Πώς μπορώ να διαγράψω μαζικά τις δημοσιεύσεις που έχω κοινοποιήσει στη Σελίδα μου στο Facebook; Πως μπορώ να διαγράψω όλες τις παλιές μου αναρτήσεις και δημοσιεύσεις από τον τοίχο μου; Σήμερα θα δούμε ένα χρήσιμο εργαλείο για μαζική διαγραφή δεδομένων μας.

Η διαγραφή των αναρτήσεων μπορεί να είναι μια πολύ χρονοβόρα εργασία, αφού θα πρέπει να πάτε σε κάθε δημοσίευση και μια προς μια να την διαγράψετε. Ωστόσο με τα πρόσφατα σκάνδαλα διαρροών – πώλησης δεδομένων των χρηστών του Facebook, πολλοί συνειδητοποίησαν ότι όταν μια web υπηρεσία είναι δωρεάν τότε οι χρήστες του (τα δεδομένα τους) είναι το προϊόν. Έτσι αρκετοί προσπαθούν να διαγράψουν τα δεδομένα τους από το Facebook ώστε να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το «ψηφιακό τους αποτύπωμα» και να βελτιώσουν την ιδιωτικότητά τους στο internet.

Ευτυχώς υπάρχει μια επέκταση για browsers που βασίζονται στον Chromium (Google Chrome, Vivaldi, Opera, Brave κ.α.) που ονομάζεται Social Book Post Manager, ο οποίος διευκολύνει τη μαζική διαγραφή και το μαζικό «unlike» των αναρτήσεων στο Facebook, αυτοματοποιώντας τη όλη διαδικασία.

Advertisements

Πώς μπορώ να κατεβάσω ένα αντίγραφο των δεδομένων μου στο Facebook;

Πριν ξεκινήσουμε την μαζική διαγραφή, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο πρώτα να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας όλα τα δεδομένα μας από το Facebook. Αν όμως δεν σας ενδιαφέρει να χάσετε τα δεδομένα που έχετε στο facebook τότε πηγαίνετε στο επόμενο βήμα για να κάνετε εγκατάσταση την επέκταση.

Για να κατεβάσετε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το Facebook:

Πατήστε  πάνω δεξιά στο βελάκι και έπειτα πατήστε Ρυθμίσεις.

Κλικ στο βελάκι για να εμφανιστεί το μενού
Κλικ στο βελάκι για να εμφανιστεί το μενού

Στην αριστερή στήλη, πατήστε Οι πληροφορίες σας στο Facebook. Στην ενότητα Κατεβάστε τις πληροφορίες σας, πατήστε Προβολή.

Πατήστε προβολή
Πατήστε προβολή

Στην νέα σελίδα που θα ανοίξει, επιβεβαιώστε ότι είναι επιλεγμένα όλα τα κουτάκια στη δεξιά πλευρά του Facebook. Φυσικά μπορείτε να κάνετε και άλλες επιλογές όπως π.χ. μορφή του αρχείου που θέλετε να κατεβάσετε, ποιότητα των φωτογραφιών, των βίντεο κλπ.

Πατήστε Δημιουργία αρχείου για να επιβεβαιώσετε το αίτημα λήψης. Αφού υποβάλετε το αίτημα λήψης, θα εμφανίζεται Σε εκκρεμότητα στην ενότητα Διαθέσιμα αρχεία του εργαλείου Κατεβάστε τις πληροφορίες σας. Το Facebook θα σας ειδοποιήσει μόλις ολοκληρωθεί το αρχείο και θα είναι έτοιμο για λήψη.

Μόλις ολοκληρώσετε την λήψη του αντίγραφου σας, τότε συνεχίστε παρακάτω.

Προσθήκη της επέκτασης Social Book Post Manager

Όπως είπαμε στην αρχή θα χρειαστείτε κάποιον Chromium based browser οπότε αν δεν έχετε εγκαταστήσει κάποιον σας προτείνουμε τον brave για τον οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο σχετικό άρθρο μας:

Στην συνέχεια, πηγαίνετε στο παρακάτω link απο όπου θα κάνετε προσθήκη της επέκταση στον browser σας και είτε έτοιμοι:

Χρήση της επέκτασης για να διαγράψουμε δημοσιεύσεις facebook

Έχετε ολοκληρώσει την εγκατάσταση της επέκτασης οπότε τώρα θα πρέπει λογικά να εμφανίζεται το σχετικό εικονίδιο δίπλα από την μπάρα διευθύνσεων.

Το εικονίδιο της επέκτασης θα εμφανιστεί επάνω δεξιά
Το εικονίδιο της επέκτασης θα εμφανιστεί επάνω δεξιά

Οπότε πηγαίνετε στον facebook λογαριασμό σας και πατήστε πάλι το βελάκι του μενού:

Κάντε κλικ στο βελάκι για να εμφανιστεί το μενού
Κάντε κλικ στο βελάκι για να εμφανιστεί το μενού

Αφού ανοίξετε το μενού του Facebook, θα πρέπει να δείτε μια λίστα επιλογών, από τις οποίες θα κάνετε κλικ στο αρχείο δραστηριοτήτων. Έπειτα από αριστερά θα πρέπει να διαλέξετε ποια δεδομένα θέλετε να διαγράψετε εντελώς.

Από αριστερά διαλέγουμε την ενότητα από την οποία θα διαγράψουμε δεδομένα
Από αριστερά διαλέγουμε την ενότητα από την οποία θα διαγράψουμε δεδομένα

Στο παράδειγμά μας θα ασχοληθούμε με τις δημοσιεύσεις μας. Αφού διαλέξετε τις δημοσιεύσεις κάντε κλικ στο εικονίδιο του Social Book Post Manager για να ανοίξετε την επέκταση.

κάντε κλικ στο εικονίδιο του Social Book Post Manager
κάντε κλικ στο εικονίδιο του Social Book Post Manager

Αφού κάνετε κλικ στο εικονίδιο της επέκτασης, θα ανοίξει η επέκταση του Social Book Post Manager και θα εμφανιστεί μια λίστα φίλτρων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαγράψετε τις αναρτήσεις στο Facebook. Αυτά τα φίλτρα καθορίζουν ποιες αναρτήσεις θα αφαιρεθούν και μπορείτε να φιλτράρετε τις δημοσιεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένα έτη, μήνες και ακόμη και αν περιέχουν συγκεκριμένες συμβολοσειρές. Υπάρχει επίσης μια επιλογή Prescan on Page που, όταν έχει επιλεγεί, θα προκαλέσει την επέκταση να ρωτήσει ποιες αναρτήσεις θα καταργηθούν πριν την κατάργησή τους.

Advertisements

Στο παράδειγμά μας εγώ επέλεξα στο Year το έτος 2017 και στο Month διάλεξα την επιλογή —– Select All —– για να διαγράψει τις αναρτήσεις μου από από όλους τους μήνες. Τέλος πατάω το Delete και ξεκινάει αυτόματα. Η διαδικασία είναι αρκετά αργή διότι προσομοιώνει το κλικ του ποντικιού σας στο κουμπί διαγραφής των αναρτήσεων και το κάνει αυτό ένα-ένα σε κάθε ανάρτηση. Αυτός συμβαίνει διότι σκόπιμα έχει θέσει περιορισμούς το Facebook για να αποθαρρύνει την διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων.

Αφού τελείωσε η διαδικασία, το αποτέλεσμα θα μοιάζει όπως η παρακάτω εικόνα στην οποία όλες οι αναρτήσεις πλέον έχουν διαγραφεί

Κενές ημερομηνίες χωρίς περιεχόμενο προσωπικών δεδομένων
Κενές ημερομηνίες χωρίς περιεχόμενο προσωπικών δεδομένων

Επίλογος

Με την συγκεκριμένη επέκταση μπορείτε με το ίδιο τρόπο να διαγράψετε δραστηριότητες όπως «likes», αναρτήσεις σε groups και γενικά ότι δεδομένα βρίσκονται στην αριστερή πλαϊνή μπάρα. Ελπίζω το εργαλείο και ο οδηγός να σας φάνηκε χρήσιμος.