Το τελευταίο διάστημα ο Opera Browser, ένας από τους παλιότερους browser, ταλανίζεται από σκάνδαλα, κατηγορίες για παραπλανητική διαφήμιση του «VPN» που προσφέρει αλλά και την εξαγοράς της από ένα κινέζικο consortium.

Ο Opera είναι μια δωρεάν εφαρμογή περιήγησης (browser) για τα λειτουργικά συστήματα Windows, Android, iOS, macOS και Linux, το οποίο αναπτύχθηκε από την Opera Software. Βασίζεται στο Chromium και σχεδιάστηκε στην Telenor ως ερευνητικό έργο το 1994, μια νορβηγική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Fornebu στο Bærum, κοντά στο Όσλο. Ήταν εμπορικό λογισμικό για τα πρώτα δέκα χρόνια και βασιζόταν στη δική του μηχανή Presto μέχρι το 2013 οπότε και έκανε την μετάβαση στο Chromium.

Η περίεργη εξαγορά της Opera Software

Στις 10 Φεβρουαρίου 2016, μια ομάδα επενδυτών κινεζικών συμφερόντων προσέφερε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια (8,31 δολάρια ανά μετοχή) για να αγοράσει την εταιρεία Opera Software ASA, αλλά τελικά η συμφωνία δεν πληρούσε τις κανονιστικές εγκρίσεις.

Advertisements

Παρόλα αυτά, τελικά στις 18 Ιουλίου 2016, η Opera Software ASA ανακοίνωσε ότι έχει πωλήσει τα λογισμικά που είχε αναπτύξει, (browser, εφαρμογές ιδιωτικότητας και επιδόσεων) καθώς και την επωνυμία Opera στην Golden Brick Capital Private Equity Fund Limited Partnership (μια κοινοπραξία κινεζικών επενδυτών με επικεφαλής τον Beijing Kunlun Tech Co και Qihoo 360) για το ποσό ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Πωλήθηκε με άλλα λογια στο μισό ποσό από αυτό που προσπάθησαν εξαρχής.

Μετά από περίπου 2 χρόνια, στα μέσα του 2018, η Opera Software μπαίνει στο χρηματιστήριο βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στις προοπτικές της «εξάπλωσης» της χρήσης του browser λογισμικού που αναπτύσσει. Δυστυχώς για την εταιρεία, μετά από την ένταξή της στο χρηματιστήριο το μερίδιο αγοράς του browser μειώνεται ραγδαία χάνει περίπου το 30%.

Ψεύτικο VPN

Το 2016, την ίδια δηλαδή χρονιά που γινόντουσαν οι διαβουλεύσεις για την εξαγορά της εταιρίας, η Opera Software ανακοίνωσε μια δωρεάν υπηρεσία «VPN» (τι είναι το VPN) που είναι ενσωματωμένη στον browser της. Η Opera δήλωσε ότι αυτή η υπηρεσία επιτρέπει την κρυπτογραφημένη πρόσβαση σε ιστοσελίδες που blockάρονται και παρέχει ασφάλεια στα δημόσια WiFi δίκτυα.

Η διαφήμιση του ως VPN και μάλιστα ενσωματωμένου στον browser, φυσικά κίνησε την περιέργεια της κοινότητας η οποία σύντομα ανακάλυψε ότι τελικά το VPN της είναι απλά ένας Proxy Server (τι είναι Proxy server). Με άλλα λόγια το Opera «VPN» είναι απλά ένας διακομιστής μεσολάβησης HTTP/S που προστατεύει μόνο την κίνηση μεταξύ του Opera Browser του χρήστη και του διακομιστή μεσολάβησης της Opera Software, και τίποτα άλλο.

Η παραπλανητική αυτή διαφήμιση της υπηρεσίας ως VPN δυστυχώς οδηγεί πολλούς χρήστες στην εντύπωση ότι είναι ασφαλείς και ότι διασφαλίζεται η ιδιωτικότητά τους.

Σκάνδαλα με εφαρμογές μικρο-δανείων

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από την αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών ερευνών, Hindenburg Research, παρουσιάζει συγκλονιστικές αποκαλύψεις για καταφανείς παραβιάσεις σε συναλλαγές και στις πρακτικές δανειοδότησης που προσφέρουν οι εφαρμογές της εταιρείας Opera Software όπως το OPay/OKash (Νιγηρία), OKash/OPESa (Κένυα) και CashBean (Ινδία). Η Opera εκμεταλλεύεται την επιχείρηση δανεισμού της μέσω αυτών των τεσσάρων εφαρμογών Android.

Η Hindenburg Research εξέτασε τις εφαρμογές δανεισμού της Opera Software από το Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020 και διαπίστωσε ότι οι εφαρμογές της παραβίαζαν τους όρους χρήσης της Google.

Τον Αύγουστο του 2019, η Google επικαιροποίησε τις πολιτικές της για να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό των εφαρμογών δανείων που πραγματοποιούνται στο οικοσύστημα της. Οι επικαιροποιημένες πολιτικές ήταν πολύ πιο συγκεκριμένες, απαγορεύοντας τα «βραχυπρόθεσμα προσωπικά δάνεια» (που ορίζονται ως δάνεια μικρότερα των 60 ημερών).

Παρά την επικαιροποίηση η εταιρεία χρηματοοικονομικών ερευνών υποδεικνύει στην ανάλυσή της ότι οι εφαρμογές δεν έχουν απαγορευτεί από το Play Store, επειδή κάθε εφαρμογή ισχυρίζεται ότι συμμορφώνεται με τις νέες πολιτικές στις αντίστοιχες περιγραφές των εφαρμογών Google, αλλά στη συνέχεια προσφέρει παράνομα δάνεια, μόλις οι χρήστες έχουν κατεβάσει και εγγραφεί στις υπηρεσίες αυτών των εφαρμογών.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο μεγαλύτερος επενδυτής του ομίλου και ο σημερινός CEO της Opera, συμμετείχε σε μια κινεζική επιχείρηση δανεισμού στις ΗΠΑ και είδαν τις μετοχές της εταιρείας να χάνουν πάνω από 80% της αξίας τους σε μόλις 2 χρόνια εν μέσω ισχυρισμών περί απάτης και παράνομων πρακτικών δανεισμού.

Επίλογος

Ο browser που χρησιμοποιούμε έχει καταλήξει να είναι η περισσότερο χρησιμοποιούμενη εφαρμογή του υπολογιστή/κινητού μας. Ξέρει πολλά για εμάς, τις συνήθειές μας, τις προτιμήσεις μας, τις περιέργειες μας οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή για το σε ποιόν ανήκει ο browser και που καταλήγουν όλες αυτές οι πληροφορίες.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Παραπομπές: