Πάρτε μια ανάσα και ξεχάστε ότι ξέρατε για τον Firefox. Η νέα έκδοση του Firefox 57 με κωδική ονομασία Quantum δεν είναι απλά μια αύξηση του αριθμού 56 κατά μια μονάδα, αλλά είναι ένας browser επανασχεδιασμένος εσωτερικά και εξωτερικά με νέα μηχανή και εμφάνιση. Ας δούμε τη νέο φέρνει μαζί και με ένα βίτεο παρουσίασης της νέας έκδοσης.

Στο τελευταίο άρθρο σχετικά με τον Firefox είχαμε πάρει μια μικρή γεύση για τις εσωτερικές αλλαγές που έχουν γίνει στον Firefox για να πετύχει ταχύτερη φόρτωση σελίδων αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση μνήμης κατά την χρήση του.

Η νέα εμφάνιση του Firefox 57

Τώρα, με το νέο update που αναμένεται εντός ημερών να λάβουν όλες οι διανομές Linux, ο Firefox Quantum έχει ανανεωθεί σε εμφάνιση με κάτι που η Mozilla αποκαλεί «Photon Design» και το οποίο  λειτουργεί καλύτερα με σύγχρονες υψηλού DPI οθόνες. Ο νέος σχεδιασμός είναι πιο minimal και διαθέτει μια «Βιβλιοθήκη» όπου αποθηκεύονται οι σελιδοδείκτες σας, το ιστορικό, η λίστα Pocket, οι λήψεις, οι συγχρονισμένες καρτέλες και τα στιγμιότυπα (Screenshot) που έχετε τραβήξει με το ενσωματωμένο σε αυτό Firefox Screenshots.

Firefox 57 Quantum - Τι νέο φέρνει - Screenshots

Συγκεκριμένα το Firefox Screenshots σας δίνει την δυνατότητα να πάρετε ένα στιγμιότυπο (εικόνα) ολόκληρης της σελίδας ή ενός τμήματός της. Για να έχετε πρόσβαση σε αυτό, απλώς κάντε κλικ στο κουμπί ... στη γραμμή διευθύνσεων και στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Λήψη στιγμιότυπου οθόνης».

Νέος … κινητήρας με έμφαση στην ταχύτητα και τους πόρους

Πέρα από εμφάνιση και νέες λειτουργίες ο νέος Firefox Quantum, όπως αναφέρει η Mozilla, είναι 2 φορές ταχύτερος και καταναλώνει 30% λιγότερη μνήμη. Για να το πετύχει αυτό, ο νέος κινητήρας Quantum CSS, επίσης γνωστός ως Stylo, παρέχει την δυνατότητα στον Firefox να εκτελεστεί παράλληλα σε πολλαπλούς πυρήνες CPU για καλύτερη αξιοποίηση των σύγχρονων επεξεργαστών πολλαπλών πυρήνων. Έτσι κάθε καρτέλα που ανοίγουμε φορτώνει σε ξεχωριστή και πολλαπλών νημάτων διεργασία. Με άλλα λόγια σε σχέση με τον Chrome ο Firefox Quantum δεν ανοίγει απλά μια νέα διεργασία για κάθε καρτέλα αντ ‘αυτού χρησιμοποιεί κατ’ επιλογή τέσσερις διεργασίες για όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Firefox 57 Quantum - Τι νέο φέρνει - επιδόσεις

Να σημειώσουμε ότι μπορείτε να διαμορφώσετε τον αριθμό των διεργασιών που χρησιμοποιεί ο Firefox κάνοντας κλικ στο μενού Επιλογές, στην καρτέλα Γενικά και μεταβείτε στην ενότητα Επιδόσεις όπου και καταργείτε την επιλογή «Χρήση συνιστώμενων ρυθμίσεων απόδοσης» και αλλάξτε την επιλογή «Όριο επεξεργασίας περιεχομένου». Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε την διαμόρφωση μεταξύ της κατανάλωσης μνήμης και της απόδοσης.

Οι παλιές επεκτάσεις του Firefox δεν θα λειτουργούν

Οι παραδοσιακές επεκτάσεις του Firefox, συχνά γραμμένες στο XUL, δεν υποστηρίζονται πλέον. Αντ ‘αυτού, ο Firefox υποστηρίζει τώρα μόνο τα WebExtensions και ίσως ορισμένες από τις επεκτάσεις που χρησιμοποιείτε να είναι ήδη WebExtensions και θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Μπορείτε να δείτε τι συνέβη με τις επεκτάσεις σας κάνοντας κλικ στο Μενού και έπειτα Πρόσθετα. Οι επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης που είναι συμβατές με το Firefox Quantum θα εμφανίζονται στην ενότητα Επεκτάσεις, ενώ οι απενεργοποιημένες επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης θα εμφανίζονται στην ενότητα Legacy Επεκτάσεις. Εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα με το κουμπί «Βρείτε αντικαταστάτη» μπορείτε να βρείτε μια νέα επέκταση που μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που είχατε.

Επίλογος

Εν κατακλείδι, ο νέος Firefox είναι ταχύτερος και με λιγότερη κατανάλωση μνήμης, όχι μόνο από τις προηγούμενες εκδόσεις του, αλλά και από τον Google Chrome. Όσοι το χρησιμοποιείτε, θα το λάβετε ως update. Όσοι δεν το χρησιμοποιείτε, κάντε το εγκατάσταση από το κέντρο λογισμικού της διανομής σας. Τέλος όσοι χρησιμοποιείτε ακόμα Google Chrome…. ξυδάκι :)


πηγή: blog.mozilla.org