Στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Mozilla απαντάει με δεύτερο κύμα απολύσεων το οποίο, αρκετοί θεωρούν ότι θα επηρεάσει την ανάπτυξη του Firefox.

Συγκεκριμένα, περί τους 250 ανθρώπους θα αποτελέσουν παρελθόν από το εργατικό δυναμικό της.

Σήμερα ανακοινώσαμε μια σημαντική αναδιάρθρωση της Mozilla Corporation. Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητά μας να χτίζουμε και να επενδύουμε σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους ανθρώπους εναλλακτικές λύσεις έναντι των συμβατικών των μεγάλων εταιριών. Δυστυχώς, οι αλλαγές περιλαμβάνουν επίσης σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού μας κατά περίπου 250 άτομα.

πηγή: Mozilla

Από την ανακοίνωση αντιλαμβάνεται κανείς, ότι το PR τμήμα της προσπάθησε να δώσει θετική και δυναμική πνοή στην όλη ανακοίνωση.

Advertisements

Παρόλα αυτά, οι κοινότητα των προγραμματιστών με hashtag #MozillalLifeBoat ανέδειξε τα ενδότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει δομικά εδώ και χρόνια η Mozilla λόγο κυρίως της διττής υπόστασης της ως εταιρεία και ως ίδρυμα, και τις εξάρτησής της από αμφίβολες συμφωνίες όπως είχαμε αναλύσει στο άρθρο Εμπιστεύεστε απόλυτα την Mozilla και το Firefox; Ξανασκεφτείτε το.

Σύμφωνα με τον CEO της Mozilla, Mitchell Baker, η πανδημία του COVID-19, μείωσε σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας και πλέον το πλάνο που είχαν πριν τον ιό δεν είναι βιώσιμο. Ο Baker γνωστοποίησε πως η εταιρεία θα επικεντρωθεί από εδώ και πέρα σε τομείς που είναι κερδοφόροι για την εταιρεία, δημιουργώντας νέα προϊόντα που “οι χρήστες αγαπούν και θέλουν” να χρησιμοποιούν.

Η μηχανικός Kat Marchán, επισήμανε στο Twitter τους κλάδους τους οποίους η Mozilla είτε σταμάτησε εντελώς, είτε έχει αφήσει ελάχιστα άτομα να δουλεύουν εκεί:

  • Firefox devtools
  • Firefox incident/threat management team
  • Servo
  • MDN
  • WebXR/Firefox Reality
  • DevRel/Community

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι πρώτες 70 απολύσεις που είχαν γίνει προ-κορονοϊού και οι 250 τώρα εν μέσω πανδημίας, δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Mozilla αλλά και την αλλαγή πλεύσης που θα δούμε ρίχνοντας «νερό στο κρασί» του «ανοιχτού διαδικτύου» που παλεύει χρόνια τώρα να πετύχει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όλοι χρειαζόμαστε την Mozilla δυνατή, απέναντι στην προσπάθεια ελέγχου των τεχνολογιών διαδικτύου από μεγάλες εταιρείες. Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε την Mozilla να απαντάει με εναλλακτικά και ανοιχτά εργαλεία χρήσης του διαδικτύου.

Παραπομπές: