Την περασμένη εβδομάδα, το Linux Mint μοιράστηκε στατιστικά για το πόσοι από τους χρήστες του έχουν μείνει πίσω σε σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας ή και σε εκδόσεις της διανομής που ήταν στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Αυτό το πρόβλημα θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οι υπεύθυνοι της διανομής.

Προσπαθώντας να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος λήψης και εγκατάστασης των ενημερώσεων, το Linux Mint ξεκίνησε να εργάζεται σε βελτιώσεις στον Διαχειριστή ενημερώσεων για να ενθαρρύνει τους χρήστες να εφαρμόζουν ενημερώσεις ασφαλείας του συστήματος αλλά και αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση όταν αυτή που χρησιμοποιούν θα έχει φτάσει στο λεγόμενο End Of Life.

Συγκεκριμένα επειδή το Linux Mint έχει προσεγγίσει αρχάριους χρήστες, έχει προκύψει το ζήτημα της μη εφαρμογής νέων ενημερώσεων ασφαλείας τα οποία από προεπιλογή πρέπει να γίνουν με παρέμβαση του χρήστη. Το πρόβλημα της χειροκίνητης εγκατάστασης των ενημερώσεων ασφαλείας είναι αρκετοί χρήστες καθυστερούν να εφαρμόζουν σημαντικές διορθώσεις ασφαλείας.

Advertisements

Το Linux Mint blog δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, μια ανακοίνωση στην οποία ενθαρρύνει τους χρήστες της διανομής να εγκαταστήσουν ενημερώσεις ασφαλείας, καθώς είναι «πολύ σημαντικές». Παράλληλα έδωσαν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι σημαντικός αριθμός χρηστών δεν τα εγκαθιστά και προτρέπει με το μήνυμα «Εφαρμόστε ενημερώσεις τώρα!» ενώ προειδοποιεί τους χρήστες να μην χρησιμοποιούν εκδόσεις του Linux Mint που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής (EOL) της διανομής.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 30% των χρηστών εφαρμόζουν ενημερώσεις σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Επίσης παρατήρησαν ότι περίπου το 5% έως το 30% των χρηστών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Linux Mint 17, το οποίο έχει λήξει από τον Απρίλιο του 2019 το οποίο βασιζόταν στο Ubuntu 14.04 (2014). Αυτό δείχνει ότι σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, σημαντικός αριθμός χρηστών χρησιμοποιούν λογισμικό που δεν έχει δει καν ενημερώσεις σε αυτά τα δύο χρόνια.

Το Linux Mint δημοσίευσε εχτές τη μηνιαία αναφορά για τον Φεβρουάριο 2021. Εκεί περιέγραψαν μερικές από τις προγραμματισμένες μικρές αλλαγές που σκοπεύουν να κάνουν στον Διαχειριστή ενημερώσεων για να ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν εγκατάσταση ενημερώσεων ασφαλείας.

Συγκεκριμένα στην επόμενη έκδοση, ο διαχειριστής δεν θα αναζητήσει μόνο διαθέσιμες ενημερώσεις, θα καταγράφει επίσης συγκεκριμένες μετρήσεις και θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις όπου παραβλέπονται ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές τις μετρήσεις είναι το πότε ήταν η τελευταία φορά που ενημερώθηκαν τα λογισμικά, το πότε ήταν η τελευταία φορά που τα πακέτα αναβαθμίστηκαν στο σύστημα, για πόσες ημέρες εμφανίστηκε μια συγκεκριμένη ενημέρωση. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Διαχειριστής ενημερώσεων θα μπορεί να σας υπενθυμίσει να εφαρμόσετε ενημερώσεις ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να επιμείνει στην παρότρυνση.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ίδιος ο Clement Lefebvre κάποτε έλεγε » Οι ενημερώσεις επιφέρουν και κινδύνους, οπότε αν κάτι λειτουργεί καλά γιατί να κάνετε ενημέρωση». Έφτασε μάλλον το πλήρωμα του χρόνου για να του δείξει προφανώς ότι τόσα χρόνια ίσως να δημιούργησε και ο ίδιος ένα κλίμα αποθάρρυνσης για τις ενημερώσεις.

Παραπομπές