Brave Browser: Καταναλώνει 40% λιγότερη μπαταρία στο κινητό έναντι των άλλων browser.

Ο Brave browser, με όλα τα built-in χαρακτηριστικά του δεν τον κάνει απλά τον καλύτερο browser αυτή την στιγμή, αλλά αν το χρησιμοποιεί κανείς στο κινητό, θα δει δραματική μείωση στην κατανάλωση της μπαταρίας του.

Τον brave browser, τον χρησιμοποιώ αποκλειστικά σε όλες τις συσκευές μου εδώ και 3-4 μήνες. Ιδιαίτερα όμως τώρα το καλοκαίρι η χρήση του κινητού όπως είναι φυσιολογικό, γίνεται όλο και πιο συχνή λόγο των διακοπών και γενικά των εξορμήσεων μας στην φύση, τις βόλτες κλπ.

Κάτι που παρατηρεί κανείς αυτή την περίοδο λοιπόν είναι ότι η κατανάλωση της μπαταρίας του κινητού αυξάνεται λόγο τις έντονης χρήσης του. Μια από αυτές που συμβάλουν στην υπερβολική κατανάλωση είναι φυσικά και η περιήγηση στο διαδίκτυο. Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά σε παλιότερο άρθρο, το διαδίκτυο είναι και αυτό γεμάτο με εφαρμογές που «τρέχουν» στον browser του κινητού μας. Αν λοιπόν ο browser του κινητού δεν κάνει σωστή διαχείριση των πόρων αλλά και των περιεχομένων π.χ. μιας ιστοσελίδας, η κατανάλωση της μπαταρίας αυξάνει δραματικά.

Ψάχνοντας να βρω πως βελτιώνει ο Brave την κατάσταση στο κινητό μου, σε σχέση με φίλους που χρησιμοποιούν άλλους browsers στα κινητά τους και παραπονιούνται για το ότι κολλάει το κινητό τους, η ότι καταναλώνει μπαταρία ο browser, βρήκα μια έρευνα με benchmarks που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις υποψίες μου.

Advertisements

Ο Brave browser λοιπόν, με όλα τα built-in χαρακτηριστικά του δεν προστατεύει απλά την ιδιωτικότητά μας μπλοκάροντας την λήψη και εκτέλεση των διαφόρων διαφημίσεων στο κινητό μας, αλλά μειώνει σύμφωνα με διάφορα benchmarks την κατανάλωση της μπαταρίας. Συγκεκριμένα τα benchmark δείχνουν ότι ο Brave καταναλώνει κατά 40% λιγότερη μπαταρία από τα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης όπως τον Chrome, Edge και τον Firefox, χάρη σε συνδυασμούς εξοικονόμησης bandwidth και χαμηλότερης χρήσης του επεξεργαστή του κινητού. Σε σύγκριση με διάφορα προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων (ad-blockers), το Brave καταφέρνει να εξοικονομίσει επιπλέον 20% μπαταρίας, που προέρχεται από τη χαμηλότερη κατανάλωση CPU λόγο αυτών των αποκλεισμών.

Μέθοδος μέτρησης κατανάλωσης μπαταρίας από τον Brave

Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκαν κινητό Android στην τελευταία έκδοση σε Galaxy S9, με όλους τους browser στην τελευταία τους έκδοση. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με το ανοιχτού κώδικα Battery Historian με σύγκριση των browser στην καθαρή τους μορφή αλλά και σε αυτήν με ενεργό το κλασικό Ad-blocker.

Κατανάλωση μπαταρίας κινητού από τους browsers

Η παραπάνω γραφική παράσταση δείχνει, για κάθε πρόγραμμα περιήγησης, τη μέση εκφόρτιση της μπαταρίας (mAh) σε 5 δοκιμές, με τις ράβδους σφάλματος να αναφέρουν την τυπική απόκλιση. Από αυτό βγαίνουν δύο βασικά συμπεράσματα:

  • Ο Firefox καταναλώνει διπλάσια μπαταρία από το Brave (164 vs 80mAh), 30% περισσότερο από Chrome (124mAh) και 23% περισσότερο από Edge (132mAh).
  • Ο Brave καταναλώνει μπαταρία 35-39% λιγότερο από τον Chrome και Edge, αντίστοιχα. Πρακτικά αυτό σε μια υγιή μπαταρία 3.000mAh, σημαίνει ότι οι χρήστες του Brave μπορούν να έχουν επιπλέον 2,5 ώρες περιήγησης ανά φόρτιση μπαταρίας, δηλαδή 6,8 ώρες για το Brave, 4,4 ώρες για το Chrome / Edge και 3,4 ώρες για τον Firefox.
Κατανάλωση Internet και χρήση CPU στους browser κινητών σε σύγκριση με τον Brave.

Φαίνεται λοιπόν από τα benchmarks ότι η μείωση της χρήσης του δικτύου που προέρχεται από το επιθετικό blocking των διαφημίσεων από το Brave παρέχει την κύρια εξοικονόμηση μπαταρίας σε σύγκριση με τα browser χωρίς Ad-block. Επίσης η χαμηλότερη χρήση της CPU σε σύγκριση με τα άλλα browser με χρήση Ad-block είναι ο κύριος λόγος για την επιπλέον εξοικονόμηση μπαταρίας κατά 20% που μετρήθηκε στο Brave.

Διαφημίσεις, Trackers και JavaScript

Ο αποκλεισμός των διαφημίσεων και των ιχνηλατών (trackers) είναι από καιρό γνωστό ότι βελτιώνει την απόδοση του προγράμματος περιήγησης και κατανάλωσης της μπαταρίας. Το 2017, η Opera ανέφερε ότι στους browser των υπολογιστών, οι διαφημίσεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό χρόνο φόρτωσης των ιστοσελίδων. Επίσης, ανέφερε ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των laptops πέφτει κατά περίπου 13% όταν απενεργοποιείται η δυνατότητα αποκλεισμού διαφημίσεων. Επίσης ένας πρώην μηχανικός της Google δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος που έχουν στις επιδόσεις οι διαφημίσεις και τα διάφορα analytics που χρησιμοποιούνται απο τους trackers.

Η χρήση των πόρων τους συστήματος από τον κώδικα των διαφημίσεων και των trackers είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Μάλιστα το 2012, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και της Deutsche Telekom δημοσίευσαν μια έκθεση σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας του browser στο κινητό και βρήκαν ότι το JavaScript είναι «ένα από τα πιο ενεργοβόρα συστατικά σε μια ιστοσελίδα» μαζί με τα CSS και τις εικόνες.

Επίλογος

Όπως είναι γνωστό, οι εργαστηριακές έρευνες γίνονται για να χρησιμοποιηθούν και από άλλους είτε για να επιβεβαιώσουν τα αρχικά αποτελέσματα είτε για να τα διαψεύσουν. Μέχρι στιγμής τα παραπάνω αποτελέσματα δεν έχουν διαψευστεί από κανέναν άλλον.

Προσωπικά, η χαμηλή κατανάλωση μπαταρίας από τον Brave, για μένα είναι μπόνους, μιας και με ενδιαφέρουν όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ειδικά τώρα που ο πιο διαδεδομένος σε χρήση browser, Google Chrome, σκοπεύει να μπλοκάρει τους διάφορους ad-blocker λόγο απωλειών εσόδων.

Παραπομπές

Advertisement

14 σκέψεις σχετικά με το “Brave Browser: Καταναλώνει 40% λιγότερη μπαταρία στο κινητό έναντι των άλλων browser.

Add yours

  1. Ωραίο άρθρο! Με έχει εντυπωσιάσει πλήρως αυτός ο browser!
    Χώρια που έχει φέρει μεγάλη αλλαγή με την ένταξη μιας νέας λογική στο διαδίκτυο, είναι και τόσο ασφαλής και γρήγορος!

  2. Ένας browser ο οποίος κάνει hijack τις διαφημίσεις των ιστοσελίδων με δικές του. Όλα τα άλλα είναι καραμέλα για τα λίγα cents του affiliate link.

    1. Υπάρχει κάποιο άρθρο που αποδεικνύει αυτά που λες. Αν ναι, θα ήθελα ένα link, αν δεν σου κάνει κόπο.

  3. Δεν εννοώ εσένα Salih. Στον ανώνυμο αναφέρομαι, που μίλησε για hijacking διαφημίσεων.
    Θα ήθελα να μου υποδείξει κάποιο άρθρο, που αποδεικνύει αυτό που λέει.

    1. Ναι συγνώμη καταλαθος έγινε, το κατάλαβα το λάθος μου αργά :) Χίλια συγνώμη

    2. 1) Το άρθρο είναι του 2016 και το ζήτημα έχει ξεκαθαριστεί. Αν διαβασεις το review μας https://wp.me/pq2ce-hic που είναι πιο φρέσκο θα καταλάβεις πως δουλεύει αυτό το σύστημα.

      2) Το διαδύκτιο έχει ένα bug : Διαφημίσεις στις οποίες ο χρήστης/αναγνώστης παραδίδει τα προσωπικά του δεδομένα για στοχευμένες διαφημίσεις. Ευτυχώς με το GDPR κάπως βελτιώνεται η κατάσταση. Το brave έρχεται και λέει : θα κερδίσουν όλα τα μέρη η κανένας. Αν θέλετε να διαφημίζεται τότε θα πρέπει να το επιτρέπει ο αναγνώστης και φυσικά να βγάζει ένα ποσοστό από αυτό. Αν δεν το θέλει τότε πόρτα :)
      3) Εδώ λοιπόν αποφασίζεις ως αναγνώστης με ποιους είσαι. Με τους αναγνώστες η τους διαφημιστές.

  4. Καλησπέρα σας.
    Ενώ ήθελα να το κατεβάσω στο παλιό κι ταπεινό μου κινητό το Samsung Galaxy S2 με Android 4.1.2., αυτό το Brave δέχεται απο 5.0 κι άνω!!!
    Δυστυχία μου. Μποουυαααχχχ!!!

    1. Xaxaxa Ε ναι είναι πολύ παλιά έκδοση. Γιατί δεν ψάχνεις μήπως έχει βγει κάποιο custom rom / cyanogen / lineage για την συσκευή σου ;

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: