Πως θα σου φαινόταν να σερφάρεις χωρίς διαφημίσεις στις ιστοσελίδες, με ασφάλεια και ταχύτατα και ταυτόχρονα να μαζεύεις και κρυπτονομίσματα; Ας δούμε λοιπόν πως κερδίζουμε κρυπτονομίσματα BAT

Να ξεκαθαρίσω πως αρκετές φορές έχω παρατηρήσει ότι πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο «κρυπτονόμισμα» για να αναφερθούν σε αυτό που άλλοι αποκαλούν «token», αλλά και «token» για να αναφερθούν σε αυτό που άλλοι αποκαλούν «κρυπτονόμισμα». Ενώ άλλες φορές θα δείτε να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε από τα δύο ονόματα για να αναφερθούν σε όλα τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή.

Αν και τα token και τα crypto coins έχουν σημαντικές διαφορές, για τον απλό λαό είναι ένα πράγμα – «μια ψηφιακή αποθήκη αξίας«. Χμμμ… τι μου θυμίζει αυτό να δεις… Α ναι … μου θυμίζει τους αριθμούς που βλέπεις σε έναν τραπεζικό λογαριασμό να ανεβο-κατεβαίνουν όταν κάνεις αγοραπωλησίες !. Νομίζεις φίλε/η μου ότι αυτοί οι αριθμοί υπάρχουν και τυπωμένοι σε χαρτί και μεταφέρονται από την μια τράπεζα στην άλλη όταν κάνεις αγοραπωλησίες; Φυσικά και όχι… Αλλά αυτό ίσως είναι θέμα για άλλο άρθρο… Εδώ λοιπόν θα χρησιμοποιήσω τον απλό όρο «κρυπτονόμισμα» για να αναφερθώ και στα BAT tokens μιας και πρακτικά είναι «αποθήκη αξίας».

Ας δούμε αναλυτικά τι θα δούμε:

 • Τι είναι το Basic Attention Token (BAT);
 • Που χρησιμεύει το BAT;
 • Ποια η αξία του BAT;
 • Ποίοι είναι οι δημιουργοί του BAT;
 • Πόσα ΒΑΤ μπορώ να κερδίσω με τον Brave;
 • Πως πληρώνομαι σε BAT;
 • Πως μπορώ να μεταφέρω τα BAT μου είτε για εξαργύρωση είτε για ανταλλαγή;
Advertisements

Τι είναι το Basic Attention Token (BAT);

Για τα νερντουλο-συντρόφια μου το ΒΑΤ είναι ένα Token που βασίζεται στο blockchain του Ethereum και είναι ένα ERC-20 κρυπτονόμισμα. Για τους περισσότερους αρκεί να γνωρίζουν την χρησιμότητά του BAT, πως το κερδίζουν, που τα εξαργυρώνουν ή και που μπορούν να τα ανταλλάξουν με άλλα κρυπτονομίσματα.

Τι είναι αυτό το Attention Token;

Είναι η αξία της προσοχή σου εκφρασμένη σε κρυπτονόμισμα. Είναι ο χρόνος που αφιερώνεις για να δεις κάτι όπως π.χ. μια διαφήμιση.

Όλοι οι διαφημιστές, επιζητούν την προσοχή μας. Μέσω πλατφορμών δημοπρασίας, όπως το Google Adwords, πληρώνουν για μια θέση σε ένα banner, ένα popup, ένα background ad, ένα λινκ σε μια αναζήτηση κλπ. Είναι τόσο αυτοματοποιημένο και προσεγμένο το σύστημα που οι διαφημίσεις που εμφανίζονται για να μας τραβήξουν την προσοχή είναι λες και μας ξέρουν από το δημοτικό.

Άρα οι διαφημιστές πλήρωσαν για να τραβήξουν την προσοχή μας, οι πλατφόρμες προβολής διαφημίσεων βγάλανε μια περιουσία και εμείς τι κερδίσαμε σύντροφε από όλο αυτό το πανηγύρι ανταλλαγής των προσωπικών μας δεδομένων; Άστο… μη.. μη.. πιπέρι…

Αντ’ αυτού λοιπόν, ήρθε o Brave Browser να διαλύσει αυτό το παλιό μοντέλο (βλέπε αναλυτικό review: Brave browser | Ο δίκαιος browser που προσφέρει ταχύτητα, ασφάλεια, ιδιωτικότητα και… φιλοδωρήματα στις σελίδες που αγαπάμε!) και να μας προτείνει ένα μοντέλο στο οποίο, δημιουργός, διαφημιζόμενος και αναγνώστης κερδίζουν όλοι από αυτή την συναλλαγή.

Ανοιχτού κώδικα και αποκεντρωμένο, κρυπτονόμισμα επιβράβευσης προσοχής

Αυτό γίνεται με τη μορφή ενός κρυπτονομίσματος ή «δωροεπιταγής» που χρησιμοποιείται σαν ανταμοιβή για την “προσοχή” σου στον Brave Browser και ονομάζεται BAT. Αυτό σημαίνει πως όποιος θέλει να εμφανίζει διαφημίσεις (διαφημιζόμενος) στον Brave Browser σου, πληρώνει σε ΒΑΤ για τις θέσεις που θέλει και εσύ που χρησιμοποιείς τον Brave και έχεις επιλέξει να βλέπεις αυτές τις διαφημίσεις, κερδίζεις ΒΑΤ.

Που χρησιμεύει το BAT;

Το μοντέλο του BAT είναι ένα ανοιχτού κώδικα και αποκεντρωμένο, κρυπτονόμισμα επιβράβευσης της προσοχής με το οποίο:

 • μπορούμε να βγάλουμε χρήματα οι ίδιοι απλά βλέποντας όποια διαφήμιση μας ενδιαφέρει.
 • μπορούμε να στείλουμε ένα μικρό ποσό από αυτά τα BAT που μαζέψαμε στη σελίδα που αγαπάμε, ως φιλοδώρημα!
 • μπορούμε να τα στείλουμε σε κάποιο hardware wallet όπως το Trezor για να τα κρατήσουμε μιας και μπορεί να ανέβει η αξία τους στο μέλλον.
 • τέλος μπορούμε να τα στείλουμε σε κάποιο ανταλλακτήριο όπως το Binance για να τα ανταλλάξουμε, να τα πουλήσουμε κλπ.
binance bat

Ποια η αξία του ΒΑΤ;

Το BAT είναι από τα ανερχόμενα κρυπτονομίσματα μιας και όσο ανεβαίνει η χρήση του Brave τόσο ανεβαίνει και η δημοτικότητα του κρυπτονομίσματος. Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία σχετικά με το τριγωνάκι που είδαμε πιο πάνω για τους Χρήστες, τους Δημιουργούς και το BAT:

 • Χρήστες: Ο Brave browser χρησιμοποιείται πάνω από 25 εκ. χρήστες και προβλέπεται ότι στο τέλος του 2021 θα ξεπεράσει τα 50 εκ.
 • Δημιουργοί: Εδώ μιλάμε για ιστοσελίδες, twitter λογαριασμοί, github λογαριασμοί, youtubers, twitch λογαριασμοί κλπ που παράγουν ενημερωτικό ή και ψυχαγωγικό υλικό. Αυτοί υπολογίζονται σε πάνω από 1 εκατομμύριο δημιουργούς που είναι συμβεβλημένοι με το Brave. Οι κορυφαίοι από τους 30 δημιουργούς υπολογίζεται ότι τους επισκέπτονται πάνω από 225 εκατομμύρια άτομα.
 • Κρυπτονόμισμα BAT: Υπάρχουν περίπου 400 χιλιάδες χρήστες που κατέχουν BAT σε πορτοφόλια etherium και αυτός ο αριθμός αυξάνεται κατά περίπου 500 πορτοφόλια την ημέρα ή περίπου 3-4% το μήνα. Η χρήση του ΒΑΤ στο defi αυξάνεται επίσης όπου επί του παρόντος υπάρχουν 106 εκατομμύρια BAT κλειδωμένα για να κερδίζουν συνολικά 2.6 εκατομμύρια BAT σε τόκο ετησίως. Η κεφαλαιοποίηση του αγγίζει τα 757 εκατομμύρια δολάρια και σήμερα 1 BAT αντιστοιχεί σε 0.50 $ κατά την συγγραφή του παρόντος άρθρου.

Ποίοι είναι οι δημιουργοί του BAT;

O Brave browser και κατά συνέπεια το ΒΑΤ ξεκίνησε από τους δυο βασικούς ιδρυτές της Brave Software, τον Brian Bondy και τον Brendan Eich. Ο Brendan Eich είναι δημιουργός της JavaScript και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Mozilla Corporation.

Στο παρακάτω βίντεο μας μιλάει για τους λόγους που τον οδήγησαν στην δημιουργία του BAT αλλά και για το μέλλον του.

Πόσα ΒΑΤ μπορώ να κερδίσω με τον Brave;

Με βάση τα δεδομένα έχουν υπολογίσει οι δημιουργοί του brave με βάση το 2020, ο κάθε χρήστης που έχει ενεργοποιήσει την συμμετοχή του στα Brave rewards που θα δούμε παρακάτω, μπορεί να κερδίσει μέχρι και 250 δολάρια σε ΒΑΤ ετησίως με βάση την τωρινή αξία του BAT. Τεχνικά όμως δεν υπάρχει όριο στο πόσα BAT μπορείς να κερδίσεις και αυτό έχει να κάνει με τους συμβεβλημένους διαφημιστές.

Φυσικά αν εκτός από χρήστης του Brave Browser είσαι και δημιουργός περιεχομένου τότε οι αναγνώστες ή οι επισκέπτες στους λογαριασμούς σου που χρησιμοποιούν Brave μπορούν να σου κάνουν δωρεά τα BAT που μαζεύουν.

BAT tips δωρεά στο cerebrux

Πως μπορώ να κερδίζω ΒΑΤ κρυπτονομίσματα;

Αν δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα θα πρέπει να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις τον brave browser στον υπολογιστή ή και το κινητό σου

Advertisements

Αφού το εγκαταστήσεις και το ανοίξεις για πρώτη φορά, θα σε ρωτήσει αν θες να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα επιβραβεύσεων «Brave rewards«. Αν έχεις το Brave αλλά δεν το έχεις ενεργοποιήσει τότε, μπορείς να το κάνεις πατώντας πάνω στο τριγωνάκι δεξιά και έπειτα στο «Join Rewards».

πρόγραμμα επιβραβεύσεων Brave rewards

Στην συνέχεια θα χρειαστεί να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις των διαφημίσεων πατώντας πάλι στο τριγωνάκι και μετά στο «Rewards Settings»

Στην συνέχεια πας στο "Rewards Settings"

Στην σελίδα που θα εμφανιστεί, ενεργοποιείς τα Ads.

Brave διαφημίσεις

Αφού ενεργοποιήσεις τις διαφημίσεις, μπορείς να προσαρμόσεις τη συχνότητα των διαφημίσεων που εμφανίζονται. Η προεπιλογή είναι 2 ανά ώρα, οπότε αν θέλεις να το αυξήσεις, μπορείς να το αλλάξεις από τις ρυθμίσεις του.

προεπιλογή είναι 2 ανά ώρα,

Ας τα ανεβάσουμε από 2 διαφημίσεις ανά ώρα έως 5 διαφημίσεις ανά ώρα!

Εντάξει, τώρα που είναι ενεργοποιημένες οι διαφημίσεις, απλώς συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το Brave και κάνουμε υπομονή. Σταδιακά μετά από μερικές ώρες χρήσης ή και ημέρες, θα δείτε ειδοποιήσεις από τον Brave.

Οι διαφημίσεις θα εμφανιστούν μέσω ειδοποίησης συστήματος όπου θα δείτε να συνοδεύεται από τον τίτλο της ιστοσελίδας που προσπαθεί να διαφημιστεί σε εσάς. Ανάλογα με το λειτουργικό σας, η ειδοποίηση θα εμφανιστεί:

 • Στο macOS, θα είναι μια ειδοποίηση στην επάνω δεξιά γωνία.
 • Στο Windows θα είναι μια ειδοποίηση στην κάτω δεξιά γωνία.
 • Στο Linux θα εμφανιστεί ανάλογα με το γραφικό περιβάλλον σας, είτε δεξιά επάνω ή στο κέντρο ειδοποιήσεων του Gnome
 • Στο Android στις ειδοποιήσεις

Αφού το δείτε κερδίσατε τα πρώτα σας BAT! Μπορείτε να ανοίξετε τη διαφήμιση εάν θέλετε να την δείτε, η οποία θα εμφανίζεται σε μια νέα καρτέλα.

