Ubuntu Appliance | Έτοιμα appliances για Raspberry Pi και PC

Χρησιμοποιώντας το Ubuntu Core, ένα λειτουργικό για IoT συσκευές, η Canonical ξεκίνησε μια σύμπραξη με διάφορες εταιρείες και κοινότητες ελεύθερου λογισμικού, για να παρέχει δωρεάν πακεταρισμένες και προ-ρυθμισμένες λύσεις λειτουργικού έτοιμες για εγκατάσταση σε Raspberry Pi ή PC. Τι περιλαμβάνει η λίστα;

Για όποιον ακούει πρώτη φορά για το ειδικό λειτουργικό Ubuntu Core, είχαμε γράψει σχετικά άρθρα τα οποία προτείνουμε να διαβάσει ο αναγνώστης για να κατανοήσει την διαφορά του από τα κοινά λειτουργικά συστήματα:

Έτσι η νέα πρωτοβουλία, που ονομάζεται Ubuntu Appliance Portfolio στην οποία συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι εταιρείες NextCloud, Mosquitto, Plex, OpenHAB και AdGuard δημιούργησαν μια νέα κατηγορία παραγώγων του Ubuntu. Η κατηγορία αυτή παρέχει δωρεάν εξειδικευμένα images (έτοιμες προς εγκατάσταση εικόνες) συσκευών που κάνουν ΈΝΑ μόνο πράγμα. Π.χ. είναι μόνο Nexcloud server, ή Plex Media Server κλπ.

Advertisements

Αυτά τα έτοιμα images των Ubuntu Appliances μετατρέπουν ένα Raspberry Pi ή PC, με τις εγγενής ιδιότητες που έχει το λειτουργικό Ubuntu Core, σε μια ασφαλή, αυτο-συντηρούμενη συσκευή.

Στο παρακάτω λινκ (κουμπί) θα βρείτε έτοιμες λύσεις για Rasppbery Pi, Intel NUC, αλλά και για δοκιμή σε PC με το Multipass (βλέπε: Multipass | Instant Ubuntu VMs στον υπολογιστή σας)

Ας δούμε όμως μερικές έτοιμες λύσεις που παρέχονται αυτή την στιγμή.

Δοκιμάστε το πριν το εγκαταστήσετε

Παίξτε με μια εικονική μηχανή Ubuntu σε οποιονδήποτε υπολογιστή χωρίς να επηρεάσετε το υπάρχον σύστημά σας. 

Τα Ubuntu Appliance μπορείτε να τα δοκιμάσετε με το Multipass, που είχαμε γράψει σε παλιότερο οδηγό. Μία εντολή του multipass τρέχει ένα Ubuntu Appliance σε Windows, Mac ή Linux ώστε να το δοκιμάσετε σε χρόνο μηδέν. Ας δούμε παράδειγμα το Nextcloud σε linux διανομή που έχει ρυθμισμένο Snap store:

sudo snap install multipass
multipass launch appliance:nextcloud

Αυτό ήταν ! Με τις δύο παραπάνω εντολές κάναμε εγκατάσταση το multipass και μετά το Nextcloud. Για περισσότερα δείτε τον επίσημο οδηγό.

Κάντε το σπίτι σας έξυπνο με το openHAB

Το OpenHAB υποστηρίζει περισσότερες από 200 διαφορετικές τεχνολογίες που μπορούν να προσαρτηθούν σε αυτό. Το OpenHAB σάς επιτρέπει να σχεδιάζετε μεμονωμένες διεπαφές χρήστη και επιτρέπει τον πλήρη φωνητικό έλεγχο έξυπνων οικιακών συσκευών

επιτρέπει τον πλήρη φωνητικό έλεγχο έξυπνων οικιακών συσκευών

Το openHAB Ubuntu Appliance είναι μια έτοιμη προς εγκατάσταση image για το Raspberry Pi με προκαθορισμένες ρυθμίσεις συστήματος και εύχρηστες modules όπως τα ενσωματωμένα σε αυτό, Samba, Grafana και Eclipse Mosquitto.

Δημιουργήστε έναν οικιακό διακομιστή πολυμέσων με το Plex

Οργανώστε και μεταδώστε τα προσωπικά σας μέσα φωτογραφίες, μουσική, ταινίες, εκπομπές και ακόμη και τηλεόραση με DVR σε οποιαδήποτε από τις συσκευές σας σε μια όμορφη, απλή διεπαφή. 

ποιαδήποτε από τις συσκευές σας σε μια όμορφη, απλή διεπαφή

Διαχειριστείτε τη δική σας συλλογή πολυμέσων με το Plex Media Server Ubuntu Appliance και αποκτήστε πρόσβαση σε αυτό από όπου κι αν είστε.

Φιλοξενήστε τα δεδομένα σας στο NextCloud

Αποκτήστε τον έλεγχο των δεδομένων σας με το NextCloud, μια πλήρης πλατφόρμα για διαδικτυακή συνεργασία και αποθήκευση δεδομένων (βλέπε : Εγκατάσταση Nextcloud Talk με OnlyOffice για τηλεργασία και συνεργατική επεξεργασία κειμένου). 

Εγκατάσταση Nextcloud Talk με OnlyOffice για τηλεργασία και συνεργατική επεξεργασία κειμένου

Φιλοξενήστε το προσωπικό σας cloud στο σπίτι ή στο γραφείο με το NextCloud. Μοιραστείτε έγγραφα, διαχειριστείτε το ημερολόγιό σας και πραγματοποιήστε βιντεοδιασκέψεις χωρίς τον κίνδυνο διαρροής δεδομένων.

Advertisements

Μιλήστε στο Διαδίκτυο με τον Mosquitto

Το Eclipse Mosquitto είναι ένας ελαφρύς διαμεσολαβητής μηνυμάτων MQTT και ένας κόμβος επικοινωνίας για την IoT λύση σας.

Το Mosquitto είναι ανοιχτού κώδικα έργο, του Eclipse Foundation και η ανάπτυξη χρηματοδοτείται από το Cedalo.

«Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική στον κόσμο του IoT. Οι αυτόματες ενημερώσεις του Snaps σημαίνουν ότι είναι εύκολο να διατηρείτε τις εγκαταστάσεις ενημερωμένες και ασφαλείς. Το χαρακτηριστικό απομόνοσης που έχουν τα snap σημαίνει ότι το σύνολο του συστήματος προστατεύεται ακόμη και σε περίπτωση ευπάθειας σε κάποιο λογισμικό που έχει εγκατασταθεί ως snap. Και οι δύο αυτοί λόγοι κάνουν τα snaps έναν εξαιρετικό τρόπο για να δημιουργήσετε μια ασφαλή εγκατάσταση του Mosquitto »

Roger Light, επικεφαλής του έργου Eclipse Mosquitto MQTT

Προστατέψτε το δίκτυό σας με το AdGuard Home

Το AdGuard Home είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από παρεμβατικές διαφημίσεις, να σταματήσετε την παρακολούθηση των επισκέψεων και της συμπεριφοράς σας στο διαδίκτυο και να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από κακόβουλο λογισμικό. 

προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από κακόβουλο λογισμικό

Το AdGuard Home αποκλείει ενοχλητικές διαφημίσεις, αναδυόμενα παράθυρα και βίντεο διαφημίσεις για να κάνει την περιήγηση στον ιστό ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη. Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή από πλήθος ιχνηλατών και των αναλυτών δραστηριότητας.

«Είναι σημαντικό για εμάς να παρέχουμε στους χρήστες μας έναν απλό, φιλικό προς τον χρήστη τρόπο χρήσης του AdGuard στα σπίτια τους. Το AdGuard Home Ubuntu Appliance παρέχει στους χρήστες μια απλή εμπειρία εγκατάστασης με το AdGuard να «εργάζεται αθόρυβα» σε ένα Raspberry Pi και να προστατεύει εύκολα το δίκτυό τους. «

Andrey Meshkov, CTO – AdGuard

Κοινότητα του Ubuntu Appliance

Μπορείτε και εσείς να προτείνετε το επόμενο Ubuntu Appliance. Ήδη έχουν προταθεί λύσεις για Kodi, Subsonic Music Server, DNS Firewall, Gitea κλπ. Μοιραστείτε τις ιδέες της συσκευής σας στο Ubuntu Discourse , όπου συζητάνε και καθορίζουν τεχνικές λεπτομέρειες κλπ για τις επόμενες συσκευές που θα υποστηρίζουν.

Παραπομπές:

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: