Στον σημερινό, εισαγωγικό οδηγό θα δείξουμε σε όσους χρησιμοποιούν τον Nano ως επεξεργαστή κειμένου στο τερματικό, το πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Vim και να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα από την σκοπιά του Nano χρήστη.

Κάποιοι χρήστες του Nano και μη, στο άκουσμα μόνο «Vim» τους πιάνει μια ανατριχίλα από κάποια τραυματική εμπειρία αδυναμίας, αποθήκευσης αρχείου, αδυναμίας εξόδου από το Vim και άλλα… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε τα τόσα meme που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για «εγκλωβισμένους» στο Vim.

meme που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για "εγκλωβισμένους" στο Vim.

Μη μασάτε σύντροφοι/ες, σήμερα θα κάνουμε την ομαλή μετάβαση από το Nano στο Vim χρησιμοποιώντας αυτά που ήδη γνωρίζουμε στο Nano.

Ψυχολογική προετοιμασία… για την χρήση του Vim

Ας λάβουμε κάποια δεδομένα εξαρχής:

 • Ο οδηγός αφορά τους χρήστες που ξέρουν Nano
 • Δεν είναι οδηγός χρήσης του Nano
 • Δεν είναι ένας πλήρης οδηγός Vim
 • Έχετε ήδη εγκατεστημένο το Nano και το Vim (ver. 8+)

Ανοίξτε λοιπόν ένα παράθυρο τερματικού και τρέξτε Nano και ένα άλλο παράθυρο όπου θα τρέξετε Vim. Μόλις ανοίξουν πάρετε το παρακάτω κείμενο και κάνετε το επικόλληση, πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+Shift+V και στο Nano και στο Vim:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent feugiat ultrices massa ac congue.
Etiam sed luctus leo. In nisl nunc, commodo a ex et, rhoncus congue mauris. 
Cras tincidunt augue et nibh condimentum, non maximus odio rhoncus. In eu augue consectetur, laoreet mauris dignissim, feugiat diam. Nullam consectetur, mi vulputate suscipit imperdiet, nisl eros aliquet sem, pellentesque maximus massa risus vel quam.
Αριστερά το Nano, δεξιά το (neo)Vim
Αριστερά το Nano, δεξιά το (neo)Vim

Να αποθηκεύσω ή όχι;

Αυτή την στιγμή έχετε το Nano και το Vim με ένα κείμενο το οποίο είναι κυριολεκτικά στον αέρα (βασικά στην RAM.. αλλά τέλος πάντων). Με άλλα λόγια το κείμενο δεν έχει αποθηκευτεί πουθενά.

Επομένως αν θέλω να αποθηκεύσω το αρχείο :

 • Nano: πατάτε Ctrl+O και σας ρωτάει τι όνομα θέλετε π.χ. nano.txt να δώσετε στο αρχείο; Το γράφετε και πατάτε Enter.
 • Vim: πατάτε Shift+: και γράφετε w που είναι συντομογραφία του write ακολουθούμενο από το όνομα αρχείου. π.χ. w vim.txt και πατάτε Enter
Αποθηκεύσαμε το αρχείο μας, το ένα ως nano.txt και vim.txt.

Αποθηκεύσαμε το αρχείο μας, το ένα ως nano.txt και vim.txt.

Να αποθηκεύσω και να κλείσω;

Πάμε τώρα, να γράψουμε κάτι στο κείμενό μας. Στο Nano πληκτρολογείστε μια χαζομάρα, έπειτα πάτε στο παράθυρο του Vim και πατήστε πρώτα το πλήκτρο i για να μπείτε σε κατάσταση εγγραφής (Insert Mode) και έπειτα γράψτε την χαζομάρα σας. Τέλος, αφού είστε στο παράθυρο Vim πατήστε το πλήκτρο Esc για να βγείτε από Insert Mode.

Ωραία, τώρα έχουμε και στα δύο παράθυρα κείμενο που έχει τροποποιηθεί. Ας πούμε τώρα ότι θέλουμε να αποθηκεύσουμε και ταυτόχρονα να κλείσουμε. Αποθήκευση και έξοδος λοιπόν :

 • Nano: πατάτε Ctrl+X και σας ρωτάει, αν θέλετε να αποθηκεύσετε οπότε πατάτε Υ και έπειτα πατάτε Enter.
 • Vim: πατάτε Shift+: και γράφετε x και έπειτα πατάτε Enter

Να ανοίξω το αρχείο;

Για να ανοίξετε οποιοδήποτε αρχείο, γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή όπως και στο nano και στο vim:

 • Nano: γράφετε nano nano.txt και πατάτε Enter.
 • Vim: γράφετε vim vim.txt και πατάτε Enter.

Σε αυτή την φάση θα πρέπει να είστε πάλι με ανοιχτά τα αρχεία στα αντίστοιχα λογισμικά τους.

Να κλείσω χωρίς να αποθηκεύσω;

Πάμε πάλι, να γράψουμε κάτι στο κείμενό μας. Στο Nano πληκτρολογείστε πάλι μια χαζομάρα, έπειτα πάτε στο παράθυρο του Vim και πατήστε πρώτα το πλήκτρο i για να μπείτε σε Insert Mode για να γράψτε την χαζομάρα σας. Τέλος, αφού είστε στο παράθυρο Vim πατήστε το πλήκτρο Esc για να βγείτε από Insert Mode.

Ωραία, τώρα έχουμε πάλι και στα δύο παράθυρα κείμενο που έχει τροποποιηθεί. Ας πούμε τώρα ότι θέλουμε να κλείσουμε χωρίς αποθηκεύσουμε αυτές τις αλλαγές. Έξοδος χωρίς Αποθήκευση λοιπόν :

 • Nano: πατάτε Ctrl+X και σας ρωτάει, αν θέλετε να αποθηκεύσετε οπότε πατάτε N και έπειτα πατάτε Enter.
 • Vim: πατάτε Shift+: και γράφετε q! και έπειτα πατάτε Enter

Αντιγραφή – Επικόλληση

Ανοίξτε πάλι τα αρχεία όπως μάθατε. Πάμε τώρα να κάνουμε αντιγραφή μια λέξη και να το κάνουμε επικόλληση κάπου αλλού:

 • Nano: Μαρκάρετε μια λέξη/γραμμή με το ποντίκι και πατάτε Ctrl+Shift+C και πάτε όπου θέλετε και πατάτε Ctrl+Shift+V.
 • Vim: Μαρκάρετε μια λέξη/γραμμή με το ποντίκι και πατάτε Ctrl+Shift+C και πάτε όπου θέλετε και πατάτε Ctrl+Shift+V.

Σε αυτό το σημείο είμαι σίγουρος ότι όσοι διαβάζουν το άρθρο και είναι χρόνια Vim users, θα τραβάνε τα μαλλιά τους από αυτήν την μέθοδο αντιγραφής-επικόλλησης που είπα…. Αφήστε τους να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους… εδώ μιλάμε για τους Nano users και βλέπουμε το Vim μέσα από τα μάτια τους.

Αποκοπή – Επικόλληση

Ας δούμε τώρα πως θα επιλέξουμε μια λέξη και θα κάνουμε αποκοπή και έπειτα επικόλληση:

 • Nano: Κρατώντας πατημένο το Shift και με το βελάκι μαρκάρετε μια λέξη/γραμμή, έπειτα αφήνετε το Shift και πατάτε τον συνδυασμό Ctrl+K για να κάνετε αποκοπή. Έπειτα πάτε με τα βελάκια όπου θέλετε και πατήστε Ctrl+U.
 • Vim: Πατάτε το γράμμα v και έπειτα με το βελάκι μαρκάρετε μια λέξη/γραμμή και πατάτε το γράμμα d για να κάνετε αποκοπή. Έπειτα πάτε με τα βελάκια όπου θέλετε και πατήστε το γράμμα p.

Undo – Redo

Γράψτε κάτι στο κείμενό σας. Ας πούμε ότι μετανιώσατε και θέλετε να κάνετε Undo (Μην ξεχάσετε στο παράθυρο Vim να πατήστε το πλήκτρο Esc για να βγείτε από Insert Mode):

 • Nano: πατάτε Alt+U
 • Vim: πατάτε u.

Αν θέλετε να κάνετε Redo:

 • Nano: πατάτε Alt+E
 • Vim: πατάτε Ctrl+R.

Αναζήτηση λέξης

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να βρούμε κάτι στο κείμενο μας και θυμόμαστε μια λέξη. Έστω ότι ψάχνουμε την λέξη : feugiat

 • Nano: πατάτε Ctrl+W και γράφετε την λέξη feugiat και πατάτε Enter
 • Vim: πατάτε / γράφετε την λέξη feugiat και πατάτε Enter.

Επίλογος Vim

Ως χρήστης Nano πρέπει να παρατήρησες ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομακτικά στο Vim όσο νόμιζες.

Ίσως να σε μπέρδεψε λίγο τα διαφορετικά Modes που έχει το Vim και πατούσες συνέχεια Esc για να βγεις από κατάσταση γραφής σε κατάσταση προβολής πριν εκτελέσεις κάποια εντολή. Παρόλα αυτά είδες ότι οι βασικές χρήσεις που κάνεις στο Nano γίνονται με τα ίδια ή και λιγότερα ίσως πλήκτρα.

Φυσικά στο Vim, η κάθε εντολή που δώσαμε έχει και παραλλαγές ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε (π.χ. αντιγραφή όλη την γραμμή και όχι μια λέξη), αλλά στην παρούσα φάση δεν έχει σημασία. Μάθε και εξασκήσου σε αυτά. Διότι με τον καιρό θα πεις «μα πως μπορούσα χωρίς αυτό

Α… και για να σε προλάβω, το Vim που έχεις μπορεί να μην μοιάζει με το Vim που έχω και να απορείς γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτό θα το δούμε σε επόμενο άρθρο… Μέχρι τότε ακολούθησε μας σας Social για να μην χάσεις κανένα άρθρο.