως και σήμερα. Βασικά ήταν το δεύτερο λειτουργικό που έκανα εγκατάσταση (μετά το Ubuntu) και εκείνο (που μαζί με το Ubuntu) έχουν μείνει από τότε έως και σήμερα στους υπολογιστές μου. Οι υπόλοιπες διανομές που δοκιμάζω ενίοτε, μένουν για κάποιο καιρό είτε σε bare metal είτε σε VM, αλλά εναλλάσσονται (πχ Fedora – openSUSE – Linux Mint …κλπ).
Το Antergos το χρησιμοποιώ λιγότερο καιρό από το Arch Linux και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα από τα VMs που διαθέτω. Οπότε, εάν εντοπίσετε κάποια ασάφεια, παράληψη ή ακόμη χειρότερα παραπληροφόρηση παρακαλώ να την επισημάνετε στα σχόλια αν είναι δυνατόν με ενεργό σύνδεσμο για επιβεβαίωση.

Antergos for Everyone – Arch Linux DIY

Είναι ξεκάθαρο ότι η βασική διαφορά των δυο διανομών είναι η βάση χρηστών στην οποία απευθύνονται. Το Antergos απευθύνεται «Σε Όλους», ενώ το Arch Linux όχι.
Η φιλοσοφία προσέγγισης ενός χρήστη είναι εντελώς διαφορετική.
Το Antergos μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο νεοεισερχόμενος μέχρι και ο power user ή ο developer.
Στο Arch Linux ο χρήστης πρέπει να είναι ήδη εξοικειωμένος τουλάχιστον με την κονσόλα.
Το Antergos «κρύβει» τη διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος προς χάριν του User Friendliness προσφέροντας στον χρήστη ένα πρόγραμμα εγκατάστασης γραφικού περιβάλλοντος ονόματι Cnchi.
Το Arch Linux «απογυμνώνει» τη διαδικασία εγκατάστασης παρέχοντας στο χρήστη την πρόοδο της εγκατάστασης σε μηνύματα κονσόλας, ώστε να γνωρίζει ή αν δεν γνωρίζει να μάθει, τι ακριβώς συμβαίνει.
Το Antregos αποσκοπεί στην out-of-the-box εμπειρία παρέχοντας όχι μόνο εύκολη εγκατάσταση γραφικού περιβάλλοντος και εφαρμογών, αλλά και αυτόματη ρύθμιση ορισμένων εξ αυτών.
To Arch Linux αποσκοπεί στο DIY (Do-It-Yourself) προσφέροντας στον χρήστη μηδενική αυτοματοποίηση είτε εγκατάστασης εφαρμογών και πόσο μάλλον ρυθμίσεων αυτών, αφού ένας χρήστης του Arch Linux θα πρέπει να μάθει πως να ρυθμίζει τα προγράμματα που κάνει εγκατάσταση μόνος του.

Antergos Installer – Arch Linux Installer

Φτάνοντας στο πρόγραμμα εγκατάστασης να αναφέρουμε ότι το Arch Linux ήταν και είναι πάντοτε αντίθετο σε όποιο πρόγραμμα εγκατάστασης γραφικού περιβάλλοντος. Παλαιότερα (για όσους θυμούνται) χρησιμοποιούσε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης τύπου text installer. Μετά από συνεχείς προτροπές χρηστών να προσθέσει έναν πλήρη γραφικό εγκαταστάτη, αυτό που έκανε το Arch Linux ήταν να αφαιρέσει εντελώς ακόμη και αυτόν τον βασικό text installer και να γίνεται πλέον η εγκατάσταση μόνο μέσω κονσόλας.
Το Antergos από την άλλη, θέλοντας να κάνει τα πράγματα απλά και εύκολα, για τους νεοεισερχόμενους περισσότερο, χρησιμοποιεί έναν πλήρως γραφικό εγκαταστάτη (Ubuntu style) ο οποίος προσφέρει και έξτρα επιλογές πακέτων καθώς και έξτρα ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος (πχ εγκατάσταση και ρύθμιση του yaourt).

Antergos Packages – Arch Linux Packages

Το Antergos χρησιμοποιεί πέραν των πακέτων του Arch Linux και δικά του πακέτα. Μάλιστα το αποθετήριο του Antergos παίρνει πάντοτε προτεραιότητα έναντι των αποθετηρίων του Arch Linux. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τις διαφορετικές ρυθμίσεις στο λειτουργικό σύστημα σε σχέση με το Arch Linux και σε σχέση με την εγκατάσταση και ρύθμιση κάποιων εφαρμογών. Μπορεί ενδεχομένως να κρύβει ένα σφάλμα (bug) το οποίο δεν υπάρχει στο Arch Linux.

Antergos bug tracker – Arch Linux bug tracker

Γι αυτό το λόγο οι δυο διανομές χρησιμοποιούν διαφορετικούς bug trackers. Αλλού αναφέρουμε τα σφάλματα για το Antergos και αλλού τα σφάλματα για το Arch Linux.

Antergos Community – Arch Linux Community

Οι δυο διανομές έχουν ξεχωριστές κοινότητες για κάποιο λόγο. Ας τις χρησιμοποιούμε σωστά αναλόγως τη διανομή που έχουμε κάνει εγκατάσταση. Αναφέροντας προβλήματα για το Antergos στην κοινότητα του Arch Linux, αποκρύπτοντας ότι χρησιμοποιούμε Antergos μιας και γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα «φάμε πόρτα» αν αναφέρουμε άλλη διανομή πέραν του Arch Linux, το μόνο που κάνουμε είναι να κοροϊδέψουμε πρώτα απ όλα τον εαυτό μας. Επίσης, δεν βοηθάμε καθόλου την κοινότητα του Antergos να μεγαλώσει και να είναι πιο ενεργή. Οι Developers του Antergos, καθώς και πολλοί Power Users είναι έτοιμοι να απαντήσουν και πιθανότατα να λύσουν τα όποια ερωτήματα-προβλήματα αντιμετωπίζουμε σχετικά με τη διανομή.
Ένας άλλος κίνδυνος που ελοχεύει είναι να δεχτούμε λάθος καθοδήγηση, λόγω άγνοιας (για το τι λειτουργικό σύστημα τρέχουμε) εκείνων που θέλουν να μας βοηθήσουν, και να καταλήξουμε με ένα «διαλυμένο» λειτουργικό σύστημα, μιας και όπως αναφέραμε παραπάνω οι δυο διανομές απέχουν αρκετά η μια από την άλλη και στον τρόπο εγκατάστασης πακέτων-εφαρμογών αλλά και στις ρυθμίσεις αυτών.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι δυο διανομές χρησιμοποιούν και ξεχωριστά Wiki. Antergos Wiki, Arch Linux Wiki.

Ας ξεπεράσουμε λοιπόν αυτό το σύνδρομο κατωτερότητας, το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω που οφείλεται μιας και μιλάμε για δυο διαφορετικές διανομές, και ας βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί: Antergos For Everyone!
«Ποιο Arch Linux; ΠΟΙΟ Arch Linux;;»

Τα παραπάνω αποτελούν την προσωπική άποψη, η οποία τεκμηριώνεται (πχ με συνδέσμους) του συντάκτη (NickTh). Αυτό σημαίνει ότι το Cerebrux Network (Salih και οι άλλοι συντάκτες) ενδεχομένως να μη συμμερίζεται αυτές τις απόψεις. Εάν δεν τις συμμερίζεται … θα γίνει της Τροίας


Until next time …
Thanks for reading!

Advertisement

42 σκέψεις σχετικά με το “Το Antergos ΔΕΝ είναι Arch Linux

Add yours

  1. Πολύ καλό άρθρο. Με την εμπειρία 4 χρόνων καθημερινής χρήσης του Antergos και εμπλοκής στο testing & troubleshooting στην κοινότητά του, επίτρεψέ μου κάποιες κουβέντες και παρατηρήσεις.
    1) Το Antergos είναι Arch. Εγκαθιστά ένα έτοιμο για χρήση Arch σύστημα, βλέπει κατευθείαν τα repos του, δεν επεμβαίνει πουθενά. Προσθέτει, αν το θέλει ο χρήστης, το ανεπίσημο aur & το δικό του αποθετήριο, που όμως ΔΕΝ παρεμβαίνει ουσιαστικά. Περιλαμβάνει configuration/διακόσμηση, (πακέτα που συντηρεί το ίδιο (Mate, Cinnamon, κλπ) και έτοιμα πακέτα από το aur.
    Είναι χοντρικά, σαν να διανείμεις εσύ ένα έτοιμο δικό σου minimal vanilla Arch με τις δικές σου ρυθμίσεις και ένα αποθετήριό σου όπου έχεις ρίξει δικά σου πακέτα και ρυθμίσεις. Αν δεν είναι Arch, τότε τί είναι;
    2) Το Antergos ΔΕΝ είναι Arch όσον αφορά την φιλοσοφία της (κυρίως) εγκατάστασής του,
    3) Εχουν απευθυνθεί κάμποσες φορές στην δική μας κοινότητα άτομα που χρησιμοποιούν vanilla Arch αλλά δεν τα «βρίσκουν» με την κοινότητά τους.
    Εμείς τους καλωσορίζουμε, η κοινότητα του Arch, ποτέ το αντίθετο.
    Η πλάκα είναι πως οι γκουρού διαχειριστές στην κοινότητά μας, είναι χρήστες Arch που, κατά τα λεγόμενά τους, προτίμησαν την κοινότητα του Antergos για την φιλικότητά της και για το ότι έτσι είχαν την ευχέρεια να μεταδώσουν γνώσεις χωρίς εκείνο το υπεροπτικό «check out with the wiki and then come back».
    4) Είναι αρκετοί αυτοί που, αφού τους αρέσει η παραμετροποίηση του Antergos (έχουν πράγματι κάνει πολύ καλό γυάλισμα), το εγκαθιστούν και κατόπιν απλώς αφαιρούν το αποθετήριό του.
    Ετσι, έχουν ένα έτοιμο για χρήση Arch σύστημα. Κάτι που δεν καταφέρνεις ακόμα και με άλλους εγκαταστάτες (Arch Anywhere, Architect) αφού εκεί υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμα, από την εγκατάσταση του βασικού συστήματος, μέχρι την ετοιμότητά του για χρήση.
    5) Το Antergos priority repo, που αναφέρεται, έγινε αναγκαιότητα όταν σταμάτησε για αρκετό χρόνο η υποστήριξή του Mate στο Arch και οι devs του Antergos (μετά από πίεση) αποφάσισαν να το συντηρούν αυτοί. Οταν όμως βρέθηκε συντηρητής στο Arch, υπήρξε πρόβλημα στους δικούς μας χρήστες Mate, αφού το Antergos «έβλεπε» πρώτα τα Arch αποθετήρια και μετά το δικό του. Οπότε, το αποθετήριο του Antergos από τελευταίο στην λίστα, μπήκε πρώτο. Οι παλιοί χρήστες ειδοποιήθηκαν να το κάνουν αν ήθελαν. Για τους νέους, η διάταξη των repos άλλαξε από εκεί & μετά. Αυτό λοιπόν, εύκολα αλλάζει. Αν θες να μείνεις πιό κοντά στο Arch, κρατάς το Antergos repo τελευταίο στη λίστα των αποθετηρίων. Αν θες να παρακολουθείς περισσότερο το Antergos, τότε το Antergos repo πρέπει να είναι στην κορυφή.
    6) Η βασική μου διαφωνία με το άρθρο: Τα wiki. Το Antergos wiki είναι αστεία μικρό και ανεπαρκέστατο. Προσπαθούμε να βάλουμε εκεί, ό,τι αφορά εμπειρία εγκατάστασης/χρήσης/επίλυση προβλημάτων. Και μεις το Arxh wiki έχουμε οδηγό.
    Το ερώτημα για μένα είναι άλλο: Είναι το Antergos διανομή;
    Αυτά τα…λίγα.
    * Μάντεψε από ποιόν το αντέγραψα αυτό:
    Intelligence is the ability to avoid doing work, yet getting the work done.» L.Torvalds

    1. θα συμφωνήσω με τον Γιώργο. Ο τρόπος εγκατάστασης μια διανομής δεν, το κάνει ξεχωριστή διανομή η fork. Με άλλα λόγια είτε το κάνεις αυτόματα (Antergos) είτε με το χέρι (Arch) δεν έχει σημασία μιας και θα το κάνεις μια φορά και τελείωσε. Απο εκεί και έπειτα τα ίδαι λογισμικά και τα ίδια αποθετήρια θα χρησιμοποιήσεις οπότε είναι η ίδια διανομή. Αν για κάποιο λόγο υπήρχαν διαφορετικά αποθετήρια, όπως π.χ. το Manjaro τότε ΝΑΙ μιλάμε για διαφορετική διανομή / fork (όπως συμβαίνει με το Ubuntu σε σχέση με το Debian) Εφόσον είναι το ίδιο τότε μιλάμε για την ίδια διανομή (όπως συμβαίνει με το Ubuntu σε σχέσει με το Kubuntu, Xubuntu κλπ)

      Τα διαφορετικά Wiki ελάχιστη σημασία έχουν όπως και διαφορετικά Wiki έχουν το Kubuntu με το Ubuntu. Στο Antergos μάλιστα αν κάτι πρέπει να γραφτεί πρώτα απόλα ελέγχεται αν θα πρέπει να πάει στην «μαμα» Wiki (Arch) και αν όχι τότε μπαίνει στου Antergos.

  2. Σε ότι έχει να κάνει με το Arch και τη «διαμάχη» με το Antergos θα πω το εξης: 1.5 χρόνο εγκατάσταση καθαρού Arch στημένο από το 0 με κονσόλα (ούτε installers ούτε τίποτα) και δεν έσπασε ποτέ και πουθενά και με μπόλικο σκάλισμα της διανομής. Αντιθέτως ξέρω περιπτώσεις με Antergos(ναι σε εσένα αναφέρομαι Χρήστο :)) που ένα update (χωρίς σκάλισμα της διανομής, απλή καθημερινή χρήση) έφερε τα πάνω κάτω και μοιραία οδήγησε σε format.

    Συμφωνώ ότι πρέπει το troubleshooting να γίνεται στις κοινότητες τις κάθε διανομής. Ανάλογες συμπεριφορές υπήρξαν και στη διαμάχη debian/ubuntu. Ναι μεν το 1o είναι ο τιτάνας του free software αλλά το 2ο έφερε νέο κόσμο. Κάπως έτσι είναι και η φάση με το Arch / Antergos. Παρατηρώ μια αύξηση στη χρήση rolling διανομών και είναι σίγουρο ότι όσο και να βοήθησε το Arch, η «ανάπτυξη» θα έρθει μέσω των user-friendly υλοποιήσεων.

    Προσωπικά δε θα πρότεινα το arch σε κανέναν νέο χρήστη δεδομένου ότι δε θέλω να τον προγκήξω από το Linux, ενώ το Antergos θα το πρότεινα με επιφύλαξη. Η πρόταση μου θα ήταν μεταξύ ubuntu και mint. Κακά τα ψέμματα, μεγάλο ποσοστό tutorials και οδηγών για αρχάριους βασίζεται σε debian/ubuntοειδή. Ελπίζω στο μέλλον να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς τη μεριά των rolling διανομών.

    Από τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει εδώ και καιρό που καταρρίπτει το μύθο ότι το Antergos είναι απλά ένας γραφικός εγκαταστάτης του Arch.

  3. Ισχύει το ίδιο και με τους αυτοαποκαλούμενους (γιατί οι του Antergos νομίζω δεν είπαν ποτέ οτι είναι arch installers) arch installer? Π.χ Revenge Installer ή arch anyware?

    1. Βασικά αυτοί που αναφέρεις είναι arch installers αλλά αν είναι να μπεις σε αυτή τη διαδικασία νομίζω ότι καλύτερα να πας σε antergos. Το Arch έχει μια γοητεία αλλά δαγκώνει και οι περισσότεροι το παραβλέπουν αυτό με αποτέλεσμα η παραμονή τους να είναι μικρή. Για αυτό αν κάποιος θέλει να μάθει από πρώτο χέρι τι εστί rolling διανομή τότε καλύτερα να ξεκινήσει με Antergos και στην πορεία αφού εξοικειωθεί με την όλη φάση, τότε και μόνο τότε να σκεφτεί τη μετάβαση σε Arch.

    2. Εάν αυτοί οι Installers κάνουν οτιδήποτε άλλο πέραν της εγκατάστασης προγραμμάτων (π.χ. ρυθμίσεις, εγκατάσταση από άλλα αποθετήρια…κλπ), οτιδήποτε πέραν της απλής εγκατάστασης, τότε ναι ίσως να ισχύει το ίδιο.
      Εάν όμως κάποιος θέλει να δουλέψει επάνω στο Arch Linux καλύτερο είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες εγκατάστασης που δίνει το Arch Linux.

  4. Δεν ξέρω αν κάνουν κάτι παραπάνω! Καθότι ειδικά ο Revenge Installer δεν πολυβλέπεις τί κάνει! Βέβαια απλά σε ρωτάει καποια π.χ αν θές yaourt τί περιβάλλον και αν θέλεις να εγκαταστήσεις και σου δίνει επιλογές για εγκατάσταση καποιων εφαρμογών. Κατα τα άλλα δε φαίνεται να πειράζει κάτι..τώρα βέβαια ποτέ δεν ξέρεις!

  5. Το Antregos αποσκοπεί στην out-of-the-box εμπειρία παρέχοντας όχι μόνο εύκολη εγκατάσταση γραφικού περιβάλλοντος και εφαρμογών, αλλά και αυτόματη ρύθμιση ορισμένων εξ αυτών.
    To Arch Linux αποσκοπεί στο DIY (Do-It-Yourself) προσφέροντας στον χρήστη μηδενική αυτοματοποίηση είτε εγκατάστασης εφαρμογών και πόσο μάλλον ρυθμίσεων αυτών, αφού ένας χρήστης του Arch Linux θα πρέπει να μάθει πως να ρυθμίζει τα προγράμματα που κάνει εγκατάσταση μόνος του.

    Δηλαδή ένας χρήστης Arch Linux με έναν άλλο που έχει διαφορετικές ρυθμίσεις είναι διαφορετικές διανομές;

  6. Θες να φας σουβλάκια (πιτόγυρα τα λέμε στην επαρχία αλλά έχουμε και Αθηναίους, πρέπει να κάνουμε μετάφραση!)…
    Πας στο μαγαζί, λες θέλω σουβλάκια.
    Σου λέει ο σουβλατζής: Φιλαράκι εδώ είναι τα υλικά, πάρε και φτιάχτο, αν χρειαστείς κάτι δίπλα στον πάγκο έχω αναλυτικές οδηγίες.
    Arch!
    Αλλά σου λέει και από την άλλη: Με τι το θες; Θέλεις σως ή τζατζίκι; Άσε έχω και μια δικιά μου μαρινάδα για το κρεατάκι θα σε μουρλάνει, εδώ είσαι έτοιμος!
    Antegros!

    Τα υλικά ίδια, διαφορετική προσέγγιση. Στο τέλος και στην μία και στην άλλη περίπτωση, σουβλάκι (έεεπ είπαμε, πιττόγυρο!) θα φας!

    Εχτές το πρωτοέβαλα το Antegros, είχα Ubuntu 14.04 πριν στο laptop, και ελάχιστη άλλη εμπειρία με linux πέραν του ubuntu. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, όλα κύλισαν ρολόι στην εγκατάσταση, με ξένισε λίγο στην αρχή το περιβάλλον του Gnome 3, πιο συμμαζεμένο μου φαίνεται το Unity, αλλά μια χαρά!

    1. Πού να τα λέμε και για το Gnome! Τσιμπημένη τιμή (πόρους συστήματος) γι αυτά που προσφέρει. Πίτα τυλιγμένη γύρω από κρέας.
      -Τί; θες τζατζίκι; Πήγαινε σε έναν συνεργάτη μου που φτιάνει
      – Ντομάτα το`πες; Χαλάει την γεύση, αλλά να, ένας άλλος εξωτερικός συνεργάτης έχει.
      Και πάει λέγοντας. Στην προχτεσινή ενημέρωση του Ubuntu 17.10, μου ήρθε και το Gnomeeee. Μιά ντουζίνα extensions του εγκατέστησα για να το κάνω λειτουργικότερο και για να μη μοιάζει με τάμπλετ… :)

    2. «Τα υλικά ίδια, διαφορετική προσέγγιση. Στο τέλος και στην μία και στην άλλη περίπτωση, σουβλάκι (έεεπ είπαμε, πιττόγυρο!) θα φας!»
      Το αυτό, ακριβώς. Ίδια υλικά, ίδιο αποτέλεσμα, απλά διαφορετική προσέγγιση για το πως θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Το αν εγώ θα βάλω και μπούκοβο και εσύ τζατζίκι δεν αλλάζει το όνομα αυτού που τρώμε.

  7. Επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα από τα δύο: έχουν κοινά repository αυτά τα δύο; Μπορεί κάποιος να περιγράψει τι ισχύει με τα πακέτα των δύο;

    1. Ναι είναι κοινά τα repo. Ότι έχει το ένα έχει το άλλο. Όλα τα λογισμικά είναι απο το ίδιο repo όπως και τα Update. Απλά το Antergos έχει ένα επιπλέον repo (σκέψου PPA) για κάποια δικά του καλούδια.

    2. Ευχαριστώ για την διευκρίνιση. Εχω όμως και μία δεύτερη ερώτηση: το επιπλέον repo του Antegros έχει κοινά πακέτα με τα υπόλοιπα; ή έχει δικά του πακέτα που δεν υπάρχουν στα άλλα; Επίσης έχω και μία τρίτη ερώτηση: πόσα πακέτα βρίσκονται στο Antegros repo και πόσα πακέτα βρίσκονται στα υπόλοιπα;

    3. Αν το κατέχεις το εγγλέζικο, αυτό το σχόλιο από έναν από τους devs του Antergos:
      «We put in the Antergos repos:
      Icons, themes and packages that our installer needs.
      Other packages that we want to install (most of them from AUR, but we need them in compiled form) or packages that are useful to our users (so they don’t have to)».

      Για περισσότερα δες το λινκ εδώ:
      https://forum.antergos.com/topic/5571/why-antergos-instead-of-arch-manjaro

  8. Για να μην απαντάω σε έναν-έναν ξεχωριστά, γράφω την απάντηση εδώ για όσους/ες συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το Antergos είναι ένα (vanilla) Arch Linux με ευκολότερη εγκατάσταση.

    1) Το Antergos διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχει μια ξεχωριστή διανομή, π.χ. Δικά του πακέτα, Δική του Κοινότητα, Δικό του Wiki, Δικό του Bug Tracker …κλπ. Αυτό από μόνο του ξεδιαλύνει το τοπίο περί ξεχωριστής-άλλης διανομής.
    2) Είναι λοιπόν μια άλλη διανομή βασισμένη στο Arch Linux. Όπως π.χ. το Ubuntu είναι βασισμένο στο Debian, ή το Linux Mint είναι βασισμένο στο Ubuntu.
    3) Δεν κάνει απλή εγκατάσταση πακέτων, αλλά και δικών του ρυθμίσεων. Ένα απλό παράδειγμα. Στην εγκατάσταση του γραφικού περιβάλλοντος GNOME, ο Display Manager είναι ένας προ-ρυθμισμένος LightDM. Το (pure) GNOME το οποίο μπορεί να κάνει κάποιος εγκατάσταση στο Arch Linux διαθέτει τον GDM (αυτός είναι ο default display manager του GNOME).
    Τι άλλες αλλαγές και ρυθμίσεις (μικρότερες ίσως, αλλά εξίσου σημαντικές, που δεν φαίνονται με «γυμνό μάτι») ενδεχομένως να κάνει, δεν το έχω ψάξει.
    4) Ακόμη και να αφαιρέσεις το Repo του Antergos δεν θα έχεις ποτέ ένα καθαρό Arch Linux. Τα πακέτα έχουν ήδη εγκαταστασθεί και ρυθμιστεί εξ αρχής (από την διαδικασία εγκατάστασης) μέσω αυτού του αποθετηρίου, το οποίο όπως είπαμε παίρνει πάντοτε προτεραιότητα.
    5) Συντηρεί πακέτα-εφαρμογές τα οποία δεν υποστηρίζονται καν από το Arch Linux (αναφέρθηκαν ήδη στα σχόλια).

    Βάσει των παραπάνω, ούτε τα υλικά είναι ίδια αλλά ούτε και το τελικό αποτέλεσμα.

    Για να κάνω κι εγώ την αντιστοιχία με τα σουβλάκια, στο Arch Linux παραγγέλνεις ένα πίτα γύρο απ’ όλα και το παίρνεις με τα υλικά που οι προμηθευτές έχουν δώσει στον σουβλατζή.
    Στο Antergos παραγγέλνεις ένα πίτα γύρο απ’ όλα και το παίρνεις με άλλα υλικά (πχ σως αντί τζατζίκι, κεμπάπ αντί χοιρινό …κλπ.)
    Όχι ότι δεν είναι καλό, δεν αναφέρει πουθενά το άρθρο ότι δεν είναι καλό. Ίσως να είναι και καλύτερο, αυτό είναι άλλο θέμα. Αυτό που τονίζουμε εδώ είναι η διαφορετικότητα.

    Δεν είναι καλό για καμία από τις δυο διανομές να ταυτίζονται έτσι. π.χ. Λες δηλαδή σε κάποιον βάλε Antergos είναι Arch Linux με ευκολότερη εγκατάσταση. Συμβαίνει κάτι και σπάει το σύστημα και αυτό προκύπτει από μια λάθος ρύθμιση στα πακέτα του Antergos. Δεν είναι δίκαιο για το Arch Linux. Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο βέβαια.

    1. Να ξεκαθαρίσουμε αυτό, Νίκο:
      «4) Ακόμη και να αφαιρέσεις το Repo του Antergos δεν θα έχεις ποτέ ένα καθαρό Arch Linux. Τα πακέτα έχουν ήδη εγκαταστασθεί και ρυθμιστεί εξ αρχής (από την διαδικασία εγκατάστασης) μέσω αυτού του αποθετηρίου, το οποίο όπως είπαμε παίρνει πάντοτε προτεραιότητα’.
      Δεν αληθεύει, όπως διευκρίνισα παραπάνω:
      «5) Το Antergos priority repo, που αναφέρεται, έγινε αναγκαιότητα όταν σταμάτησε για αρκετό χρόνο η υποστήριξή του Mate στο Arch και οι devs του Antergos (μετά από πίεση) αποφάσισαν να το συντηρούν αυτοί. Οταν όμως βρέθηκε συντηρητής στο Arch, υπήρξε πρόβλημα στους δικούς μας χρήστες Mate, αφού το Antergos «έβλεπε» πρώτα τα Arch αποθετήρια και μετά το δικό του. Οπότε, το αποθετήριο του Antergos από τελευταίο στην λίστα, μπήκε πρώτο. Οι παλιοί χρήστες ειδοποιήθηκαν να το κάνουν αν ήθελαν. Για τους νέους, η διάταξη των repos άλλαξε από εκεί & μετά. Αυτό λοιπόν, εύκολα αλλάζει. Αν θες να μείνεις πιό κοντά στο Arch, κρατάς το Antergos repo τελευταίο στη λίστα των αποθετηρίων. Αν θες να παρακολουθείς περισσότερο το Antergos, τότε το Antergos repo πρέπει να είναι στην κορυφή».

    2. Γιώργο,
      Όταν κάποιος ξεκινάει να κάνει την εγκατάσταση του Antergos, το πρόγραμμα εγκατάστασης «τραβάει» κάποια πακέτα και τα κάνει εγκατάσταση στο λειτουργικό σύστημα. Σωστά;
      Η διαφορά εδώ είναι ότι στα αποθετήρια που «βλέπει» το πρόγραμμα εγκατάστασης του Antergos, συμπεριλαμβάνεται και το αποθετήριο του Antergos.
      Επιπλέον, παίρνει προτεραιότητα σε σχέση με τα αποθετήρια του Arch Linux. Γι’ αυτό το λόγο εάν έχουμε δυο χρήστες με τον ένα να κάνει εγκατάσταση Arch Linux και τον άλλο Antergos και επιλέξουν το ίδιο γραφικό περιβάλλον (πχ GNOME), θα καταλήξουν με άλλα πακέτα εγκατεστημένα (πχ LightDM) και άλλες ρυθμίσεις (πχ προ-ενεργοποιημένα extensions, themes..κλπ).
      Οπότε, ναι μεν κάνουν εγκατάσταση το ίδιο γραφικό περιβάλλον, θα έχουν όμως άλλη εμπειρία χρήσης.
      Τέλος, μη ξεχνάμε ότι ακόμη και ένα extension μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε όλο το σύστημα (μου έχει συμβεί εμένα αυτό, Memory Leak).

    3. Το ότι είναι προ-ρυθμισμένο σύστημα είναι αυτονόητο. Δεν το συζητάμε καν.Τί σύστημα όμως; Arch.
      Γι αυτό στο πρώτο μου σχόλιο ρώτησα (σε σένα αναφερόμουν, ξέρω ότι τα περνάς από χειρουργείο τα συστήματά σου -:) ):
      «Είναι χοντρικά, σαν να διανείμεις εσύ ένα έτοιμο δικό σου minimal vanilla Arch με τις δικές σου ρυθμίσεις και ένα αποθετήριό σου όπου έχεις ρίξει δικά σου πακέτα και ρυθμίσεις. Αν δεν είναι Arch, τότε τί είναι;».
      Να το πω και διαφορετικά. Αν μου δώσεις τον σκληρό σου, με τις δικές σου διαμορφώσεις, προσθέσεις, αφαιρέσεις, οτιδήποτε άλλο του έχεις κάνει, δεν είναι Arch;
      Και ακόμα πιό σκληροπυρηνικά (δεν κάνω πλάκα, το`χω δει γραμμένο). Αν προσθέσω το yaourt στα official & αμόλυντα αποθετήρια παύω να έχω ένα Arch Βανίλια.
      Ε, ας είναι και καϊμάκι, αν η γεύση του γίνεται πιό πλούσια.
      Ισως να πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για…Arch flavors. Οχι με την έννοια του Ubuntu που αφορά με τί γραφικό το θες, φυσικά. :)
      *** Φυσικά και θα ήθελα να δω το Antergos σε αυτόνομους δρόμους. Η προσφορά του όμως (λογισμικό) είναι η ανάπτυξη ενός γραφικού εγκαταστάτη, το «γυάλισμα» στο μάτι, και το πακετάρισμα προγραμμάτων που θεωρεί χρήσιμα για τους χρήστες σε ένα δικό του μέρος (κάτι σαν ppa όπως είπε εύστοχα ο Salih).
      Δυστυχώς, η ομάδα ανάπτυξής του είναι πολύ μικρή. Θυμάμαι δεν ήθελαν πολλή δημοτηκότητα επειδή φοβόντουσαν ότι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν.
      Τώρα φοβάμαι εγώ. Τσεκάρισα το Distrowatch και είναι 7ο. Οταν μπήκα στην ομάδα ήταν κοντά στο 60!!!

  9. Και βέβαια δεν έχουμε αναφερθεί καθόλου στο minimal iso που εγκαθιστά το βασικό σύστημα και από κει και πέρα έχει ο χρήστης την ευχέρεια να το χτίσει όπως επιθυμεί. Ακόμα λιγότερο Antergos, λίγο περισσότερο Arch δηλαδή,
    Το lightDM που ανέφερες ήταν μία αμφιλεγόμενη ενέργεια. Ηθελαν έναν universal DM για όλα τα γραφικά περιβάλλοντα, ΧΩΡΙΣ να μπαίνουν οι μισές εξαρτήσεις του Gnome στα υπόλοιπα. Οχι καλή ιδέα αφού και οι ίδιοι προτείνουν αλλαγή σε GDM σε όσους τρέχουν Gnome (αφού ο συνδυασμός Gnome+lightDM δημιουργεί προβλήματα).

    1. Μιλώντας για Antergos Gnome (Default):
      1) Οι ρυθμίσεις ενέργειας (power settings) ΔΕΝ λειτουργούν από τις ρυθμίσεις συστήματος του Gnome, αλλά από το (έξτρα) Light Locker Settings. Κάποιος που δεν το γνωρίζει αναρωτιέται γιατί οι ρυθμίσεις του δεν «ακούνε». Αλλά & όταν μάθει θα πρέπει να απενεργοποιήσει οποιεσδήποτε ρυθμίσεις είχε κάνει πριν τις ενεργοποιήσει από το light locker.
      2) Ανάλογα με το hardware, μπορεί να κάνει loop στο login (σε ξαναστέλνει στην οθόνη login) ή σε μία μαύρη οθόνη με κέρσορα που αναβοσβήνει. Εμένα σε παλιό λάπτοπ που έχω αποκλειστικά για testing) μου κάνει το πρώτο.
      3) Μπορεί να μην του «αρέσει» το Wayland. Που όμως είναι το προεπιλεγμένο session του Gnome. (κι αυτό το θεματάκι το`χω).
      Εχουν δεχτεί κριτική οι devs ότι, αφού επέλεξαν το Gnome σαν το προεπιλεγμένο τους περιβάλλον, θα έπρεπε εξ`αρχής να έχουν επιλέξει τον GDM. Η ομάδα όμως είναι πολύ μικρή (και ερασιτεχνική) και θέλει να αποφύγει το να έχει να συντηρεί πολλαπλούς desktop managers προτιμώντας έναν universal DM και να επικεντρωθεί σε άλλα, σοβαρότερα θέματα της ανάπτυξης ( στο να γίνει ακόμα περισσότερο διακριτή η απόσταση μεταξύ Arch & Antergos). Επιπλέον έχουν ρίξει πολλή δουλειά στον lightDM και ομολογουμένως η login screen είναι πανέμορφη.
      Προσπαθούν πάντως να τον ξαναγράψουν σε Qt και να τον δώσουν για testing, αλλά δεν ξέρω αν έχουν προχωρήσει.
      Οπότε η επίσημη συμβουλή του Antergos είναι η αλλαγή σε GDM για Gnome (αν προκύψει κάτι από τα παραπάνω). Στα υπόλοιπα γραφικά περιβάλλοντα δεν θυμάμαι να έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα συνεργασίας με τον lightDM, αν και πολλοί τον αλλάζουν για πιό native εμπειρία χρήσης, ανάλογα με το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιούν.
      * Στα υπόψιν: Ο GDM τρέχει ΔΥΟ instances (Ctrl+Alt+F1, Ctrl+Alt+F2). Ο πρώτος συνδυασμός χρησιμοποιείται για….εναλλαγή χρήστη!!! ΔΕΝ μπορείς να την αφαιρέσεις, καταναλώνει γύρω στα 200ΜΒ παραπάνω και στο report που κάναμε 2 χρόνια πριν καταλήξαμε ότι ο dev λείπει διακοπές στην Αυστραλία -:)
      ** Ελπίζω να μην φάνηκε πολύ ότι δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ Gnome. Οχι επειδή δεν είναι καλό, αλλά για τις επιλογές του. Τις οποίες απλά επιβάλει.

    2. Το minimal iso απλά δεν περιέχει το γραφικό περιβάλλον GNOME μέσα στο iso. Είναι μικρότερο σε όγκο αλλά πάλι το ίδιο πρόγραμμα εγκατάστασης τρέχει, πάλι την ίδια τεχνική εγκατάστασης ακολουθεί (πριν 2 μέρες το χρησιμοποίησα). Σου δίνει τη δυνατότητα επιλογής και άλλων DEs εκτός του GNOME. Δεν αλλάζει τίποτα το ουσιαστικό.

    3. Ναι. Η φιλοσοφία του Antergos είναι ξεκάθαρη:
      «Το Antergos περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεστε. Η προεπιλεγμένη διαμόρφωσή του σάς παρέχει ένα έτοιμο προς χρήση σύστημα. Δεν απαιτούνται πρόσθετα βήματα μετά την εγκατάσταση. Θα μπορείτε να περιηγείστε στο διαδίκτυο, να ακούτε μουσική, να παρακολουθείτε βίντεο και να κάνετε οτιδήποτε άλλο θέλετε. Απλά επανεκκινήστε το σύστημά σας και απολαύστε».

      Οπως λένε οι ίδιοι:»
      …»Πολλοί χρήστες έχουν ζητήσει μικρότερο ISO. Κάποιοι δήλωσαν ότι έχουν πολύ αργές συνδέσεις, ενώ άλλοι κατέβασαν το ISO off site. Παρόλο που μας πήρε πολύ περισσότερο από ό, τι θα θέλαμε, είμαστε ευτυχείς που ανακοινώνουμε την άμεση διαθεσιμότητα του νέου Antergos Minimal ISO! Για να μειώσουμε το μέγεθος του αρχείου, αφαιρέσαμε όλα όσα δεν ήταν απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκαταστάτη. Όταν λέμε «Ελάχιστο», το εννοούμε. Δεν υπάρχει πρόγραμμα περιήγησης ιστού, εξομοιωτής τερματικού ή άλλες εφαρμογές. Με το μόνο πράγμα με το οποίο πρέπει να αλληλεπιδράσετε είναι ο εγκαταστάτης.
      Σίγουρα, λοιπόν, αναρωτιέστε πώς το κάναμε; Ξεκινήσαμε μόνο με τα πακέτα από το core repo και στη συνέχεια επιλέξαμε επιλεκτικά μόνο ό, τι χρειάστηκε για να λειτουργήσει ο εγκαταστάτης. Χρησιμοποιήσαμε το Openbox για διαχείριση παραθύρων και user session. Εγκαταστήσαμε την tint2 έτσι ώστε να υπάρχει εικονίδιο δικτύου στην οθόνη . Για ταπετσαρία επιλέξαμε nitrogen. Πόσο καλά τα πήγαμε λοιπόν; Επιτρέψτε μου να πω απλά ότι ήμουν / είμαι λίγο απογοητευμένος που δεν καταφέραμε να το χαμηλώσουμε περισσότερο από αυτό που κάναμε».
      https://antergos.com/blog/antergos-minimal-iso-for-those-who-dont-need-a-full-live-environment-and-want-a-faster-download/

    1. Οχι, αν παρακολούθησες όλη την κίνηση παραπάνω, μπορείς να το αφαιρέσεις μετά. Προσωπικά δεν βρίσκω τον λόγο, όμως.

    2. Να το πω αλλιώς. Είναι σαν να έχεις Ubuntu και να αφαιρέσεις τα ppa. Τα ppa δίνουν κάποια έξτρα λειτουργικότητα στο Ubuntu.Γίνονται προβληματικά όταν δεν συντηρούνται. Το Antergos repo όμως συντηρείται.

    3. Δεν μπορείς να τα αφαιρέσεις κατά την εγκατάσταση γιατί δεν σου παρέχει τέτοια λειτουργία ο installer ή γιατί κατά την εγκατάσταση χρησιμοποιεί πακέτα από αυτό το επιπρόσθετο repo;

  10. Μιά εικόνα χίλιες λέξεις. Μιά παρουσίαση του Arch (σε Antergos) από τον Greek LUG.
    Starring: Salih, Stathis
    Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, φυσικά.
    Η συνέχεια επί της οθόνης (ποπ κορν στο φουαγιέ)

  11. Βλέπω ότι κρατάει το θέμα στα σχόλια. Ας πω και εγώ τα δικά μου. Το Arch είναι arch γιατί πέρα από το manual install (χωρίς installers και χωρίς γλουτένη) εμπεριέχει την Arch Way φιλοσοφία. Από τη στιγμή που κάποιος επιλέγει να το πακετάρει και να το φέρει προρυθμισμένο (έστω και με τα βασικά του), καταστρατηγεί αυτή τη βασική συνθήκη.

    Φυσικά δεν είναι κακό να χρησιμοποιεί ο κόσμος Antergos και να έχει την εμπειρία μιας rolling διανομής και να έχει πρόσβαση στα repos του Arch αλλά δεν έστησε Arch. Εγκατέστησε Antergos. Το ένα το στήνεις, το άλλο το εγκαθιστάς. Ολίγον έγκυος δε γίνεται.

    Προς @cerebrux : Το δικό σου το iQunix τι είναι;; Είναι standalone distro ή ubuntu με δίαιτα;;

    Κάτι για το τέλος. Πόσοι με Antergos όταν είχατε ένα θέμα, το ψάξατε σε βάθος να το λύσετε ή βαρέσατε ένα reinstall γιατί ήταν πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο; Οι χρήστες του Arch θα άφηναν τα κόκαλα τους στο forum μέχρι να το λύσουν. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό για τους δεύτερους αλλά αναδεικνύει τη διαφορετική προσέγγιση των χρηστών των 2 διανομών.

  12. εμενα με ενδιαφερει το αποτελεσμα. Το antergos ειναι το καταπληκτικο λειτουργικο που εχει αντικαταστησει πια το αξιολογο αλλα γερασμενο mint και το manjaro kde.

    1. Σε αυτο θα συμφωνησω. Σε σχεση με το manjaro ειναι πολυ καλυτερα τα πραγματα

  13. ειλικρινα δεν καταλαβαινω μερικους που κομπαζουν για το Arch που ειναι δυσκολο και απευθυνεται σε …περιουσιο user. Αν εχω καταλαβει το λειτουργικο συστημα πρεπει να λειτουργει εις οδελος του χρηστη . Γι αυτο ειναι κατασκευασμενο. Αν προσφερει ιδιες υπηρεσιες με ενα δυσνοητο γιατι να προτιμησω το δυσκολο;

    Τοτε να ριξουμε στον καιαδα τα λειτουργικα της Apple που ονομαζονται το »λειτουργικο του χαζου ». Ο νοων νοειττω

    1. Μάλλον τα έχεις μπερδέψει λίγο. Κανείς δεν κομπάζει για τίποτα. Το Linux και οι διανομές του έχουν να κάνουν με το εύρος των επιλογών. Μπορείς να έχεις την απόλυτα φιλική διανομή έως την απολύτως εχθρική (σε θέματα εγκατάστασης διαχείρισης πακέτων κλπ). Το Arch (το καθαρό πάντα) για το οποίο κάνεις λόγο δεν έχει και το ευκολότερο στήσιμο. Αυτό είναι γεγονός!!!

      Το λειτουργικό σύστημα μαζί με το γραφικό περιβάλλον παρέχουν κάποιες υπηρεσίες που στην πλειοψηφία τους είναι ανεξάρτητες των διανομών που έρχονται πακεταρισμένα. Κοινώς το gnome ή το KDE θα προσφέρει την ίδια εμπειρία χρήσης είτε είναι σε Arch,gentoo,ubuntu ή δεν ξέρω εγώ τι. Στο θέμα όμως των updates/διαχείριση πακέτων το κάθε ένα από αυτά λειτουργεί διαφορετικά.

      Ναι το Arch είναι rolling και αυτό είναι ωραίο να ξέρεις ότι δε θα χρειάζεται κάθε εξάμηνο να βάζεις τη νέα έκδοση διανομής αλλά αν γίνει η στραβή θα κρέμεσαι στα Arch forums για support. Το ubuntu είναι πιο εύκολο στο συγκεκριμένο κομμάτι σε συνδυασμό με την τεράστια κοινότητα που είναι έτοιμη να βοηθήσει.

      Τώρα σε ότι αφορά για καιάδα και λειτουργικά των χαζών κλπ δεν υιοθετώ κανέναν από τους χαρακτηρισμούς.

    2. Εγώ πάντως τα υιοθετώ, ναι να το ρίξουμε στον καιάδα όλο το mac οικοσύστημα και μαζί και το ios!
      Κατά τα άλλα το ιδανικό είναι κάτι να γίνεται καλά, και εύκολα. Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει αυτό!
      Δηλαδή, πολλές φορές κάτι που γίνεται εύκολα, δεν γίνεται πολύ καλά, ενώ κάτι που γίνεται πιο καλά, έχει ένα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Στο arch πχ, λένε για το λειτουργικό που το στήνεις όπως ακριβώς το θέλεις, ενώ απολαμβάνεις και τα προτερήματα της rolling διανομής. Το να το στήσεις όπως ακριβώς το θέλεις όμως, δεν είναι και το πιο εύκολο, ίσως γι αυτό όποιοι το καταφέρνουν να αισθάνονται και λίγο γκουρού έναντι εμάς των υπολοίπων.
      Το ωραίο με το antergos είναι ότι έρχεται να παντρέψει αυτά τα δύο, φορτώνοντας ότι χρειάζεται από τα πακέτα του arch μαζί με ότι χρειάζεται από δικά τους για μια πιο φιλική εμπειρία χρήστη, προσφέροντας το ίδιο ουσιαστικά τελικό αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζεται να είσαι γκουρού, αλλά φυσικά με κάποιους περιορισμούς (πχ στα γραφικά περιβάλλοντα που τρέχουν σωστά, στον εκκινητή του γραφικού περιβάλλοντος κλπ) που στο Arch δεν έχεις.
      Το ωραίο στον χώρο του linux είναι αυτό, η ελευθερία επιλογής και η σύνθεση. Εξου και η apple καταδικάζεται σε ρίψη εις τον Καιάδα, για το εσκεμμένο lock in των χρηστών της σε όλα τα επίπεδα!

    3. Αν είναι καλύτερα σε σχέση με το Manjaro τα πράγματα γιατί βλέπουμε μια μεγάλη πτώση του Antergos στο Distrowatch και εκτόξευση του Manjaro στην κορυφή?

    4. Διότι, το distrowatch βασίζεται σε κλικ του λινκ του Manjaro στο distrowatch. Όπως έγινε και με το mint προ ετών, το ίδιο συμβαίνει και πάλι.

      Παρόλα αυτά σου προτείνω να διαβάσεις το άρθρο :

      https://cerebrux.net/2018/02/25/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-linux-desktop-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-rolling/

    1. Αρα πιστευεις οτι καλυτερα να βαλεις Antergos? Ακομα και ένας μετριος χρηστης Linux?

    2. Αν θέλεις να έχεις ένα Arch ελαφρώς τροποποιημένο αλλά σε 10 λεπτά και να παίρνει αναβαθμίσεις από Arch ναι τότε πας Antergos.

      Αν θες ένα τροποποιημένο Arch, σε 10 λεπτά αλλά οι αναβαθμίσεις να καθυστερούν 1 μήνα περίπου σε σχέση με το Arch και Antergos τότε βάζεις Manjaro.

      Αν θες πραγματικό Arch αλλά σε 10 λεπτά και έπειτα να στήσεις απλά το γραφικό περιβάλλον και τις εφαρμογές τότε χρησιμοποιείς το Archon που έχουμε φτιάξει

      Αν θες πραγματικό Arch και έχεις μια οικειότητα με το τερματικό και διαθεσιμη ώρα και όρεξη να ξεκινάς από την αρχή αν δεν τα καταφέρεις με την πρώτη, τότε βάζεις Arch

  14. Αυτό το 1 μήνα μετά οι αναβαθμίσεις το λες για καλύτερο ή για χειρότερο? Συγνώμη αν σε ζαλίζω αλλά έχω δίλημμα!!!

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: