Η νέα έκδοση του uCareSystem 24.05.0 διαθέτει νέες δυνατότητες συντήρησης και καθαρισμού του Ubuntu αλλά και των διανομών που βασίζονται σε αυτό, που αξίζει να το δοκιμάσετε.

Το uCareSystem κλείνει τα αισίως τα 15 χρόνια ύπαρξης και η νέα έκδοση του παρουσιάζει νέα χαρακτηριστικά που του πρόσθεσα, μιας και οι ανάγκες από την προηγούμενη έκδοση, την 4.4.0 έχουν αλλάξει.

Δείτε το εν δράση:

UPDATE 1/5/2024: Κυκλοφόρησα την νέα έκδοση 24.05 ή οποία τσεκάρει και τα Flatpak. Ενημερώθηκε το άρθρο.

Η νέα αυτή έκδοση περιλαμβάνει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά και διορθώσεις σφαλμάτων:

  • Ελέγχει τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο και αν δεν βρει, τερματίζει και ενημερώνει τον χρήστη για οποιαδήποτε προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο εφόσον η συσκευή τους δεν είναι συνδεδεμένη στο internet.
  • Επαληθεύει την ύπαρξη πακέτων Snap και Flatpak στο σύστημα και τα ενημερώνει αναλόγως. Αν βρεθούν πακέτα Snap ή και Flatpak, αφαιρεί επίσης οποιεσδήποτε παλιές αναθεωρήσεις για να ελευθερώσει χώρο. Αν δεν υπάρχουν Snap ή Flatpak πακέτα, όπως π.χ. στο Linux Mint, τότε απλά προσπερνάει αυτή την λειτουργία
  • Νέες επιλογές -r (επανεκκίνηση) και -s (απενεργοποίηση) για τους χρήστες uCareSystem, που το χρησιμοποιούν μέσω του τερματικού και θέλουν να επανεκκινήσουν/απενεργοποιήσουν το σύστημά τους μετά την εκτέλεση της συντήρησης που κάνει το uCareSystem.
Advertisements

Επίσης έβαλα κάποιες μικρές πινελιές που δεν προσθέτουν κάποια λειτουργικότητα, αλλά κάνουν την χρήση του uCareSystem πιο προσιτή στους αρχάριους

  • Εμφανίζει το ποσοστό χρήσης δίσκου και τον διαθέσιμο ελεύθερο χώρο πριν και μετά την εκτέλεση συντήρησης του συστήματος.
  • Βελτιώνει την εμπειρία χρήστη αντικαθιστώντας το μήνυμα «… θα ξεκινήσει σε 5 δευτερόλεπτα» με μια κατάλληλη ένδειξη αντίστροφης μέτρησης. Όπως επίσης όταν τερματίζει ή κάνει επανεκκίνηση μετά από επιλογή του χρήστη
  • Βελτίωση της αναγνώρισης εκδόσεων με τη χρήση της μορφής Έτος.Μήνας.ελάχιστο, π.χ. το 24.05.0 είναι η έκδοση του 2024, Απριλίου, ελάχιστη έκδοση .0

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το uCareSystem στο WSL του Windows 10 / 11 ?

Πέρα από τις κλασσικές διανομές Linux, όπως το Ubuntu και τα παράγωγά του, κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το uCareSystem και στο WSL2 του Windows, αλλα όταν πάνε να το χρησιμοποιήσουν εμφανίζεται το παρακάτω σφάλμα:

Error getting authority: Error initializing authority: Could not connect: No such file or directory

όπου θα χρειαστεί μια αλλαγή στον κώδικα. Θα πρέπει στο WSL να τρέξετε την παρακάτω εντολή:

sudo sed -i '1 s|^#!/usr/bin/pkexec /bin/bash$|#!/bin/bash|' /usr/bin/ucaresystem-core

Να θυμάστε μόνο όσοι χρησιμοποιείτε το WSL, ότι κάποιο μελλοντικό update που θα έρθει στο uCareSystem, θα επαναφέρει την γραμμή στην αρχική της μορφή, οπότε και θα πρέπει να την ξανατρέξετε.

Δεν θυμάμαι… αλλά τι προσφέρει το uCarSystem ;

Για όσους δεν θυμούνται, το ucaresystem, όταν το τρέξετε αυτόματα και χωρίς να ζητάει την παρέμβασή σας εκτελεί κάποιες βασικές διεργασίες συντήρησης του Ubuntu, τις οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να τις εκτελείτε μια μια και να πατάτε Y/N κάθε φορά.

Πέρα από τις νέες δυνατότητες που έχει η έκδοση 24.05.0 συνοπτικά το uCareSystem εκτελεί αυτόματα τις εξής διεργασίες συντήρησης:

  • Ενημερώνει την λίστα διαθέσιμων πακέτων
  • Κάνει λήψη και εγκατάσταση ενημερώσεων
  • Ελέγχει αν υπάρχουν παλιότεροι πυρήνες Linux στο σύστημα και τους απεγκαθιστά. Μην ανησυχείτε όμως διότι διατηρεί τον τρέχοντα και μια προηγούμενη έκδοση ενώ διαγράφει του προηγούμενους.
  • Καθαρίζει την cache των πακέτων που έχουν γίνει download
  • Απεγκαθιστά παρωχημένα πακέτα (obsolete)
  • Απεγκαθιστά ορφανά πακέτα
  • Διαγράφει ρυθμίσεις πακέτων που έχετε απεγκαταστήσει
  • Ελέγχει εάν χρειάζεται να κάνετε επανεκκίνηση μετά την λήψη και εγκατάσταση των ενημερώσεων και απλά σας ενημερώνει (Δεν κάνει αυτόματα επανεκκίνηση).

Για περισσότερα δείτε την σελίδα λήψης: uCareSystem

Όπως πάντα, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξή σας τα τελευταία 15 χρόνια. Έχω λάβει άπειρα μηνύματα από εντός και εκτός Ελλάδας για το πόσο χρήσιμο τους φάνηκε η εφαρμογή. Ελπίζω και η νέα έκδοση να σας φανεί χρήσιμη.

Λήψη:

Advertisements

Αν βρήκατε κάτι χρήσιμο στο Cerebrux το οποίο σας έχει γλιτώσει χρόνο και θεωρείτε ότι αξίζει ένα κέρασμα, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά μέσω PayPal ή Χρεωστικής/Πιστωτικής κάρτας κάνοντας κλικ στο πανό που κρατάει η μασκότ του Linux, ο Tux:

donate-cerebrux

Εναλλακτικά διαβάστε το «Συνεισφορά στο Cerebrux» για να δείτε πως.