Μιας και το p7zip πιθανόν να σταμάτησε να αναπτύσσεται, μια επίσημη έκδοση του δημοφιλούς προγράμματος συμπίεσης 7-zip κυκλοφόρησε για Linux για πρώτη φορά.

Το Linux είχε ήδη υποστήριξη για τη μορφή συμπίεσης 7-zip μέσω του project p7zip, το οποίο αναπτυσσόταν από διαφορετικό προγραμματιστή.

Καθώς ο προγραμματιστής του p7zip δεν έχει συντηρήσει το έργο του για 4-5 χρόνια από την τελευταία του έκδοση, ο προγραμματιστής του επίσημου 7-Zip, Igor Pavlov αποφάσισε να δημιουργήσει μια  επίσημη έκδοση για Linux  με βάση τον πιο πρόσφατο πηγαίο κώδικα του 7-Zip.

Advertisements

Η Pavlov κυκλοφόρησε το 7-Zip για Linux σε εκδόσεις AMD64, ARM64, x86 και armhf, τις οποίες οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν στους ακόλουθους συνδέσμους:

Φυσικά, οι αρχάριοι χρήστες είναι προτιμότερο να περιμένουν το πακετάρισμα που θα κάνουν οι διανομές για να το εγκαταστήσουν από τον διαχειριστή πακέτων τους.

Αυτή η πρώτη έκδοση του 7-Zip για Linux κυκλοφορεί ως εφαρμογή τερματικού και έχει παρόμοια, αλλά όχι ίδιες παραμέτρους γραμμής εντολών με το p7zip. Ενώ ο Pavlov δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα τον πηγαίο κώδικα, μοιράστηκε μερικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σύνταξης της. Καθώς ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν χρησιμοποιεί Linux, έχει ζητήσει συμβουλές και βοήθεια από άλλους προγραμματιστές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο πακεταρίσματος του προγράμματος :

«Αυτά τα νέα εκτελέσιμα αρχεία 7-Zip για Linux μεταγλωττίστηκαν με GCC χωρίς  -static παράμετρο οπότε τα 32-bit εκτελέσιμα (x86 και armhf) δεν λειτούργησαν σε ορισμένα συστήματα arm64 και amd64, πιθανώς λόγω της έλλειψης ορισμένων απαιτούμενων  .so αρχείων. «

Ο Pavlov ζητά επίσης από τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το 7-Zip για έλεγχο της επίδοσης του επεξεργαστή στο Linux χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή (για 10 λεπτά)

./7zz b "-mm=*" "-mmt=*" -bt > bench.txt

Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να ανεβάσουν την αναφορά bench.txt ως σχόλιο στη σελίδα κυκλοφορίας του 7-zip για Linux ώστε να γίνουν πιθανές βελτιώσεις απόδοσης.

Παραπομπές