Εάν έχετε αγοράσει ποτέ ένα Wi-Fi router, ίσως να είχατε ρίξει μια ματιά στα χαρακτηριστικά της ασύρματης σύνδεσης και να είδατε κάτι περίεργα όπως «802.11ac» ή «a / b / g / n». Αυτά και άλλα πολλά, αλλάζουν με το Wi-Fi 6.
Εδώ και λίγες μέρες συζητιέται αρκετά στο διαδίκτυο το νέο WiFi 6, το βελτιωμένο πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ διάφορων συσκευών σε ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο (WLAN). Τι είναι όμως το WiFi 6 και που είναι οι προηγούμενες εκδόσεις θα αναρωτηθούν αρκετοί.
Ας τα πάρουμε από την αρχή για να τα βάλουμε όλα σε μια τάξη.
Τι είναι το WiFi;
To Wi-fi λοιπόν είναι ένα πρότυπο ασύρματης δικτύωσης για την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών σε ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο (WLAN) όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.
Πιο συγκεκριμένα το Wi-Fi (Wireless Fidelity) είναι ένα πρότυπο που δημιούργησε η Wi-Fi Alliance (μη κερδοσκοπικός οργανισμός τυποποίησης/πιστοποίησης συσκευών που χρησιμοποιούν ασύρματη επικοινωνία) που στόχο έχει να πιστοποιεί τις συσκευές που χρησιμοποιούν και είναι συμβατές με τα πρωτοκολλά 802.11 του IEEE 1.
Όσες συσκευές περνούν από τον απαιτούμενο έλεγχο των στάνταρ που έχει ορίσει η Wi-Fi Alliance αποκτούν το λογότυπο του Wi-Fi και πιστοποιούν την συμβατότητα με οποιοδήποτε άλλη συσκευή με το συγκεκριμένο πρότυπο.
802.11
Υπάρχουν λοιπόν διάφορες εκδόσεις του 802.11 που τα ξεχωρίζουμε από την κατάληξη τους a,b,g,n έτσι πχ έχουμε το 802.11a, 802.11b, 802.11n κτλ.
Κάθε έκδοση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την συχνότητα που χρησιμοποιεί και το μέγιστο εύρος δεδομένων που μπορεί να μεταδώσει (Mbps)
Η πρώτη έκδοση του 802.11 κυκλοφόρησε το 1997 και υποστήριζε την συχνότητα 2.4GHz και ρυθμό μετάδοσης των 1-2 Mbps. Με την πάροδο του χρόνου βγήκαν και άλλες εκδόσεις που κάλυπταν και άλλες συχνότητες αλλά και με μεγαλύτερο εύρος μετάδοσης εξαιτίας της ανάπτυξης της τεχνολογίας των ασυρμάτων δικτύων.
Wi-Fi 6
Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο Wifi 6 που θα είναι διαθέσιμο από την Wi-Fi Alliance το 2019 το οποίο στην πραγματικότητα είναι το 802.11ax και θα είναι η βελτιωμένη έκδοση του 802.11ac που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα2.
Όπως θα διαπιστώσετε γίνετε ένας ψιλοχαμός από τις εκδόσεις και τις ονομασίες και είναι λογικό να μπερδευτείτε. Αυτό ακριβώς κατάλαβε και η Wi-Fi Alliance και από εδώ και πέρα για λόγους ευκολίας άλλαξε τον τρόπο ονομασίας των προτύπων.
Έτσι σύμφωνα με τη νέα πολιτική ονομασίας παρακάτω βλέπουμε όλες τις βασικές και σημαντικές εκδόσεις.
- Wi-Fi 1: 802.11b (1999)
- Wi-Fi 2: 802.11a (1999)
- Wi-Fi 3: 802.11g (2003)
- Wi-Fi 4: 802.11n (2009)
- Wi-Fi 5: 802.11ac (2014)
- Wi-Fi 6: 802.11ax (2019)
Πλέον, όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, με την νέα έκδοση Wi-Fi 6, ο οργανισμός τυποποίησης του Wi-Fi υιοθετεί αριθμούς έκδοσης για να είναι πιο εύκολο να καταλάβετε αν το ρούτερ ή η συσκευή με δέκτη Wi-Fi που αγοράζετε είναι στην τελευταία έκδοση ρίχνοντας απλά μια ματιά στο «λογότυπο Wi-Fi» το οποίο θα περιλαμβάνει έναν αριθμό3.
Φυσικά, δεν αλλάζει μόνο ο αριθμός έκδοσης αλλά και οι δυνατότητες του νέου Wi-Fi 6. Οι βελτιώσεις που φέρνει το WiFi 6 είναι η
- αύξηση της ταχύτητας στην μεταφορά δεδομένων,
- λειτουργία έξυπνης διαχείρισης της μπαταρίας σε smartphone και laptop συσκευές, την start and stop φιλοσοφία που έχουν οι σύγχρονοι κινητήρες αυτοκινήτων για την εξοικονόμηση καυσίμων και βασίζεται στο πότε υπάρχει μετάδοση δεδομένων.
- βελτιωμένη απόδοση σε χώρους με μεγάλη συμφόρηση από συσκευές, όπως μια καφετέρια, ένα σούπερ μάρκετ, ένα γήπεδο, αεροδρόμιο και σε άλλους δημόσιους χώρους εξαλείφοντας έτσι τις περιπτώσεις μειωμένης ταχύτητας και των εκνευριστικών αποσυνδέσεων.
Επίλογος
Αυτό είναι λοιπόν το Wi-Fi 6 που θα δούμε από του χρόνου να μπαίνει σε εφαρμογή. Είναι βελτιωμένο, ταχύτερο με νέα έξυπνα χαρακτηριστικά και εγκαινιάζει την νέα ονομασία των προτύπων. Το τελευταίο δεν είναι και κάτι το συγκλονιστικό αλλά αν μην τι άλλο είναι μια σωστή προσέγγιση κάνοντας τα πιο φιλικά προς τον κόσμο που δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με τεχνικές λεπτομέρειες.
Παραπομπές:
- IEEE 802.11 (el.wikipedia.org) ↩
- Wi-Fi now has version numbers, and Wi-Fi 6 comes out next year (theverge.com) ↩
- Next generation Wi-Fi connectivity ↩
καμια πληροφορία για τις επιπτώσεις στα κεφάλια μας;
Όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στον οργανισμό ή ακτινοβολία του WiFi.