Ευρωπαϊκή επιτροπή: Signal αντί για WhatsApp, Viber και iMessage

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προσπάθεια της να ενισχύσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μετά από αρκετά επεισόδια «παρακολούθησης» αξιωματούχων και διπλωμάτων, προτρέπει τα στελέχη της να χρησιμοποιήσουν το ανοιχτού κώδικα Signal.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα στελέχη και τους υπαλλήλους της ότι θα χρησιμοποιεί το Signal, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένης ανταλλαγής μηνυμάτων, με σκοπό να αυξήσει την ασφάλεια των επικοινωνιών της αντί για τα δημοφιλή Viber, WatsApp και iMessage της Apple. Η εντολή εμφανίστηκε σε υπόμνημα εντός των επιτροπών στις αρχές Φεβρουαρίου, ειδοποιώντας τους υπαλλήλους ότι «το Signal έχει επιλεγεί ως η συνιστώμενη εφαρμογή για δημόσια ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων».

Τον Δεκέμβριο του 2018, η εταιρεία έρευνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο Αrea 1 Security είχε ανακοινώσει ότι χιλιάδες διπλωματικά κανάλια σύστημα COREU (ή ευγένεια) της ΕΕ, επικοινωνίας είχαν παραβιαστεί.

Το Signal δημιουργήθηκε το 2013 από ακτιβιστές ιδιωτικότητας ενώ το 2018 δημιουργήθηκε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο αναπτύσσει το πρωτόκολλο Signal και τις εκάστοτε εφαρμογές. Το Signal μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανταλλαγή μηνυμάτων όπως επίσης και ομαδικά μηνύματα, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν αρχεία, φωνητικές σημειώσεις, εικόνες και βίντεο. Οι εφαρμογές της για κινητά μπορούν επίσης να πραγματοποιούν κλήσεις φωνής και βίντεο ένα προς ένα ενώ η έκδοση για Android μπορεί προαιρετικά να λειτουργεί ως εφαρμογή SMS.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα του για Desktop (Windows, Linux, macOS) αλλά και για iOS και Android:

Advertisements

Το Signal χρησιμοποιεί τον αριθμό κινητού ως αναγνωριστικό λογαριασμού και χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για να εξασφαλίσει όλες τις επικοινωνίες σε άλλους χρήστες του Signal. Οι εφαρμογή περιλαμβάνει μηχανισμούς με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να επαληθεύσουν την αυθεντικότητα των επαφών τους και την ακεραιότητα του καναλιού δεδομένων, όπως π.χ. και το Keybase που είχαμε γράψει παλιότερα.

Όλες οι εφαρμογές και ο διακομιστής επικοινωνίας του Signal είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα ενώ παράλληλα έχει ελεγχθεί/ελέγχεται τακτικά από ανεξάρτητους οργανισμούς ασφαλείας και προτείνεται η χρήση του απο ανθρώπους όπως ο Edward Snowden και Bruce Schneier

Παραπομπές:

27 σκέψεις σχετικά με το “Ευρωπαϊκή επιτροπή: Signal αντί για WhatsApp, Viber και iMessage

Add yours

  1. Χαίρομαι πολύ που βλέπω πως υποστηρίζεται πλέον ανοιχτά το Signal και μάλιστα από μεγάλους φορείς!
    Είναι όντως μια καταπληκτική εφαρμογή, που τελευταία μάλιστα έχουν ρίξει αρκετή δουλειά! Απλή, λειτουργική και αποτελεσματική με clients για τα πάντα!

    Κρίμα που δεν αναφέρουν και για το Keybase – πιστεύω πως είναι εξίσου καλώ στην ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα και μάλιστα ίσος και ακόμη καλύτερο από το Signal, αλλά δυστυχώς επειδή οι χρήστες είναι συνηθισμένοι σε πολύ απλές και λιγότερο σοβαρές λειτουργίες, το Keybase ίσος τους αγχώσει – οπότε για αυτό πιστεύω προτείνουν αρχικά το Signal. Διότι είναι καταπληκτικό και σχετικά με την ίδια λογική όπως των γνωστών εφαρμογών – χρησιμοποιώντας απλώς τον αριθμό του κινητού.

    1. Ακριβώς, το Keybase ναι μεν έχει περισσότερα χαρακτηριστικά αλλά αυτά αφορούν που τα χρειάζονται. Το Signal είναι μια χαρά για όλους.

  2. Καλησπέρα. Σε μένα δε δούλεψε! Αφού την εγκατέστησα, επέλεξα φίλους για να την κοινοποιήσω και δεν εστάλλει σε κανέναν! Επίσης δεν λειτουργεί ούτε σαν προκαθορισμένη εφαρμογή για αποστολή μηνυμάτων! Κρίμα!!!

    1. Σε τι κινητό ; Σε υπολογιστή ; Δεν δίνεις πληροφορίες για να δούμε τι συμβαίνει όποτε υποθέτω ότι κάτι έχεις κάνει λάθος

  3. Καλημέρα. Σε κινητό Android. Το απεγκατέστησα 2 φορές και το ξανά εγκατέστησα και πάλι τα μηνύματα που κοινοποίησα σε φίλους για να γνωρίσουν την εφαρμογή, απέτυχαν να αποσταλούν!
    Το μήνυμα που βγάζει είναι: «Η αποστολή απέτυχε, πατήστε για λεπτομέρειες», κι όταν το πατάω, δείχνει τους χρήστες που το έστειλα με την ένδειξη «αποτυχία αποστολής» και ένα tab για «επαναποστολή», το οποίο το πάτησα αλλά και πάλι με τα ίδια αποτυχία αποστολής!

    1. Όσοι δεν έχουν το signal θα το λάβουν ως sms. Κανονικά το κινητό σου στέλνει sms ?
      Φαντάζομαι επίσης έχεις επιβεβαιώσει τον αριθμό κινητού σου κατά την εγγραφή ;

  4. Εννοείται ότι στέλνει sms και φυσικά έκανα επιβεβαίωση του αριθμού του τηλεφώνου μου.
    Πώς μπορώ να σου στείλω εικόνα για να καταλάβεις τί ακριβώς μου βγάζει, αν και σου εξήγησα με λεπτομέρεια.

    1. Δες λίγο στις ρυθμίσεις ασφαλείας του Android για τα δικαιώματα του Signal μήπως του έχεις καταλαθος απαγορεύσει την πρόσβαση στα SMS ?
      Εναλλακτικά στο πλαίσιο του INVITE μπορείς να αντιγράψεις το κείμενο και έπειτα να πας στην εφαρμογή SMS και να ξεκινήσεις ένα νέο SMS και να το κανείς επικόλληση. Έπειτα να πατήσεις αποστολή σε όσες επαφές θες. Είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα απλά το κανείς «χεράτα» και όχι αυτόματα.
      Τέλος μπορείς από τις προεπιλεγμένες εφαρμογές στις ρυθμίσεις του Android να ορίσεις το Signal ως εφαρμογή για SMS, έτσι όσοι έχουν Signal θα το λάβουν ως μήνυμα στο Signal ενώ όσο δεν το έχουν θα το λάβουν ως απλό SMS

  5. Θα το κάνω όπως μου είπες διότι δεν γίνεται αλλιώς. Πάντως έκανα την εφαρμογή προκαθορισμένη για αποστολή μνμ και λειτουργεί κανονικά!

    1. Αυτό συμβαίνει όταν αυτός για το οποίο το στέλνεις δεν έχει Signal και θα το λάβει ως απλό SMS το οποίο φυσικά δεν είναι κρυπτογραφημένο και άρα μη ασφαλές. Εκ φύσεως τα SMS δεν είναι ασφαλή από την άποψη ότι ο πάροχος έχει πρόσβαση στα μηνύματα μας (είτε κακόβουλα είτε με δικαστική εντολή)

    1. Χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο ! Ελπίζω όλο και περισσότεροι να αρχίσουν να χρησιμοποιούν Signal

  6. Καλημέρα.
    Έχω το κινητό Xiaomi redmi note 8 pro. Έχω εγκαταστήσει το Signal αλλά δυστυχώς όταν έρχονται μηνύματα δεν ενημερώνομαι με ήχο αλλά μόνο με δόνηση! Το απεγκατεστησα, το ξανά εγκατέστησα αλλά τίποτα!
    Κοίταξα τις ρυθμίσεις και όλες είναι σωστές. Σε Samsung κινητό όλα καλά αλλά σε Xiaomi όχι!
    Πρέπει να απευθυνθώ σε forum της Xiaomi ή έχετε κάποια λύση να μου δώσετε;
    Σας ευχαριστώ!

  7. Δυστυχώς τίποτα! Θα κάνω σχόλιο στο Google store και φυσικά θα το βγάλω διότι, όχι μόνο δεν παίρνω είδηση για τα μηνύματα που έρχονται, αλλά ούτε καν το led δεν ανάβει που είναι ενεργοποιημένο για όλες τις ειδοποιήσεις! Ούτε led ούτε ήχος!
    Αν υπάρξει κάτι νεώτερο από εσάς ενημερώστε με και φυσικά από την πλευρά μου θα κάνω το ίδιο.
    Σας ευχαριστώ.

    1. Κρίμα που δεν βρήκες λύση. Εγώ θα σου προτείνω να το αφήσεις στο κινητό αφού μπορεί να είναι προσωρινό πρόβλημα και να λυθεί τι επόμενες μέρες με κάποια ενημέρωση. Μην ξεχνάς ότι την τελευταία εβδομάδα εκατομμύρια πρόσφυγες χρήστες κατέκλυσαν το Signal (δες και το τελευταίο άρθρο)

    2. Εντάξει βρε φίλε δε νομίζω να πάθεις και τίποτα αν δεν σου έρθει μπαμ η ειδοποίηση.
      Καλύτερα εγώ σου εύχομαι να μείνεις έτσι και να γίνουν και όλες οι εφαρμογές έτσι! ^_^ χααχ
      Μας έχουν κάνει παρανοϊκούς οι ειδοποιήσεις – λες και χάνουμε το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μας – ενώ χάνουμε την ίδια μας την ζωή παράλληλα γύρω από χαζές και ανούσιες ειδοποιήσεις. Δεν πειράζει να ήμαστε διαθέσιμοι όποτε το θέλουμε εμείς. Όποτε ανοίγεις εσύ την εφαρμογή.
      Anyway, σε καταλαβαίνω μεν, αλλά ήθελα να θίξω αυτό το θέμα γενικότερα.

      Όσο για το Signal, για εμένα μείνε, είναι ότι καλύτερο υπάρχει και εμείς το φωνάζουμε χρόνια τώρα. Και αν σου αρέσει και θέλεις να συνεχιστεί αυτό που είναι και πρεσβεύει τότε υποστήριξε το.

  8. Να σου πω να γελάσεις;! Μόλις σήμερα, μετά το τελευταίο post που ανέβασα και πριν μου απαντήσεις, έκανε αναβάθμιση… αλλά δεν άλλαξε κάτι! Θα περιμένω μπας και… Σε λίγο θα κάνω και το σχόλιο στο Google Store.
    Σε ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σου :)

    1. ΧΑΧΑΧΑΧΑ Γιαυτό σου είπα, έχε λίγο υπομονή διότι τις τελευταίες μέρες δουλεύουν ασταμάτητα να καλύψουν τόσες συσκευές και χρήστες… στα καλά καθούμενα εκτοξεύτηκε η χρήση του !

  9. Μακάρι να γίνει η εφαρμογή σύντομα απόλυτα συμβατή με όλες τις λειτουργίες σε όλα τα κινητά… κι ελπίζω να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στην ασφάλεια που υπόσχεται σε όλους αυτούς που αφήσαν άλλες εφαρμογές κι επέλεξαν το Signal :)

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