Επειδή πολλές φορές, κάτι μπορεί να πάει στραβά με το Kodi μας, είναι σημαντικό να έχουμε αντίγραφο ασφαλείας του Kodi ώστε σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά να μπορούμε να επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις μας όπως τις είχαμε πριν.

Αυτή η δημοσίευση δεν προβλέπεται να είναι ογκώδης. Θα είναι σύντομη, περιεκτική, για κάποιους όμως σωτήρια.
Ίσως να μη το γνωρίζετε αλλά μπορείτε να πάρετε ένα αντίγραφο ασφαλείας για οποιοδήποτε πρόγραμμα ή για όλα μαζί ή ακόμη και για ολόκληρη τη διανομή με μια μόνο εντολή. Παρακάτω θα δείξω πως μπορείτε να πάρετε backup και φυσικά να κάνετε restore τις ρυθμίσεις του kodi ώστε αν χρειαστεί να μη το στήσετε εξ αρχής.


Προτάσεις TV BOX με 4K ανάλυση στα 60fps:
Gearbest Xiaomi Tv Box
Xiaomi Tv Box έτοιμο για χρήση με Kodi


Advertisements

Που βρίσκονται οι ρυθμίσεις του kodi

Οι προσωπικές μας ρυθμίσεις, είναι και αυτές που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, βρίσκονται σε ένα κρυφό κατάλογο μέσα στον προσωπικό μας κατάλογο με όνομα kodi. Οι κρυφοί κατάλογοι-αρχεία στο Linux ξεκινάνε με μια τελεία μπροστά. Αν ανοίξετε ένα τερματικό και δώστε τη παρακάτω εντολή θα δείτε τον κατάλογο ρυθμίσεων του kodi.

ls -la | grep kodi

Μέσα σε αυτό τον κατάλογο βρίσκονται όλες μας οι ρυθμίσεις, addons, αλλαγές και προτιμήσεις που εμείς οι ίδιοι έχουμε κάνει.

Backup – αντίγραφο ασφαλείας

Για να πάρουμε ένα full backup αυτών των ρυθμίσεων θα χρησιμοποιήσουμε τη «μαγική» εντολή rsync.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε συνδέσει έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο σε σύστημα αρχείων ext4 και τον έχουμε προσαρτήσει (mount) στο /media/external_drive. Σε πολλές διανομές η προσάρτηση γίνεται αυτόματα, οπότε αλλάξτε το /media/external_drive με το αντίστοιχο δικό σας.
Μέσα σε αυτό το /media/external_drive δημιουργούμε έναν κατάλογο με όνομα kodi_backup.

Ας δώσουμε τώρα την εντολή backup.

rsync -aAXv ~/.kodi /media/external_drive/kodi_backup

Αλλάξτε τη δεύτερη διαδρομή (path) αναλόγως.
Αν η rsync για κάποιο λόγο δεν είναι εγκατεστημένη στο σύστημά σας, η εντολή εγκατάστασης για Ubuntu και derivatives είναι η παρακάτω:

sudo apt-get install -y rsync

Εντολή επαναφοράς – restore

Η εντολή επαναφοράς είναι, στην ουσία, η εντολή backup ανεστραμμένη σε ότι αφορά τις διαδρομές (paths). Ας υποθέσουμε ότι έχουμε κάνει εγκατάσταση το kodi από την αρχή σε μια νέα διανομή Linux. Πριν ξεκινήσουμε το kodi, δημιουργούμε τον κατάλογο ρυθμίσεων μόνοι μας, με τη παρακάτω εντολή.

mkdir .kodi

Η τελεία μπροστά από το kodi παίζει σημασία.

Έπειτα, και εφόσον έχουμε κάνει προσάρτηση (mount) το μέσο στο οποίο είχαμε κάνει το backup, εδώ υποθέτουμε ότι είναι πάλι το external_drive, δίνουμε την εντολή επαναφοράς ως εξής.

rsync -aAXv /media/external_drive/kodi_backup/ ~/.kodi

Ανοίγωντας το Kodi θα πρέπει να δούμε όλα τα addons και τις ρυθμίσεις μας όπως τα είχαμε. Εάν το αρχείο backup είναι παλιό, αυτό που πιθανόν να γίνει είναι ενημέρωση (update) όλων των addons (πρόσθετων) που έχουμε. Για να αποφύγουμε τυχών conflicts καλό είναι να διατηρούμε ένα φρέσκο αντίγραφο ασφαλείας.

Τι κερδίζω με όλα τα παραπάνω;
Το ρωτάς; κερδίζεις να μη χρειαστεί να στήσεις το Kodi από την αρχή. Οι περισσότεροι οδηγοί για τις ρυθμίσεις του Kodi, των αποθετηρίων …κλπ, είναι αρκετά ογκώδεις. Άντε για κάποιο λόγο να χάσεις τις ρυθμίσεις αυτές και να πρέπει να μπεις στη διαδικασία να το ρυθμίσεις εξ αρχής. Pain in the ass.

Θες να διαβάσεις οδηγούς εγκατάστασης και ρύθμισης του Kodi;
Σου ‘χω πράμα. Δες: https://cerebrux.net/tag/kodi

Ο παραπάνω οδηγός έχει υλοποιηθεί με επιτυχία σε Ubuntu / Debian / Arch Linux / openSUSE, στην ίδια έκδοση Kodi. Πρέπει να λειτουργεί σωστά σε οποιαδήποτε άλλη διανομή μιας και η rsync δεν είναι distro specific, αλλά distro agnostic εντολή.
Επίσης πρέπει να λειτουργεί σωστά και σε διαφορετικές εκδόσεις Kodi, αρκεί αυτές να μην είναι major. Δηλαδή, ίσως να μη λειτουργήσει σωστά από 16.1(Jarvis) σε 17.1(Krypton), αλλά θα λειτουργήσει σωστά από 17.1(Krypton) σε 17.3(Krypton)


Until next time …
Thanks for reading!