Τι νέο φέρνει ο νέος Firefox 57 Quantum

Πάρτε μια ανάσα και ξεχάστε ότι ξέρατε για τον Firefox. Η νέα έκδοση του Firefox 57 με κωδική ονομασία Quantum δεν είναι απλά μια αύξηση του αριθμού 56 κατά μια μονάδα, αλλά είναι ένας browser επανασχεδιασμένος εσωτερικά και εξωτερικά με νέα μηχανή και εμφάνιση. Ας δούμε τη νέο φέρνει μαζί και με ένα βίτεο παρουσίασης της νέας έκδοσης.

Στο τελευταίο άρθρο σχετικά με τον Firefox είχαμε πάρει μια μικρή γεύση για τις εσωτερικές αλλαγές που έχουν γίνει στον Firefox για να πετύχει ταχύτερη φόρτωση σελίδων αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση μνήμης κατά την χρήση του.

Η νέα εμφάνιση του Firefox 57

Τώρα, με το νέο update που αναμένεται εντός ημερών να λάβουν όλες οι διανομές Linux, ο Firefox Quantum έχει ανανεωθεί σε εμφάνιση με κάτι που η Mozilla αποκαλεί «Photon Design» και το οποίο  λειτουργεί καλύτερα με σύγχρονες υψηλού DPI οθόνες. Ο νέος σχεδιασμός είναι πιο minimal και διαθέτει μια «Βιβλιοθήκη» όπου αποθηκεύονται οι σελιδοδείκτες σας, το ιστορικό, η λίστα Pocket, οι λήψεις, οι συγχρονισμένες καρτέλες και τα στιγμιότυπα (Screenshot) που έχετε τραβήξει με το ενσωματωμένο σε αυτό Firefox Screenshots.

Firefox 57 Quantum - Τι νέο φέρνει - Screenshots

Συγκεκριμένα το Firefox Screenshots σας δίνει την δυνατότητα να πάρετε ένα στιγμιότυπο (εικόνα) ολόκληρης της σελίδας ή ενός τμήματός της. Για να έχετε πρόσβαση σε αυτό, απλώς κάντε κλικ στο κουμπί ... στη γραμμή διευθύνσεων και στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Λήψη στιγμιότυπου οθόνης».

Νέος … κινητήρας με έμφαση στην ταχύτητα και τους πόρους

Πέρα από εμφάνιση και νέες λειτουργίες ο νέος Firefox Quantum, όπως αναφέρει η Mozilla, είναι 2 φορές ταχύτερος και καταναλώνει 30% λιγότερη μνήμη. Για να το πετύχει αυτό, ο νέος κινητήρας Quantum CSS, επίσης γνωστός ως Stylo, παρέχει την δυνατότητα στον Firefox να εκτελεστεί παράλληλα σε πολλαπλούς πυρήνες CPU για καλύτερη αξιοποίηση των σύγχρονων επεξεργαστών πολλαπλών πυρήνων. Έτσι κάθε καρτέλα που ανοίγουμε φορτώνει σε ξεχωριστή και πολλαπλών νημάτων διεργασία. Με άλλα λόγια σε σχέση με τον Chrome ο Firefox Quantum δεν ανοίγει απλά μια νέα διεργασία για κάθε καρτέλα αντ ‘αυτού χρησιμοποιεί κατ’ επιλογή τέσσερις διεργασίες για όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Firefox 57 Quantum - Τι νέο φέρνει - επιδόσεις

Να σημειώσουμε ότι μπορείτε να διαμορφώσετε τον αριθμό των διεργασιών που χρησιμοποιεί ο Firefox κάνοντας κλικ στο μενού Επιλογές, στην καρτέλα Γενικά και μεταβείτε στην ενότητα Επιδόσεις όπου και καταργείτε την επιλογή «Χρήση συνιστώμενων ρυθμίσεων απόδοσης» και αλλάξτε την επιλογή «Όριο επεξεργασίας περιεχομένου». Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε την διαμόρφωση μεταξύ της κατανάλωσης μνήμης και της απόδοσης.

Οι παλιές επεκτάσεις του Firefox δεν θα λειτουργούν

Οι παραδοσιακές επεκτάσεις του Firefox, συχνά γραμμένες στο XUL, δεν υποστηρίζονται πλέον. Αντ ‘αυτού, ο Firefox υποστηρίζει τώρα μόνο τα WebExtensions και ίσως ορισμένες από τις επεκτάσεις που χρησιμοποιείτε να είναι ήδη WebExtensions και θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Μπορείτε να δείτε τι συνέβη με τις επεκτάσεις σας κάνοντας κλικ στο Μενού και έπειτα Πρόσθετα. Οι επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης που είναι συμβατές με το Firefox Quantum θα εμφανίζονται στην ενότητα Επεκτάσεις, ενώ οι απενεργοποιημένες επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης θα εμφανίζονται στην ενότητα Legacy Επεκτάσεις. Εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα με το κουμπί «Βρείτε αντικαταστάτη» μπορείτε να βρείτε μια νέα επέκταση που μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που είχατε.

Επίλογος

Εν κατακλείδι, ο νέος Firefox είναι ταχύτερος και με λιγότερη κατανάλωση μνήμης, όχι μόνο από τις προηγούμενες εκδόσεις του, αλλά και από τον Google Chrome. Όσοι το χρησιμοποιείτε, θα το λάβετε ως update. Όσοι δεν το χρησιμοποιείτε, κάντε το εγκατάσταση από το κέντρο λογισμικού της διανομής σας. Τέλος όσοι χρησιμοποιείτε ακόμα Google Chrome…. ξυδάκι :)


πηγή: blog.mozilla.org

Advertisement

14 σκέψεις σχετικά με το “Τι νέο φέρνει ο νέος Firefox 57 Quantum

Add yours

  1. νταξει το ξυδακι στο τελος δεν ισχθει. Το οτι ο chrome τρωει παραπανω μνημη δεν σημαινει οτι ειναι χεριοτερος. Οι υπηρεσιες της google ειναι αυτες π κανουν την διαφορα. Αλλιως θα παιζαμε μπαλα με τον chromium

    1. Για πιες υπηρεσίες λέτε ρε παιδιά; Για πείτε μου μερικές.. ( ίσος με ενδιαφέρουν κιόλας )

      Ευχαριστώ.

  2. Αυτό το «Pocket» βρε παιδιά τι είναι; Είναι του ενσωματωμένη (build in) δυνατότητα; Την βρίσκεται χρήσιμη;
    Όσο για τις επεκτάσεις του Firefox που όπως λες είναι γραμμένες σε «XUL» ( γλώσσα που δε την ξέρω ), τώρα όταν αναφέρεις «WebExtensions» τι εννοείς; Με τι είδους γλώσσες; ( π.χ. με JavaScript ; )

    1. Το Pocket είναι ένας εξελιγμένος bookmark manager και είναι πολύ βολικός για να αποθηκεύεις πράγματα που δεν θες να χάσεις. Για το WbExtentions δες εδω https://wiki.mozilla.org/WebExtensions Με λίγα λόγια είναι ένας τρόπος για να φτιάχνει κανείς extentions που δουλεύουν σε όλους τους browser

    2. Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση..
      Για τα «WebExtensions» , οκ ( πάρα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον ).

      Όμως για το pocket, πάλι δε το καταλαβαίνω.. αφού ο firefox έχει από μόνος του ρυθμίσεις συγχρονισμού αν κάνεις ένα λογαριασμό.. και μπορείς ότι σελιδοδείκτες έχεις αν πας σε άλλο μηχάνημα και βάλεις τον λογαριασμό σου, να συγχρονιστούν..
      Δε βλέπω το ιδιαίτερο που προσφέρει το «Pocket».

      Ευχαριστώ.

    3. Το pocket ειναι ανεξαρτητο του firefox και υπαρχει εφαρμογη για κινητα. Εκει ειναι η πραγματικη του δυναμη. Εισαι σε μια εφαρμογη που εχει share ? Ωραια μπορεις να το κανεις share στο pocket σου για να το εχεις διαθεσιμο παντου. Του βαζει και tag λεξεις κλειδια. Επισης η αναζητηση και ανακτηση γινεται χωρις να εμφανιζει ολη την ιστοσελιδα αλλα μονο το κειμενο πραγμα που το κανει ταχυτατο για αναγνωση

    4. Μάλιστα, οπότε είναι μια εφαρμογή όπου μπορείς να «κρατάς πράγματα» χοντρικά.. ;

  3. Χθες επιτέλους καταφερα να καθησω στον υπολογιστή και να δοκιμάσω τον νέο Firefox. Όντως καμμία σχέση, πετάει! Η «τετραγωνισμένη» εμφάνιση θυμίζει πολύ Vivaldi.

  4. ρε παιδια πως μπορω να εχω στην αρχικη σελιδα τις εφαρμογες google δηλαδη χαρτες εμαιλ γιουτιουμπ κλπ.?

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: