Όσοι έχουν Linux και Windows μαζί (dual boot) στον υπολογιστή τους ίσως να έχουν παρατηρήσει πως μετά την αλλαγή λειτουργικού η ώρα είναι λάθος κατά 2-3 ώρες και διορθώνεται συνήθως αυτόματα μετά λίγα λεπτά. Κάποιες φορές όμως μπορεί να παρατηρήσετε το πρόβλημα της ώρας στο Windows μετά από επανεκκίνηση από Linux.

Όσοι δεν το έχετε δει, ίσως απλά δεν είστε παρατηρητικοί. Μάλιστα μπορεί να συμβεί μετά από δοκιμή μιας Live διανομής χωρίς να έχετε κάνει εγκατάσταση το Linux στο PC και να δείτε παράδειγμα το ρολόι να γυρίζει 3 ώρες πίσω στο Windows, ενώ στο Linux 3 ώρες μπροστά. Σε αυτή την περίπτωση, κάποια στιγμή θα συντονίσουν τα Windows την ώρα μόνα τους και δεν θα πρέπει να κάνεις τίποτα.

Πρόβλημα συγχρονισμού ώρας Windows Linux

Γιατί αποσυντονίζεται η ώρα όταν έχουμε dual boot Linux και Windows

Ο λόγος είναι ότι ο υπολογιστής κρατάει την ώρα στην μητρική πλακέτα του όταν είναι κλειστός. Κάποια στιγμή μετά που θα ξεκινήσει ο υπολογιστής, το λειτουργικό θα προσπαθήσει να συντονίσει την ώρα του με κάποια ατομικά ρολόγια μέσω διαδικτύου.

Αλλά ποια ώρα θα κρατήσει ο υπολογιστής;

  • Την τοπική ώρα;
  • Την τοπική ώρα διορθωμένη με την καλοκαιρινή ώρα;
  • Την παγκόσμια ώρα UTC (που είναι το σωστό) η οποία είναι η φυσική ώρα του πλανήτη;

Εδώ λοιπόν εμφανίζεται το πρόβλημα με το ρολόι του υπολογιστή σε dual boot Windows και Linux, οπότε μεταξύ των δύο λειτουργικών υπάρχει μια μικρή διαφωνία.

δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα

Ένα από τα δύο λειτουργικά κάνει το σωστό. Φυσικά η διαφωνία εμφανίζεται μόλις ξεκινήσει ένα από τα δύο λειτουργικά με αποτέλεσμα να απορυθμίζεται η ώρα και να χάνεται η ρύθμιση της.

Τα windows αποθηκεύουν την ώρα στην μητρική σε τοπική ώρα. Αυτό είναι λάθος, γιατί προξενεί προβλήματα 2 φορές τον χρόνο που αλλάζει η ώρα. Το Linux αποθηκεύει την ώρα και χρησιμοποιεί εσωτερικά την διεθνή ώρα.

Τι κάνουμε για να μην αποσυντονίζεται η ώρα στο dual boot Linux / Windows

Ο ευκολότερος τρόπος να διορθωθεί αυτό και να μην ξερυθμίζεται η ώρα είναι να αλλάξουμε τα πράγματα από την πλευρά του Linux (άσχετα αν έχει δίκιο το Linux). Εναλλακτικά μπορούμε να πούμε στο Windows να μάθει το σωστό τρόπο, δηλαδή να συγχρονίζει με UTC time. Επιλέξτε τον έναν από τους δύο τρόπους.

Σε Linux

Στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε το Linux να σταματήσει να κοιτάει το UTC και να βλέπει την τοπική ώρα τότε πάμε να ανοίξουμε ένα τερματικό και να δώσουμε την εντολή:

sudo timedatectl set-local-rtc 1

Ρύθμιση ώρας σε Dual Boot Linux Windows

Και αυτό ήταν, αν και θα δημιουργήσει κάποια μικροπροβλήματα όταν αλλάζει η ώρα. Μικρό το κακό. Η εντολή timedatectl status ή απλά timedatectl  δείχνει τις ρυθμίσεις.

Στο Windows

Στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε το Windows να σταματήσει να κοιτάει την τοπική ώρα αλλά να βλέπει την UTC όπως το Linux, ανοίξτε το Notepad στο Windows και κάνε αντιγραφή-επικόλληση το παρακάτω:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation]
“RealTimeIsUniversal”=dword:00000001

Αποθήκευσε το ως utctimesync.reg

Έπειτα με διπλό κλικ στο αρχείο utctimesync.reg, λογικά θα σας ρωτήσει αν θέλετε να αποθηκεύσετε την καταχώρηση οπότε επιλέξτε Ναι. Έπειτα κάντε επανεκκίνηση. Αν είστε σε 64bit Windows, στον παραπάνω κώδικα μπορεί αντί για dword να βάλετε qword για να δουλέψει.


Η σειρά άρθρων #cinnamon_linux_tips και #linuxmint_tips είναι μια σειρά μικρών και χρήσιμων συμβουλών, όπως δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα Linux Mint και αντιγράφτηκαν εδώ με την σύμφωνη γνώμη του Διόνυσου Ασφοδελάκη (Talos) με εμπλουτισμό του περιεχομένου απο το cerebrux.net