δείτε ειδοποιήσεις από τον Brave

Αν πάτε στο Reward Settings θα δείτε για κάθε διαφήμιση που έχει προβληθεί, τα BAT που έχετε κερδίσει. Εκεί θα δείτε το υπόλοιπό των BAT που είναι σε εκκρεμότητα για να σας πιστωθούν.

BAT που είναι σε εκκρεμότητα για να σας πιστωθούν
Advertisements

Πως πληρώνομαι σε BAT;

Αφού συγκεντρωθούν τα ΒΑΤ για περίπου 30 ημέρες θα δείτε μια ειδοποίηση στο εικονίδιο BAT (τριγωνάκι) κάθε τέλος ή αρχή του μήνα. Εκεί θα σας πει να συλλέξετε τα BAT για να πιστωθούν στο πορτοφόλι σας.

Για ελέγξεις αν έχει εμφανιστεί επίλεξε το εικονίδιο BAT και δες αν έχει ένα μήνυμα που θα σου πει για το αν υπάρχουν κέρδη από διαφημίσεις. Εκεί κάνεις κλικ στο «Claim».

Θα σου εμφανίσει κάτι σαν «captcha» και θα σου ζητήσει να μετακινήσεις το τριγωνάκι σε κάποιο σχήμα.

Μόλις ολοκληρωθεί θα πρέπει να δεις πάλι στο «Reward Settings» τα συνολικά κρυπτονομίσματά σου. Από εδώ και πέρα, κάθε αρχές του επόμενου μήνα, ή στην ημερομηνία που λέει στο «Reward Settings», μπορείς να κάνεις «Claim» τα BAT token σου.

Πως μπορώ να μεταφέρω τα BAT μου είτε για εξαργύρωση είτε για ανταλλαγή;

Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται ένα Uphold πορτοφόλι στο οποίο θα πηγαίνουν αυτόματα τα BAT σας και εκεί μπορείτε είτε να τα πουλήσετε, είτε να τα ανταλλάξετε είτε να τα μεταφέρετε σε κάποιο ανταλλακτήριο όπως το Binance για περισσότερες επιλογές κλπ.

Άρα είναι σημαντικό να συνδέσεις το BAT πορτοφόλι σου με το πορτοφόλι σου στο Uphold.

 1. Άρα πας στο uphold.com, φτιάχνεις λογαριασμό, ακολουθείς τις οδηγίες για KYC (ταυτότητα, τραπεζικό λογαριασμό κλπ).
 2. Αφού ολοκληρώσεις την πιστοποίηση, πας στο Rewards Settings και δεξιά πατάς στο «Withdraw Funds» όπου θα σου ζητήσει να συνδέσεις με τον uphold λογαριασμό σου.
 3. Μετά την επιτυχή σύνδεση, πατώντας το εικονίδιο του BAT θα δεις ένα «Wallet Verified«

Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα που θα κάνεις «Claim» τα BAT σου θα τα λαμβάνεις αυτόματα στο πορτοφόλι σου στην Uphold. Εκεί όπως θα είδες μπορείς να τα στείλεις σε Uphold χρεωστική, σε τραπεζικό λογαριασμό, η να τα στείλεις π.χ. σε κάποιο wallet address.

Τελευταίες σκέψεις

Χρησιμοποιώ τον brave αποκλειστικά σε όλες τις συσκευές μου από τότε που ξεκίνησε και τον προτιμώ από το να έχω άλλον browser που θα πρέπει να του βάλω 1-2 addons για να κόψει το tracking, τις διαφημίσεις της google, να μου παρέχει built-in Tor, να μην μου σκίζει την μπαταρία.

Αν βάλουμε και το γεγονός ότι μαζεύω BAT και τα κρατάω σε hardware wallet δεν έχω κάποιον λόγο να τον αλλάξω. Προφανώς δε θα γίνετε πλούσιοι από τα BAT αλλά όσα χρόνια χρησιμοποιείτε άλλους browsers πόσα έχετε κερδίσει; Γράψτε μου στα σχόλια…

Παραπομπές