Πριν μερικές ημέρες η διανομή Manjaro Linux αποφάσισε ξαφνικά να εγκαταλείψει τη δημοφιλή σουίτα γραφείου LibreOffice υπέρ του FreeOffice της Softmaker. Η απόφαση της προκάλεσε έντονη κριτική από την κοινότητα και εν τέλη οδήγησε σε αλλαγές στα σχέδια.

Στην επερχόμενη έκδοση του Manjaro Linux, οι χρήστες θα μπορούν κατά την εγκατάσταση, να επιλέξουν μεταξύ του ανοιχτού κώδικα LibreOffice και του κλειστού FreeOffice.

Ποια είναι η συμφωνία με την Softmaker σχετικά με το FreeOffice;

Το FreeOffice είναι δωρεάν αλλά όχι ανοιχτού κώδικα. Πρόκειται για την περιορισμένη έκδοση της σουίτας γραφείου Softmaker. Η σουίτα είναι γνωστή για τη συμβατότητά της με το Office της Microsoft. Το FreeOffice διατίθεται δωρεάν, αλλά δεν διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του Softmaker.

Advertisements

Ο Philip Muller, developer του Manjaro, διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε κάποια εμπορική συμφωνία (ακόμα) για την ενσωμάτωση του FreeOffice στο manjaro.

Από την άλλη πλευρά, η Softmaker ενημέρωσε (twitter) ότι οι χρήστες του FreeOffice μπορούν τώρα να αποθηκεύσουν σε συγκεκριμένες μορφές όπως το DOC, XLS, PPT. ένα χαρακτηριστικό που προστέθηκε ως μέρος της συμφωνίας τους με το Manjaro Linux.

FreeOffice ή LibreOffice;

Είναι σημαντική η δυνατότητα να επιλέγει ο χρήστης ποιο λογισμικό θα έχει προεγκατεστημένο στην διανομή του; Φυσικά!

Τα τελευταία χρόνια όλες σχεδόν οι διανομές, ασχέτως γραφικού περιβάλλοντος, έχουν «ισορροπήσει» σε μια σειρά εφαρμογών όπως το LibreOffice, Firefox, Thunderbird κλπ οπότε σε όποια διανομή και αν μετακινηθεί ο χρήστης, θα βρει προεγκατεστημένες αυτές τις εφαρμογές.

Όταν όμως μια διανομή αποφασίζει να κάνει μια δραστική αλλαγή, όπως στην περίπτωση του Manjaro, είναι φυσιολογικό να δημιουργηθούν «εντάσεις». Γιατί να αντικατασταθεί ένα ανοιχτού κώδικα λογισμικό από ένα κλειστού κώδικα; Εύλογη η ερώτηση και ευτυχώς η προγραμματιστές αποφάσισαν σωστά, ακούγοντας την κοινότητά τους και θα δώσουν την δυνατότητα στους χρήστες να επιλέγουν ποια σουίτα γραφείου θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη στην διανομή τους.

Τι λέτε όμως να επιλέξουν οι χρήστες;

Προσωπικά, βλέποντας το προφίλ των χρηστών του Manjaro που ώς χρήστες δοκιμάζουν και πειραματίζονται συχνά, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μόλις βγει η νέα έκδοση του Manjaro, θα επιλέξουν την εγκατάσταση του FreeOffice, μόνο και μόνο από περιέργεια. Ακόμα και αυτοί που έχουν ήδη Majaro, μολις γίνει διαθέσιμο στο αποθετήριο του Manjaro, θα το εγκαταστήσουν. Με βάση ένα απλό κανόνα 80/20, θεωρώ ότι το 20% θα επιστρέψει στο LibreOffice ενώ το 80% απλά θα το ξεχάσει διότι πόσες φορές την ημέρα χρησιμοποιεί κάποιος σουίτα γραφείου;

Στην περίπτωση του FreeOffice πιστεύω έχει ήδη βγει κερδισμένo από την υπόθεση μόνο και μόνο λόγο της συζήτησης που έχει προκληθεί και τις άτυπης διαφήμισης του από αυτήν. Από την άλλη, αν και οι χρήστες του Manjaro είναι ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών, εντούτοις το LibreOffice δεν επηρεάζεται ούτε και έχει ανάγκη κάποια διανομή για να επιβιώσει.

Παραπομπές