Ο Will Cooke της Canonical στο newsletter που δημοσίευσε, ενημέρωσε την κοινότητα για την πρόοδο του επερχόμενου Ubuntu 18.04 LTS και εστίασε στις εργασίες που γίνονται για την επίτευξη αυξημένης ταχύτητας εκκίνησης.

Πέρα από την νέα εμφάνιση που είχαν αναφέρει ότι θέλουν να δώσουν, κυρίως στα εικονίδια (με την χρήση των Suru icons), στο τελευταίο newsletter εκτός από τις βελτιώσεις στο GNOME περιβάλλον, η ομάδα Desktop του Ubuntu, ξεκίνησε να ερευνά την ταχύτητα εκκίνησης του Ubuntu, με σκοπό να την αυξήσει χρησιμοποιώντας τα τελευταία features του systemd για να κάνει profiling ούτως ώστε να αναγνωριστούν τυχόν θέματα που οδηγούν σε αργές εκκινήσεις.

Desktop Theme, NetworkManager, GNOME και βελτιώσεις στην εκτύπωση

Πέρα από τις βελτιώσεις στην ταχύτητα εκκίνησης, η ομάδα της Canonical που είναι υπεύθυνη για το Desktop, διόρθωσε ένα πρόβλημα στον NetworkManager καθώς και θα κυκλοφορήσει το CUPS-Filters 1.19.0 που διορθώνει κάποια προβλήματα στην εκτύπωση.

ubuntu-18.04-emfanisi
Ubuntu με Suru icons

Επιπρόσθετα, διάφορες βελτιώσεις γίνανε για να βελτιωθεί η απόκριση των Wayland εφαρμογών στα mouse clicks και όπως φαίνεται έχει γίνει κάποια πρόοδος. Επιπλέον δουλεύουν στενά μαζί με τους GNOME developers για την προσθήκη υποστήριξης για αύξηση του επιπέδου της έντασης πάνω από το 100% και στη διόρθωση ενός bug που δεν επέτρεπε τη σωστή ευθυγράμμιση των παραθύρων.

Δούλεψαν επίσης πάνω σε ένα patch που θα κρύβει τα snaps από εφαρμογές όπως το udisks και ενημέρωσαν το LibreOffice snap στην έκδοση 5.4.4.

Τέλος παρότι δεν αναφέρθηκε στο newsletter η Canonical αποφάσισε να μείνει με την παλιότερη έκδοση του Nautilus (3.26) για να διασφαλιστεί η out-of-the-box υποστήριξη για desktop εικονίδια όπως επίσης ο default διαχειριστής γραφικού περιβάλλοντος θα είναι το Xorg και όχι το Wayland (όπως έγινε στο 17.10) μιας και θεωρήθηκε ότι το Wayland δεν είναι ακόμα έτοιμο στο να υποστηρίζει πολλαπλές οθόνες τόσο καλά όσο το Xorg και επειδή μιλάμε για μια έκδοση του Ubuntu που θα υποστηρίζεται για 5 χρόνια. Παρόλα αυτά, το Wayland θα είναι διαθέσιμο με επιλογή από την οθόνη σύνδεσης του χρήστη.


Παραπομπές: