Τον τελευταίο καιρό έγινε ένας ψιλοχαμός σχετικά με το KODI και τα plugins που παρείχαν παράνομο υλικό. Η παρούσα κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν πολλά από τα γνωστότερα plugins με συνέπεια ο μέσος χρήστης να αλλάζει ρυθμίσεις σε εβδομαδιαία βάση. Ευτυχώς για εμάς υπάρχουν αξιόλογες εναλλακτικές όπως το stremio που θα δούμε στο παρόν άρθρο.

Τι είναι το Stremio;

Το stremio με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι είναι το ξαδερφάκι του Popcorntime. Αν και δεν είναι πλήρως open source μας επιτρέπει να δούμε τις αγαπημένες μας σειρές μέσα από ένα αρκετά εύχρηστο και λειτουργικό περιβάλλον.

Stremio Δωρεάν ταινίες και σειρές online

Εν συγκρίσει με το popcorntime το stremio δεν περιορίζεται στη χρήση torrents by default για τη θέαση ταινιών, αντιθέτως μας επιτρέπει να τις νοικιάσουμε αν το επιθυμούμε από τα γνωστά ψηφιακά καταστήματα (iTunes,Amazon κλπ). Αυτό σημαίνει ότι το stremio, όπως είδαμε και στο KODI, δεν έρχεται με κάποιο προεγκατεστημένο plugin για θέαση ταινιών αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Τα βήματα για την χρήση του σε οποιαδήποτε διανομή Linux όπως Ubuntu, Linux Mint, openSUSE κλπ είναι:

  • Λήψη το stremio και εγκατάσταση
  • Δημιουργία συντόμευσης για το stremio
  • Εγκατάσταση πρόσθετων addons
  • Ρύθμιση υποτίτλων στην προβολή ταινίας η σειράς στο stremio

Λήψη και εγκατάσταση Stremio στο Linux

Πάμε στην σελίδα του stremio και κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση για οποιοδήποτε λειτουργικό θέλουμε. Για Linux κάνουμε κλικ στο παρακάτω κουμπί λήψης:

Advertisements

Αφού κατεβάσουμε το appimage του stremio από την επίσημη σελίδα, το μεταφέρουμε σε έναν φάκελο Stremio που έχουμε φτιάξει στον αρχικό μας κατάλογο και έπειτα το μετατρέπουμε σε εκτελέσιμο δίνοντας στο τερματικό

mkdir ~/Stremio
chmod +x ~/Stremio/Stremio+4.0.0.appimage

Στη συνέχεια το τρέχουμε από το τερματικό δίνοντας

./Stremio+4.0.0.appimage

και στην αρχική οθόνη του stremio μας προτρέπει να κάνουμε ένα δωρεάν λογαριασμό προκειμένου να συνεχίσουμε. Αφού το κάνουμε, θα βρεθούμε στην αρχική σελίδα του stremio όπου ναι μεν θα μπορούμε να επιλέξουμε κάποιες ταινίες, αλλά αυτές είναι διαθέσιμες μόνο μέσω των πληρωτέων υπηρεσιών.

Δημιουργία συντόμευσης

Το stremio εκτελείται απευθείας από το τερματικό αλλά αυτό για πολλούς δεν είναι βολικό. Για αυτό δημιουργούμε ένα shortuct όπως κάναμε και στην περίπτωση του popcorntime. Πρώτα θα μπούμε στον φάκελο Stremio και θα κατεβάσουμε το εικονίδιο για το appimage του Stremio

cd ~/Stremio
wget https://www.stremio.com/website/stremio-logo-small.png

και μετά θα δημιουργήσουμε τη συντόμευση μας με κατάληξη .desktop

nano ~/.local/share/applications/stremio.desktop

όπου θα κάνουμε επικόλληση τα παρακάτω

[Desktop Entry]
 Version=1.0
 Type=Application
 Terminal=false
 Name=Stremio
 Exec=/home/όνομαχρήστη/Stremio/Stremio+4.0.0.appimage
 Icon=/home/όνομαχρήστη/Stremio/stremio-logo-small.png
 Categories=AudioVideo;Application;

Όπου όνομα χρήστη το δικό σας και φυσικά η διαδρομή που δείχνει που είναι το εκτελέσιμο και το αντίστοιχο εικονίδιο. Πλέον το εικονίδιο μας είναι διαθέσιμο μέσα από το dash της διανομής μας

stremio μενου

Η συντόμευση είναι διαθέσιμη μέσω του dash της διανομής μας

Εγκατάσταση πρόσθετων (add-ons)

Για να προσθέσουμε επιπλέον επιλογές στο stremio αρκεί να πατήσουμε το γρανάζι πάνω δεξιά στην οθόνη

stremio-ruthmiseis
Επιλέγουμε το «γρανάζι»

και εν συνεχεία το πλήκτρο add-ons

stremio-addons
Επιλέγουμε το κουμπί ADD-ONS

στη νέα οθόνη επιλέγουμε για εγκατάσταση τα plugins που φαίνονται στην εικόνα

stremio-plugins-tainies-seires
Πατάμε install στα plugins που είναι με κόκκινο πλαίσιο

Είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε ταινίες και σειρές.

Advertisements

Επιλογή ταινίας και υποτίτλων

Αφού βρούμε την ταινία που θέλουμε να δούμε, στην οθόνη που θα ακολουθήσει θα πρέπει να επιλέξουμε την «πηγή» που θα γίνει το streaming όπου αναγράφεται και η ποιότητα της εικόνας (1080p/720p κλπ).

stremio-tainies-seires
Στη δεξιά στήλη μπορούμε να επιλέξουμε την πηγή της ταινίας με την ανάλογη ποιότητα

Μέσα στην ταινία μπορούμε να αλλάξουμε υπότιτλους πατώντας κάτω δεξιά και από το αναδυόμενο μενού επιλέγουμε γλώσσα υποτίτλων.

stremio-menu-upotitloi
Επιλογή υποτίτλων από το αναδυόμενο menu

Όπως βλέπουμε πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε τους υπότιτλους (πατώντας το ΟΝ) καθώς και να επιλέξουμε σωστά συγχρονισμένο υπότιτλο πατώντας τα 1 2 3 4 5 που βλέπουμε στην εικόνα. Αν κάποιος από αυτούς τους υποτίτλους δε συγχρονίζεται καλά, μπορούμε να τον συγχρονίσουμε με τα G/H. Στην περίπτωση που δε μας κάνουν οι υπότιτλοι μπορούμε να φορτώσουμε εξωτερικούς με απευθείας drag n drop στο παράθυρο της ταινίας.

Ένας απλός διεκδικητής ή ο μελλοντικός βασιλιάς;

Αν και έχουν γραφτεί πολλά στο παρελθόν για το stremio, νομίζω ότι πλέον είναι αρκετά ώριμο να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και ταυτόχρονα να διατηρεί ένα απλό για το μέσο χρήστη UI, γεγονός που προσωπικά με κέρδισε και πιστεύω και πολλούς μελλοντικά. Μπορεί το KODI να είναι ένα φτασμένο software όσο όμως ταλανίζονται τα plugins και οι υπηρεσίες που το καθιέρωσαν, το stremio θα είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός διεκδικητής. Το μέλλον θα δείξει.

Προς το παρόν καλή διασκέδαση!