Archon – Ο πρώτος ελληνικός Arch Linux Installer

Ύστερα και από την επιβεβαιωμένη άνοδο του Arch Linux στο Linux desktop και το μεγάλο ενδιαφέρον σας σχετικά με αυτό, το Cerebrux σας φέρνει τον πρώτο ελληνικό Arch Linux Installer.

Τον Archon (Άρχων)

Τι είναι ο Archon;

Ο Archon(Άρχων) είναι ένα bash script που σκοπός του είναι η εγκατάσταση του βασικού συστήματος Arch Linux ΧΩΡΙΣ γραφικό περιβάλλον. Η χρήση του script προτείνεται για εγκατάσταση του Arch σε ξεχωριστό δίσκο (χωρίς κατατμήσεις) για την αποφυγή σπασίματος του συστήματος σας.

Διαβάστε την επικαιροποιημένη έκδοση της παρακάτω παρουσίασης εδώ:

https://cerebrux.net/archon/

Τι κάνει;

  • Ο Άρχων εγκαθιστά το βασικό σύστημα Arch Linux χωρίς την προσθήκη γραφικού περιβάλλοντος
  • Αναγνωρίζει αν το PC όπου γίνεται η εγκατάσταση έχει BIOS ή UEFI και κάνει τις ανάλογες κατατμήσεις (partitions)
  • Δημιουργεί ένα μόνο partition (root+home) και για swap χρησιμοποιεί το systemD-swap
  • Εγκαθιστά τις multilib βιβλιοθήκες για υποστήριξη 32bit εφαρμογών
  • Εγκαθιστά τις πηγές για υποστήριξη του AUR καθώς και το yaourt

Σε ποιους απευθύνεται;

  • Σε αυτούς που ήδη έχουν κάνει μερικές φορές την εγκατάσταση Arch Linux και γνωρίζουν τι κάνουν
  • Σε αυτούς που θέλουν μια barebone εκδοχή του Arch Linux (πχ για server)
  • Σε όσους θέλουν να πειραματιστούν σε μια εικονική μηχανή προτού αποπειραθούν να εγκαταστήσουν το Arch Linux στο PC τους
Advertisements

Πως δουλεύει;

  • Κατεβάζουμε το τελευταίο ISO του Arch Linux
  • Το καίμε σε ένα USB Stick
  • Ρυθμίζουμε το PC να ξεκινάει από το LiveUSB
  • Στο περιβάλλον τερματικού (root) του Arch Linux Live δίνουμε
curl -sL https://git.io/archon | tar xz && cd Archon-master

Η παραπάνω εντολή, κατεβάζει το Archon-master.tar.gz, το αποσυμπιέζει και σας «βάζει» μέσα στον φάκελο. Έπειτα τρέχουμε τον Archon :

sh archon.sh

Οι απαντήσεις που αφορούν το δίσκο όπου θα γίνει η εγκατάσταση θα πρέπει να είναι της μορφής

/dev/sdx

όπου x το γράμμα του δίσκου όπου θα γίνει η εγκατάσταση (πχ /dev/sda).

Δείτε το εν δράσει στο σύντομο βίντεο: Video Archon: Παρουσίαση του Ελληνικού Arch Linux Installer

Η Αρχή έγινε

Να υπενθυμίσουμε ότι το script επιδέχεται βελτιώσεων, και για αυτό θέλουμε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας προκειμένου το Arch να γίνει λίγο πιο προσιτό στους χρήστες που επιθυμούν να μεταβούν σε αυτό.

Για προτάσεις και παρατηρήσεις μπορείτε μέσω των issues στο github του Cerebrux

https://github.com/CerebruxCode/Archon

ή στα σχόλια του παρόντος άρθρου.

37 σκέψεις σχετικά με το “Archon – Ο πρώτος ελληνικός Arch Linux Installer

Add yours

  1. Η αλήθεια είναι ότι διαφωνώ με την ύπαρξη οποιουδήποτε installer για τη συγκεκριμένη διανομή. Ωστόσο, καταλαβαίνω την ανάγκη ύπαρξης για κάποιους χρήστες.

    Παρολ’ αυτά, βλέποτας τον κώδικα του script, παρατήρησα ότι δε λαμβάνει υπόψιν την ύπαρξη ενός υπάρχοντνος efi partition. Συνεπώς, θα πρότεινα μέσα στο if για το uefi, να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη efi partition και αυτό να γίνεται mount απευθείας στο /mnt/boot.
    Αν βρω χρόνο, θα κάτσω να φτιάξω ένα patch.

    Μία δεύτερη ιδέα που θα πρότεινα είναι το script να έχει πιο πολύ εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δηλαδή να εξηγεί στο χρήστη τι κάνει και γιατί. Βέβαια, αυτό απαιτεί περισσότερη δουλειά, αλλά απλά έριξα μία ιδέα.

    Ελπίζω το σχόλιο μου να σας βοήθησε, καλή συνέχεια.

    1. Πράγματι, το Arch δεν χρειάζεται installers. Η διαφορά εδώ είναι ότι αποτελεί ό,τι πιο κοντινό στο KISS του Arch. Κάνει μονο όσα θα έκανες ούτως η άλλως. Απευθύνεται δηλαδή (όπως λέμε και στο README, αλλά και εδω) σε αυτούς που ξέρουν να κάνουν εγκατάσταση Arch και απλά θέλουν να κάνουν ξανά μια καθαρή εγκατάσταση.

      Σχετικά με το feedback σου:

      1) Αν μπορείς να διευκρινήσεις λίγο τι εννοείς να κοιτάει αν υπάρχει ήδη efi partition ? Επειδή το script στην πρώτη αυτή έκδοση κάνει εξολοκλήρου διαγραφή του δίσκου (μαζί με οποιοδήποτε partition table) δεν νομίζω να μένει κανένα efi partition. Όλα στήνονται απο την αρχή. Αν μπορείς να το διευκρινήσεις με ένα use case.

      2) Αυτό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, Θα μπορούσε πρίν απο κάθε εντολή να εμφανίζει την εντολή που θα τρέξει και να λέει με λίγα λόγια τι κανει και το γιατί. Αλλά όπως είπα και εξαρχής, είναι κυρίως για αυτούς που ξέρουν να κάνουν εγκατάσταση και απλά «βαριούνται» να την κάνουν πάλι manual.

    2. Αν φτιάξεις patch θα χαρούμε να το συμπεριλάβουμε :)

      Προφανώς έχουμε αρκετά πράγματα στην todo-list μας, ωστόσο αν είδες προτείνουμε να γίνεται σε δίσκο χωρίς κατατμήσεις για αυτό το λόγο. Αν πρόσεξες γίνεται έλεγχος αν το PC που τρέχει το script είναι με UEFI ή BIOS.

      Θα γελάσεις αλλά και εγώ διαφωνώ σχετικά με την ύπαρξη installer :)

      Σκοπός αυτού του script είναι να μείνει όσο πιο κοντά στην KISS φιλοσοφία του Arch. Tο script κάνει μόνο τα απαραίτητα προκειμένου να έχεις μια barebone εγκατάσταση του Arch. Δηλαδή κάποιος που θα ακολουθήσει τους οδηγούς που έγραψε ο @cerebrux θα κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια πράγματα μέχρι να φτάσει στο σημείο που πρέπει να μπει γραφικό περιβάλλον.

      Για παράδειγμα πήρες νέο σκληρό και θες να βάλεις το Arch;
      Τρέχεις το script και μετά το reboot κάνεις ότι θες, βαζεις γραφικό, στήνεις server κλπ.
      Χωρίς περιττά πράγματα ούτε κρυφές ρυθμίσεις.

      Ωραία η ιδέα της επεξήγησης αλλά εκτιμώ ότι τα σχετικα άρθρα για την εγκατάσταση του Arch που υπάρχουν στο Cerebrux αναλύουν εκτενώς αυτό το κομμάτι.

  2. Θα ήθελα να εκφράσω τον μετριοπαθή «αποτροπιασμό» μου για το εγχείρημα, με το συμπάθιο αδέρφια.
    Από φίλους του ΕΛΑΚ θα. περιμένω μια επεξήγηση για το πώς πάτε να ανακαλύψετε τον τροχό πάλι. Υπάρχουν ήδη παρόμοια, προχωρημένα εγχειρήματα που έχουν ήδη κατοχυρωθεί και κερδίσει το σεβασμό στο χώρο. Σε ένα από αυτά τυχαίνει να έχω συμβάλλει στην ελληνική μετάφραση. Έχω την εντύπωση ότι αυτά τα συστήματα υποβοήθησης εγκατάστασης είναι απαιτητικά για δικλείδες ασφαλείας και χειρισμό των διαφόρων συστημάτων δίσκων και εκκίνησης με αξιοπιστία.
    Επίσης το εύρος των πιθανών χρηστών είναι απειροελάχιστο έως ανύπαρκτο.
    What were you thinking?

    1. Πέτρο

      Ποιος είπε ότι πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό;; Ένα script που αυτοματοποιεί κάποια κομμάτια της εγκατάστασης του Arch Linux κάναμε. Δεν ακυρώσαμε καμιά προσπάθεια ούτε έχουμε προτρέψει κάποιον να βάλει τη δική μας από το να προτιμήσει άλλες επιλογές.

      Πολύ καλά έκανες και βοήθησες στην ελληνική μετάφραση. Προφανώς και η γνώμη σου είναι σεβαστή (δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε) αλλά αν θυμάμαι καλά το ΕΛ/ΛΑΚ έχει να κάνει με το εύρος επιλογών.

      Αν κάποιος μας προτιμήσει έχει καλώς. Αν όχι πάλι έχει καλώς. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί είναι κακό να μοιραστούμε κάτι με τους υπόλοιπους χρήστες;

    2. Αγαπητε Πετρο,
      1) Δεν μπορεις να εχεις την παραμικρη ιδεα για το πιθανο ευρος των χρηστων αυτου του σκριπτ.
      2) Ο τροπος σου/αντιμετωπιση σου, ειναι ο βασικος λογος οπου η κοινοτητα του Linux -μερικως αλλα σε πολυ μεγαλο ποσοστο- πασχει …
      Και εξηγουμαι..
      Υπαρχουν 1-2 ανθρωποι,που ασχολουνται/δημιουργουν ενα προτζεκτ.
      Αφιερωνουν χρονο και φαια ουσια.
      Λεφτα ΔΕΝ σου ζητησαν.
      Πιστολι στον κροταφο ΔΕΝ σου εβαλαν, να δουλεψεις το λογισμικο τους.
      Τη δικη σου προσωπικη συμβολη, ΔΕΝ τη ζητησαν.
      Αποφασισαν να το διανεμουν Δωρεαν, ως Βοηθημα, σε οποιονδηποτε πιθανον να μπορει να το χρειαστει, ποτε.
      Και εσυ, καθεσαι και γραφεις προσβλητικα ποστ?
      Για ποιο λογο?
      Τι κακο προκληθηκε σε εσενα, απο ποιους? μεσα απο μια τετοια κινηση (δημιουργια ενος σκριπτ)?
      Λατρευω το Linux πραγματικα, αλλα ωρες-ωρες, η κοινοτητα με αηδιαζει/κουραζει παντελως..
      Και ειλικρινα..
      Οι «του Linux», ειμαστε Πρωτοι στο να δινουμε μαθηματα για Ελευθεριες,Επιλογες και τα σχετικα, σε απανταχου χρηστες αλλων Λειτουργικων.
      Αλλα οταν ξεφυτρωνει ενα οποιοδηποτε νεο προτζεκτ.. πολλες φορες μιλαμε προσβλητικα,απαξιωτικα, για την «Ανακαλυψη του Τροχου»… κτλ κτλ.
      Υποκρισια στο Μεγαλειο της…

  3. …μετά την άνοδο και πτώση του evo περίμενα ένα τέτοιο script…

    «Με τα φτερά του πιγκουίνου δεν πετάς αλλά νιώθεις ότι θα ανυψωθείς!
    Γελάς, και τα χτυπάς συνέχεια καλώντας και τους άλλους πιγκουίνους να προσπαθήσουν να ανυψωθούν…
    νιώθεις να μην υπάρχει τέλμα, φραγμοί που θα χαθούν…»

  4. Γειά σου, ακούραστε, υπομονετικέ Salih! Αφού για 10 χρόνια δοκίμασα όλες τις διανομές Ubuntu, Debian, Fedora, openSUSE και τις παραλλαγές τους, τις τελευταίες 20 μέρες κατέληξα να προσπαθώ να εγκαταστήσω το Arch Linux στο Virtualbox. Έχω μπει στο πνεύμα της διανομής αυτής και θέλω όλα να τα κάνω μόνος μου, με τις οδηγίες που ψάχνω και βρίσκω, αν και οι γνώσεις μου είναι ανεπαρκέστατες. Αυτός είναι και ο λόγος, που, παρά τις προσπάθειές μου, κάνω μικρή πρόοδο. Έχω κολλήσει στην εντολή: pacstrap…, ή στην pacman -Syyu και δεν προχωρώ με τίποτε. Άφησα μόνο τους ελληνικούς Servers, χρησιμοποίησα το προγραμματάκι σας Archon…, αλλά τίποτε. Χθες αποφάσισα να ζητήσω την βοήθειά σου… Είμαι πολύ περίεργος να δω τι φταίει και δεν μπορούν να φορτωθούν τα αποθετήρια, στην πρώτη εγκατάσταση…

    1. Δεν είμαι και Salih αλλά θα κάνω μια προσπάθεια να σε βοηθήσω :)
      Όταν λες ότι έχεις κολλήσει γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος. Δηλαδή δεν φορτώνουν οι servers; Αν δεν φορτώνουν οι Servers των αποθετηρίων του Arch δοκίμασε να περάσεις στο router σου τα DNS της Google.

      Ελπίζουμε το Archon να σου φανεί χρήσιμο :)

  5. Συγγνώμη Bill, νόμιζα ότι επικοινωνούσα με τον Salih. Όλα πηγαίνουν τέλεια στην εγκατάσταση του Arch (2018.02.01-x86_64) στο Virtualbox, ως το στάδιο της εντολής για την φόρτωση του αποθετηρίου (pacstrap /mnt base). Τότε εμφανίζεται: «error: failed retrieving file ‘core.db’ from mirrors.kernel.org…» και δεν φορτώνεται τίποτε, άν και έχω αφήσει μόνον τους ελληνικούς Servers. Πως μπορώ να περάσω τα DNS της Google χωρίς να επηρεάσω τα άλλα προγράμματα;

    1. Θα ακουστεί αστείο αλλά ping έκανες να δεις αν έχεις σύνδεση στο internet; Αν έκανες και έχεις τότε θα πας στις ρυθμίσεις του router σου και θα βάλεις τα DNS της google (8.8.8.8 και 8.8.4.4). Δεν επηρεάζεται κανένα πρόγραμμα με αυτή την αλλαγή. Έχει διαπιστωθεί όμως ότι οι servers του Arch μερικές φορές το κάνουν αυτό.
      Αν το δοκιμάζεις σε virtualbox η εγκατάσταση με το Archon πιστεύω θα σε βοηθήσει αρκετά.

  6. Η σύνδεση με το διαδίκτυο υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα με αυτήν. Η αδυναμία επικοινωνίας με τους servers συνεχίζεται και μετά την ρύθμιση του router με το DNS 8.8.8.8 της Google (το δευτερεύον 8.8.4.4 δεν το δέχεται και διατηρεί το 0.0.0.0). Επίσης, η προσπάθεια εγκατάστασης στο Virtualbox με την χρησιμοποίηση του Archon Installer, ήταν άκαρπη (το κόλλημα στην εντολή pacman -Syy, παραμένει). Είμαι σίγουρος ότι η λύση πρέπει να είναι πολύ απλή, αλλά απαιτεί ιδιαίτερα εκλεπτυσμένες γνώσεις, τις οποίες, προσωπικά, δεν έχω.

    1. Εννοούσα στο κανονικό σου ρουτερ ή στις ρυθμίσεις σύνδεσης του υπολογιστή σου

    2. Μια άλλη λύση αν δεν πετύχει τίποτα είναι να απενεργοποιήσεις το ipV6.

  7. Διστάζω να κάνω δοκιμές στο σημείο αυτό, επειδή η Wired Connection έχει MTU στο αυτόματο και τα IP4 Settings είναι κενά. Υπάρχει άλλος τρόπος;

    1. Δοκίμασε να συνδεθείς σε άλλο router να δεις αν το πρόβλημα προέρχεται από εκεί. Δηλαδή κάνε ασύρματο hotspot πχ το κινητό σου και δες αν κάνει κανονικά ενημέρωση (pacman -Syy). Εγώ πιστεύω κατά 99% ότι είναι τα DNS της google που πρέπει να βάλεις στο κανονικό σου router.

      Τολμώ να ρωτήσω, πως και αποφάσισες να βάλεις Arch και όχι πχ Antergos ή Manjaro;

    2. Απενεργοποίησα το IPv6, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Έχω εγκαταστήσει χωρίς πρόβλημα το Manjaro (όχι το Antergos), αλλά ήθελα να δοκιμάσω το Arch Linux, επειδή διαφέρει από όλα τα άλλα και μου εξάπτει την φαντασία, σε βαθμό να μην διστάζω να μπω «ξυπόλητος στ’ αγκάθια». Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρω, αλλά η κατάλληλη βοήθεια μου είναι απαραίτητη και την επιζητώ.

    3. Όχι, το ασύρματο hotspot δεν το δοκίμασα, επειδή δεν τα πάω και πολύ καλά με τα κινητά.

    1. Με το prtscr πλήκτρο και paste στο gimp σώσε την εικόνα και ποσταρε τη σε κάποια σελίδα που κανει hosting εικόνες και το link βάλε το εδω

  8. Bill, μπορείς να μου υποδείξεις κάποια σελίδα που κάνει hosting εικόνες; Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάτι τέτοιο…

    1. ping έκανες να δεις αν έχεις δίκτυο. Αν έχεις τότε είναι αυτό που σου λέω με τα DNS της google.

    2. Είχες δίκιο Bill. Ψάχνοντας και δοκιμάζοντας, χωρίς να πολυκαταλαβαίνω τι κάνω, βρήκα, ότι παρόμοια προβλήματα, προκύπτουν από δυσκολίες επίλυσης του DNS και πρέπει να ενεργοποιηθεί το «XferCommand=/usr/bin/wget –passive-ftp -c -O %o %u» (να αφαιρεθεί το σύμβολο # μπροστά απ’ την γραμμή), στο αρχείο /etc/pacman.conf. Έσβησα το #, έκανα save, η εγκατάσταση προχώρησε, αλλά κόλλησε στο locale.gen. Μετά πολλά ψαξίματα, διαπίστωσα ότι το # είχε ξαναμπεί μόνο του! Το ξαναέβγαλα, αλλά το σύστημα δεν δεχόταν τώρα, ούτε τις εντολές που είχε εκτελέσει προηγουμένως. Έκανα μερικές νέες προσπάθειες εγκατάστασης από την αρχή, αλλά το σύστημα κολλάει σε διάφορες φάσεις, εντελώς αδικαιολόγητα, παρουσιάζοντας μιαν αστάθεια σαν να του λείπει κάτι πολύ σημαντικό, που δεν σχετίζεται ούτε με την ορθότητα των εντολών, ούτε με το δίκτυο. Μάλλον, σχετίζεται με το γεγονός, ότι η προσπάθεια εγκατάστασης γίνεται σε VM Virtualbox 5.2.6 και Ubuntu 16.04.3 (unity), όπου βέβαια εγκαθίστανται, χωρίς πρόβλημα, όλες οι distros που στηρίζονται σε Ubuntu, σε Debian, σε Fedora, καθώς και η Swagarch του Arch Linux. Αδυναμία εγκατάστασης παρουσιάζουν, το Arch Linux, το Manjaro και το Antergos.

    3. Βάλε τα DNS της Google στο Network Manager του Ubuntu μπας και δουλέψει από εκεί. Συγγνώμη που επιμένω με τα DNS αλλά είμαι κατά 99% σίγουρος ότι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα σου και όχι στα άλλα. Παλιά είχα ένα modem/router της HOL (χάλι μαύρο) και δεν έπαιζε το Arch χωρίς DNS, με το που έβαλα ένα της Thompson όλα κομπλέ. Για αυτό σου είχα προτείνει σε προηγούμενο σχόλιο να δοκιμάσεις με άλλη συσκευή router.

    4. Ναι, Bill, έχω βάλει ήδη όταν μου το είπες τα DNS της Google (8.8.8.8 και 8.8.4.4) στο Virtualbox (στο Ubuntu δεν ξέρω πως γίνεται, επειδή είναι στο αυτόματο και όταν το αλλάζω δεν δείχνει τίποτε). Αλλά δεν έχω δοκιμάσει με άλλο router.

    5. Bill, έβαλα τα DNS της Google (8.8.8.8, 8.8.4.4) στο Ubuntu, αλλά μόλις δίνω την εντολή, pacstrap /mnt base base-devel, βγαίνει, wget: unable to resolve host address …, για όλες τις ελληνικές διευθύνσεις, που έχω αφήσει στην mirrorlist. Παρά τις προσπάθειές μου, δεν βρήκα ικανοποιητική λύση στο διαδίκτυο.

    6. κάνε uncomment άλλους servers ή ακόμη καλύτερα δοκίμασε να βάλεις το reflector όπως αναγράφεται στον οδηγό που έγραψε ο Salih. Το reflector θα βρει τα καταλληλότερα mirrors.

  9. Προχθές χρησιμοποίησα το archon και έκανα εγκατάσταση 2 φορές. Επειδή έκανα την εγκατάσταση σε pc πανεπιστημίου που χρησιμοποιούν στατική ip, έφτιαξα την σύνδεση αλλά στο τέλος παρατήρησα ότι στη ρύθμιση του δικτύου με ξαναγύριζε σε dhcdcp, και έτσι στην επανεκκίνηση αναγκάστηκα και έκανα πάλι ρύθμιση δικτύου. Αυτό ίσως να μπορεί να διορθωθεί?
    Επίσης και στις δύο εγκταταστάσεις δεν μπόρεσα να βάλω το yaourt με την εντολή pacman -Sy yaourt αλλά μέσω aur.

    1. Κανε ενα issue στο github να το δουμε και επιπλέον το yaourt εχει σταματήσει το development. Ειμαστε προς αναζήτησή αλλου wrapper .

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