Πώς βλέπουμε ποια αρχεία – φάκελοι πιάνουν πιο πολύ χώρο στο δίσκο

Κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε σε κατάσταση πανικού όταν το σύστημα μας αρχίσει να γκρινιάζει ότι είναι γεμάτος ο σκληρός δίσκος. Θα δούμε τα δύο πιο χρήσιμα εργαλεία για την ανάλυση κατανάλωσης χώρου στον δίσκο από τους διάφορους φακέλους.

Σε προηγούμενο άρθρο, μάθαμε το πως βλέπουμε το πότε και ποιες εφαρμογές έχουμε εγκαταστήσει και πιθανόν να έχουμε ξεχάσει. Τι γίνεται όμως με τα αρχεία που έχουμε συσσωρεύσει στην καθημερινή μας χρήση του υπολογιστή;

Γέμισε η πάει να γεμίσει ο σκληρός δίσκος και δεν έχουμε ιδέα που πήγε ο ελεύθερος χώρος; Τι θα κάνουμε; Δεξί κλικ σε κάθε φάκελο ξεχωριστά για να δούμε που έχει πάει ο ελεύθερος χώρος ;… νομίζω δεν είναι καλή ιδέα. Επομένως θα πρέπει να δούμε συνολικά και αναλυτικά το μέγεθος των φακέλων και αρχείων για να μπορέσουμε να κάνουμε μια εκκαθάριση δίσκου από «ξεχασμένα» αρχεία μας.

Advertisements

Θα δούμε λοιπόν δύο εργαλεία τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα για εγκατάσταση σε όλες τις διανομές Linux μέσω του κέντρου λογισμικού και τα οποία μας δείχνουν ακριβώς που πρέπει να κοιτάξουμε για να ελευθερώσουμε χώρο.

Μέγεθος φακέλων αρχείων στον Δίσκο Linux
Baobab και Ncdu

Το μεν Baobab είναι με γραφικό περιβάλλον, το δε Ncdu είναι για χρήση από το τερματικό. Και τα δύο όμως κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να μας δείχνουν που πάει όλος αυτός ο χώρος με τα αρχεία μας να γεμίζουν τον δίσκο μας.

Baobab – Γραφικός disk usage analyzer

ΟΚ σιγά τα νέα θα μου πείτε. Το Baobab, με αυτό το περίεργο όνομα, είναι συνήθως εγκατεστημένος στην διανομή σας και μπορείτε να το βρείτε στο μενού των εφαρμογών σας. Αν όχι θα το βρείτε σίγουρα στο κέντρο λογισμικού της διανομής σας

Baobab: Μέγεθος φακέλων αρχείων στον Δίσκο
Ανάλυση δίσκου με το Baobab

Αφού το ανοίξετε και διαλέξετε φάκελο που θέλετε να κάνει ανάλυση, κατανάλωσης χώρου από φακέλους, θα σας δείξει στην αριστερή πλευρά, από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο. τους φακέλους και το μέγεθός τους. Στην δεξιά πλευρά θα σας εμφανίσει το ίδιο αποτέλεσμά σε μορφή γραφήματος. Μπορείτε να κάνετε κλικ είτε στο ένα είτε στο άλλο και να δείτε τους υποφακέλους τους ώστε να εντοπίσετε ποια αρχεία πιάνουν τον μεγαλύτερο χώρο.

Ncdu – disk usage analyzer μέσω τερματικού

Εναλλακτικό του Baobab και ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που έχετε μια διανομή χωρίς γραφικό περιβάλλον όπως είχαμε στήσει στα μαθήματα για home server, είναι το αντίστοιχο εργαλείο ονόματι Ncdu.

Θα το βρείτε και αυτό στο package manager της διανομής σας και η χρήση του γίνεται μέσω τερματικού.

ncdu Μέγεθος φακέλων και αρχείων μέσω τερματικού
Advertisements

Αφού το έχετε κάνει εγκατάσταση, το τρέχετε στο τερματικό ως:

ncdu

είτε δίνοντας του μια διαδρομή:

ncdu /

Μόλις το τρέξετε θα κάνει μια ανάλυση και θα σας δείξεις όπως και το Baobab, το μέγεθος των φακέλων και αρχείων από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο. Με τα βελάκια μετακινήστε πάνω ή κάτω ενώ με το enter μπαίνετε στον επιλεγμένο φάκελο. Για να βγείτε από τον φάκελο επιλέγετε το ../ και πατάτε enter. Τέλος με το πλήκτρο d μπορείτε να διαγράψετε αρχεία η φακέλους ενώ με το πλήκτρο ; τερματίζετε το ncdu.

Επίλογος

Εξερευνήστε τα δύο αυτά εργαλεία και δείτε ποιοι φάκελοι πιάνουν χώρο στον δίσκο σας. Μπορείτε και τα δυο να τα χρησιμοποιείτε στο σε οποιοδήποτε γραφικό περιβάλλον είστε, ενώ επιπλέον το Ncdu είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε κάποιο απομακρυσμένο server o οποίος δεν έχει γραφικό περιβάλλον.

Advertisement

4 σκέψεις σχετικά με το “Πώς βλέπουμε ποια αρχεία – φάκελοι πιάνουν πιο πολύ χώρο στο δίσκο

Add yours

  1. Ενδιαφέρον.. νομίζω πως επίσης ενδιαφέρον θα ήταν το πως μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για τα αρχεία.. π.χ. πότε τροποποιήθηκε τελευταία φορά ή άλλα τυχόν ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορεί να αντληθούν.

    1. Ειδικά για την τροποποίηση υπάρχει η εντολή stat. Πχ αν θες να δεις για ένα φάκελο (~/Documents) δώσε

      stat ~/Documents

      και σου βγάζει τα πάντα
      σε κάτι πιο απλό υπάρχει η date

      date -r ~/Documents

      Δες πια σου κάνει.

  2. το ncdu είναι φανταστικό. το έχω χρησιμοποιήσει αρκετά και μ’έχει βοηθήσει παρά πολύ!

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: