Την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε την τελευταία ώρα κατά 1,42% και με τα σκαμπανεβάσματα του σήμερα (24ώρες) αυξήθηκε κατά συνολικά κατά 3,08% ενώ μέσα σε μια βδομάδα κατά 47,07%. Είναι εύλογο λοιπόν να αναρωτιούνται όλοι το τι είναι αυτό το bitcoin, πως λειτουργεί και που θα φτάσει η τιμή του… η μήπως είναι μια απάτη το bitcoin;

Η ξέφρενη πορεία του bitcoin, έχει ξεσηκώσει την παγκόσμια κοινότητα οικονομολόγων και μη προκαλώντας μια ατέρμονη, μάλλον αντιπαράθεση για το που μπορεί να φτάσει η τιμή του, αν είναι απάτη, μια φούσκα ή είναι τελικά το νέο νόμισμα που ήρθε για να μείνει.

Πριν ξεκινήσω, να αναφέρω ότι θα προσπαθήσω να μιλήσω για το bitcoin όπως θα μιλούσα στον γείτονά μου (να’σε καλά για την έμπνευσή) οπότε μην περιμένετε να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι παραπομπές που θα έχω στο τέλος του άρθρου, θα σας βοηθήσουν να δείτε περαιτέρω λεπτομέρειες και αν σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις επί του θέματος.

Advertisements

Γιατί υπάρχει τόση σύγχυση σχετικά με το Bitcoin

bitcoin-agora-polisi

Αν ακόμα δεν μπορείτε να καταλάβετε τι είναι το bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα δεν πειράζει, δεν είστε οι μόνοι, διότι τον τελευταίο καιρό βλέπω ότι αρκετοί από αυτούς που θα έπρεπε να γνωρίζουν τι είναι, βλέπω από τα γραφόμενα και λεγόμενά τους μια σύγχυση.

Κάποιες φορές θέλω να τους δικαιολογήσω άλλες φορές όχι. Διότι τον γείτονα τον δικαιολογώ, το άνθρωπο όμως που είναι η ειδικότητά του η οικονομία και το νόμισμα ή είναι δημοσιογράφος ο οποίος οφείλει να πληροφορήσει ορθά όλους εμάς και αρνείται πεισματικά να «αναβαθμίσει» τις γνώσεις του στα νέα τεκταινόμενα, μου θυμίζει τους επιστήμονες που αρνούνταν να ξεκολλήσουν από το στατικό σύμπαν και να αποδεχτούν το διαστελλόμενο μοντέλο.

Τι είναι το Bitcoin

To bitcoin είναι μία peer-to-peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για την διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών. Άρα όλοι οι χρήστες του δικτύου εν δυνάμει μπορούν να επιβεβαιώσουν μια συναλλαγή π.χ. μεταφοράς bitcoin από τον έναν χρήστη στον άλλον χωρίς την ανάγκη κάποιου είδους οργανισμού όπως μια τράπεζα.

κανένα bit’, σ’χέρια τραπεζίτ’

Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικά του και να τον τροποποιήσουν με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας πληθώρας νέων κρυπτονομισμάτων στα οποία έχουν γίνει προσπάθειες για να βελτιωθούν ή και να προστεθούν λειτουργίες όπως ταχύτερες συναλλαγές, μεγαλύτερη ανωνυμία κ.ά.

Πλέον υπάρχουν εταιρείες, υπηρεσίες και αγαθά τα οποία μπορείτε είτε να αγοράσετε με bitcoin, η να τα ανταλλάξετε στο συμβατικό χρήμα.

Πως παράγεται το bitcoin και τι είναι το bitcoin mining

Τα bitcoins δημιουργούνται από μια ανταγωνιστική και αποκεντροποιημένη διαδικασία που ονομάζεται «εξόρυξη» η bitcoin mining. Οι εξορύκτες (miners) Bitcoin επεξεργάζονται συναλλαγές και ασφαλίζουν το δίκτυο χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό και hardware και σε αντάλλαγμα συλλέγουν νέα bitcoins.

bitcoin-pos-kerdizw

Οι bitcoin miners λοιπόν, κάνουν όλη την «βρώμικη» δουλειά επενδύοντας «φυσικά» χρήματα για να ανταγωνιστούν όλους αυτούς που κάνουν την ίδια δουλειά με σκοπό να βρουν πρώτοι το υπόλοιπο από τα διαθέσιμα 21 εκατομμύρια «ψηφιακά» bitcoin. Αυτή την στιγμή υπολογίζεται χοντρικά ότι έχουν βρεθεί τα 16 εκατομμύρια και ότι μέχρι το 2033 θα έχει βρεθεί και το τελευταίο.

Πως κερδίζω bitcoin σήμερα;

Εξαρχής λοιπόν της δημιουργίας του πρωτοκόλλου Bitcoin, ο αριθμός των διαθέσιμων bitcoin είναι πεπερασμένος. Στις αρχές του, κατεβάζοντας ένα bitcoin mining λογισμικό στον υπολογιστή, το να βρεις ένα bitcoin ήταν θέμα ημερών. Πλέον επειδή όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, η δουλειά αυτή δεν μπορεί να γίνει από συμβατικό υπολογιστή.

Advertisements

Αφού δεν μπορώ να παράγω bitcoin πως αποκτώ bitcoins;

Εφόσον λοιπόν είναι ασύμφορο για κάποιον να σπαταλάει ρεύμα για την παραγωγή με mining των bitcoin τότε τι θα πω στον γείτονα όταν με ρωτάει «πως θα κερδίσω bitcoin».

bitcoin-agora

Η απάντηση είναι απλή. Φυσικά αγοράζοντας «κλάσματα» του ενός bitcoin που κυκλοφορούν στο δίκτυο του bitcoin εκτός και αν θέλει να δαπανήσει 15χιλ δολάρια, με την σημερινή ισοτιμία του bitcoin με το δολάριο, για να αποκτήσει ένα ολόκληρο bitcoin.

Άρα καλέ μου γείτονα, επισκέπτεσαι τα διάφορα διαδικτυακά ανταλλακτήρια και αγοράζεις με π.χ. 50€, περίπου 0.0033 Bitcoin (με βάση την σημερινή ισοτιμία).

Απάτη ή μια πραγματική «αξία»

Όπως είπαμε κάθε bitcoin παράγεται με μια διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη, σε εξειδικευμένες συστοιχίες υπολογιστών με την εκτέλεση περίπλοκων και ολοένα και αυξανόμενα χρονοβόρων υπολογισμών. Η συμβολή κάποιου εξορύκτη – miner είναι επίσης απαραίτητη και για την «λογιστική» εκκαθάριση μιας συναλλαγής.

Οι μεν miners παράγουν, οι δε υπόλοιποι συναλλάσσονται τα bitcoin που ρέουν στο δίκτυο. Οι miners θέλουν αυτό που με χρόνο – ενέργεια παράγουν να έχει μεγαλύτερη αξία (αλλιώς δεν συμφέρει). Από την άλλη οι συναλλάσσοντες θέλουν περισσότερα διαθέσιμα bitcoin στο δίκτυο. Τα συμφέροντά των δύο αυτών κατηγοριών δεν είναι συμβατά και η αύξηση στην ζήτηση των bitcoin θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην κατάρρευσή της αξίας που έχει σήμερα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του νομπελίστα οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς για παράδειγμά, το πάθος για το bitcoin του θυμίζει τη μανία για τις τουλίπες στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα. Η μανία για τις τουλίπες, που έχει χαρακτηριστεί ως η μητέρα όλων των κερδοσκοπιών, εκτίναξε την τιμή ενός λουλουδιού στο ύψος της αξίας μίας βίλας στο Άμστερνταμ μέσα σε λίγα χρόνια, πριν την κατάρρευση των τιμών τον Μάιο του 1637, που οδήγησε χιλιάδες αγοραστών τουλιπών στη χρεοκοπία.

Πότε λοιπόν θα έρθει αυτή η χρεοκοπία; Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γιώργο Καρακατσάνη, όταν η επιθυμία να μετατραπούν όλα αυτά τα bitcoin σε iPhone και αυτοκίνητα θα γίνει ακαταμάχητη, τότε η φούσκα θα σκάσει.

Το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε;

Σύμφωνα με την Saxo Bank, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τις ακραίες προβλέψεις της για το 2018, θεωρεί ότι η αξία του Βitcoin θα ξεπεράσει τα 60.000 δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία του το 1 τρισ. δολάρια, καθώς η έκδοση futures στο κρυπτονόμισμα τον Δεκέμβριο του 2017 προκαλεί ένα μαζικό κύμα ενδιαφέροντος από επενδυτές και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων.

Πολύ σύντομα, όμως, η Saxo Bank αναφέρει οτι το φαινόμενο bitcoin θα χάσει έδαφος, καθώς η Ρωσία και η Κίνα θα το οδηγήσουν έξυπνα στο περιθώριο ή και θα απαγορεύουν την κυκλοφορία μη περιορισμένων κρυπτονομισμάτων στις εγχώριες αγορές τους. Μετά τη θεαματική κορύφωση του 2018, το 2019 το bitcoin, προβλέπει ότι συντρίβεται και σκαλώνει κοντά στο βασικό «κόστος παραγωγής» του, στα 1.000 δολάρια.

Στο παραπάνω σενάριο, διαφαίνεται να συμφωνεί και ο βοηθός καθηγητή στο Warwick Business School, ειδικός στα κρυπτονομίσματα, Daniele Bianchi. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η αυξανόμενη ζήτηση προκύπτει από το γεγονός ότι πολίτες και επενδυτές αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο ότι τα ψηφιακά νομίσματα ήρθαν για να μείνουν και από το γεγονός ότι ο επαγγελματισμός στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα έχει εδραιωθεί.

Ένα καθαρό σημάδι γι’ αυτό είναι η ανακοίνωση του Chicago Mercantile Exchange (CME) group, το παγκοσμίως κορυφαίο χρηματιστήριο εμπορευμάτων, πως θα συνάψει τα μελλοντικά του συμβόλαια (από το τέλος του 2017) σε Bitcoin καταλήγει ο Daniele Bianchi.

Advertisements

Η δυσπιστία κάποιων στο bitcoin έγκειται στο γεγονός ότι το πιο δυνατό του σημείο, η απουσία κεντρικής εξουσίας / τράπεζας, αποτελεί και ταυτόχρονα την αχίλλειο πτέρνα του σε ότι αφορά στην διακύμανση της τιμής και της αξίας του. Όπως φαίνεται δηλαδή από το Gartner Hype Cycle το bitcoin μάλλον ακολουθεί την ίδια πορεία στην διακύμανση της τιμής και της αξίας του.

bitcoin-pos-douleuei-tieinai-gartner-hype
Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα, είναι πότε θα φτάσει στο μέγιστο

Επίλογος

Αυτό που βλέπω το τελευταίο διάστημα, είναι να υπάρχει μια γενική σύγχυση για το μέλλον του bitcoin. Η φούσκα μπορεί να σκάσει αλλά το μόνο σίγουρο είναι οτι το bitcoin ήρθε για να μείνει.

Βλέπετε, το ανοιχτό λογισμικό, δεν ελέγχεται από κανέναν οπότε αν καταρρεύσει το ένα θα εμφανιστεί ένα άλλο. Αν η τιμή του bitcoin πέσει, θα αυξηθεί κάποιο άλλο κλπ. τα οποία μπορεί να απορροφήσουν τους κραδασμούς.

Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι αυτή την στιγμή, μέσα στο ψηφιακό σύμπαν γεννήθηκε ένα ψηφιακό χρηματιστήριο το οποίο δεν ελέγχεται από κανέναν πάρα μόνο από την ωμή διάθεση της προσφοράς και ζήτησης και αυτό μάλλον δεν αρέσει στο «παραδοσιακό» σύστημα.


Παραπομπές: