Η Microsoft ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει τη Zenimax Media, τη μητρική εταιρεία της Bethesda Software, για 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια και φυσικά οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι το κάνει για την αποκλειστικότητα των παιχνιδιών. Είναί όμως έτσι;
Η συμφωνία θέτει την Bethesda, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ορισμένων από τις πιο επιτυχημένες σειρές παιχνιδιών, υπό την επωνυμία Xbox. Εύλογο είναι να αναρωτηθούν οι fans και μη, πώς η αγορά της Bethesda εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Xbox της Microsoft.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Microsoft θα έχει τη Zenimax Media και τις θυγατρικές της οι οποίες περιλαμβάνουν τα διάφορα στούντιο παιχνιδιών με περισσότερους από 2.300 υπαλλήλους προερχόμενους από την Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog και Roundhouse Studios.
Για τους τελικούς χρήστες η συμφωνία αυτή, θέτει θρυλικά παιχνίδια όπως Fallout, The Elder Scrolls, DOOM, Quote και Wolfenstein απευθείας υπό τον έλεγχο της Microsoft και άρα προϊόντα διαθέσιμα σε XBOX και Windows 10.
Αποκλειστικότητα παιχνιδιών;
Κάθε μεγάλη απόφαση δημοσίευσης παιχνιδιών (ή εξαγοράς) που έχει λάβει η Microsoft τα τελευταία τρία χρόνια, από την έναρξη της συνδρομητικής υπηρεσίας Xbox Game Pass, υποδεικνύει ότι δεν βλέπει πλέον μεγάλη προστιθέμενη αξία στην αποκλειστικότητα αλλά και στην πώληση παιχνιδιών σε πλήρη τιμή.
Ένα από τα μεγαλύτερα franchise στο gaming, το Halo, δεν είναι πλέον καν αποκλειστικό παιχνίδι στην πλατφόρμα Xbox. Χάρη στο xCloud, μπορείτε να παίξετε Halo ακόμα και σε Android τηλέφωνο. Αλλά και η επόμενη μεγάλη κυκλοφορία της σειράς, όταν θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο το Halo: Infinite, θα είναι δωρεάν στο Game Pass για Xbox και PC.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η απόκτηση της Bethesda καθιστά το Xbox Game Pass ακόμη καλύτερη επιλογή για τον τελικό καταναλωτή, η οποία, χωρίς αμφιβολία, είναι η προτεραιότητα της Microsoft για την επόμενη γενιά κονσόλας αυτόν τον Νοέμβριο.
Η Microsoft ως επί το πλείστον έχει δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται απαραίτητα για το πού παίζετε τα παιχνίδια της. Αντίθετα ο στόχος είναι, να διασφαλίσει ότι μια νέα κυκλοφορία θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Game Pass την ημέρα που βγαίνει, χωρίς επιπλέον κόστος για τη Microsoft (για συμφωνία κατανομής εσόδων) ή με περιορισμένη χρονική πρόσβαση.
Η Microsoft θα μπορούσε να διπλασιάσει τα έσοδα της μέσω του Game Pass με 30 εκατομμύρια συνδρομητές. Στα 50 εκατομμύρια χρηστών, το Game Pass θα της προσδίδει περίπου 6 δισ. δολάρια ετησίως, περισσότερο από τρεις φορές αυτό που κατάφερε το Fortnite πέρυσι και κοντά στα συνολικά ετήσια έσοδα της Activision Blizzard.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο της Microsoft, οι καταναλωτές σε λίγο καιρό δεν θα ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το ποια εταιρεία έχει την καλύτερη αποκλειστική σειρά παιχνιδιών ή το ποια κονσόλα «κέρδισε» τον επόμενο αγώνα. Αντ ‘αυτού, θεωρεί πιθανό να έχετε και τις δύο κονσόλες (PS5/Xbox) και προφανώς έναν τουλάχιστον υπολογιστή. Αυτό που την ενδιαφέρει πραγματικά είναι να δίνετε 10$ το μήνα για το Game Pass.
Παραπομπές:
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: