Στο σημερινό tip θα δούμε πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε και να ρυθμίσουμε το Visual Studio Code ώστε να κάνει ορθογραφικό έλεγχο για ελληνικά και αγγλικά.

Το Visual Studio Code, με την επεκτασιμότητα που διαθέτει, χρησιμοποιείται για συγγραφή κώδικα για την πλειονότητα των γλωσσών προγραμματισμού, αλλά και για συγγραφή κειμένων σε Markdown, Latex και άλλα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε γράφουμε ελληνικά ή αγγλικά, είτε γράφουμε σχόλια εντός του κώδικα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το VSCode να μας δείχνει που έχουμε ορθογραφικό λάθος.

Advertisements

Εγκατάσταση ορθογραφικού ελέγχου στο VSCode

Στο VSCode κάνουμε κλικ στο Extensions στην αριστερή μπάρα και κάνουμε αναζήτηση την λέξη spell. Θα μας εμφανίσει μια πληθώρα από λεξικά. Θα επιλέξουμε το Code Spell Checker (by Street Side Software) και πατάμε Install

Εγκατάσταση ορθογραφικού ελέγχου στο VSCode
Εγκατάσταση ορθογραφικού ελέγχου με το Code Spell Checker

Οι ίδιοι developer, έχουν αναπτύξει επέκταση για ελληνικά αλλά και υποστήριξη για άλλες γλώσσες οπότε μπορείτε να προσθέσετε όποια γλώσσα σας ενδιαφέρει. Οπότε πηγαίνοντας παρακάτω, θα βρείτε το Greek – Code Spell Checker και κάντε το εγκατάσταση

Το τελευταίο βήμα είναι να ρυθμίσουμε τον ορθογραφικό έλεγχο στο ποιες γλώσσες προγραμματισμού θα ελέγχει άλλα και το ποιες γλώσσες (π.χ. αγγλικά, ελληνικά) θα ελέγχει.

Πατάμε F1 ή View -> Command Palette και κάνουμε αναζήτηση για Show Spell Checker Configuration Info.

αναζήτηση για Show Spell Checker Configuration Info

Στο Language tab που θα ανοίξει βάλτε τικ στα ελληνικά για να γίνεται αυτόματα ο έλεγχος των ορθογραφικών. Επίσης, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το που θα γίνεται έλεγχος και σε ποιες γλώσσες προγραμματισμού.

Αφού τα έχετε όλα ρυθμισμένα, μπορείτε πλέον να πάτε στο αρχείο κώδικα η κειμένου και να δείτε τα αυτόματα υπογραμμισμένα λάθη. Πηγαίνοντας το ποντίκι σε αυτά θα σας εμφανίσει επιλογή για διόρθωση με προτάσεις.

δείτε τα αυτόματα υπογραμμισμένα ορθογραφικά λάθη

Επίσης μπορείτε να πάτε στο Problems tab για να δείτε την λίστα με τα εντοπισμένα ορθογραφικά λάθη και να κάνετε κλικ σε όποια θέλετε για να σας πάει απευθείας στην λέξη

λίστα με τα εντοπισμένα ορθογραφικά λάθη

Επίλογος

Σας φάνηκε χρήσιμο;
Πείτε μας τη γνώμη σας για το σημερινό tip. Δείτε και τα υπόλοιπα Tips ή πείτε μας τα δικά σας tips στα σχόλια ή επικοινωνήστε μαζί μας.