Το Spotify είναι μια freemium υπηρεσία που παρέχει άμεση πρόσβαση σε εκατομμύρια τραγούδια από παλιές αγαπημένες έως και τελευταίες κυκλοφορίες. Διατίθεται για τις περισσότερες σύγχρονες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών με Windows, macOS και Linux, καθώς και iOS, και Android smartphones. Ας δούμε την εγκατάστασή του σε Linux, ανεξαρτήτου διανομής που μπορεί να έχετε.

Οι βασικές λειτουργίες του Spotify είναι δωρεάν με παρεμβαλλόμενες διαφημίσεις ή περιορισμούς, ενώ πρόσθετες λειτουργίες, όπως η βελτιωμένη ποιότητα streaming και η λήψη μουσικών κομματιών, προσφέρονται μέσω συνδρομής επί πληρωμή.

Για τους casual μουσικόφιλους, με τις πρόσφατες αλλαγές στον δωρεάν λογαριασμό, όπου επιτρέπει στους δωρεάν χρήστες να ακούν 40 ώρες περίπου σε έως 15 playlists χωρίς να τους επιβάλει το shuffle mode (τυχαία αναπαραγωγή) αποτελεί ιδανική λύση για χαλαρή background μουσική στον υπολογιστή τους.

Τέλος, με τον ανανεωμένο αλγόριθμο της, το Spotify εμφανίζει τις καλύτερες προτάσεις στον χρήστη, με βάση τα γούστα του, αλλά και τις ονομασίες που επιλέγει για τις playlists του

Εγκατάσταση του Spotify στο Linux

Πριν προχωρήσετε παρακάτω, όσοι δεν έχετε κάποια διανομή Linux που βασίζεται σε Ubuntu θα πρέπει πρώτα να έχετε ρυθμίσει (1 λεπτό υπόθεση) το σύστημά σας να μπορεί να κάνει εγκατάσταση πακέτα snap σύμφωνα με τις οδηγίες του άρθρου: «Πώς ρυθμίζουμε την Linux διανομή μας για τα Snap πακέτα«.

Ubuntu

Όσοι έχετε Ubuntu 18.04 ανοίξτε το «Λογισμικό» (πρώην Κέντρο Λογισμικού) και κάντε αναζήτηση για Spotify. Έπειτα πατήστε εγκατάσταση και μόλις ολοκληρωθεί κάντε κλικ στο κουμπί Εκτέλεση.

spotify-egkatastasi-sto-linux
Στο νέο Ubuntu 18.04 η εγκατάσταση είναι υπόθεση ενός κλικ

Όσοι έχετε παλιότερη έκδοση Ubuntu, ανοίξτε ένα τερματικό και κάντε το εγκατάσταση με:

sudo snap install spotify

Υπόλοιπες διανομές Linux

Η εγκατάσταση είναι ίδια, όπως παραπάνω αρκεί όπως είπα στην αρχή να έχετε ρυθμίσει την διανομή σας για εγκατάσταση Snap πακέτων. Αφού το έχετε ρυθμίσει, ανοίγετε το τερματικό και δίνετε:

sudo snap install spotify

Χρήση του Spotify στο Linux

Αφού το κάνετε εγκατάσταση, μπορείτε να το βρείτε στο μενού εφαρμογών της διανομής σας. Μόλις το ανοίξετε, μπορείτε να συνδεθείτε με τον ίδιο λογαριασμό που έχετε και στο Spotify του κινητού σας. Αν δεν το έχετε στο κινητό σας, μπορείτε να δημιουργήσετε τον δωρεάν λογαριασμό απευθείας στην εφαρμογή Spotify που κάνατε εγκατάσταση στο Linux.

Μπορείτε να δημιουργήσετε άμεσα Playlist κάνοντας κλικ στο + New Playlist και να προσθέσετε τα πρώτα τραγούδια.

spotify-odhgos-xrhshs-linux
Δημιουργήστε λίστες και σταδιακά το Spotify θα σας προτείνει νέα τραγούδια

Θα κλείσω με ένα προσωπικό tip το οποίο με έχει βολέψει αφάνταστα και με έχει γλυτώσει από το να αναζητώ τι τραγούδια να βάλω στις playlist μου.  Στο κινητό, έχω την γνωστή εφαρμογή αναγνώρισης μουσικών κομματιών, το Shazam το οποίο μέσα από τις ρυθμίσεις του, το έχω συνδέσει με το Spotify. Έτσι, όταν είμαι έξω και ακούω κάποιο τραγούδι που μου αρέσει, κάνοντας το Shazam αυτό προστίθεται αυτόματα στο Spotify σε μια λίστα που ονομάζεται My Shazam tracks.

Όταν λοιπόν καθήσω στο PC, με το παραπάνω μικρό κολπάκι, έχω ήδη αρκετά τραγούδια έτοιμα να τα μεταφέρω σε διαφορετικές λίστες.