Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Atari, η νέα της κονσόλα παιχνιδιών με το όνομα Ataribox, εκτός από κλασικούς τίτλους με τους οποίους πολλοί από εμάς κάνα τα πρώτα βήματα στο gaming, θα προσφέρει και υλικό της τρέχουσας γενιάς στο οποίο θα τρέχει μια custom διανομή Linux.

Η Atari Games Corporation ήταν Αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών arcade. Ήταν αρχικά ένα τμήμα της Atari, Inc., και αποσπάστηκε στη δική της εταιρεία το 1984. Η θρυλική κονσόλα της με τις κασέτες, τις οποίες για να τις κουμπώσεις πάνω στην κονσόλα κινδύνευες με εξάρθρωση καρπού, δημιουργεί μια νοσταλγία σε όσους πρόλαβαν και έζησαν αυτές τις εποχές.

atari-2600-nea-konsola-linux

Πλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, η Atari ετοιμάζεται με την βοήθεια του crowd-funding να λανσάρει στην αγορά την νέα της πρόταση το Ataribox. Μέχρι στιγμής, λίγα πράγματα έχουν βγει στην επιφάνεια για τα σχέδια της εταιρίας πέρα από τις εικόνες αλλά η συγκεκριμένη κονσόλα φαίνεται να βασίζεται στο design του Atari 2600 ενώ σχεδιαστικά θα βγαίνει με φινίρισμα ξύλου και το κλασικό λογότυπο της Atari στην μπροστινή του πλευρά. atari-ataribox-kosola-paixnidion-linux

Το Ataribox φιλοδοξεί να έχει ενσωματωμένα όλα τα κλασσικά παιχνίδια της Atari όπως επίσης (λόγο της PC αρχιτεκτονικής) να είναι συμβατό και με νεώτερα μέσω Steam, Flathub, Itch.io κλπ. Για τα ενδότερα του Ataribox, το μόνο που μαθαίνουμε είναι ότι διαθέτει μια custom AMD CPU και GPU ενώ λογικά θα διατίθεται σε διάφορες συνθέσεις μεγέθους RAM.

Στο θέμα του λειτουργικού, η Atari αναφέρει ότι η κονσόλα θα τρέχει Linux ώστε να επιτρέπει στον τελικό χρήστη να μπορεί να το «πειράζει» και να το φέρνει στα μέτρα του με τη βοήθεια των 4 USB port που θα διαθέτει για να μπορεί να το χρησιμοποιεί με ποντίκι και πληκτρολόγιο. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι θα μας επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε και ως desktop(;).

Η τιμή στην οποία θα πωλείται η νέα κονσόλα της Atari αναμένεται να είναι στα $249-$299 ενώ οι πρώτες παρτίδες θα ευελπιστούν ότι θα κυκλοφορήσουν κοντά στο καλοκαίρι του 2018.


πηγή: gamingonlinux.com