4D : Ένα από τα καλύτερα build για το Kodi

4d-gkn-kodi-athlitika-cerebrux

To 4D build (4 σε ένα : Diamond, Delicious, Daltond, Destiny) χρησιμοποιεί το δίκτυο του GKN προκειμένου να εγκατασταθεί και αποτελεί ίσως το καλύτερο build για tv-boxes.

Ύστερα από την αγορά του Beelink GS1 και την αποτύπωση της εμπειρίας που είχα από τις πρώτες ώρες χρήσης του, διαπίστωσα ότι το Kodi είναι κομμένο και ραμμένο για TvBoxes. Ωστόσο αυτή η εμπειρία χρήσης του Kodi, δύναται να πάει παραπέρα με τη χρήση των κατάλληλων builds.

Ένα τέτοιο build είναι και το 4D το οποίο μας έρχεται από τους ίδιους developers του εκπληκτικού Diamond build (το οποίο σταμάτησε να αναπτύσσεται) και μπορούμε να το εγκαταστήσουμε στο Kodi με την αρκετά εύκολη διαδικασία όπως την περιγράψαμε την εγκατάσταση του Kodi στο σχετικό άρθρο.

Το 4D είναι ένα γραφικό περιβάλλον (μαζί με όλα τα απαραίτητα add-ons) το οποίο οι ομάδα που το αναπτύσσει σε γενικές γραμμές προσφέρει τα ακόλουθα:

 • Ξένες σειρές και Ταινίες (με αυτόματη λήψη υποτίτλων),
 • Ελληνικές Ταινίες και σειρές,
 • Αθλητικά κανάλια
 • Κανάλια για Ντοκιμαντέρ
 • και άλλα..

Όπως πάντα οφείλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι επειδή το Kodi είναι ένα ανοιχτού κώδικα λογισμικό καλό είναι να δώστε σημασία στην παρακάτω σημείωση και τον εκπαιδευτικό σκοπό που έχουν όλα τα άρθρα σχετικά με το kodi:

Σημείωση: Η επίσημη έκδοση Kodi δεν περιέχει καθόλου περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρέχετε το δικό σας περιεχόμενο από μια τοπική ή απομακρυσμένη τοποθεσία αποθήκευσης, DVD, Blu-Ray ή οποιοδήποτε άλλο μέσο που κατέχετε. Επιπλέον, το Kodi σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε πρόσθετα τρίτων που μπορούν να παρέχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που είναι ελεύθερα διαθέσιμο στον επίσημο ιστότοπο του παροχέα περιεχομένου. Η παρακολούθηση ή η ακρόαση παράνομου ή πειρατικού περιεχομένου που διαφορετικά θα χρειαζόταν να πληρωθεί δεν επιδοκιμάζεται ή εγκρίνεται από την ομάδα Kodi. Ως εκ τούτου ο παρακάτω οδηγός γράφεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και οι αρθρογράφοι η και το Cerebrux.net ουδεμία ευθύνη φέρει από την χρήση του.


Προτάσεις TV BOX :

Beelink GS1 6K TV Box

 


Προσθήκη αποθετηρίου GKN στο Kodi

Ωραία, πάμε λοιπόν πρώτα να προσθέσουμε την πηγή για το GKN που περιλαμβάνει τον Wizard εγκατάστασης και το οποίο θα μας βοηθήσει να εγκαταστήσουμε το 4D.

Από την αρχική οθόνη, πατήστε το «γρανάζι» αριστερά επάνω,

kodi-ellinika

Επιλέξτε «File Manager»

kodi-ellinika7

Έπειτα, επιλέξτε «Add Source»

kodi-ellinika7-1

Στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε το «None» για να το επεξεργαστούμε

Στο πεδίο που θα ανοίξει πληκτρολογήστε την διεύθυνση:

http://gknwizard.eu/repo/

Σημείωση: Πάντα να ελέγχετε στον υπολογιστή η το κινητό σας ότι το παραπάνω λινκ δουλεύει πριν το προσθέσετε στο Kodi. Αν δεν δουλεύει, αναφέρετέ του στα σχόλια.

greekodi-gkn-je4m-repo
προσθέτουμε την πηγή για το GKN Wizard

Έπειτα κάντε κλικ ΟΚ. Εκεί που λέει «Enter a name for this source» γράψτε ότι θέλετε ή απλά GKN για να ξέρετε την πηγή και έπειτα κάντε κλικ στο ΟΚ. Για τον οδηγό μας επιλέξαμε να ονομάσουμε αυτό το αποθετήριο .Gkn με τελεία μπροστά το οποίο είναι μια απλή λύση, έτσι ώστε τα αποθετήρια που βάζουμε εμείς να εμφανίζονται πρώτα καθώς το Kodi διατηρεί αλφαβητική σειρά στις πηγές των μέσων ενημέρωσης.

Πλέον το αποθετήριο (εξωτερική πηγή) έχει προστεθεί επιτυχώς. Σε περίπτωση που σας βγάλει σφάλμα, ελέγξτε ότι έχετε πληκτρολογήσει σωστά την διεύθυνση και ότι είστε συνδεδεμένοι στο internet.

Στην συνέχεια μένει να το ενεργοποιήσουμε πηγαίνοντας πίσω και επιλέγοντας «Install from zip«.

Εναλλακτικά μπορείτε από την αρχική οθόνη, να κάνετε κλικ στο «Add-ons»

kodi-ellinika10

Επιλέγετε το «Box» (κουτί) επάνω αριστερά

kodi-ellinika13

Επιλέξτε «Install from Zip file»

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, επιλέξτε το αποθετήριο .Gkn (ή το όνομα που δώσατε στο αποθετήριο). Εκεί θα δείτε ένα zip αρχείο «repository.gknwiz-x.x.x.zip» το οποίο και επιλέγετε.

greekodi-gkn-je4m-addon
επιλέγουμε το addon repository gknwizard για εγκατάσταση

Μόλις το κάνετε θα σας πάει στην προηγούμενη οθόνη στην οποία θα πρέπει να περιμένετε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του zip.

Εγκατάσταση πρόσθετου (addon) στο Kodi

Αφού έχουμε προσθέσει την εξωτερική πηγή τώρα μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση το GKN Wizard.

Από την αρχική οθόνη, κάνετε κλικ στο «Add-ons»

kodi-ellinika10

Επιλέγετε το «Box» (κουτί) επάνω αριστερά

kodi-ellinika13

Επιλέξτε «Install from repository»

Εκεί θα δείτε το αποθετήριο που μας ενδιαφέρει. Μπείτε λοιπόν στο  GKN Wizard Repo > Program add-ons > GKN Wizard > Install

greekodi-gkn-je4m-gknwizard
αφού μπούμε στο αποθετήριο GKN Wizard βρίσκουμε το πρόγραμμα GKN Build Wizard και το κάνουμε εγκατάσταση

Θα δείτε ότι θα αρχίσει η εγκατάσταση και θα πρέπει τώρα να περιμένετε να ολοκληρωθεί. Μόλις ολοκληρωθεί θα δείτε δεξιά επάνω μια ειδοποίηση του GKN Wizard.

Εγκατάσταση του 4D με το GKN Wizard στο Kodi

Κανονικά μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το GKN wizard θα ξεκινήσει αυτόματα, μόνο του οπότε απλά περιμένετε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε στην αρχική οθόνη και στο μενού του Add-ons θα δείτε το GKN wizard.

Το επιλέγετε και θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με επεξήγηση του τι περιλαμβάνει η έκδοση.

greekodi-wizard-disclamer

Πατάμε «Dismiss» και στην συνέχεια θα εμφανιστεί το παράθυρο επιλογών σε περίπτωση που θέλουμε να κρατήσουμε κάποιες ρυθμίσεις που μπορεί να είχαμε κάνει στο Kodi μας. Αν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε εγκατάσταση απλά πατάμε «Continue»

greekodi-wizard-keepsettings

Στην συνέχεια εμφανίζεται το παράθυρο για τα Skins (Build Menus). Εδώ πατάμε  «Build Menu» για να μας εμφανίσει τα διαφορετικά Build που είναι διαθέσιμα.

greekodi-build-menu

Το κάθε ένα από τα διαφορετικά build έχουν διαφορετική εμφάνιση και κάποια έχουν επιπρόσθετα ενώ κάποια έχουν λιγότερα addons του Kodi ρυθμισμένα. Το μόνο που αλλάζει είναι το build που θα επιλέξουμε κατά την εγκατάσταση το οποίο στην περίπτωση μας θα είναι το 4D.

Αν δεν εμφανίζεται το 4D θα χρειαστεί να κάνετε μια επιπλέον ρύθμιση:

 1. Πάτε Gkn wizard
 2. Settings
 3. Καρτέλα Misc Maintenance και εκεί πρέπει να ενεργοποιηθεί η επιλογή «Show Adult Addons» και πατήστε δεξιά «Εντάξει» για να αποθηκευτεί η επιλογή αυτή και πλέον το 4D θα σας εμφανίζεται.

4D-kodi-build-cerebrux

και μόλις τελειώσει το κατέβασμα και η εγκατάσταση, κλείνουμε και ξανανοίγουμε το kodi.

Ευκολία χρήσης – Μενού

Νομίζω ότι το 4D είναι από τα πιο απλά builds που έχω δει. Η πλοήγηση στα μενού γίνονταν με ευκολία καθώς και η επιλογή των ταινιών / καναλιών.

Δύσκολα δε θα βρείτε κάτι να δείτε στο 4D

4d-gkn-kodi-cerebrux

Το 4D έχει από τα πιο όμορφα menu που έχω δει σε Kodi build

4d-gkn-nova-athlitika-cerebrux

Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα

Τα builds μας προσφέρουν τη δυνατότητα να έχουμε σε πολύ λίγο χρόνο έτοιμο, ένα πλήρες σύστημα ψυχαγωγίας. Ειδικά όταν οι συσκευές που τα εγκαθιστούμε βρίσκονται στο σαλόνι μας, τα builds μας επιτρέπουν να έχουμε ένα ενημερωμένο και λειτουργικό kodi build χωρίς να ανησυχούμε αν δουλεύουν όλα. Το 4D είναι ίσως ο καλύτερος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας.

Advertisements

24 thoughts on “4D : Ένα από τα καλύτερα build για το Kodi

 1. Καλημέρα!
  Ο οδηγός εγκατάστασης που αναφέρεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εγκατάσταση σε windows;

  1. Φυσικά. Θα κατεβάσεις το Kodi για Windows και έπειτα θα ακολουθήσεις τον οδηγό για το 4D

 2. μια ερωτηση ?πως ρυθμιζω στατικη ip σε tv box γιατι μολισ παω να εγκαταστησω ενα addon μου λεει δεν εχω συνδεση στο internet
  eyxaristv

  1. η στατική IP δεν έχει σχέση με το αν έχεις ή όχι Internet.
   Πριν ξεκινήσεις την εγκατάσταση επιβεβαίωσε ότι το TV box είναι συνδεδεμένο στο internet

 3. Στο τελευταίο βήμα δεν μου βγάζει το 4D. Μου δίνει 3 επιλογές στο Krypton Builds

  Μπορώ να επιλέξω κάποιο άλλο;

  1. Μόλις το πρωί έγιναν κάποιες αλλαγές από τον προγραμματιστή και το βράδυ θα ενημερώσουμε το άρθρο. Μέχρι τότε για να εμφανιστεί το 4D θα χρειαστεί να κάνεις μια ρύθμιση:

   θα πρέπει να πάτε στο
   1) Gkn wizard
   2) Settings
   3) Misc Maintenance
   και εκεί να ενεργοποιηθεί η επιλογή «Show Adult Addons» και πατήστε δεξιά «Εντάξει» για να αποθηκευτεί η επιλογή αυτή και θα σας εμφανίζεται πλέον.

 4. Εχω κανει την εγκατασταση κανονικα αλλα δε ανοιγει ενω βγαζει τις καρτες κανονικα και οι εναλαγες στις καρτες και αυτες κανονικα δεν ανοιγει τιποτα

 5. Μια διευκρινηση. Στις οδηγιες μας δινεις το http://gknwizard.eu/repo/ με την καθετο στο τελος ενω στην φωτογραφια ειναι χωρις την καθετο. Ποιο απο τα δυο ισχυει;

  1. είτε με κάθετο είτε χωρις, δεν έχει σημασία. Είναι μια σελίδα στο διαδίκτυο. Μπορείς να την επισκεφθείς με η χωρίς κάθετο. Το ίδιο κάνει και το Kodi…. επισκέπτεται την σελίδα που του δίνεις

  1. Δεν χρειάζεται ντε και καλά να το βάλεις αν είσαι ευχαριστημένος από το Je4M.

  2. Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με το Je4M, έτσι για αλλαγή, ίσως για πιο φιλικό περιβάλλον και λιγότερα κολληματάκια… αν το κάνω (tv box έχω) είναι καλύτερα να διαγράψω και να εγκαταστήσω ξανά το kodi ή δεν χρειάζεται? Επίσης τα builts ενημερώνονται με κάποιο τρόπο (αυτόματα ή χειροκίνητα) με καινούρια adds? Πάντως μπράβο για την δουλειά σου εδώ! Ευχαριστώ πολύ!

  3. Ενημερώνονται αυτόματα. Δεν χρειάζεται να κάνεις εγκατάσταση από την αρχή το Kodi. Τα builds είναι σαν τα πουκάμισα 🙂 Απλα πας στο GKN build wizard από το μενού που έχεις ήδη και επιλέγεις άλλο build και στην ερώτηση που θα σου κάνει επιλέγεις clean install για να διαγράψει το προηγούμενο build και να βάλει το νέο.

  1. μάλλον έχει θέμα τι συγκεκριμένο plugin. Δοκίμασε κάποια άλλη ώρα

 6. Ξανά έκανα εγκατάσταση το 4kbuild δουλεψε ότα επελεξα κάτι φόρτωνε για πολύ ώρα και με πέταξε εξω.μου βγάζει ότι δεν βρίσκει το clear package

  1. Πατάς το settings και στο αναδυόμενο παράθυρο σκρολαρεις αριστερά μέχρι να βρεις το misc maintenance και από εκεί ενεργοποιείς το show adult add-ons και πατάς ΟΚ. Μόλις το εγκατεστησα το build

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.