Αν τρέχουμε 32bit λειτουργικό Linux και θέλουμε να δοκιμάσουμε 64bit, πως μπορούμε να δούμε αν η CPU (επεξεργαστής) μας είναι 32 ή 64bit;

Τα τελευταία χρόνια, εκεί που είχαμε την ησυχία μας, μια-μια οι μεγάλες διανομές Linux ανακοινώνουν ότι σταματάνε την δημιουργία 32bit έκδοσης του λειτουργικού τους. Φυσικά, κάποιες όπως το Ubuntu, δεν χειρίστηκαν την ανακοίνωση τόσο σωστά με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποιες ανησυχίες.

Πέραν αυτού όμως, κάποια στιγμή ίσως να δημιουργηθεί η απορία στον αρχάριο χρήστη:

  • Έχω 32 bit ή 64 bit επεξεργαστή;
  • Η διανομή που έβαλα, είναι 32bit ή 64bit;

Ας δούμε λοιπόν πως με μια γρήγορη ματιά, μπορούμε να αντλήσουμε αυτές τις πληροφορίες, χωρίς να χρειαστεί να βάλουμε έξτρα λογισμικό όπως αυτά που περιγράψαμε εδώ.

Advertisements

Έχω 32bit ή 64bit λειτουργικό Linux;

Ανοίγουμε τερματικό και γράφουμε:

uname -m

Αν μας επιστρέψει x86_64 τότε έχουμε 64bit Linux πυρήνα. Αν μας επιστρέψει κάτι άλλο π.χ. i386 ή i486 ή i586 ή i686 τότε είναι 32bit Linux.

Έχω 32 bit ή 64 bit επεξεργαστή;

Ανοίγουμε τερματικό και γράφουμε:

lscpu
Έχω 32 bit ή 64 bit επεξεργαστή;

Εκεί θα δείτε τις δύο πρώτες εγγραφές

Architecture:                    x86_64
CPU op-mode(s):                  32-bit, 64-bit

Το πιο σημαντικό είναι το CPU op-mode, που μας δείχνει τι είδους λειτουργικά υποστηρίζει. Στο παράδειγμα επάνω βλέπουμε ότι ο επεξεργαστής μου μπορεί να τρέξει 32bit αλλά και 64bit λειτουργικά συστήματα.

Επίλογος

Είδαμε, με δυο εντολές πως μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για τον επεξεργαστή (32bit ή 64bit) αλλά και του λειτουργικού Linux που τρέχουμε. Τέλος είδαμε αν ο επεξεργαστής μας υποστηρίζει διαφορετικές είτε 32bit είτε 64bit Linux.

Σας φάνηκε χρήσιμο;
Πείτε μας τη γνώμη σας για το σημερινό tip. Δείτε και τα υπόλοιπα Tips ή πείτε μας τα δικά σας tips στα σχόλια ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Παραπομπές: