Systemd-Homed: Ενσωματώθηκε στο Systemd

Η φιλόδοξη προσπάθεια systemd-homed που μετατρέπει τον λογαριασμό χρήστη σε «προφίλ χρήστη» που περιλαμβάνει όλα τα αρχεία του και τις ρυθμίσεις του, ενσωματώθηκε στον βασικό κορμό του systemd.

Η νέα αυτή υπηρεσία Systemd-Homed αποσκοπεί στην παροχή μεταφερσιμότητας και κρυπτογράφησης ως επιλογή στον χρήστη ενώ διατηρεί την πλήρη συμβατότητα με τις παραδοσιακές μεθόδους /home/user.

Για να επιτευχθεί όλο αυτό, θα πρέπει ο /home/user φάκελος να είναι ένα image file σαν ένας container το οποίο όταν συνδέεται ο χρήστης αποκρυπτογραφείται και βλέπει τα αρχεία του όπως παραδοσιακά έχει συνηθίσει. To αρχείο αυτό θα μπορεί να προσαρτάται σε οποιαδήποτε διανομή Linux ως loopback device όπως π.χ. ένα ISO αρχείο εγκατάστασης μιασ διανομή.

Advertisements

Μερικοί από τους στόχους σχεδίασης για το systemd-homed περιγράφονται στην τεκμηρίωση του όπου μπορούμε να δούμε υποστήριξη για κρυπτογραφημένους τόμους LUKS, δυνατότητα προσάρτησης φακέλου χρήστη από ένα CIFS διακομιστή, κρυπτογράφηση FSCRYPT, χειρισμό δευτερευόντων τόμων Btrfs και χρήση αρχείων JSON για τις πληροφορίες λογαριασμών των χρηστών. Περισσότερα για το Systemd-homed μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο μας.

Το systemed-homed θα είναι η background υπηρεσία για τη διαχείριση των φακέλων και των λογαριασμών χρηστών (προφίλ χρήστη). Το εργαλείο με το οποίο θα γίνεται η αλληλεπίδραση με την υπηρεσία systemd-homed θα είναι το homectl με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία/αφαίρεση/αλλαγή των /home/user.

Το systemed-homed θα είναι μέρος της επερχόμενης έκδοσης systemd-245, ενώ μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα υιοθετηθεί το σύστημα αυτό από τις μεγάλες διανομές Linux.

 Παραπομπές: Systemd-Homed Merged As A Fundamental Change To Linux Home Directories

Advertisement

5 σκέψεις σχετικά με το “Systemd-Homed: Ενσωματώθηκε στο Systemd

Add yours

  1. Ερώτηση:
    Δηλαδή μπορώ να αντιγράψω το αρχείο /home/userΧ και μεταφέροντάς το σε άλλον υπολογιστή με την ίδια διανομή, όπου υπάρχει ομώνυμος λογαριασμός userX, να μεταφέρω τα ΠΑΝΤΑ (ρυθμίσεις, κωδικούς, προσωπικά αρχεία);

    *thanks για το χρήσιμο άρθρο.

    1. Αυτό που περιγράφεις μπορείς να το κάνεις και τώρα χωρίς systemd-homed. Η διαφορά της υπηρεσίας που έρχεται με το systemd-homed είναι ότι η άλλη διανομή δεν χρειάζεται να έχει κάποιον χρήστη στο σύστημα. Απλά γίνεται προσάρτηση στο σύστημα χωρίς προ-ρύθμιση του λειτουργικού.

    2. Τώρα αντιγράφω κατάλογο για να το κάνω και χρειάζεται ομώνυμος λογαριασμός
      Έτσι όμως, όπως περιγράφεις το σύστημα, είναι καλύτερα, αφού δεν χρειάζεται καν προ-ρύθμιση λειτουργικού.

      great!!!!

      ευχαριστώ Salih

  2. Systemd….βλέπω κάποια στιγμή το κλασσικό-α init να παίρνουν το δρόμο του τέλους χαχαχα
    1ον. Δεν είμαι με κανέναν. 2ον. Μάλλον δεν είναι και κανείς μαζί μου! :P

    Αυτό στο 43:00 κάτι λέει, όπως μια αναφορά και δυο σημερινές απόψεις.
    Δε θέλω να τις κάνω δικές μου οπότε τις μεταφέρω.
    https://media.ccc.de/v/ASG2019-164-reinventing-home-directories#t=2576

    <>

    <>

    <>

    Η τελευταία σημερινή απόψη με βρίσκει σύμφωνω. Κάτι που γράφεται απ τη βάση υπολογίζει το πριν χωρίς να το διαγράφει πάντα και δίνοντας την επιλογή το optionally. Αν είναι να βλέπουμε δυο πλευρές εγώ θα σταθώ στη μέση. Δώσε επιλογή στο κοσμάκι… :P Δεν είναι τυχαίο που σε πολλούς έγινε συνήθεια ο «ρουφιάνος» systemd-analyze blame :P

    1. Είναι όντως πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι απόλυτο. Σίγουρα θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να βρούν έναν απλό και ασφαλή τρόπο να το εκμεταλευτούν και να δώσουν επιλογές στους χρήστες.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: