Συγχρονισμός και διόρθωση προβλήματος ώρας όταν έχουμε dual boot Linux με Windows

Όσοι έχουν Linux και Windows μαζί (dual boot) στον υπολογιστή τους ίσως να έχουν παρατηρήσει πως μετά την αλλαγή λειτουργικού η ώρα είναι λάθος κατά 2-3 ώρες και διορθώνεται συνήθως αυτόματα μετά λίγα λεπτά. Κάποιες φορές όμως μπορεί να παρατηρήσετε το πρόβλημα της ώρας στο Windows μετά από επανεκκίνηση από Linux.

Όσοι δεν το έχετε δει, ίσως απλά δεν είστε παρατηρητικοί. Μάλιστα μπορεί να συμβεί μετά από δοκιμή μιας Live διανομής χωρίς να έχετε κάνει εγκατάσταση το Linux στο PC και να δείτε παράδειγμα το ρολόι να γυρίζει 3 ώρες πίσω στο Windows, ενώ στο Linux 3 ώρες μπροστά. Σε αυτή την περίπτωση, κάποια στιγμή θα συντονίσουν τα Windows την ώρα μόνα τους και δεν θα πρέπει να κάνεις τίποτα.

Πρόβλημα συγχρονισμού ώρας Windows Linux

Γιατί αποσυντονίζεται η ώρα όταν έχουμε dual boot Linux και Windows

Ο λόγος είναι ότι ο υπολογιστής κρατάει την ώρα στην μητρική πλακέτα του όταν είναι κλειστός. Κάποια στιγμή μετά που θα ξεκινήσει ο υπολογιστής, το λειτουργικό θα προσπαθήσει να συντονίσει την ώρα του με κάποια ατομικά ρολόγια μέσω διαδικτύου.

Αλλά ποια ώρα θα κρατήσει ο υπολογιστής;

 • Την τοπική ώρα;
 • Την τοπική ώρα διορθωμένη με την καλοκαιρινή ώρα;
 • Την παγκόσμια ώρα UTC (που είναι το σωστό) η οποία είναι η φυσική ώρα του πλανήτη;

Εδώ λοιπόν εμφανίζεται το πρόβλημα με το ρολόι του υπολογιστή σε dual boot Windows και Linux, οπότε μεταξύ των δύο λειτουργικών υπάρχει μια μικρή διαφωνία.

δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα

Ένα από τα δύο λειτουργικά κάνει το σωστό. Φυσικά η διαφωνία εμφανίζεται μόλις ξεκινήσει ένα από τα δύο λειτουργικά με αποτέλεσμα να απορυθμίζεται η ώρα και να χάνεται η ρύθμιση της.

Τα windows αποθηκεύουν την ώρα στην μητρική σε τοπική ώρα. Αυτό είναι λάθος, γιατί προξενεί προβλήματα 2 φορές τον χρόνο που αλλάζει η ώρα. Το Linux αποθηκεύει την ώρα και χρησιμοποιεί εσωτερικά την διεθνή ώρα.

Τι κάνουμε για να μην αποσυντονίζεται η ώρα στο dual boot Linux / Windows

Ο ευκολότερος τρόπος να διορθωθεί αυτό και να μην ξερυθμίζεται η ώρα είναι να αλλάξουμε τα πράγματα από την πλευρά του Linux (άσχετα αν έχει δίκιο το Linux). Εναλλακτικά μπορούμε να πούμε στο Windows να μάθει το σωστό τρόπο, δηλαδή να συγχρονίζει με UTC time. Επιλέξτε τον έναν από τους δύο τρόπους.

Σε Linux

Στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε το Linux να σταματήσει να κοιτάει το UTC και να βλέπει την τοπική ώρα τότε πάμε να ανοίξουμε ένα τερματικό και να δώσουμε την εντολή:

sudo timedatectl set-local-rtc 1

Ρύθμιση ώρας σε Dual Boot Linux Windows

Και αυτό ήταν, αν και θα δημιουργήσει κάποια μικροπροβλήματα όταν αλλάζει η ώρα. Μικρό το κακό. Η εντολή timedatectl status ή απλά timedatectl  δείχνει τις ρυθμίσεις.

Στο Windows

Στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε το Windows να σταματήσει να κοιτάει την τοπική ώρα αλλά να βλέπει την UTC όπως το Linux, ανοίξτε το Notepad στο Windows και κάνε αντιγραφή-επικόλληση το παρακάτω:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation]
“RealTimeIsUniversal”=dword:00000001

Αποθήκευσε το ως utctimesync.reg

Έπειτα με διπλό κλικ στο αρχείο utctimesync.reg, λογικά θα σας ρωτήσει αν θέλετε να αποθηκεύσετε την καταχώρηση οπότε επιλέξτε Ναι. Έπειτα κάντε επανεκκίνηση. Αν είστε σε 64bit Windows, στον παραπάνω κώδικα μπορεί αντί για dword να βάλετε qword για να δουλέψει.


