Σε μια αγορά που κυριαρχεί το iOS και Android, το postmarketOS έρχεται να δώσει μια διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα ασφάλειας, αναβαθμίσεων και δυνατοτήτων. Ίσως πρόκειται για την απόλυτη διανομή για smartphones που όλοι οι linuxάδες περιμένουμε τόσο καιρό !

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των Linux-based λειτουργικών συστημάτων, είναι η ικανότητα να τρέχουν σε ένα μεγάλο εύρος hardware, από υπολογιστές 10ετίας+ μέχρι την τελευταία γενιά επεξεργαστών. Οι developers του linux πυρήνα δουλεύουν μέρα/νύχτα προκειμένου να κρατήσουν τις συσκευές μας ζωντανές. Τα παραπάνω εγείρουν το εξής ερώτημα.

Γιατί δεν υπάρχουν επιλογές με Linux λειτουργικά συστήματα για φορητές συσκευές;

Εναλλακτικές για τα Smartphone

Το οικοσύστημα των φορητών συσκευών κυριαρχείται από τα Android και iOS, με το Android να είναι παρόν σε ένα μεγάλο εύρος των συσκευών αυτών. Αλλά στο μέτωπο των updates ακόμη και το Android δεν επιτυγχάνει το στόχο του. Αρκετά συχνά οι περισσότερες ναυαρχίδες στερούνται των τελευταίων updates μετά από 2-3 χρόνια από την κυκλοφορία τους.

Ως απάντηση στην παραπάνω ερώτηση το postmarketOS εμφανίστηκε στον ορίζοντα.

Τι είναι το postmarketOS;

postmarketos-dianomi-smartphone1

To postmarketOS βασίζεται στη διανομή Alpine Linux που είναι μια ελαφριά (lighweight) διανομή, προσανατολισμένη στην ασφάλεια. Το Alpine Linux χρειάζεται 5-6ΜΒ για βασική εγκατάσταση. To postmarketOS στοχεύει να φέρει 10ετή κύκλο αναβαθμίσεων στα smartphones ώστε να συνεχίσουν να δέχονται updates.

Στην ανακοίνωση του δημιουργού έγινε ξεκάθαρο :

Προσάρμοσε μια υπάρχουσα Linux διανομή να τρέχει σε smartphones. Εφάρμοσε όλες τις απαραίτητες αλλαγές και patches και δώσε τα upstream, όπου έχει νόημα.

Το postmarketOS, που φτιάχνεται από τον Oliver Smith, δε σκοπεύει να περιορίσει τους χρήστες σε ένα user interface. Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει από interfaces όπως GNOME, Xfce,KDE κλπ. Στην παρούσα φάση το Plasma Mobile και UBports είναι υποψήφιοι.

Γνωρίζουμε όλοι το γεγονός ότι το Android δυσκολεύεται με τη διαδικασία των αναβαθμίσεων καθώς οι ΟΕΜ κατασκευαστές πρέπει να κάνουν fork ολόκληρο τον κώδικα για κάθε Android συσκευή και έκδοση. Mε το Android Oreo, η Google μας σύστησε το Project Treble, όμως πολλά χρειάζονται ακόμη να γίνουν.

Εναλλακτικές σαν το LineageOS υπάρχουν, αλλά υποχρεούνται να ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα της Google σε ότι αφορά τις νέες εκδόσεις. Αυτό από μόνο του περιορίζει τις εναλλακτικές από το να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουν μια λύση που να στοχεύει στη ρίζα του προβλήματος.

Στάδιο ανάπτυξης του postmarketOS

postmarketos-dianomi-smartphone2

Για να υπάρξει υποστήριξη σε ένα μεγάλο αριθμό συσκευών, όλες οι συσκευές θα χρησιμοποιούν ένα και μόνο πακέτο. Σε πρώτο στάδιο, σε μια πρώιμη έκδοση του postmarketOS δημιουργήθηκε για Samsung SII και Google Nexus 4. Η λίστα συνεχώς μεγαλώνει, περιλαμβάνοντας περισσότερες συσκευές από Samsung,Motorola,LG,HTC κλπ.

Όπως αναφέρθηκε και πριν το postmarketOS βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το postmarketOS μπορείτε να παρακολουθήσετε το blog του.

Εσείς θα περνούσατε Linux στη φορητή συσκευή σας;

 

Πηγή : fossbytes