Στο σημερινό tip θα δούμε πως προσθέτουμε ελληνικό αυτόματο ορθογράφο σε εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει με το σύστημα Flatpak.

Όπως θα γνωρίζετε, τα νέα συστήματα πακεταρίσματος Snap, Flatpak και AppImage γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Advertisements

Επειδή όμως δουλεύουν με κάποιες δικλίδες ασφαλείας, δεν έχουν «δικαίωμα» πρόσβασης σε βιβλιοθήκες του υπόλοιπου λειτουργικού συστήματος. Άρα, όποια πακέτα και να εγκαταστήσουμε στο σύστημα μας (themes, εικονίδια, λεξικά κλπ) πιθανόν θα παρατηρήσατε ότι οι εφαρμογές που έχουν πακεταριστεί π.χ. με Flatpak να μην τα «βλέπουν».

Στο παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε το Evolution Mail, την εφαρμογή email του Gnome το οποίο έχω εγκαταστήσει μέσω Flathub.org . Επειδή την εφαρμογή την χρησιμοποιώ για διαχείριση πολλαπλών email λογαριασμών και στέλνω πολλά email, θέλω να του προσθέσω την δυνατότητα να ελέγχει αυτόματα την ορθογραφία μου στα Ελληνικά.

Στο τερματικό πληκτρολογούμε:

flatpak config extra-languages --set el_GR

όπου με το --set el_GR λέμε στο σύστημα πακέτων Flatpak, να προσθέτει αυτόματα, σε κάθε εφαρμογή και τα Ελληνικά locale

στην συνέχεια δίνουμε :

flatpak update

για να κατεβάσει τα απαραίτητα πακέτα.

Ελληνικά σε flatpak
Advertisements

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση τους, ανοίγουμε το Evolution Mail και πάμε στις ρυθμίσεις «Edit > Preferences > Composer Preferences > Spell Checking» και ενεργοποιούμε τα Ελληνικά (Greek)

Ελληνικό Λεξικό Evolution

Αυτό ήταν. Τώρα, κάθε φορά που γράφουμε ένα email στα ελληνικά θα ελέγχει την ορθογραφία μας.

Σας φάνηκε χρήσιμο;
Πείτε μας τη γνώμη σας για το σημερινό tip. Δείτε και τα υπόλοιπα Tips ή πείτε μας τα δικά σας tips στα σχόλια ή επικοινωνήστε μαζί μας.