Μύθοι και αλήθειες γύρω από το Darknet – Deepweb – Darkweb

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει για το Darknet, ιδιαίτερα δε από τις ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης στις οποίες ο όρος χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα κλίμα ανησυχίας στους τηλεθεατές σχετικά με μια «αόρατη και επικίνδυνη» πλευρά του internet. Τι ισχύει από όλα αυτά και ποιες αλήθειες και οι μύθοι σχετικά με το Darknet;

Τι είναι το Darknet και τι Deep Web;

tor-deep-web2
Source: WhoIsHostingThis.com

Το Darknet (ή σκοτεινό δίκτυο)1 είναι ένα δίκτυο, που προσεγγίζεται μόνο με συγκεκριμένο λογισμικό, χρησιμοποιώντας συχνά πρωτόκολλα και θύρες μη τυποποιημένων επικοινωνιών. Δύο χαρακτηριστικοί τύποι darknet είναι τα δίκτυα F2F (φίλος προς φίλο), (συνήθως χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή αρχείων με σύνδεση peer-to-peer) και τα δίκτυα ανωνυμίας όπως το Tor μέσω μιας σειράς ανώνυμων συνδέσεων.

Αντίθετα το Clearnet είναι ο όρος για το κρυπτογραφημένο darknet ή δίκτυο επιφανείας2, όταν αναφέρεται σε μηχανή αναζήτησης καταλογοποιημένου περιεχομένου.

Για να κατανοήσουμε τώρα, τι είναι το Deep Web θα το προσεγγίσουμε με βάση αυτό που γνωρίζουμε ήδη ως γενικό Internet. Κάθε ιστοσελίδα λοιπόν που μπορείτε να εντοπίσετε από μια μηχανή αναζήτησης είναι γνωστή ως «Surface Web» – οι συνδέσεις σε αυτές τις σελίδες είναι εύκολο να βρεθούν. Άλλες σελίδες, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στα αναδυόμενα παράθυρα ή οι κρυμμένες πίσω από τις φόρμες σύνδεσης σελίδες, θεωρούνται ως «Deep Web» επειδή δεν είναι εύκολο να βρεθούν και δεν καταλογοποιούνται στις μηχανές αναζήτησης. Επομένως, ο βασικός κανόνας είναι ότι αν βρείτε μια σελίδα στο Google αυτό μετρά ως «Surface Web». Εάν όχι, αυτή η σελίδα θεωρείται «Deep Web».

Υπάρχουν πολλές παρερμηνείες σχετικά με το Darknet και τι συμβαίνει στον «βυθό» των ψηφιακών συστημάτων. Αν και το Darknet συνδέεται στο μυαλό μας συνήθως με εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων, της πώλησης πλαστών αγαθών και πολλών άλλων κακόβουλων πράξεων, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο «σκοτεινά» στο Darknet.

Το μεγάλο μπέρδεμα φυσικά γίνεται όταν χρησιμοποιείται ο όρος Darknet και Darkweb με την ίδια εννοιολογική σημασία. Για να εξηγήσουμε την διαφορά των δύο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ενώ το Darkweb είναι αυτό που σκόπιμα έχει κρυμμένο το περιεχόμενο τους απο το υπόλοιπο internet, τα Darknets είναι εκείνα τα συγκεκριμένα δίκτυα όπως το TOR ή το I2P που φιλοξενούν αυτές τις σελίδες. Παρόλο που το διαδίκτυο είναι μόνο ένα, δηλαδή το World Wide Web, υπάρχουν λοιπόν διαφορετικά darknets στα βάθη του που κρύβουν το περιεχόμενο που συνθέτει το Darkweb3.

Τα πιο γνωστά darknets είναι το δίκτυο Freenet και I2P (Invisible Internet Project) με τις σελίδες «eepsites» που έχουν επέκταση .i2p ή ZeroNet. Το πιο δημοφιλές φυσικά από όλα είναι το δίκτυο TOR, που έχει επίσης το δικό του Darknet και είναι βασικά αυτό που ο καθένας αναφέρεται όταν μιλάει γι ‘αυτά τα θέματα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένος ορισμός4 για τα Darknets, πρέπει να έχετε κατά νου ότι αν και τεχνικά μιλάμε για κάτι διαφορετικό, σε πολλές περιπτώσεις στα MME μπορεί να αναφέρεται και ως Dark Web. Το σημαντικό είναι ότι ξέρετε πώς να διαφοροποιήσετε τα Darknet και Darkweb από το Deep Web.

Ας δούμε τώρα μερικούς από τους μεγαλύτερους μύθους και αλήθειες για τα Darknet, Darkweb και Deepweb, για να σας βοηθήσουμε να τους κατανοήσετε.

Μύθος: Το deep web και το dark web είναι το ίδιο πράγμα.

Αλήθεια: Το dark web είναι υποσύνολο του deep web οπότε η δήλωση ότι το deep web και το dark web είναι το ίδιο πράγμα είναι μια εσφαλμένη κατανόηση των δύο όρων.

Το deepweb αναφέρεται σε περιεχόμενο που δεν είναι εύκολα προσπελάσιμο από τις μηχανές αναζήτησης, αφού το περιεχόμενο δεν είναι ταξινομημένο όπως οι πληροφορίες πάνω στον επιφανειακό ιστό. Το deepweb μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία όπως φόρουμ (το οποίο είναι κλειδωμένο μόνο για τα μέλη), ιστότοπους που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης. Ένα κλασσικό δίκτυο που το περιεχόμενό του ταξινομείται ως deep web είναι π.χ. τα Groups και τα προσωπικά προφίλ των χρηστών του Facebook τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι προσβάσιμα εκτός δικτύου του Facebook.
Παρόλο που και το dark web και το deep web μπορούν να φιλοξενήσουν παρόμοιο περιεχόμενο, είναι σημαντικό να σημειωθεί η διάκριση μεταξύ των δύο δεδομένου ότι ο τρόπος με τον οποίο συλλέγονται δεδομένα από αυτές τις πηγές είναι πολύ διαφορετικός.

Μύθος: Το darkweb είναι αδιαπέρατο.

Αλήθεια: Το darkweb μπορεί να προσπελαστεί μέσω ειδικών δικτύων όπως Tor, I2P και Freenet. Αυτά τα δίκτυα προστατεύουν το απόρρητο του χρήστη, αποκρύπτοντας τη διεύθυνση IP τους και όλη η ηλεκτρονική τους δραστηριότητα διατηρείται ανώνυμη. Αυτή η ανωνυμία επιτυγχάνεται με τη δρομολόγηση των δεδομένων του χρήστη μέσω ενός μεγάλου αριθμού ενδιάμεσων εξυπηρετητών, παρέχοντας κρυπτογράφηση σε κάθε στρώματα το οποίο δρομολογεί την κίνηση του χρήστη.

Μύθος: Το darkweb είναι γεμάτο κακόβουλη δραστηριότητα.

Αλήθεια: Ναι, θα βρείτε παράνομες δραστηριότητες στο darkweb, αλλά αυτό δεν είναι η μόνη χρήση για μια πλατφόρμα που παρέχει ανωνυμία στον χρήστη. Για παράδειγμα, στις χώρες όπου υπάρχει λογοκρισία στο διαδίκτυο, μια πλατφόρμα όπως το TOR μπορεί να προσφέρει στον χρήστη πρόσβαση σε περιεχόμενο που μπορεί να «απαγορεύεται» από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το dark web μπορεί επίσης να είναι ένα εργαλείο για τους δημοσιογράφους ή άλλους που επιδιώκουν να μεταβιβάσουν με ασφάλεια τις ευαίσθητες πληροφορίες.

Γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρει το Darkweb;

Γνωρίζοντας τι υπάρχει εκεί έξω, είναι ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία σας από το να πέσετε θύμα του σκοτεινού εγκλήματος του συγκεκριμένου κυβερνοχώρου.

Όμως το darkweb έχει έντονη δραστηριότητα και ιδιαίτερα από τους υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής, οι οποίοι το χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν την ανωνυμία τους. Οι πάροχοι internet και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, πάντα θα προσπαθούν να εντοπίσουν και να ελέγξουν τη δραστηριότητα στο internet με διάφορες δικαιολογίες όπως η πειρατεία, την παράνομη διακίνηση αγαθών και τις διαρροές πληροφοριών. Έτσι λοιπόν θα υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησία σε θέματα ανωνυμίας και ιδιωτικότητας που θα χρησιμοποιούν το Darkweb για να κινούνται ελεύθεροι.

Είναι νόμιμο;

Ναι. Το χρησιμοποιείτε όπως θα κάνατε σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Επειδή όμως το Tor προσφέρει ανωνυμία, το Darkweb όπως αναφέραμε, έχει γίνει ένα δημοφιλές πεδίο διακίνησης για πράγματα όπως:

  • Απαγορευμένες ουσίες όπως ναρκωτικά
  • Παιδική πορνογραφία
  • Όπλα
  • Πληρωμένους δολοφόνους

Λαμβάνοντας υπόψη το κακόβουλο υπόβαθρο μιας μερίδας δραστηριοτήτων του darkweb, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι πιθανόν δεν έχουν λόγο να έχουν πρόσβαση στο darkweb.

Επίλογος

Εκτός από τις παράνομες αγορές και πωλήσεις, υπάρχουν εύλογοι λόγοι που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν κάποιον για τη χρήση του Darkweb. Τα άτομα που ζούνε μέσα σε κοινωνίες που αντιμετωπίζουν ακραία λογοκρισία μπορούν να χρησιμοποιήσουν το darkweb για να επικοινωνήσουν με ασφάλεια. Αλλά και στις δημοκρατικές κοινωνίες η χρήση του darkweb αποκτά ενδιαφέρον, καθώς οι ανησυχίες για την κυβερνητική παρακολούθηση και την συλλογή δεδομένων συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι είτε το χρησιμοποιεί κάποιος είτε όχι, στα επόμενα χρόνια θα το συναντάμε όλο και περισσότερο.


Παραπομπές:

Advertisement

7 σκέψεις σχετικά με το “Μύθοι και αλήθειες γύρω από το Darknet – Deepweb – Darkweb

Add yours

  1. πολύ χρήσιμο το άρθρο, μπράβο…κάτι τέτοια θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία πλέον.

  2. Ωραιο το αθρο.Μπραβο.Θα ηθελα να προσθεσω οτι το 90% ειναι scams στο Darkweb αρα να ειναι λιγο περισσοτερο προσεκτικοι.Πολυ δυσκολα θα βρεις αυτα που λεει το αρθρο για δολοφονους και λοιπα.

  3. Μια νέα μόδα είναι τα unboxing από το Darknet. Εκεί να δείτε τι γίνετε… Και πληρώνουν αδρά τα θύματα.

    1. Κουτιά τα οποία τους τα στέλνει ο κάθε απατεώνας μέσα από το Darknet. Υποτιθετε ότι είναι ανθρώπινα μέλη, ναρκωτικά ή οποιαδήποτε σκηνή από φόνους και βασανιστήρια ανθρώπων.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: