Το Winget είναι ενα ανοιχτού κώδικα εργαλείο της Microsoft για την διαχείριση λογισμικού των windows. Όπως το apt-get σε Debian / Ubuntu συστήματα, το winget επιτρέπει την εγκατάσταση, απεγκατάσταση προγραμμάτων Windows
Ανέκαθεν ο τρόπος εγκατάστασης προγραμμάτων περιελάμβανε την αναζήτηση και λήψη τους απο διάφορες ιστοσελίδες, σε αντίθεση με το Linux που εδώ και 20+ χρόνια χρησιμοποιούνται repositories / αποθετήρια.
Φυσικά οι κοινότητα των προγραμματιστών δεν έμεινε με σταβρωμένα χέρια και αναπτύχθηκαν αρκετές λύσεις όπως το εκπληκτικό Chocolatey (δείτε τον οδηγό χρήσης: Chocolatey: Μαζική – Αυτόματη Εγκατάσταση – Αναβάθμιση Προγραμμάτων στα Windows) και το AppGet. Ο δημιουργός του AppGet προσεγγήστικε απο στελέχη της Microsoft για να βρούν τρόπους συνεργασίας αλλά η όλη ιστορία κατέληξε στο να αντιγράψει η εταιρεία την φιλοσοφία του AppGet και να εκδόσει το δικό της Winget. (όσοι επιθυμείτε να διαβάσετε το backstory διαβάστε 1: The Day AppGet Died.. Microsoft released WinGet και 2: (Microsoft) winget install learning)
Το winget, όπως θα σας δείξω παρακάτω, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να κάνετε:
- Εγκατάσταση – Απεγκατάσταση προγραμμάτων: Είτε ένα πρόγραμμα την φορά είτε μαζικά μπορείτε να κάνετε την εγκατάσταση η απεγκατάσταση προγραμμάτων χωρίς να πατάτε Next – Next -Next σε παράθυρα.
- Αναβάθμιση – Ενημέρωση προγραμμάτων : Τα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει μπορείτε με μια εντολή να τα αναβαθμίσετε στις τελευταίες τους εκδόσεις για να έχετε νέα χαρακτηριστικά και διορθώσεις ασφαλείας.
Εγκατάσταση του winget
Το winget πιθανόν να είναι ήδη προεγκατεστημένο στο windows. Γενικά ο υπολογιστής απαιτείται να έχει Windows 10 – 1809 (build 17763) ή νεότερη έκδοση (πατήστε Winkey+R
και γράψτε winver
για να δείτε την έκδοση). Ο Windows Server 2019 δεν υποστηρίζεται καθώς το Microsoft Store δεν είναι διαθέσιμο ούτε υπάρχουν ενημερωμένες εξαρτήσεις. Ενδέχεται να είναι δυνατή η εγκατάσταση στον Windows Server 2022, αλλά η Microsoft το θεωρεί ακόμα σε πειραματικό στάδιο (δεν υποστηρίζεται) και για να δουλέψει απαιτεί επίσης την εγκατάσταση εξαρτήσεων εκ των προτέρων.
Για να δείτε σε Windows 10 αν είναι εγκατεστημένο, ανοίξτε το τερματικό σας (Γραμμή εντολών) κάνοντας αναζήτηση στο windows menu την λέξη «εντ» και στην συνέχεια κάντε κλικ στο «Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή»

Στην συνέχεια γράψτε winget
και πατήστε το πλήκτρο enter
.
Λογικά θα δείτε κάτι όπως στην παρακάτω εικόνα όπου μας εμφανίζει την έκδοση του λογισμικού winget
και τις διαθέσιμες παραμέτρους. :

Αν σας εμφανίζει οτι η εντολή δεν βρέθηκε, ή δε έχετε ενημερωμένο windows ή θα πρέπει να το βρείτε στο Microsoft Store με το όνομα «App Installer – Microsoft Corporation»

Χρήση του winget package manager
Οι διαχειριστές πακέτων που χρησιμοποιούνται συνήθως στο Linux για την εγκατάσταση νέων εφαρμογών είναι εργαλεία που αυτοματοποιούν την εγκατάσταση, την αναβάθμιση και την απεγκατάσταση εφαρμογών.
Το winget το κάνει, αναζητώντας εφαρμογές μέσω διαμορφωμένων αποθετηρίων ή πηγών όπως θέλει να τις αποκαλεί η Microsoft. Εάν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη, θα την κατεβάσει από το αποθετήριο και θα την εγκαταστήσει στον υπολογιστή.
Αυτό που κάνει τους διαχειριστές πακέτων τόσο χρήσιμους είναι ότι διαχειρίζονται επίσης εξαρτήσεις πριν από την εγκατάσταση του ζητούμενου προγράμματος.Αυτό σημαίνει ότι εάν προσπαθήσετε να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα και χρειάζεται άλλο πρόγραμμα για να λειτουργήσει, ο διαχειριστής πακέτων θα εγκαταστήσει αυτόματα και αυτό το προαπαιτούμενο πρόγραμμα.
Η χρήση του είναι αρκετά απλή αν γνωρίζετε τις διαθέσιμες εντολές και τις παραμέτρους. Ήδη αν τρέξατε σωστά το winget
θα είδατε τις επιλογές που έχετε με μια περιγραφή του τι κάνει
winget εντολή παράμετρος

Η παραπάνω εικόνα σας δείχνει αυτά που μπορείτε να κάνετε με το winget. Aκολουθούν μερικά παραδείγματα.
Για να δούμε τις παραμέτρους που μπορεί να πάρει η εντολή install
την ακολουθούμε με το -?
winget install -?
Για να δούμε τις διαθέσιμες αναβαθμίσεις των προγραμμάτων μας τρέχουμε το παρακάτω
winget upgrade

Για να τις εγκαταστήσουμε όλες και μάλιστα χωρίς επίβλεψη (να μην χρειάζεται να πατάμε ΝΑΙ/ΟΧΙ)
winget upgrade --all -h

Για να ψάξουμε ένα λογισμικό, π.χ. το VLC δίνουμε
winget search vlc
επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε " "
αν το όνομα αποτελείται απο κενό. π.χ. windows terminal
winget search "windows terminal"
Για να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή δίνουμε
winget install vlc
για να μάθουμε περισσότερα για το πρόγραμμα (ποιος το παρέχει, που είναι η επίσημη σελίδα του κλπ) δίνουμε:
winget show vlc
για να το απεγκαταστήσουμε
winget uninstall vlc
Επίλογος
Στις δοκιμές που έκανα, είναι αρκετά απλή η διαδικασία εγκατάστασης με αυτό τον τρόπο αφού μπορείς π.χ. μετά απο ένα format να κάνεις μαζικά εγκατάσταση όλες τις εφαρμογές και τα προγράμματα που χρειάζεσαι. Σε αντίθεση όμως με το Linux, η διαδικασία εγκατάστασης είναι αργή, αφού δεν γίνεται παράλληλη λήψη των προγραμμάτων ενώ η εγκατάσταση τους είναι πολύ αργή.
Θεωρώ είναι κάτι που στο μέλλον θα βελτιωθείς αρκετά. Εσείς πως κάνετε εγκατάσταση προγράμματα στο Windows ?
Παραπομπές
- Windows Package Manager Client (Github)
Chocolatey 4 ever!!! w00t 😊😊😊
Δυστυχώς όπως ξέρεις όταν κάτι είναι builtin όλα τα αλλά θα χαθούν :) Η MS ξέρει πολύ καλά να το κάνει αυτό