Η σειρά άρθρων #cinnamon_linux_tips και #linuxmint_tips είναι μια σειρά μικρών και χρήσιμων συμβουλών, όπως δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα Linux Mint και αντιγράφτηκαν εδώ με την σύμφωνη γνώμη του Διόνυσου Ασφοδελάκη (Talos) με εμπλουτισμό του περιεχομένου απο το cerebrux.net

Advertisement

17 σκέψεις σχετικά με το “Συγχρονισμός και διόρθωση προβλήματος ώρας όταν έχουμε dual boot Linux με Windows

Add yours

  1. Το ενημέρωσα το άρθρο, για να περιλαμβάνει και την εναλλακτική περίπτωση που θέλουμε να πούμε στο Windows να κοιτάει το σωστό τρόπο.

 1. Εδω και αρκετα χρονια χρησιμοποιω για οταν κανω boot με Windows to NetTime μικρο και ευχρηστο.. αλλα η λύση με την registry ακομα καλύτερη ευχαριστώ!

 2. Πολυ ωραια τα αρθρα σας , μολις ανακαλυψα το site και μου αρεσαν ολα πολυ.
  Σπουδάζω Εφαρμοσμενη Πληροφορικη στο Παμακ και πραγματικά περα απο λιγο java , c , html/css και τετοια δεν μαθαίνουμε τιποτα αλλο. Οι περισσότεροι στο τμημα ξερουν να τα γραφουν καλύτερα σε χαρτι παρα σε πσ , το ιδιο και οι καθηγητες .
  Φανταζομαι ολα αυτα που γραφονται στο site τα εχετε μαθει με δικη σας ενασχόληση και οχι καποια σχολη

  1. Στις περισσότερες σχολές πληροφορικής (όπως άλλωστε και στα περισσότερα ΑΕΙ) προσπαθούν να βάλουν τις βάσεις. Το πόσο και πως εξελίσσεται ο καθένας επαφίεται καθαρά στον ίδιο.

   Ότι γράφεται σε αυτό το site (εκτός από ειδήσεις) είναι πράγματα που γίνανε με διάβασμα ενασχόληση και πάνω από όλα αγάπη για το Linux και το ΕΛΛΑΚ.

   Καλή συνέχεια στη σχολή σου και ελπίζω να χρησιμοποιείτε Linux στα μαθήματα σας :)

 3. Για ποιόν λόγο ο τρόπος που αποθηκεύει το Linux την ώρα είναι «ο σωστός τρόπος» ενώ αυτός που το κάνουν τα Windows είναι ο λάθος? Φαντάζομαι πως ο τρόπος είναι καθαρά θέμα σχεδιασμού του λειτουργικού και το πως αυτό διαχειρίζεται την ώρα. Αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που η αποθήκευση σε UTC είναι η σωστή παρακαλώ να την πείτε και σε εμάς. Αλλίως οι χαρακτηρισμοί λάθος και σωστό είναι καθαρά υποκειμενικοί και προκατειλημμένοι. Καλό το Linux, αλλά το να χαρακτηρίζουμε το παραμικρό διαφορετικό στα Windows ως λάθος, δείχνει έναν φανατισμό και έλλειψη κριτικής σκέψης.

  1. Το πρώτο IBM PC είχε ένα χωριστό τσιπάκι που κράταγε την ώρα. Το ίδιο αυτό είχε επιπλέον κάποιες λίγες θέσεις μνήμης στις οποίες κράταγε τις ρυθμίσεις του BIOS. Τα περιεχόμενα του και το ρολόι κρατώνταν ενεργά από την μπαταρία της μητρικής. Αν ένα πρόγραμμα ήθελε να μάθει την ώρα δεν υπήρχε κάποια κλήση συστήματος, και απλά ρώταγες το τσιπάκι απευθείας. Η επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών γίνονταν με δισκέτες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν υπήρχε ανάγκη ούτε να κρατάς συγχρονισμένα ρολόγια, ούτε να κρατάς παγκόσμιο χρόνο.

   Τα Windows 95 όταν είχαν βγει δεν είχαν καν υποστήριξη για πρωτόκολλα διαδικτύου. Οπότε ακόμα και τότε δεν υπήρχε λόγος. Όταν λίγους μήνες μετά όλοι θέλανε internet ήταν ήδη πολύ αργά, μιας και μια αλλαγή σε παγκόσμια ώρα θα έκανε διάφορα προγράμματα να σταματήσουν να λειτουργούν, και είχαμε δε ακόμα προγράμματα που απλά ρώταγαν το ίδιο το τσιπάκι.

   Το UNIX ήταν σχεδόν απο την αρχή ένα σύστημα για πολλούς χρήστες που συνδέονταν δικτυακά. Η ώρα λοιπόν ήταν καθοριστική, υπήρχε κλήση συστήματος (μιας και δεν θέλεις κανένα πρόγραμμα να σκαλίζει τα τσιπάκια) οπότε δεν υπήρχε κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Απόδειξη η ευκολία μετατροπής του ρολογιού στα 64bit ώστε να μην έχει πρόβλημα το έτος 2038.
   Οπότε απλά τα καημένα τα Windows είχαν μια βάση το DOS με ένα χρήστη και όχι δίκτυο και δεν τους είναι πάντα εύκολο να την εγκαταλείψουν. Η προκαθορισμένη ρύθμιση είναι τέτοια γιατί κάπου σε κάποια τράπεζα υπάρχει ένα πρόγραμμα 20 ετών ή και παραπάνω που αλλιώς δεν θα δουλεύει και μάλλον δεν είναι ένα αυτό. Μπορούμε να τα συμπονέσουμε για το φτωχό τους παρελθόν αλλά δεν θα πούμε και ότι τα κάνουνε σωστά.

   Και για να μην έχεις απορίες απάντησε μόνος σου τις παρακάτω ερωτήσεις.

   Ο χρήστης Α έστειλε υποσχέθηκε να στείλει ενα email στις 10:00 ΑΜ. Αν τώρα έχεις 12:ΑΜ θα το βρεις το mail στα εισερχόμενα; (Είναι από το Αζερμπαϊτζάν ο χρήστης. Σου αρκεί αυτή η πληροφορία; Μάλλον όχι. Τι άλλο θες;)
   Στην ίδια χώρα στο ίδιο μέρος το γεγονός Α έγινε στις 3:10 το βράδυ. Έγινε πριν η μετά από ένα γεγονός που έγινε στις 3:15;

   Ελπίζω με τα παραπάνω να έγιναν κατανοητά πως τα παραπάνω δεν είναι αποτέλεσμα φανατισμού ή έλειψης κριτικής σκέψης από τον γράφοντα. Αλλά τα Windows είναι τεχνικά για τα μπάζα. Μακάρι να μην ήταν, αλλά με ευχές δεν βάφεις αυγά. Αυτό είναι μια μόνο από τις αδυναμίες τους. Αυτό ας το θεωρήσουμε σαν δεδομένο. Τώρα αν το UNIX είναι καλό ή όχι είναι ένα εντελώς ανεξάρτητο ερώτημα. Και αυτό το συζητάμε αν θέλεις σε μια τεχνική βάση.

 4. απο τη μερα που εκανα dualboot windows 10 kai ybuntu το dvr rw δεν δουλευει.τι νακ νανω?

  1. Όταν λες δεν δουλεύει, εννοείς δεν γράφει ? Δεν διαβάζει DVD ούτε σε Windows ούτε σε Ubuntu ?
   Πόσο χρονών είναι ο υπολογιστής ?

 5. Ακολούθησα τη δεύτερη λύση, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Εξακολουθώ να έχω λανθασμένη ώρα, μετά από επανεκκίνηση (από windows σε windows). Πρέπει να τη φτιάξω μια φορά χειροκίνητα; Ή πρέπει να μπω σε lInux για να τη φτιάξει;

 6. Έκανα τη δεύτερη λύση, αλλά εξακολουθώ να έχω λανθασμένη ώρα στα Windows μετά την επανεκκίνηση (από Windows σε Windows). Δεν τη διορθώνει ακόμα και μετά από ώρες. Πρέπει να εκκινήσω μια φορά σε Linux για να τη φτιάξει ή πρέπει να το κάνω χειροκίνητα;

  1. Λυπάμαι για το διπλό σχόλιο. Κόλλησε η σελίδα και μετά από refresh δεν το εμφάνιζε, οπότε νόμιζα ότι δε δημοσιεύθηκε.

  2. Όχι, επιμένει μετά από επανεκκινησεις από και προς windows και μετά από χειροκίνητη διόρθωση. Τα Windows έχουν παντα λάθος ώρα και το Linux σωστή. Λέω να δοκιμάσω την πρώτη λύση. Αλλά πώς τα αναίρεση την αλλαγή που έκανα στα Windows; Ευχαριστώ.

  3. Όχι δεν έχει σημασία που θα το αποθηκεύσεις. Την δουλειά την κάνει αφού κανείς διπλό κλικ σε αυτό και θα πάει αυτόματα να κανει τις απαραίτητες εγγραφές

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: