Πως ρυθμίζουμε το Grub2 να θυμάται την επιλογή εκκίνησης

Πολλές φορές το η βασική μας διανομή Linux μοιράζεται τον δίσκο και την προσοχή μας με Windows ή και άλλες διανομές Linux και θέλουμε να ξεκινάει με το τελευταίο από αυτά στο οποίο ήμασταν πριν λίγο. Άλλες φορές θέλουμε να ξεκινάει πάντα ο υπολογιστής με κάποιο παλιό πυρήνα. Πως λοιπόν θα το κάνουμε να θυμάται ποιο λειτουργικό είχαμε ξεκινήσει και αυτόματα να ξεκινάει πάλι με αυτό;

Μια εύκολη λύση είναι να διαλέξεις αυτό που χρησιμοποιείς ποιο συχνά και να βάλεις το grub, δηλαδή το πρόγραμμα που σου βγάζει το μενού και που φορτώνει το λειτουργικό που θες, να χρησιμοποιεί αυτό. Αλλά έχει παρατηρηθεί πως αν μια μέρα φορτώσεις ένα λειτουργικό, τότε το ίδιο θα θες και την επόμενη φορά, μέχρι να αλλάξεις γνώμη ξανά. Οπότε αυτό δεν είναι πρακτικό.

Υπάρχει όμως και μια άλλη καλύτερη ιδέα. Να ξεκινάς απλά με την προηγούμενη επιλογή.Με άλλα λόγια αν π.χ. έχουμε Linux Mint και για μερικές μέρες θα χρειαστεί να δουλέψουμε με το άλλο λειτουργικό που έχουμε, τότε είναι πιο βολικό να το θυμάται αυτόματα και να ξεκινάει με αυτό. Μέχρι φυσικά να αλλάξουμε γνώμη και να επιλέξουμε το Linux Mint, πάλι και οπότε θα ξεκινάει αυτόματα με αυτό.

Advertisements

Παραμετροποίηση στην επιλογή εκκίνησης στο Grub2

Για να το κάνουμε αυτό θα σκαλίσουμε λίγο το σύστημα. Το αρχείο που θα πειράξουμε είναι το /etc/default/grub. Θα ανοίξουμε ένα τερματικό και θα δώσουμε τις παρακάτω δύο εντολές:

sudo -H cp /etc/default/grub /etc/default/grub.backup

για να κάνουμε πρώτα ένα αντίγραφο του αρχείου ρυθμίσεων grub. Έπειτα:

sudo -H xed /etc/default/grub

Αντί για το xed μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι άλλο όπως το gedit, kate, vim.

Θα κάνουμε τις παρακάτω σημειωμένες αλλαγές (με προσοχή) σε αυτό το αρχείο. Ότι ξεκινάει με το # είναι σχόλιο, οπότε δεν έχει καμία σημασία το τι γράφει.

Βρίσκουμε και κάνουμε τις αλλαγές στα παρακάτω και τις αλλάζουμε να μοιάζουνε έτσι:

GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true
Grub2 επιλογή εκκίνησης

Στην εικόνα άλλαξα και την τιμή GRUB_TIMEOUT από 10 σε 3 για λιγότερη καθυστέρηση μέχρι να ξεκινήσει το λειτουργικό. Αποθηκεύουμε το αρχείο. Δεν τελειώσαμε όμως. Θα πρέπει να δώσουμε και την εντολή

sudo -H update-grub

και να βεβαιωθούμε ότι έχει εκτελεστεί σωστά. Από εδώ και πέρα, από όποιο λειτουργικό είμαστε και κάνουμε επανεκκίνηση αυτό θα είναι αυτόματα επιλεγμένο να εκκινηθεί μετά από 3 δευτερόλεπτα. Αν μετά θέλουμε να είναι κάποιο άλλο λειτουργικό, τότε το επιλέγουμε στο Grub2 και αφού ξεκινήσει, την επόμενη φορά θα είναι αυτό επιλεγμένο.

Advertisement

3 σκέψεις σχετικά με το “Πως ρυθμίζουμε το Grub2 να θυμάται την επιλογή εκκίνησης

Add yours

  1. Ωραίο το άρθρο.
    Όταν όμως υπάρχει παραθυρικό και ubuntοειδές, το πιο σωστό εργαλείο για να κάνεις αυτά και πολλά άλλα είναι το Grub Customizer:
    ubuntuhandbook.org/index.php/2016/04/install-grub-customizer-ubuntu-16-04-lts/

    sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install grub-customizer

    1. Το Grub Customizer είναι καλό αλλά ένα λάθος να κάνεις θα πάρεις το σύστημα στα χέρια σου :) Αυτό που γράφει το άρθρο είναι απλό υπο την έννοια ότια δεν κάνεις κάτι μόνιμο. Αλλάζει δηλαδή ανάλογα με την χρήση αυτόματα. Αν χρησιμοποιώ το Α λειτουργικό για μια βδομάδα, τότε αυτό θα είναι by default επιλεγμένο αυτόματα κάθε φορά. Αν αλλάξω μια φορά σε Β λειτουργικό τότε αυτό θα γίνει default. Αν μπω με άλλον πυρήνα, αυτός θα είναι default μέχρι να κάνω άλλη επιλογή. Βλέπεις οτι είναι πιο αυτοματοποιημένο έτσι ?

  2. Καλά, σίγουρα είναι καλύτερο για κάποιον που ξέρει από βέσπα και θέλει να πειράξει μόνο το συγκεκριμένο. Αλλά το σύστημα θα το πάρεις στα χέρια και αν κάνεις ένα απλό τυπογραφικό σε τέτοιο configuration file…
    Όπως και να ‘χει, δεν έχω πάρει ποτέ κάποιο σύστημα στα χέρια με το Grub customizer. Αντίθετα, έχω μαμήσει πολλά συστήματα πειράζοντας τα διάφορα καλούδια που έβλεπα στο /etc/default/grub, την εποχή που νόμιζα πως ήμουν κάποιος χωρίς να είμαι. 🙂
    Και, εντάξει, κάνεις διάφορα με το προγραμματάκι αυτό, αλλάζεις εύκολα background για να διώξεις τη μαυρίλα τού GRUB menu, κάνεις rename-σβήνεις-αναδιατάσσεις τις επιλογές, κλπ. Ό,τι πρέπει για να διώξεις λίγο την τρομάρα από τούς νέους Linux users:

    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: