Το τελευταίο διάστημα ο Opera Browser, ένας από τους παλιότερους browser, ταλανίζεται από σκάνδαλα, κατηγορίες για παραπλανητική διαφήμιση του «VPN» που προσφέρει αλλά και την εξαγοράς της από ένα κινέζικο consortium.
Ο Opera είναι μια δωρεάν εφαρμογή περιήγησης (browser) για τα λειτουργικά συστήματα Windows, Android, iOS, macOS και Linux, το οποίο αναπτύχθηκε από την Opera Software. Βασίζεται στο Chromium και σχεδιάστηκε στην Telenor ως ερευνητικό έργο το 1994, μια νορβηγική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Fornebu στο Bærum, κοντά στο Όσλο. Ήταν εμπορικό λογισμικό για τα πρώτα δέκα χρόνια και βασιζόταν στη δική του μηχανή Presto μέχρι το 2013 οπότε και έκανε την μετάβαση στο Chromium.
Η περίεργη εξαγορά της Opera Software
Στις 10 Φεβρουαρίου 2016, μια ομάδα επενδυτών κινεζικών συμφερόντων προσέφερε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια (8,31 δολάρια ανά μετοχή) για να αγοράσει την εταιρεία Opera Software ASA, αλλά τελικά η συμφωνία δεν πληρούσε τις κανονιστικές εγκρίσεις.
Παρόλα αυτά, τελικά στις 18 Ιουλίου 2016, η Opera Software ASA ανακοίνωσε ότι έχει πωλήσει τα λογισμικά που είχε αναπτύξει, (browser, εφαρμογές ιδιωτικότητας και επιδόσεων) καθώς και την επωνυμία Opera στην Golden Brick Capital Private Equity Fund Limited Partnership (μια κοινοπραξία κινεζικών επενδυτών με επικεφαλής τον Beijing Kunlun Tech Co και Qihoo 360) για το ποσό ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Πωλήθηκε με άλλα λογια στο μισό ποσό από αυτό που προσπάθησαν εξαρχής.
Μετά από περίπου 2 χρόνια, στα μέσα του 2018, η Opera Software μπαίνει στο χρηματιστήριο βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στις προοπτικές της «εξάπλωσης» της χρήσης του browser λογισμικού που αναπτύσσει. Δυστυχώς για την εταιρεία, μετά από την ένταξή της στο χρηματιστήριο το μερίδιο αγοράς του browser μειώνεται ραγδαία χάνει περίπου το 30%.
Ψεύτικο VPN
Το 2016, την ίδια δηλαδή χρονιά που γινόντουσαν οι διαβουλεύσεις για την εξαγορά της εταιρίας, η Opera Software ανακοίνωσε μια δωρεάν υπηρεσία «VPN» (τι είναι το VPN) που είναι ενσωματωμένη στον browser της. Η Opera δήλωσε ότι αυτή η υπηρεσία επιτρέπει την κρυπτογραφημένη πρόσβαση σε ιστοσελίδες που blockάρονται και παρέχει ασφάλεια στα δημόσια WiFi δίκτυα.
Η διαφήμιση του ως VPN και μάλιστα ενσωματωμένου στον browser, φυσικά κίνησε την περιέργεια της κοινότητας η οποία σύντομα ανακάλυψε ότι τελικά το VPN της είναι απλά ένας Proxy Server (τι είναι Proxy server). Με άλλα λόγια το Opera «VPN» είναι απλά ένας διακομιστής μεσολάβησης HTTP/S που προστατεύει μόνο την κίνηση μεταξύ του Opera Browser του χρήστη και του διακομιστή μεσολάβησης της Opera Software, και τίποτα άλλο.
Η παραπλανητική αυτή διαφήμιση της υπηρεσίας ως VPN δυστυχώς οδηγεί πολλούς χρήστες στην εντύπωση ότι είναι ασφαλείς και ότι διασφαλίζεται η ιδιωτικότητά τους.
Σκάνδαλα με εφαρμογές μικρο-δανείων
Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από την αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών ερευνών, Hindenburg Research, παρουσιάζει συγκλονιστικές αποκαλύψεις για καταφανείς παραβιάσεις σε συναλλαγές και στις πρακτικές δανειοδότησης που προσφέρουν οι εφαρμογές της εταιρείας Opera Software όπως το OPay/OKash (Νιγηρία), OKash/OPESa (Κένυα) και CashBean (Ινδία). Η Opera εκμεταλλεύεται την επιχείρηση δανεισμού της μέσω αυτών των τεσσάρων εφαρμογών Android.
Η Hindenburg Research εξέτασε τις εφαρμογές δανεισμού της Opera Software από το Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020 και διαπίστωσε ότι οι εφαρμογές της παραβίαζαν τους όρους χρήσης της Google.
Τον Αύγουστο του 2019, η Google επικαιροποίησε τις πολιτικές της για να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό των εφαρμογών δανείων που πραγματοποιούνται στο οικοσύστημα της. Οι επικαιροποιημένες πολιτικές ήταν πολύ πιο συγκεκριμένες, απαγορεύοντας τα «βραχυπρόθεσμα προσωπικά δάνεια» (που ορίζονται ως δάνεια μικρότερα των 60 ημερών).
Παρά την επικαιροποίηση η εταιρεία χρηματοοικονομικών ερευνών υποδεικνύει στην ανάλυσή της ότι οι εφαρμογές δεν έχουν απαγορευτεί από το Play Store, επειδή κάθε εφαρμογή ισχυρίζεται ότι συμμορφώνεται με τις νέες πολιτικές στις αντίστοιχες περιγραφές των εφαρμογών Google, αλλά στη συνέχεια προσφέρει παράνομα δάνεια, μόλις οι χρήστες έχουν κατεβάσει και εγγραφεί στις υπηρεσίες αυτών των εφαρμογών.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο μεγαλύτερος επενδυτής του ομίλου και ο σημερινός CEO της Opera, συμμετείχε σε μια κινεζική επιχείρηση δανεισμού στις ΗΠΑ και είδαν τις μετοχές της εταιρείας να χάνουν πάνω από 80% της αξίας τους σε μόλις 2 χρόνια εν μέσω ισχυρισμών περί απάτης και παράνομων πρακτικών δανεισμού.
Επίλογος
Ο browser που χρησιμοποιούμε έχει καταλήξει να είναι η περισσότερο χρησιμοποιούμενη εφαρμογή του υπολογιστή/κινητού μας. Ξέρει πολλά για εμάς, τις συνήθειές μας, τις προτιμήσεις μας, τις περιέργειες μας οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή για το σε ποιόν ανήκει ο browser και που καταλήγουν όλες αυτές οι πληροφορίες.
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Παραπομπές:
- Opera: Phantom of the Turnaround – 70% Downside (Hindenburg Research)
καλημέρα. ξέρει κανείς αν μπορώ να κάνω συγχρονισμό από opera σε brave? ευχαριστώ.
Το μόνο που μπορείς να πάρεις είναι τα bookmark σου από το opera και να τα μεταφέρεις στον brave.
Σχετικά με αποθηκευμένους κωδικούς κανονικά δεν πρέπει να χρησιμοποεί κανείς αυτόν που έχει ο browser αλλά μια εξωτερική υπηρεσία (πχ keepass, lastpass κλπ) για να μπορείς να τα έχεις παντού σε οποιονδήποτε browser και αν πας. Όποτε στην περίπτωση σου αν δεν έχεις κάνει κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσεις να μεταφέρεις τους κωδικούς και θα χρειαστεί να τα κανείς με το χέρι
Και γι ‘αυτό σταμάτησα να χρησιμοποιώ τον Opera, μετά από χρόνια χρήσης, και μεταφέρθηκα στον Vivaldi.
Σωστός ! Ωραίος browser !
Ποιος είναι ο Vivaldi ; Πρώτη φορά τον ακούω!
Είναι καλός ; Αξίζει ; Τη μηχανή έχει από πίσω ;
Γιατί και για το Brave που είναι της μόδας και αναφέρει και ο @Fotis Karampalis παραπάνω, προσωπικά έχω πολλά ερωτηματικά γιατί ναι μεν κάνει δυνατή δουλειά ίσος με την διαφημίσεις κτλπ και όντως έχει φέρει και ένα νέο μοντέλο στον κλάδο των λογισμικών περιήγησης, αλλά από πίσω τρέχει την μηχανή της Google….. :-)
Η μηχανή της Google είναι ανοιχτού κώδικα και βασίζεται στο Chromium project. Οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας
τουλάχιστον να μεταφέρω την pay pal και τους τραπεζικους μου λογαριασμους στον brave
και μια και το ανέφερες, ναι έχω το lastpass και μάλιστα αγορασμένο. Με έχει σώσει.
Τότε είσαι έτοιμος για μετακόμιση :)
Καλά πως τους πετσόκοψε έτσι ; Τι αλχημείες/μαλακίες κάνανε οι ξεφτίλες ;
Πραγματικά καλά να πάθουνε!
Θέλω να αναφέρω όμως, πως δεν κατάλαβα καθόλου την παράγραφο περί «δανεισμού». Σε τι είδους δανεισμό αναφέρεστε ; Μπορώ να δανειστώ χρήματα από την Google ; Μα τι σόι αλχημείες κάνουν ; :-P >_<
Πολύ ωραίο άρθρο κυρίως για το συμπέρασμα που απορρέει στο τέλος. Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα σου!
Αυτό με τον δανεισμό αναφέρεται σε κάποιες εφαρμογές που έφτιαξε η Opera και τις έκανε διαθέσιμες ΜΟΝΟ στις χώρες που αναφέρει το άρθρο. Είναι σαν μικρά τραπεζικά δάνεια μέσω εφαρμογής.
Mου ειναι αδιαφορο αν ενας browser ανηκει σε αμερικανους, κινεζους ή ρωσους.
Πραγματικο VPN ποιος browser προσφερει;
Κανένας browser δεν προσφέρει πραγματικό VPN ενσωματωμένο.