Όταν έρχεται καιρός να αντικαταστήσεις έναν δίσκο είτε λόγω φθοράς είτε λόγω ανάγκης για αναβάθμιση, αλλά πρέπει να αποφύγεις την επανεγκατάσταση λειτουργικού και μεταφοράς αρχείων στον νέο δίσκο, θα χρειαστεί να κάνεις αντιγραφή – κλωνοποίηση του δίσκου σου στον νέο. Ιδιαίτερα δε όταν ο δίσκος φιλοξενεί δύο (dual boot) ή περισσότερα λειτουργικά συστήματα η κλωνοποίηση δίσκου είναι σωτήρια.
Cloning1 (Κλωνοποίηση) είναι η διαδικασία κατά την οποία δημιουργούμε ένα πιστό αντίγραφο ενός δίσκου είτε σε αρχείο (disk to image) είτε απευθείας σε κάποιον δεύτερο δίσκο (disk to local disk). Με άλλα λόγια, είναι σαν να θέλουμε μια «φωτοτυπία» του ενός δίσκου σε έναν δεύτερο δίσκο για να χρησιμοποιηθεί άμεσα ως αντικαταστάτης του πρώτου δίσκου.

Με αυτόν τον τρόπο, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία κλωνοποίησης του δίσκου, μπορούμε να αποσυνδέσουμε τον πρώτο δίσκο από τον υπολογιστή, να συνδέσουμε τον δεύτερο δίσκο και να συνεχίσουμε την δουλειά μας σαν να μην έγινε τίποτα !
Πριν όμως ξεκινήσω τις οδηγίες, θα ήθελα να παραθέσω την προσωπική εμπειρία που είχα πρόσφατα με έναν υπολογιστή στον οποίο χρειάστηκε να γίνει αλλαγή σκληρού δίσκου σε SSD.

Συλλογή πληροφοριών και εργαλείων κλωνοποίησης δίσκου σε SSD
Ο υπολογιστής για τον οποίο μιλάμε είναι ένα laptop 8’ετίας με τα εξής χαρακτηριστικά:
- διαθέτει μηχανικό σκληρό δίσκο 500GB
- δύο (dual boot) λειτουργικά : Windows 10 και Ubuntu 18.04
- χρησιμοποιείται αποκλειστικά για επαγγελματικές εργασίες
- και τα δύο λειτουργικά διαθέτουν ρυθμίσεις, εφαρμογές και δεδομένα που το καθιστούν απαγορευτικό για οποιαδήποτε επανεγκατάσταση – ρύθμιση από την αρχή στον νέο δίσκο
Με τα παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για ένα workstation που δεν έχει γίνει format ποτέ τα τελευταία 8 χρόνια μιας και οι ρυθμίσεις και οι εφαρμογές του το «απαγορεύουν» και δεν χωράει καμιά συζήτηση για επανεγκατάσταση στον νέο δίσκο.
Τα υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε ήταν φυσικά, ο δίσκος SSD 500GB, μια εξωτερική θήκη που θα βάλουμε τον δίσκο SSD για να τον συνδέσουμε ως εξωτερικό USB στον υπολογιστή και να κλωνοποιήσουμε σε αυτόν τον εσωτερικό σκληρό δίσκο του laptop και τέλος ένα σετ από κατσαβιδάκια. Για λόγους ευκολίας και επειδή μπορεί να φανούν χρήσιμα και σε άλλους σας παραθέτω τα λινκ από όπου τα προμηθευτήκαμε:
Όσον αφορά τα λογισμικά κλωνοποίησης δίσκου, είπαμε ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία να δοκιμάσαμε τουλάχιστον τα 3 ποιο δημοφιλή:
- EaseUS Todo Backup
- AOMEI Backupper
- Clonzilla
εκ τον οποίων τελικά μόνο το Clonzilla2 έκανε την δουλειά μας.
Διαδικασία κλωνοποίησης εσωτερικού σκληρού δίσκου στον SSD
Το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι να τοποθετήσουμε τον SSD στην εξωτερική θήκη για σκληρούς δίσκους και να το συνδέσουμε ως «εξωτερικό δίσκο» μέσω του USB στον υπολογιστή μας.

Μιας και ο υπολογιστής διαθέτει Windows 10, είπαμε να ξεκινήσουμε τις δοκιμές κλωνοποίησης του δίσκου χρησιμοποιώντας το EaseUS Todo Backup.
Η εφαρμογή είναι αρκετά απλή στην χρήση και χρειάστηκαν 3-4 κλικ για να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των λειτουργικών του σκληρού δίσκου, με την διαδικασία κλωνοποίησης στον εξωτερικό samsung SSD. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η κλωνοποίηση ήταν περίπου 4-5 ώρες.
Αφού ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αφαιρέσαμε τον SSD από την θήκη και αφού ξεβιδώσαμε τον εσωτερικό δίσκο, βάλαμε τον SSD μέσα και ξεκινήσαμε το PC….. περιμέναμε …. περιμέναμε …. τίποτα…. Ψάχνοντας να βρούμε τι πήγε στραβά, βρήκαμε αναφορές χρηστών που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είχαμε κάνει κλικ στην επιλογή «Sector by Sector».

Έτσι, πάμε πάλι από την αρχή……. πίσω στην θήκη τον SSD και τον σκληρό δίσκο στο PC και άνοιγμα του EasyUS, επιλογή «Optimize for SSD» και «Sector by Sector» και Proceed. Η διαδικασία αυτή την φορά ξεκινάει αλλά σε 2 λεπτά σταματάει με ένα σφάλμα τύπου «Η διαδικασία αντιμετώπισε σφάλμα»… χαίρω πολύ !!!!
Δεύτερη προσπάθεια, AOMEI Backupper. Άλλη μια εξαιρετική εφαρμογή και πολύ απλή στην χρήση.

Τζίφος και αυτό…. σταματάει σε άκυρη στιγμή με ένα τυπικό σφάλμα το οποίο αν και google’άραμε, δεν βγάλαμε άκρη. Ήρθε λοιπόν η στιγμή για το …. πυρηνικό όπλο… το Clonezilla
Χρήση του Clonezilla για κλωνοποίηση δίσκου
Το Clonezilla είναι ένα ανοιχτού κώδικα project και έρχεται υπό την μορφή διανομής Linux. Με άλλα λόγια θα το κατεβάσουμε και θα το γράψουμε σε ένα USB, για να ξεκινήσουμε τον υπολογιστή μας με αυτό. Πάμε λοιπόν:
- Κατεβάζουμε το Clonezilla σε μορφή ISO
- Αν δεν το έχουμε, κάνουμε εγκατάσταση το Etcher στον υπολογιστή μας το οποίο και θα χρησιμοποιήσουμε για να «γράψουμε το ISO» σε ένα USB στικάκι.
- Αφού γράψουμε με το Etcher το Clonezilla στο USB στικάκι, το συνδέουμε στον κλειστό υπολογιστή μας. Επίσης, συνδέουμε στον υπολογιστή την εξωτερική θήκη με τον SSD.
- Ξεκινάμε τον υπολογιστή επιλέγοντας να boot’αρει από το USB στικάκι που έχει την διανομή Clonzilla (Ανάλογα με τον υπολογιστή, μπορεί να είναι το πλήκτρο Esc, F2, F9, F10, F12 – Δείτε το manual του υπολογιστή σας)
Μόλις ξεκινήσει ο υπολογιστής και φορτώσει το Clonzilla, θα σας ρωτήσει τη γλώσσα, όπου επιλέγετε English

Στην δεύτερη οθόνη που θα σας βγάλει, δεν πειράζετε τίποτα και απλά πατάτε «Enter». Στην συνέχεια θα έχει επιλογή για «Start Clonezilla» όπου πατάμε «Enter» για να φορτώσει.
Στην οθόνη με την μέθοδο κλωνοποίησης είναι σημαντικό να επιλέξετε με τα βελάκια του πληκτρολογίου την επιλογή:
- Device – Device

αφού επιλέξετε την device-device, πατάτε «Enter». Στην συνέχεια, διαλέγετε αν θέλετε Beginner Mode (αρχάριος) ή Expert Mode. Στην περίπτωσή μας επειδή ο σκληρός δίσκος είναι ίδιου μεγέθους με τον SSD δίσκο, επιλέξαμε Beginner Mode. Αν για παράδειγμα ένας από τους δίσκους ήταν μικρότερος, θα έπρεπε να διαλέξουμε Expert Mode για περισσότερες επιλογές και ρυθμίσεις.
Στην επόμενη οθόνη, είναι σημαντικό να διαλέξετε:
- Disk to Local Disk

αφού επιλέξουμε το «disk to local disk» πατάμε Enter. Έπειτα θα μας ρωτήσει ποιος δίσκος θα κλωνοποιηθεί, όπου προσέχουμε να επιλέξουμε τον εσωτερικό δίσκο του Laptop

αφού επιλέξουμε τον εσωτερικό δίσκο του PC μας, πατάμε «Enter». Στην συνέχεια θα μας ρωτήσει ποιος δίσκος θα είναι ο κλώνος. Εκεί θα έχει ως επιλογή μόνο τον εξωτερικό SSD που έχουμε συνδέσει μέσω USB στον υπολογιστή μας. Αφού πατήσουμε «Enter» θα ξεκινήσει η διαδικασία κλωνοποίησης του δίσκου.
Ακολουθήστε προσεκτικά και απαντήστε με Y/N σε ότι χρειάζεται (συνήθως σε όλα χρειάζεται ένα «y» και «enter»)

Η διαδικασία, θα κρατήσει αρκετές ώρες (5-6) ανάλογα με το μέγεθος του υπό κλωνοποίηση σκληρού δίσκου με λειτουργικά και της θύρας USB που διαθέτει ο υπολογιστής σας.
Στην περίπτωσή μας χρειάστηκαν περίπου 5 ώρες και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, μας έδωσε επιλογή για «poweroff» για να κλείσουμε τον υπολογιστή. Αφού έκλεισε, αφαιρέσαμε τα USB και τον εσωτερικό δίσκο, βάλαμε τον SSD μέσα και ξεκινήσαμε τον υπολογιστή. Το σύστημα φόρτωσε με επιτυχία και όλα ήταν στην θέση τους, σαν να μην αλλάξαμε δίσκο !
Φυσικά με τον SSD διαβάσαμε και για τις Ρυθμίσεις σε SSD στο Linux που ΔΕ χρειάζονται να κάνουμε !
Επίλογος
Η διαδικασία μεταφορά ή αντιγραφής ενός δίσκου σε έναν άλλο, μπορεί να μας ακούγεται τρομακτικός, στην πραγματικότητα είναι πολύ απλή διαδικασία, όπως και είδαμε. Να προσθέσω ότι όσο παλιό υπολογιστή και να έχετε, αν αντιμετωπίζετε καθυστερήσεις, επενδύστε σε έναν SSD και θα δείτε τον υπολογιστή σας να είναι σαν καινούργιος.
Παραπομπές:
- Disk Cloning (wikipedia.org) ↩
- Clonezilla (επίσημη σελίδα) ↩
Ερώτηση,
πως έκανες τον κλώνο από 500GB σε 250GB με το clonezilla;
Τώρα παρατήρησα ότι δεν έχω αναφέρει ότι ο δίσκος Samsung που πήρα είναι 500GB ! Θα το διορθώσω.
Γίνεται με το Clonezilla disk cloning από μεγαλύτερο σε μικρότερο δίσκο και να έχεις τι δυνατότητα να ορίσεις το μέγεθος του κάθε partition?
Nαι γίνεται, απλά θα πρέπει να διαλέξεις expert mode και να κάνεις κάποιες ρυθμίσεις από εκεί. Στο παρόν άρθρο μιλάμε για κλώνο από δίσκους ίδιου μεγέθους. Θα πρέπει να κοιτάξεις την επίσημη τεκμηρίωση για το πώς θα το κάνεις αυτό.
Νομίζω η μόνη λύση είναι να κανεις dd τα partition map και μετά ένα-ένα τα partition.
Ναι φαίνεται στο expert να εχει resize https://www.youtube.com/watch?v=2wYo9YUuXDw
Εγω προσωπικά χρησιμοποιώ το MiniTool Partition το οποίο κάνεις και auto shrink τα partition. Ρίξε μια ματιά. Θα σας γλυτώσει από πολλά.
καλημερα σας και χρονια πολλα
θελω να ρωτησω αν ισχυει η ιδια διαδικασια για 2 εσωτερικους δισκους δηλαδη απο τον ενα εσωτερικο δισκο να αντιγραψω ακριβως το ιδιο Λ.Σ. στον αλλο εσωτερικο κενο δισκο,και αν υποθεσουμε οτι ισχυει και υποθεσουμε επισης οτι το Λ.Σ. στον αντιγραφομενο δισκο ειναι wind 10 τοτε λογικα παιρνουμε τον αλλο δισκο στον οποιο αντιγραψαμε το Λ.Σ. wind 10 και τον μεταφερουμε σε αλλο pc.
ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΡΩ
Ακριβώς. Ισχύει όπως τα είπες. Δεν έχει σημασία που είναι ο δίσκος (μέσα ή έξω). Το Clonezilla κοιτάει παντού και σου εμφανίζει τους διαθέσιμους δίσκους
καλησπερα σας
θελω να ρωτησω αν ο συγκεκριμενος Κλωνοποίησης ειναι πλεονεκτικοτερος απο αλλους πχ εντολη dd ……
η εντολη dd δεν ειναι πολυ πολυ πιο απλη;τι λετε;
Στην πραγματικότητα όταν επιλέγεις sector by sector στο Clonezilla αυτό εκτελεί στο παρασκήνιο την εντολή dd.
Με λίγα λόγια το Clonezilla είναι πλεονεκτικοτερο από όλα διότι χρησιμοποιεί το σωστό τρόπο για κάθε διαφορετική περίπτωση. πχ κλωνοποίηση από μεγαλύτερο δίσκο σε μικρότερο δεν μπορείς να τρέξεις dd αλλά το Clonezilla ξέρει πως να διαχειριστεί τέτοιες περιπτώσεις.
Έχω κάνει την ίδια δουλειά με επιτυχία τόσο με το πρόγραμμα της Samsung Magician Software όσο και με το Clonezilla αλλά και με το Acronis True Image 2017 (free έκδοση bootable cd ή usb).
To Samsung Magician Software ήταν το ποιό γρήγορο.
Acronis και Magician απλά είναι πιό εύχρηστα από το Clonezilla.
Αποτέλεσμα όμως το ίδιο επιτυχές.
Δυστυχώς το Samsung Magician δεν αναγνώριζε καν την ύπαρξη Linux σον σκληρό δίσκο οπότε πήγε στον κουβά :)
Πολύ καλό.
Ευχαριστούμε.
πολυ καλο.
Σας ευχαριστουμε που μαθαινουμε
Nασε καλά ! χαίρομαι που σε βοήθησε
καλησπέρα.εκανα κλωνο με το αχρονις όλα καλα τελειωσε αλλα δεν ξεκιναει. σαν να μην τον αναγνωριζη. καμια βοηθεια?ευχαριστω.
και μου βγαζη αυτό.an operating system wash t found.try disconnecting any drivers that don t contain an operating system.o κλωνος εχει όλα τα αρχεια μεσα αντιγραφηκε κανονικα.
καλησπέρα Πάνο. Ακριβώς το ίδιο θέμα είχα εγώ. Ξανακανε την διαδικασία αλλά πρόσεξε να επιλέξεις sector by sector στις ρυθμίσεις αντιγραφής του δίσκου.
Αν πάλι δεν πετύχει τότε η τελευταία λύση είναι αυτή που περιγράφω πάνω με το Clonezilla
δεν ξερω αν το αχρονις εχει sector by sector .δεν το προσεξα ευχαριστω παντως
Γεια σας. Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία έβαλα με επιτυχία τον ssd και η ταχύτητα εκκίνησης μειώθηκε στο μισό χρόνο … Επειδή στον υπολογιστή μου έχω και δεύτερο σκληρό δίσκο με άλλο λειτουργικό…δοκίμασα να κάνω σε αυτόν αντίγραφο ασφαλείας σε μορφή image σε εξωτερικό σκληρό δίσκο…αλλά μου έβγαζε σφάλματα
Υπάρχει ένας Υ/Η server με windows7 ο οποίος υπολειτουργεί και δεν μπορώ να κάνω κλονοποίηση. Μπορώ να μεταφέρω το δίσκο του σε άλλον υπολογιστή με win10 και να κάνω την κλονοποιηση;
Εάν μελλοντικά γίνουν αλλαγές Hardware στον server, θα λειτουργούν τα windows7;
Είναι λίγο απρόβλεπτα τα Windows. Μπορεί να μπουταρει αλλά μπορεί και να πετάξει μπλε οθόνη επειδή ξεκινάει σε άλλον υπολογιστή από αυτόν στον οποίο έγινε εγκατάσταση αρχικά
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα
Ωραίο και χρήσιμο άρθρο
Μια ερώτηση
Τον παλιό δίσκο με το λογισμικό μπορώ να τον βάλω στο pc σε περίπτωση που είναι ελλατωματικος ο καινούργιος και χαλάσει ξαφνικά;
Ναι φυσικά δεν αλλάζει κάτι στο παλιό