Mining σε Raspberry Pi 4 | Εξόρυξη Monero κρυπτονομίσματος

Μπορείς να κάνεις εξόρυξη κάποιο κρυπτονόμισμα όπως το Monero με το Raspberry Pi 4; Εννοείται !. Θα βγάλεις λεφτά ; Όχι. Τότε γιατί να το κάνεις;

Τώρα λοιπόν που προσπεράσανε το άρθρο οι περισσότεροι επειδή είδανε ότι δεν βγάζεις λεφτά…. και μείναμε εγώ και εσύ, ας μιλήσουμε για το Mining του Monero (XMR) σε Raspberry Pi 4.

Σημασία λοιπόν έχει το να μάθεις από αυτή την διαδικασία αλλά και να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον εκπληκτικό κόσμο της ψηφιακής επίτευξης κατανεμημένης συναίνεσης.

Advertisements

Τι είναι η εξόρυξη κρυπτονομίσματος

Με απλά λόγια είναι η επιβράβευσή σου για την δουλειά που κάνει το μηχάνημά σου στην συμμετοχή του σε ένα παγκόσμιο κατανεμημένο σύστημα συναίνεσης.

Αυτή η κατανεμημένη συναίνεση διασφαλίζει μια αποδοχή εγκυρότητας δεδομένων μεταξύ των κόμβων της ή καταλήγει σε συμφωνία για μια πρόταση. Αυτές συνήθως αποτελούν συναλλαγές μεταξύ δύο μερών, οι οποίες για να επιβεβαιωθούν ότι είναι έγκυρες χρειάζονται αυτά τα κατανεμημένα συστήματα να κάνουνε υπολογισμούς που όπως είναι λογικό, απαιτούν επεξεργαστική ισχύ.

Πέρα από την ανωνυμία που παρέχει στις συναλλαγές, η φιλοσοφία του Monero είναι να εξασφαλίζει την ισότιμη εξόρυξη, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να εξορύξουν και όχι όσοι έχουν κάποιο εξειδικευμένο μηχάνημα. Για να επιτευχθεί αυτό, το Monero χρησιμοποιεί έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο που επινοήθηκε και αναπτύχθηκε από μέλη της κοινότητας του Monero τον λεγόμενο RandomX. Αυτός ο αλγόριθμος είναι ασύμβατος με συσκευές ASIC mining, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να κατασκευαστεί εξειδικευμένο hardware για την εξόρυξη του Monero.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι με ένα Raspberry Pi 4 θα πάμε για Lamborghini…

Αυτό που θα κερδίσουμε είναι η εμπειρία, η γνώση αλλά και η μικρή έστω συμμετοχή και συνεισφορά στην ισχυροποίηση της αποκέντρωσης. Με άλλα λόγια το κάνουμε για εκπαιδευτικούς και ιδεολογικούς λόγους.

Τι χρειάζεσαι για να κάνεις mining σε Raspberry Pi 4

Αυτά που χρειάζεται να έχεις προετοιμάσει από πριν είναι να μελετήσεις τα παρακάτω:

Λήψη του λογισμικού εξόρυξης Monero

Υπάρχουν αρκετά λογισμικά Monero mining τα οποία υλοποιούν τον αλγόριθμο RandomX. Εδώ θα κατεβάσουμε τον κώδικα του Xmrig για να τον ετοιμάσουμε να κάνει εξόρυξη Monero.

Συνδεόμαστε στο Raspberry Pi μας και κάνουμε εγκατάσταση κάποια απαραίτητα εργαλεία:

sudo apt install git build-essential cmake libuv1-dev libssl-dev libhwloc-dev tmux

Στην συνέχεια κατεβάζουμε τον κώδικα του Xmrig

git clone https://github.com/xmrig/xmrig.git

Μέσα στον φάκελο που κατέβηκε, φτιάχνουμε έναν build φάκελο και μπαίνουμε μέσα του

mkdir xmrig/build && cd xmrig/build

Τώρα που ήμαστε μέσα στον φάκελο build, δημιουργούμε το make file με την εντολή:

cmake ..

Τέλος, κάνουμε compile τον κώδικα, χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πυρήνες με την παράμετρο -j$(nproc) για να μας φτιάξει το εκτελέσιμο πρόγραμμα εξόρυξης:

make -j$(nproc)

Αυτό θα πάρει λίγη ώρα, οπότε και περιμένουμε

Advertisements

Εκκίνηση του Monero miner

Πριν ξεκινήσετε να τρέχετε τον miner, θα πρέπει να τρέξετε τον tmux ώστε και να κλείσετε το τερματικό, αυτό θα συνεχίζει την εργασία του και μπορείτε να ξανά συνδεθείτε στην συνεδρία την επόμενη φορά που θα μπείτε πάλι στο Raspberry Pi με ssh.

Τρέχουμε την συνεδρία:

tmux

Αφού ξεκινήσει, μπορούμε να τρέξουμε το xmrig:

./xmrig -o gulf.moneroocean.stream:20002 -u 48jCKAAJRJbaGKPt2CEHYnDeV4trM9pUh8gxU4EVhnwobqqQBre8KcV3zmL63M1ZrqhtQ9bbJyijH7mbbXgGXrByFat92zx -p rp4 --tls -k --coin monero

Επεξήγηση:

  • ./xmrig είναι το εκτελέσιμο πρόγραμμα εξόρυξης
  • -ο gulf.moneroocean.stream:20002 είναι η διεύθυνση του pool στο οποίο μοιραζόμαστε με άλλους τον φόρτο εργασίας και μας επιβραβεύουν με δίκαιη διανομή
  • -u εδώ βάζουμε την διεύθυνση πορτοφολιού monero
  • -p είναι το όνομα τις συσκευής μας για να το ξεχωρίζουμε από τις άλλες συσκευές που μπορεί να τρέχουμε και σε αυτά το Monero miner
  • --tls -k --coin monero αυτά αφορύν την χρήση SSL για σύνδεση με το pool, το keep alive και το νόμισμα που θέλουμε να εξορύξουμε
  • Περισσότερες παράμετροι : https://xmrig.com/docs/miner/command-line-options

Μόλις ξεκινήσουμε το mining θα δούμε κάτι σαν το παρακάτω:

mining monero raspberry pi 4 xmrig

Εφόσον βλέπουμε accepted, σημαίνει ότι το raspberry pi μας επιβραβεύτηκε για την δουλειά του !.

Μπορείτε να πατήσετε :

  • h – για να δείτε το hash rate σας
  • p – για να κάνετε παύση
  • r – για να συνεχίσετε
  • c – για να δείτε πληροφορίες της σύνδεσής σας

Για να δούμε το ιστορικό των επιβραβεύσεων πηγαίνουμε στην σελίδα του Pool:

όπου βάζουμε τη διεύθυνση του πορτοφολιού που βάλαμε στο mining μας και βλέπουμε κάτι σαν το παρακάτω

mining monero raspberry pi 4 xmrig pool page

Στην παραπάνω σελίδα μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το pool που συμμετέχετε, όπως κάθε πότε πληρώνει, τις διαθέσιμες ρυθμίσεις κλπ.

Για να αποσυνδεθούμε από το tmux χωρίς να τερματίσουμε το mining πατάμε CTRL + B και μετά D. Για να συνδεθούμε πάλι στην ανοιχτή συνεδρία δίνουμε tmux a. Περισσότερα για το tmux διαβάστε στον οδηγό μας.

Advertisements

Για να ξεκινάει αυτόματα το xmrig μετά απο κάποια επανεκκίνηση του Raspberry θα πρέπει να βάλετε την εντολή στο crontab :

crontab -e

και διαμορφόνουμε την εντολή:

@reboot /home/ubuntu/xmrig/build/xmrig -B -S -o gulf.moneroocean.stream:20002 -u 48jCKAAJRJbaGKPt2CEHYnDeV4trM9pUh8gxU4EVhnwobqqQBre8KcV3zmL63M1ZrqhtQ9bbJyijH7mbbXgGXrByFat92zx -p rp4 --tls -k --coin monero

αποθηκεύουμε και κλείνουμε το αρχείο.

Μόνος μου ή με συμμετοχή σε Pool

Μια πρόσφατη λίστα με τα Pools είναι διαθέσιμη στο παρακάτω λινκ

Οι εξορυκτές (miners) μπορούν να εξορύσσουν ατομικά ή να εξορύσσουν σε μία κοινοπραξία (pool). Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Κάποια από αυτά είναι:

  • Η ατομική εξόρυξη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί η ευρωστία του δικτύου Monero μιας και μειώνει την πιθανότητα να συγκεντρωθεί η εξορυκτική ισχύ σε λίγους.
  • Η ατομική εξόρυξη σε raspberry pi 4 είναι απίθανο να επιβραβευτούμε ενώ θα χρειαστεί να κατεβάσουμε όλο το blockchain του Monero
  • Συμμετέχοντας σε κοινοπραξία θα λαμβάνετε XMR ανάλογα με το πόσο συμμετέχετε στην κοινοπραξία της επιλογής σας (με Raspberry Pi 4 είναι περίπου 90 H/s)
  • Συμμετέχοντας σε κοινοπραξία μπορεί να οδηγήσουν την κοινοπραξία να έχει >50% του συνολικού hashrate, κάτι που είναι επικίνδυνο για την υγεία του δικτύου
  • Περισσότερα : https://www.getmonero.org/el/get-started/mining/index.html

Επίλογος

Σκοπός του παρόντος οδηγού είναι να σας δείξει ότι η διαδικασία εξόρυξης σε Raspberry Pi 4 δεν είναι κάτι μυστήριο ή ένα δύσκολο εγχείρημα.

Ελπίζω ότι θα σας βάλει, σε διαδικασία να διαβάσετε περισσότερα και να ψάξετε και άλλα project τα οποία μπορείτε να κάνετε εξόρυξη σε Raspberry Pi 4, για λόγους εκπαιδευτικούς ή και ιδεολογικούς (για να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση του δικτύου blockchain).

Παραπομπές:

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: